Joop van Putten exposeert foto’s in stadhuis

Zwolle – Vanaf maandag 13 januari exposeren Joop van Putten en Anna Hoogendoorn in de hal van het stadhuis aan het Grote Kerkplein in Zwolle 39 Zwolse straatfoto’s uit hun boek ‘Zwolle moet je kieken!’. Straatfotografie is het vastleggen van spontane, alledaagse gebeurtenissen in de openbare ruimte. Fotografen van alle tijden waren en zijn gefascineerd door wat zich op straat afspeelt, het gewone leven.
 
expo_2.jpeg
Eigen foto 
 

Door altijd met de camera op stap te gaan, heeft fotograaf Joop van Putten in de loop van jaren een grote collectie straatfoto’s opgebouwd. Veel van die foto’s zijn in Zwolle gemaakt. Een rijke selectie daarvan is in dit boek samengebracht. De foto’s tonen wat er in Zwolle zoal op straat gebeurt. Elk beeld laat zien hoe de fotograaf kijkt en vertelt een verhaal. Soms is het de humor die je doet glimlachen, soms word je even stil. Altijd is er iets aan de hand. Is het niet het verhaal dan is het wel het bijzondere licht. Niets is in scene gezet. Iedereen kan zien wat de fotograaf ziet, alleen heeft hij de camera bij zich en knipt op het juiste moment.

Anna Hoogendoorn is schrijver/dichter. Zij laat zich door elke foto inspireren tot het maken van een gedicht of tekst. Een enkele keer weet ze een treffende tekst van een andere schrijver of dichter te vinden. Door vrij te associëren is haar beleving van de foto vaak verrassend. Zij voegt een extra dimensie toe aan het beeld. Natuurlijk heeft de lezer de vrijheid steeds zijn eigen verhaal te maken. Dat is het leuke van straatfotografie.

Artikel delen:

Reageer