Nationale Voorleesdagen in Zwolle

Zwolle – Voorlezen prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt kinderen veel plezier. Daarom maakt de Bibliotheek Zwolle een feest van de Nationale Voorleesdagen met tal van activiteiten voor kinderen en hun ouders en opvoeders. De 11e editie van De Nationale Voorleesdagen start woensdag 22 januari met het Voorleesontbijt en duurt t/m zaterdag 1 februari 2014.

 

23-01-2013_burg._meyer_leest_voor-monteverdiln_204_02.jpg 

 

Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben tot doel het voorlezen aan kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Zo worden kleintjes grote lezers!

 

Aftrap met een broodje

Zoals ieder jaar kennen de Nationale Voorleesdagen een spetterende aftrap. Op de ochtend van 22 januari vinden er door het hele land voorleesontbijten plaats. Bekende Nederlanders en plaatselijke bekendheden halen hun voorleestalent uit de kast en lezen voor uit Krrrr…okodil van Catherine Rayner, het Prentenboek van het Jaar.

In Zwolle gebeurt dit op maar liefst 45 peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De deelnemende instellingen krijgen het prentenboek cadeau van de bibliotheek. Dit jaar heeft de Bibliotheek Zwolle voor 29 instellingen een voorlezer geregeld, de andere instellingen heeft zelf voor een voorlezer gezorgd. Ook de burgemeester van Zwolle is van de partij tijdens het Nationale Voorleesontbijt.

 

Activiteiten in de Zwolse bibliotheken

Naast de vele peuters en kleuters die met hun kinderdagverblijf of peuterspeelzaalgroep een bezoek brengen aan de bibliotheken, is er voor de iets oudere jeugd de Voorleeswedstrijd. Maar ook ouders kunnen samen met hun kinderen genieten van boeken en voorlezen. Bij al deze activiteiten staat Krrrr…okodil van Catherine Rayner, het Prentenboek van het Jaar centraal. Theater, muzikaal lezen, voorlezen met gebaren en bezoeken van Hakim Traidia (Sesamstraat) en de schrijfster Vivian den Hollander: er is tijdens de Nationale Voorleesdagen van alles te beleven in de bibliotheek!

Informatie over alle activiteiten, locaties en entreeprijzen is te lezen in de speciale flyer of op www.bibliotheekzwolle.nl. Reserveren van activiteiten wordt aangeraden, want vol = vol!

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer