“Mensen met WWB-uitkering werken bij PostNL”

Zwolle – Volgens een artikel in de media van afgelopen donderdag zijn enkele tientallen mensen met een WWB-uitkering met busjes vanuit Leeuwarden en Groningen naar Zwolle vervoerd om gratis te werken tijdens de kerstdrukte bij PostNL. Het moet toch niet veel gekker worden in de huidige “participatiesamenleving”, vindt GroenLinks Zwolle.

 

GL: "PostNL is een commerciële onderneming, gericht op het maken van winst, die in de afgelopen jaren duizenden mensen heeft ontslagen. Mensen, die daar vaak tientallen jaren gewerkt hadden. En nu worden uitkeringsgerechtigden “dringend uitgenodigd” om bij dit bedrijf voor niks te werken in het kader van de zogeheten tegenprestatie in de Wet Werk en Bijstand. Wij kunnen ons wel voorstellen hoe de voormalige werknemers van PostNL over deze gang van zaken denken."

In het artikel wordt ook de reactie van de gemeente gemeld: “De gemeente Zwolle geeft aan dat bij PostNL ook regelmatig mensen uit de Zwolse ‘kaartenbak’ aan de slag gaan bij het postsorteer­centrum.’ Daarom heeft GroenLinks de volgende vragen voor het college van B&W.

 

Vragen

 

1.    Hoeveel mensen uit Zwolle zijn tot nu toe door de gemeente naar PostNL gestuurd? 
Hoe was de begeleiding van deze mensen geregeld? 
En hoeveel mensen zijn door PostNL blijvend in dienst genomen?

2.    Heeft u in het kader van de “werkgeverstour” van het college ook een bezoek gebracht aan PostNL en zo ja, wat waren de resultaten van dit gesprek?

3.    Bent u met ons eens dat het opvangen van piekmomenten bij een bedrijf niet onder “additioneel werk” valt, omdat het daarbij gaat om de normale bedrijfsvoering?

4.    Wat is het Zwolse beleid voor het “leveren van een tegenprestatie” in het kader van de WWB? Stel dat u – naast het stimuleren van vrijwilligerswerk of het verlenen van mantelzorg – ook mensen doorstuurt naar werkgevers om daar werkervaring op te doen, welke afspraken maakt u dan met de desbetreffende werkgevers?

 

 

Namens de fractie van GroenLinks,

 

Patrick Rijke

Bert Docter

Artikel delen:
Reacties 49
 1. Slechte zaak. Maar het is ook jaren bekend dat werknemers eruit moeten voor drie maanden, zodat ze geen vaste contracten hoeven af te geven.  ⚠️ Meld

 2. Dan kunnen de tarieven van Postnl dus met ….tig procenten omlaag, want anders betalen wij als burgers twee keer voor hetzelfde. Eerste via de belasting en dan nog een keer aan postnl. Merkwaardig …


  ⚠️ Meld

 3. Dit bedrijf is al jaren ” ziek”. Zelfs bedrijfsleiders doen maar wat. Geen werkervaring, maar zo van school !! Vaste medewerkers worden naar huis gestuurd omdat er geen werk is. Mogen voor paar uurtjes even langskomen …. Slavendrijverij is dit .


  ⚠️ Meld

 4. Volledig eens met GL. Het is volkomen flauwekul om commerciële bedrijven te belonen voor het opheffen van betaalde banen en als overheid dan ook nog eens voor onbetaalde vervangers te zorgen. Dit is echt de wereld op z’n kop.


  ⚠️ Meld

 5. Ik was een van de mensen uit groningen. Ik ben docent en actief aan het zoeken naar een. Ik kreeg te horen dat ik genoeg werk zou krijgen om boven een uitkering uit te komen. Ik kreeg 36 uur aan nachtdiensten over de hele maand we moesten in huurauto’s rijden met 5 man. Toen ik mijn onvrede aangaf werd er direct gedreigd met geen uitkering. Ik voelde mij echt als tweederangsburger.


  ⚠️ Meld

 6. volgens mij is het de bedoeling dat deze mensen extra hulp verlenen in bijv verzorgingstehuizen, maar dan als extra en niet dat er dan gewoon personeel ontslagen wordt.

  Deze mensen onderbrengen bij een commercieel bedrijf kan niet natuurlijk.
  Had er zelf ook gesolliciteerd maar de vacatures waren in eens weg,
  nu weet ik waarom.


  ⚠️ Meld

 7. @ja-tja: er is in dit geval van alles mis mee. Dit werk zou normaal gesproken worden verricht door betaalde seizoenskrachten. Maar die worden met dit soort constructies verdrongen door onbetaalde uitkeringsgerechtigden. Als zo’n seizoenskracht geen ander werk heeft kunnen vinden dan krijg je de idiote situatie dat ze een uitkering moeten aanvragen terwijl hun werk verricht worden door uitkeringsgerechtigden! Met andere woorden: de overheid subsidieert hiermee het laten verdwijnen van betaalde banen en het werkeloos maken van seizoenskrachten. Dat kan niet de bedoeling zijn lijkt me. Het lijkt me dat je minder mensen in de WW en bijstand wilt i.p.v. meer.


  ⚠️ Meld

 8. Reactie van:

  Bericht door ja-tja, op 18 januari 2014 10:46
  werken voor je uitkering is nix mis mee,
  het was maar voor tijdelijk (kerst)

  Stel je even voor ja-tja, jij krijgt maandag ontslag bij je werkgever, je komt in de WW of de bijstand en na enkele weken of maanden mag je hetzelfde werk doen bij je oude werkgever tegen betaling van je WW of bijstandsuitkering. Heeft je oude werkgever toch gauw even zo’n minimaal 30% bespaard op de loonkosten, hoe zou jij dat vinden?


  ⚠️ Meld

 9. @ jean

  dit is heel wat anders

  dit zijn mensen uit WWB

  zie het gewoon als werkervaring.

  Ik was een van de mensen uit groningen. Ik ben docent en actief aan het zoeken naar een. Ik kreeg te horen dat ik genoeg werk zou krijgen om boven een uitkering uit te komen. Ik kreeg 36 uur aan nachtdiensten over de hele maand we moesten in huurauto’s rijden met 5 man. Toen ik mijn onvrede aangaf werd er direct gedreigd met geen uitkering. Ik voelde mij echt als tweederangsburger.

  anka, je bent op zoek naar ? . ?
  zozo een huur auto kan niet hé ?
  zo en dan ook nog met 5 mensen er in
  ja dan voel jij je een 2e rangs burger ? sorry hoor

  maar je hebt het overleeft 😀  ⚠️ Meld

 10. @ja-tja.

  Om te beginnen, leer eens fatsoenlijk Nederlands. Nix i.p.v. niks, *vul hier zelf wat in*

  Inhoudelijk is al behoorlijk op je gereageerd. Ik zal even een ander aspect voor je aansnijden:

  De WWB is bedoeld om mensen te ondersteunen in hun inkomen, terwijl ze ook worden geholpen met nieuw, vast werk. Niet om ze voor ieder klusje op te laten draven. En al helemaal niet in een bedrijf waar men niks geeft om kwaliteit, maar om het reduceren van loonkosten.


  ⚠️ Meld

 11. Mensen…dit is toch een win-win situatie? Gemeente blij want aan opdracht voldaan (x% mensen aan en tijdelijke baan geholpen…staat goed in het jaarverslag onder kop ‘beleid succesvol’). PostNL blij want goedkope arbeidskrachten die je met goed onderhandelen a la minuut weer op staat kunt zetten. En de arbeidskrachten: anders zit je ook maar thuis. Post NL (ik heb er zelf ook gewerkt) is gewoon van binnenuit doodgemaakt. Het is geestdodend werk waarbij elk stukje eigen initiatief de kop wordt ingedrukt. Voor IQ


  ⚠️ Meld

 12. En ik maar vaste beschikbaarheid opgeven…ingeroosterd worden om vervolgens op de dagen dat je zou moeten werken een paar uur van te voren te worden afgebeld en nul uren te maken. Ik moet mn gezin ook onderhouden. Als ik nu naar de gemeente ga om daar geld te vragen krijg ik het toch ook niet. Belachelijk dit!!


  ⚠️ Meld

 13. Het ja-tja, het is niets anders, het is werk en bijstand, als je maar kort hebt gewerkt (en bijv. van school komt of de maximum termijn werkloos bent) kom je gelijk in de bijstand, ligt even aan je leeftijd etc., dus het kan makkelijk.

  Maar geef eens antwoord hoe zou jij dat vinden als je ontslagen wordt, bijstand krijgt en dan met veel minder salaris het zelfde werk moet doen?  ⚠️ Meld

 14. Waren deze mensen niet in Zwolle te vinden? Ja heus wel! En die willen ook wel!

  Haagenees jouw reactie is zielig, je weet niet waar je het over hebt.


  ⚠️ Meld

 15. Voor mijn laatste baan deed ik een bbl opleiding. ik raakte mijn baan kwijt door bezuinigingen op het werk en deed een beroep op de wwb.
  De mensen van de wwb zeiden dat ik moest stoppen met mijn opleiding omdat ik zsm fulltime werk moest hebben van hun en dat mijn opleiding daar niks aan bijdroeg.
  Dus ja gestopt met de opleiding en nu anderhalf jaar verder nog steeds geen werk maar wel tientallen baantjes gehad als tegenprestatie voor mijn uitkering..

  Waarom investeren in tijdelijke baantjes voor behoud van uitkering terwijl ze datzelfde geld had kunnen investeren in scholing van mensen in de bijstand.  ⚠️ Meld

 16. Uit de Stentor van vandaag:

  ‘PostNL bezorgde belangrijk bloedmonster bij postbus in Raalter bouwmarkt in plaats van bij laboratorium in Lelystad.
  Ondanks de zeer duidelijke adressering hebben zowel de medewerkers als ook de postcodecomputer hierin gefaald.’

  Niet zo verwonderlijk dat iets dergelijks gebeurt bij juist dat bedrijf.
  Onder de kabinetten van de PVDA’er Wim Kok kwam het Neoliberalisme in Nederland in zwang en werd de voormalige PTT in het kader van de vrije markt werking geprivatiseerd.
  Nadien werd dit bedrijf door zwaar overbetaalde managers en directieleden steeds verder uitgehold ten koste van de kwaliteit en vooral het overige personeel.
  Duizenden ontslagen van loyale en hardwerkende krachten volgden en die werden vervangen door goedkopere met tijdelijke contracten.
  Hierdoor verdween er veel kennis en kunde en ook de loyaliteit.
  De hoge heren en dames wisten daarentegen steeds hogere beloningen af te dwingen en dit wederom ten koste van de gewone medewerkers, ondanks enorme financiële blunders, zoals bijvoorbeeld het blindelings aankopen van twee Braziliaanse postbedrijven voor miljarden euro’s zonder een gedegen onderzoek in de kasboeken.
  Ook de voormalige vakbondsleider Wim Kok wist naderhand zijn zakken zeer goed te vullen middels diverse commissariaten bij meerdere grote bedrijven.

  Dat er van mensen met een uitkering wordt verlangd dat daar prestaties tegenover staan is wat mij betreft prima, maar dan wel voor maatschappelijke instanties zoals bijvoorbeeld in de zorg.
  Maar ten zeerste niet voor commerciële bedrijven zoals PostNL, want dit riekt naar uitbuiting.
  Uitbuiting van de gewone man/vrouw om de zakken van het management en de aandeelhouders nog meer te kunnen vullen.


  ⚠️ Meld

 17. Kennen we het verhaal nog van de aspergeteler die voor het gerecht moest komen voor uitbuiting? Bij postnl gaat dit niet gebeuren, postnl
  als monopolist is te groot om te pakken en daardoor kan dit.
  Het is triest dat anno 2014 dit kan plaatsvinden in dit land, het wordt tijd voor andere bestuur en ander beleid.
  Eerlijk werk moet eerlijk worden beloond, u begrijpt dat eerlijk belonen
  bij postnl niet aan de orde is.  ⚠️ Meld

 18. @Stadshagenees, n.a.v. uw sneue opmerking zou ik u willen verwijzen naar uitzendingen van Zembla over de werkwijze en menselijke verhoudingen binnen dit bedrijf. Om een indruk te krijgen, zodat u weet waarover u praat.
  De meeste mensen willen graag een betaalde baan trouwens.
  Zembla 27/01/2012 en 16/10/2010.


  ⚠️ Meld

 19. Wie volgt?
  Albert Hein, Isala, Scania, Abn Amro, Driezorg, IJsselheem??
  Tijd voor rechterlijke toetsing lijkt mij, voor ieder, zowel gemeente als wwb gerechtigde, wordt dan glashelder wat de wederzijdse rechten en verplichtingen zijn.


  ⚠️ Meld

 20. Laten we nu eerst eens afwachten, welke reactie er op de vragen van GL komen. Er wordt hier al weer ge(ver) oordeeld voordat er antwoorden op deze vragen van de andere partij gegeven is. Dat de mensen die het aangaat een gekleurd beeld schetsen van wat er gebeurd is, snap ik. Ze hadden hier geen zin in.  ⚠️ Meld

 21. Dat de mensen die het aangaat een gekleurd beeld schetsen van wat er gebeurd is, snap ik. Ze hadden hier geen zin in.

  Nee hoor, wij oordelen niet.


  ⚠️ Meld

 22. @janna,

  Bericht door anka, op 18 januari 2014 9:33

  Ik was een van de mensen uit groningen. Ik ben docent en actief aan het zoeken naar een. Ik kreeg te horen dat ik genoeg werk zou krijgen om boven een uitkering uit te komen. Ik kreeg 36 uur aan nachtdiensten over de hele maand we moesten in huurauto’s rijden met 5 man. Toen ik mijn onvrede aangaf werd er direct gedreigd met geen uitkering. Ik voelde mij echt als tweederangsburger.

  Vind jij dat klinken, hier heb/had ik zin in. Vandaar mijn conclusie.  ⚠️ Meld

 23. Ik heb er geen enkel bezwaar tegen dat uitkeringsgerechtigden worden ingezet in “sociale functies”, een stadswacht bijvoorbeeld, of koffie rondbrengen in een bejaardenhuis. In ieder geval ten bate van de samenleving.

  In het geval POSTNL is daar geen sprake van. Het betreft een commercieel bedrijf die uit de situatie een slaatje uit wil slaan en dat moet echt voorkomen worden. Eerst duizenden mensen op straat zetten en vervolgens tegen een fractie van de kosten uitkeringsgerechtigden het zelfde werk laten doen. Misbruik.

  Kortom: Ja ze moeten werk accepteren. Nee, niet ten kostte van normaal gesproken betaalde banen.


  ⚠️ Meld

 24. Zit met verbazing enkele reacties te lezen die niet verder komen dan ‘een uitkeringsgerechtigde moet alle werk maar aanpakken’. Gelukkig verwoord enikdan hier vlak boven wat het probleem is in deze.


  ⚠️ Meld

 25. Schandalig dat dit wordt geaccepteerd. Er zijn de laatste jaren veel mensen op straat te komen staan bij Post.nl. En nu halen/dwingen ze mensen met een uitkering hier te werken zonder dat ze extra beloond worden. Dit is pure uitbuiting. Het is ook raar dat de mensen helemaal vanuit Groningen moeten worden gehaald, wat zit hier achter? Ik ben het ermee eens dat mensen voor hun uitkering een tegenprestatie moeten doen. Maar dan wel een maatschappelijke, b.v. bezorg een oudere in een verzorgingstehuis een leuke middag. Daar wordt je zelf blij van en de bejaarden ook.


  ⚠️ Meld

 26. Tjonge… In Sittard-Geleen is het nota bene een wethouder van GroenLinks die uitkeringsgerechtigden naar PostNL stuurt. Het kan verkeren… 🙁


  ⚠️ Meld

 27. Vrijwilligers, Prima!
  Maar het mag niet ten koste gaan van de werkgelegenheid.

  Wellicht doet Post NL zielig omdat ze met (aangewezen) vrijwilligers de bestaande werkgelegenheid zeggen te kunnen behouden?

  In tijden van crisis hebben de werkgevers meer macht..


  ⚠️ Meld

 28. .nog even ter verduidelijking ik wilde graag werken en was ook enthousiast. Ook wel zonder er wat aan over te houden. Het gaat mij erom dat ik heel graag uit de bijstand wil, ik heb hier niet voor gekozen. Ik heb ook zoveel mogelijk uren ingevuld dat ik wilde werken er was immers gezegd dat je zoveel werk zou krijgen dat je boven een uitkering kwam. Waarom ik klaag over de huurauto is dat wij zelf moesten rijden en niet iedereen rijdt even veilig daarbij heb ik ook een keer geen vervoer terug gekregen, dat moest ik zelf regelen. Maar ik mag niets zeggen want ik moet dankbaar zijn voor mijn uitkering. Nogmaals ik wil wel werken, maar niet worden behandeld alsof ik niks waard ben. Ik heb ondertussen eindelijk een baan,:). Ik hoop dat mijn collegae ook wat vinden…


  ⚠️ Meld

 29. Ik ben zwaar tegen dit soort praktijken. Het is zo’n onzin, die tegenprestatie. Je solliciteert, en hebt als je al eerder hebt gewerkt, belasting betaald voor je uitkering.

  Is er niet iemand die dit juridisch durft aan te vechten?

  Zie mijn schema op http://yokoz.nl.


  ⚠️ Meld

 30. Mensen met een uitkering aan het werk zetten, kan een goed idee zijn. Maar dat moet je doen wanneer het geen crisis is. Dan is er ruimte om dit werk een constructieve bijdrage te laten zijn voor zowel werkverschaffer als uitkeringsgerechtigde.
  Dit soort initiatieven komen echter vaak juist in crisis, waardoor er vooral ruimte is voor misbruik van de situatie. Dat zie je dus ook gebeuren. Post NL zal niet het eerste postbedrijf zijn die als beleidsregel heeft om medewerkers geen vaste contracten te geven, waarmee ze het probleem op de arbeidsmarkt in stand houden. Om zo’n bedrijf dan te belonen met gratis medewerkers lijkt me niet redelijk.
  Daarnaast, het is van de zotte dat branches als zorg, welzijn, cultuur en educatie eerst kapot bezuinigd worden, om daarna van deze zelfde mensen te verwachten dat ze zich rond de feestdagen voor een appel en een ei gaan uitsloven in een distributiecentrum.


  ⚠️ Meld

 31. @suze, bedankt voor de belangstelling. Ik hoop dat iemand er wat mee gaat doen. Onder het schema, staat een samenvatting, die op een kleiner scherm ook goed te lezen is. 😉


  ⚠️ Meld

 32. participatiesamenleving, is het niet fantastisch.

  Als je zelf begint over vrijwilligerswerk te doen zolang je nog geen baan hebt dan mag het niet, moet je ondertussen wel 10 sollicitaties p.w. doen, maar als de gemeente er mee aankomt om vrijwilligerswerk te doen moet je t ineens maar wel accepteren. En je word overal naar toegestuurd, niet denkend aan dat je misschien ook kinderen hebt waar je rekening mee moet houden. Je kan idd beter snel een baan hebben dan van een uitkering te moeten leven want het brengt alleen maar stress me t zich mee.


  ⚠️ Meld

 33. Raar, dat er zo’n kapitale fout gemaakt wordt. Bijna iedereen is het er wel mee eens dat er niets mis mee is als uitkeringsgerechtigden wat werk verzetten. Maar toch niet voor een commerciële organisatie?!


  ⚠️ Meld

 34. prima, een tegenprestatie leveren voor je uitkering ,ben ik helemaal voor ,maar inderdaad niet ten koste van banen van andere mensen en ook niet in een andere regio dan waar je woont, in zwolle zijn ook genoeg mensen met een uitkering gaan we die dan de volgende keer naar groningen sturen? lijkt mij dat er gespeeld word met mensen en de enige die daar beter van geworden is ,is post.nl


  ⚠️ Meld

 35. Er worden inderdaad hele vieze spelletjes gespeeld met mensen.
  Voedselbanken en dwangarbeid, onnodig u eraan te herinneren dat uw opa’s , als ze de oorlog al overleefd hebben daar wel meer over kunnen uitleggen.

  Foute overheden en visieloze autoriteiten schijnen herhaaldelijk hun incompetentie te moeten bewijzen waar de economie niet beter van wordt.

  Het is niet de vraag of maar wanneer de bevolking in opstand gaat komen en er daadwerkelijk slachtoffers gaan vallen, denk hierbij aan de kristallnacht welke vooraf ging aan zachtjes gezegd een enorme uiting van onvrede.

  Ook daar wordt de economie niet beter van en wij kunnen in Nederland alleen maar hopen of bidden dat autoriteiten op tijd tot inkeer komen.

  Gezien voorgaande vrees ik inzinking van economie en autoriteiten.
  Echter; als incompetentie een vereiste is mag het beleid geslaagd genoemd worden.

  Ik ben één van die mensen die destijds met een regerings-delegatie naar het Hitler museum in Berlijn geweest is.


  ⚠️ Meld

 36. werken voor je uitkering, daar is inderdaad niks mis mee, dat wordt een ander verhaal als daar de medewerkers die er ( met tussenpozen soms )al jaren werken door in de ww belanden, water naar de zee dragen is dat  ⚠️ Meld

Reageer