VVD Zwolle: “Alle supermarkten open op zondag”

Zwolle – De VVD Zwolle stond zondag 19 januari bij winkelcentrum Diezerpoort. De partij vroeg daarbij aandacht voor het belang van koopzondagen. De VVD Zwolle vindt dat alle supermarkten, elke zondag, de hele dag open moeten kunnen zijn.

vvd-actie-zondagsopening-19-01-14-2.jpg 

“Zwolle werkt, ook op zondag. We willen onze stad niet meer op slot gooien,” stelt lijsttrekker René de Heer. “Daarom pleiten wij er voor dat op zondag elke supermarkt open kan.” Op dit moment kent Zwolle een lotingsstelsel waarin het aantal supermarkten dat op zondag de deuren opent rouleert. Een gevolg van het landelijk beleid en gemeentelijke keuzes waardoor er tot voor kort niet meer verruimingsmogelijkheden waren. Dat is vervelend voor de ondernemers, maar ook voor het winkelend publiek dat geen echte keuzemogelijkheid heeft. Nu de landelijke wetgeving is veranderd, kan en moet de nieuwe gemeenteraad zich uitspreken over de mogelijkheden voor koopzondagen. Wat de VVD Zwolle betreft zijn er geen beperkingen meer rond het aantal koopzondagen.

vvd-actie-zondagsopening-19-01-14-1.jpg

vvd-actie-zondagsopening-19-01-14-3.jpg 

De hoeveelheid koopzondagen voor de (binnen)stad is een zaak van ondernemers, vindt De Heer. “Zij kunnen het beste zelf beslissen en met elkaar afspreken wanneer ze open willen. We moeten als gemeente daar geen belemmeringen gaan veroorzaken.”

Artikel delen:
Reacties 41
 1. hier in stads hagen zijn genoeg belemmeringen vooral voor het verkeer, en de standplaatsen, dit zou de heer de afgelopen periode oplossen niet gedaan dus wie geloofd hem nog


  ⚠️ Meld

 2. Verkiezingen of niet, laat de markt zelf kiezen en de overheid alleen ingrijpen bij onderwerpen waar het wel echt nodig is.

  Open dus!


  ⚠️ Meld

 3. Nog een klein poosje dan kun ook allemaal op zondag werken dus kantoren open/ geen weekend praktijk meer voor artsen/tandartsen uwv thuiszorg belastingkantoren etc. etc.


  ⚠️ Meld

 4. Dat zal zo’n vaart echt niet lopen Suze!

  Maar ik denk dat het wel erg goed is. Zie het glas als half vol (in plaats van half leeg)! Er zijn ook genoeg mensen die zonder werk zitten. Supermarkten op zondag open schept alleen maar werkgelegenheid!


  ⚠️ Meld

 5. Waarom heeft de VVD deze regeling afgelopen jaar niet gewoon doorgedrukt. De VVD is nu nog een van de grootste partijen in Zwolle en had dit makkelijk met de nodige lobby kunnen realiseren. Volgens mij gewoon verkiezingsretoriek. Nederland is klaar met politici met een brede lach die van alles beloven, maar als het er op aan komt deze beloftes niet waarmaken.  ⚠️ Meld

 6. Niet helemaal eens met Plantje: Supermarkten op zondag open schept alleen maar werkgelegenheid!’
  Doordat de winkels op zondag open zijn worden er meer kosten doorberekend in de prijzen. Zondagtoeslag op de lonen, kosten extra electra etc.
  Ik ben geen tegenstander van zondagopening, maar het heeft wel wat meer effecten.  ⚠️ Meld

 7. supermarkten werken echt niet met normaal personeel waardoor de werkeloosheid wordt opgelost.

  er zit 1 bedrijfsleider op de winkel en voor de rest zijn het scholieren!!!!  ⚠️ Meld

 8. Nederland is helemaal klaar met al die verkiezingsbeloftes en met politici met een brede glimlach, wat overigens de zwakte van iemand verbergt.
  De Heer is van het type Rutte, dus ook totaal niet capabel.
  Belooft maar en komt niets na.
  Eerst ik dan de rest, is de slogan van politici.


  ⚠️ Meld

 9. Alle (en dan echt alle) andere grote steden in Nederland hebben ruimere openingstijden op zondag dan Zwolle. Zelfs veel kleinere soms piepkleine gemeenten zoals Haarlemmerliede, Zutphen, Utrechtse Heuvelrug, Hollandse Kroon zijn elke zondag open.

  CU/SGP kunnen trots zijn, Zwolle is hun stad. Zwolle , de christelijke hoofdstad van de bible belt. Voor diegenen die het niet eens zijn met de zondagsrust, ga maar lekker verhuizen. Keuze zat buiten Zwolle.


  ⚠️ Meld

 10. Ik hang zelf enkel geloof aan, maar 1 dag rust in onze jachtige leven vind ik heerlijk. Of dat nu zondag is of een andere dag maakt niet uit. En het zelf laten beslissen aan de eigenaar werkt niet, als 1 iemand opengaat moet je wel mee of je wilt of niet. Je kunt zelf wel bedenken waarom.
  Dat het goed is tegen de werkeloosheid is onzin, zoals hierboven als staat aangegeven zijn er bijna allemaal scholieren aan het werk en die staan niet geregistreerd als werkloos. Iemand in dienst nemen die echt als werkloos geregistreerd staat is veel te duur voor zo’n winkel.


  ⚠️ Meld

 11. Ik ben op visite en we rijden ergens heen. Ik vraag mij af of ik het koffiezetapparaat wel uit heb gedaan.

  Ik weet het niet zeker, ik GELOOF van wel.

  😉


  ⚠️ Meld

 12. niks nieuws wat de VVD en de Heer hier willen dat is landelijk al in de grote steden .Laat de Heer met zijn VVD maar opkomen met andere zaken voor de burger die het moeilijk heeft om financieel rond te komen.En het probleem zoals in stadshagen oplossen maar daar heeft hij het niet meer over.


  ⚠️ Meld

 13. sorry hoor, maar zondagsrust maak je zelf… door thuis te blijven, te sporten, ergens voor een wandeling heen te gaan, fietstochtje. Dan ga je toch niet naar een supermarkt? Dat die open zijn merk je niks van als je met anderen dingen bezig bent. Dus dat verhaal over zondagsrust is onzin, of de winkels wel of niet open zijn merk je niks van als je niet in een winkelcentrum komt.
  Dus in mijn ogen is “zondagsrust” géén argument voor het dicht houden van supermarkten op zondag.


  ⚠️ Meld

 14. een zeer slechte zaak, nog meer gedwongen werken in het weekeind, nog meer gejaag…de rijke lui blijven lekker thuis natuurlijk… en wij kunnen verplicht vrijwillig aan het werk… idioot gewoon…>:(


  ⚠️ Meld

 15. Typisch weer een uitspraak van de Heer in verkiezingstijd. Hij zou ook wel even de knip uit stadshagen halen, beloofde hij. Duizenden extra stemmen, en wat is er van terecht gekomen…… Niets !! Nu een beetje populair doen, om zoveel mogelijk stemmers te krijgen, straks is het van, eerst even een enquete houden, tja, toch weer een paar mensen die het niet willen, dus gaat het niet door. Hij heeft het bij mij verpest, de praatjesmakers van de VVD, hij is een flauw aftreksel van de andere zakkenvuller in Den Haag.


  ⚠️ Meld

 16. Bericht door Ruud, op 19 januari 2014 10:32

  Niet helemaal eens met Plantje: Supermarkten op zondag open schept alleen maar werkgelegenheid!’
  Doordat de winkels op zondag open zijn worden er meer kosten doorberekend in de prijzen. Zondagtoeslag op de lonen, kosten extra electra etc.
  Ik ben geen tegenstander van zondagopening, maar het heeft wel wat meer effecten.

  Daar heb je helemaal gelijk in Ruud! I stand corrected.

  Om te stellen dat het geen enkele werkeloze helpt vind ik te ver gaan. Dit soort winkels draaien niet enkel op scholieren. Bovendien zijn er toch zeker ook voldoende jongeren die op zoek zijn naar een bijbaantje? Ik vond het juist altijd wel prettig dat mijn bijbaan in het weekend en de vakanties was, zodat mijn studie er niet onder leed.

  En ja ach… als de één de winkel open doet “moet” de ander ook wel… Waarom? Er zijn toch ook zoveel winkels die op maandag(ochtend) dicht zijn. Dat is toch ook geen enkel probleem?

  Het heeft nog lang geduurd voordat de knip in Stadshagen er bij betrokken werd. 🙂 Nee, ze hadden nooit moeten beloven dat “wel even aan te pakken”. Maar ik denk dat zij die knip ook niet zelf bedacht hebben. En eigenlijk moet je bij degene die het wel bedacht heeft over de knip zeuren. Dat dat een loze verkiezingsbelofte was weten we nu wel!


  ⚠️ Meld

 17. Heerlijk om te zien dat na de PvdA nu de VVD in paniek begint te raken en de stokpaardjes wanhopig van stal probeert te halen. En toch ook maar iets eerder aan de campagne begonnen? Voelen de brallertjes nattigheid?

  Maar ook helaas voor de liberaaltjes, de landelijke trend is tegen je!

  Stop maar met campagne voeren, tenzij je graag overspannen wil worden. Heeft geen enkele zin, het overgrote deel van het land is klaar met de landelijke coalitie en zal dit lokaal laten horen.


  ⚠️ Meld

 18. De VVD heeft hier natuurlijk wel een punt, in zo’n beetje alle grote steden is er een zondagsopening. Zeker in het buitenland! Wil Zwolle mee dan moet het ook naar meer publieksvriendelijke openingen. Wat mij betreft ook opening van de banken in de avonduren, die openingsuren zijn ook niet meer van deze tijd.


  ⚠️ Meld

 19. VVD kan zijn verkiezingsbelofte toch niet houden. Zie de Knip in Stadshagen!! In dit geval zal er een onderzoek naar openingstijden komen en zal blijken dat het CDA en de CU tegen het plan zijn, en dan gaat het gewoon allemaal niet door. Zo voorspelbaar!


  ⚠️ Meld

 20. In Rotterdam zijn de winkels al vele jaren open op zondag.
  Dat trek publiek aan, maar in de hoofdstad van Overijsel gedragen we ons als een dorp..

  Gewoon iedere zondag alles open.  ⚠️ Meld

 21. Als het hier een 2e Rotterdam wordt ben ik weg. Als je wilt zien hoe het verkeerd gaat in dit land moet maar eens naar het westen rijden.


  ⚠️ Meld

 22. Dat die open zijn merk je niks van als je met anderen dingen bezig bent. Dus dat verhaal over zondagsrust is onzin, of de winkels wel of niet open zijn merk je niks van als je niet in een winkelcentrum komt.

  Ik woon in de buurt van de Zwartewaterallee en daar is het op zondag aanzienlijk rustiger dan op een woensdag of zaterdag. Dat heeft zeker te maken met het open of dicht zijn van de winkels.


  ⚠️ Meld

 23. Wat is er verkeerd in het westen viper op zondag .Ik vertoef wel vaak die richting en daar is altijd beweging en gezelligheid .Hier is het zondags een dooie boel


  ⚠️ Meld

 24. In de Tribune van de SP staat een aardig artikel over dit onderwerp, waar voor- en nadelen tegen elkaar worden afgezet.

  http://www.sp.nl/nieuws/tribune/9711/kwestie.stm

  Een keuze voor ruimere zondagsopenstelling van winkels, gaat naar mijn mening niet zozeer over de economische effecten ervan, maar meer over welke kwaliteit we aan onze samenleving willen geven. Naast consumeren zijn er nog zoveel andere behoeften, sociale cohesie, aandacht voor gezin, familie en vrienden, sport- en ontspanning, een schoon milieu etc., die niet in geld of cijfers zijn uit te drukken, maar zonder welke we ook niet kunnen. Er is in dit land nog nooit iemand omgekomen doordat hij/zij op zondag niet naar een winkel kon (behalve natuurlijk de enkeling die zich letterlijk dood verveelde), dus het mag duidelijk zijn waar ik voor kies.


  ⚠️ Meld

 25. @Jacco er is ook nog nooit iemand omgekomen omdat hij op zondag naar de winkel ging (wel tijdens het winkelen op zondag hoogst waarschijnlijk). Dat men zonder iets kan, is nog niet een reden om het dan maar niet te doen.


  ⚠️ Meld

 26. Waar begint en waar eindigt de regulering door de overheid? Nu spitst de discussie zich toe op koopzondagen. Ooit ging het over koopavonden, die door de VVD als noodzakelijk werden geacht en met verve verdedigd. Uitbreiding daarvan was nooit een echt discussiepunt. Waarom? De consument vraagt er niet om. Meer is kennelijk niet altijd beter, zoals velen wél weten. De koopavond is dan ook op zijn retour.
  Ook werd niet lang geleden het aantal vergunningen voor nachtwinkels nog aan banden gelegd. De nadelen werden te groot geacht. Een belangrijke afweging, niet van de ondernemer zelf, maar van de politiek die het maatschappelijk belang hoort te dienen en wel degelijk een regulerende taak heeft.
  De kop van het artikel (persbericht) geeft aan dat de VVD wil dat alle supermarkten op zondag open zijn. De argumentatie is ‘dat zij de stad niet meer op slot willen gooien’. Wilders zou jaloers zijn op zoveel demagogie. De stad zat kennelijk op slot. Nooit geweten. De vraag dringt zich op waarom dat op slot zitten alleen aan supermarkten wordt gekoppeld, er zijn nog genoeg andere branches. Vanwaar dit selectieve beleid?
  De vraag roept zich ook op wat de positie van ‘onze partij voor de horeca’ gaat doen als uit die hoek blijkt dat de omzet terugloopt omdat de klant zijn vertier thuis gaat zoeken met vers gekochte chips en bier. Vermoedelijk wordt de oplossing in meer vergunningen voor meer reclamemasten gevonden.
  Van een lokale partij met landelijke ondersteuning mag een evenwichtige argumentatie worden verwacht en niet slechts holle verkiezingsretoriek.


  ⚠️ Meld

 27. Dat men zonder iets kan, is nog niet een reden om het dan maar niet te doen.

  Klopt helemaal. Dat zou een goede tegenwerping zijn wanneer we in Nederland heel stram en stroef omgingen met het omarmen van mogelijkheden.
  In de huidige tijd waarin praktisch alles maar aangepast wordt in het voordeel van gemakzucht, gewoon omdat het kan, heeft deze tegenwerping niet zoveel waarde.


  ⚠️ Meld

 28. Terwijl het CU kalifaat Zwolle nog steeds aan een vroeg christelijke samenleving vasthoudt , wordt de rest van Nederland steeds democratischer. Ook in stad Groningen krijgen alle winkels nu de zondagsvrijheid. Zwolle is een van de laatste grotere gemeenten waar de zondagsluitingsdwang neurose nog welig tiert. Dat neuroses slecht zijn voor de gezondheid is algemeen bekend, ik ben benieuwd hoe lang de inwoners deze tirannie nog lijdzaam moeten dulden, ondertussen verliest Zwolle steeds meer winkels en steeds meer werkgelegenheid


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.