Douwe Bob helicopteract op Bevrijdingsfestival

Zwolle – Zaterdag is in Groningen bekend geworden dat singer- songwriter Douwe Bob de zogenaamde Helicopteract zal zijn op Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. De populaire artiest zal op het hoofdpodium op gaan treden. Naast Zwolle vliegt Bob ook naar Assen, Groningen, Leeuwarden en Wageningen. Douwe Bob is een van de drie Ambassadeurs van de Vrijheid dit jaar. De andere twee arteisten die de diverse festivals door de lucht gaan bezoeken zijn Kensington en Gers Pardoel.

douwe_bob.jpeg

Douwe Bob Posthuma (21) won in de zomer van 2012 De Beste Singer Songwriter wedstrijd. Met zijn debuutalbum Born In A Storm met daarop onder meer de hit You don’t have to stay profileert 
Douwe Bob zich als een authentieke en talentvolle artiest. Afgelopen week maakte Weblog Zwolle als eerste bekend dat The Excitements naar Zwolle komen op 5 mei 2014. Douwe Bob is nu de tweede naam die bekend is gemaakt voor het grootste bevrijdingsfestival van Nederland.

ambassadeurs_bf.jpeg  

Douwe Bob Posthuma (21) vindt het een eer om Ambassadeur van de Vrijheid te zijn. Maar de beladenheid van deze eervolle functie voelt voor hem als een grote verantwoordelijkheid. Douwe:“We moeten beseffen dat we vrij zijn.”

Douwe Bob: “Ik ben opgegroeid in Amsterdam, de volkswijk De Pijp was voor mij een grote, veilige huiskamer. Van mijn ouders mocht ik echt alles. Ik kon al vanaf mijn 15e thuis komen wanneer ik wilde. Er is me nooit iets verboden, ik kreeg hooguit een advies mee. Daar ben ik mijn ouders zeer dankbaar voor. Maar omdat vrijheid voor mij zo’n vanzelfsprekendheid was, kost het me daarom wat moeite een wereld zonder vrijheid en tolerantie voor te stellen. Ik snap niet waarom er tegenwoordig al die moeilijke discussies worden gevoerd. Al die issues over geloof, huidskleur, afkomst. De een is zwart, de ander moslim. ‘Nou en?’, denk ik dan, waar gaat het over, we zijn toch allemaal mensen?

Je hebt een oudere vader die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Wat kreeg je daarvan mee?
Op 4 mei, 20.00 uur, tijdens de dodenherdenking waren we thuis altijd stil. Mijn vader was een jaar of zes toen hij op 5 mei 1945 in zijn woonplaats Alkmaar schoten hoorde op een naburig plein. Hij rende er vol nieuwsgierigheid naar toe en trof daar zijn oom en zijn neef aan, bloedend op de grond. Beiden door Duitsers door hun hoofd geschoten. Mijn vader sprak daar heel mondjesmaat over. Hij leefde als kunstenaar dan wel in grote artistieke vrijheid, maar over zijn diepste emoties kon hij moeilijk praten. Mijn vader is namelijk zwaar christelijke opgevoed. Bij hem thuis werd nooit over gevoelens gesproken.”

Wat betekent 5 mei voor jou?
“Nederlanders hebben de neiging om over van alles en nog wat te klagen maar we hebben het hier in vergelijking met andere landen heel aardig voor elkaar. We moeten beseffen dat we vrij zijn. 5 mei is het moment waarop we de vrijheid  vieren. De vrijheid moeten we koesteren. Want vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Voor vrijheid moet je je blijven inspannen.”

Wie is Douwe Bob?
Douwe Bob Posthuma (21) won in de zomer van 2012 De Beste Singer Songwriter wedstrijd. Met zijn debuutalbum Born In A Storm met daarop onder meer de hit ‘You don’t have to stay’ profileert 
Douwe Bob zich als een authentieke en talentvolle artiest. Zijn vader Simon Posthuma is kunstenaar en muzikant en werkte onder meer samen met The Beatles. Voor de langspeelplaat Sgt. Peppers Lonely Heartsclubs Band van The Beatles ontwierp Simon Posthuma de cover die een icoon van de hippietijd werd. Van zijn vader leerde Douwe de kracht van beeld en geluid. Zijn moeder toerde als rock ’n roll-danseres. Zij bracht Douwe de liefde voor het podium bij. Over zijn bijzondere vrije opvoeding is de documentaire Whatever Forever: Douwe Bob gemaakt die in 2012 op het documentaire festival IDFA werd vertoond.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Ik had liever Kensington en/of Gers Pardoel hier in Zwolle gehad. Zullen zien of het dit jaar een top of een flop festival zal zijn. Eerst maar alle andere artiesten afwachten.


  Maak melding

 2. Sorry, naar al je niet weet wie Douwe Bob is, heb je wat gemist hoor. Ik ben zelf slecht op de hoogte van de hedendaagse artiesten, maar dit is een goeie…, maakt mooie liedjes! Is ook al wel bij de wereld draait door geweest.


  Maak melding

 3. beste mensen,

  Elk jaar kiest het nationaal comité 4 & 5 mei 3 ambassadeurs van de vrijheid die vervolgens -verdeeld over de 14 bevrijdingsfestivals- gaan optreden. Op zaterdag 8 februari kunnen we de rest van het programma bekendmaken. Wij zijn blij met Douwe Bob, luister nog maar eens naar zijn debuutsingle! En heus, er komt nog meer!
  mvrgr,
  Niek


  Maak melding

 4. Vroeger had je tenminste artiesten als Ilse de Lange, Kane of Guus Meeuwis als helicopter-acts. Nu een, voor mij, geheel onbekende artiest. Jammer, de helicopter-acts waren altijd gegarandeerde publiekstrekkers, dit jaar dus helaas niet


  Maak melding

 5. Douwe Bob maakt aangenaam in het gehoor liggende muziek en put daarbij uit een veelheid aan muzikale inspiratiebronnen.
  Ook zijn persoonlijke presentatie en gedrag tijdens bijvoorbeeld interviews zijn gewoon uitstekend en wars van primadonna-gedrag te noemen.
  Voor mij dé muzikale Nederlandse verrassing van 2013.


  Maak melding

Reageer