Wedstrijd ‘Vriendschap verwondert’

Vriendschap in Zwolle, is dat iets om je over te verwonderen? Wat betekent dat voor jou? Kun je dat uitdrukken in een gedicht of op een foto? Met deze vragen heeft de werkgroep ‘Vriendschap Zwolle’ in samenwerking met de Bibliotheek Zwolle een wedstrijd uitgeschreven voor iedereen die graag fotografeert en/of gedichten schrijft. Alle inzendingen worden geëxposeerd in de Bibliotheek Zwolle Centrum. De eerste prijs bestaat uit een lunch voor twee personen bij ‘De Stadsgenoot’. Inmiddels is de inzendtermijn gesloten en zijn de genomineerden bekend. De kanshebbers voor de prijs zijn inmiddels bekend.

Via de Facebookpagina Vriendschap Zwolle konden mensen hun favoriete gedicht en foto “liken”. De foto van Marijke Ripke-Heuvers en het gedicht van Thijs Jansen vielen het meest in de smaak. Een onafhankelijke professionele jury heeft hier nog een aantal nominaties aan toegevoegd. Het gaat om de foto’s van Joop Bredewold en Sandra Jongen en de gedichten van Sim van den Berg, Cestmir Bergsma, Hein van der Schoot, en Ivar Wakker. Lisa Stroeve is zowel in de categorie poëzie als fotografie genomineerd.

Expositie en prijsuitreiking
Alle foto’s en gedichten worden geëxposeerd in de Bibliotheek Zwolle Centrum en op de Facebook-pagina ‘Vriendschap Zwolle’. Deze expositie wordt op de dag van de poëzie, donderdag 30 januari om 19 uur geopend. Dan worden ook de prijswinnaars bekend gemaakt. De expositie is tot en met zaterdag 1 maart 2014 tijdens openingstijden van de Bibliotheek te bezichtigen.

Jury
De juryleden in de categorie fotografie zijn: Joop van Putten (voorzitter), Harry ten Klooster , Cathleen van de Akker, Pedro Sluiter Evelien Romp. De juryleden in de categorie poëzie zijn: Paul Gellings (voorzitter), Ineke Groters, Anna Hoogendoorn en Chirsta Westerhof.

Jaarthema’s
Sinds 2011 werkt GroenLinks Zwolle met jaarthema’s. Het jaarthema 2013-14 is ‘Vriendschap Zwolle’. Fractievoorzitter Rana Berends over het jaarthema: ‘De politiek’ heeft de mond vol van begrippen als emancipatie, integratie en participatie. Ook GroenLinks heeft hier idealistische gedachten bij. Vriendschap maakt deze idealen een stuk vanzelfsprekender in de uitvoering. Maar is ‘de politiek’ in staat om vriendschap tussen burgers te bevorderen? Hoe verhoudt vriendschap zich tot de politieke realiteit, hoe kan dit tamelijk filosofische begrip praktisch handen en voeten krijgen? Deze vragen zijn heel belangrijk in een samenleving waar de overheid veel verwacht van de zelfredzaamheid van burgers. Het zou mooi zijn als we met dit themajaar meer duidelijkheid krijgen over deze wezenlijke vragen. Ons doel is in elk geval de mensen in Zwolle nog meer met elkaar te verbinden voor een sociale samenleving.

Artikel delen:

Reageer