Bibliotheek start met uitlenen e-books

Zwolle – Leden van openbare bibliotheken in Nederland kunnen vanaf nu zonder extra kosten e-books lenen. Per direct zijn er ruim 5000 digitale boeken beschikbaar die zijn te lezen op een pc, tablet, mobiel of e-reader. Tot april is deze service voor leden zelfs gratis.

Tot april 2014 kunnen alle betalende leden kosteloos gebruik maken van het totale aanbod e-books van de bibliotheek. Daarna kan men voor recentere titels van 1-3 jaar oud een e-bookpluspakket aanschaffen (18 boeken voor 20 euro). De overige e-books maken onderdeel uit van het standaardabonnement en blijven ook na april gratis voor iedereen met een Biebpas. Lenen van e-books kan op drie manieren: met een app boeken downloaden en vervolgens offline lezen, via de webbrowser kan men de e-books online lezen (streaming) en een deel van de boeken kan worden gedownload om op een e-reader te lezen. Op de website van de bibliotheek staat informatie over hoe leden zo snel mogelijk hun pasje kunnen activeren om e-books te lenen.

Het nieuwe e-bookplatform van de bibliotheek is dinsdag 21 januari officieel geopend door Minister van OCW Jet Bussemaker, die aangeeft dat Nederland voorop loopt met een dergelijke dienstverlening. “Bibliotheken kunnen hiermee veel nieuwe leden trekken en leveren een nieuwe service aan de bestaande leden. Het lezen van e-books van de bibliotheek is makkelijk, laagdrempelig, kan altijd en overal en is betaalbaar.”, aldus Bussemaker.

Stichting Bibliotheek.nl (BNL) ontwikkelt de digitale bibliotheek namens het ministerie van OCW en in nauwe samenwerking met de openbare bibliotheken. Het afgelopen halfjaar hebben meer dan 150.000 Nederlanders e-books gelezen en met elkaar al ruim 1 miljoen e-books gedownload via de VakantieBieb, een speciale app van de Bibliotheek.

Artikel delen: