SWO-Zwolle start groep voor homoseksuele ouderen

Vanaf woensdag 19 september kunnen homoseksuele en lesbische ouderen elkaar ontmoeten bij Stichting Welzijn Ouderen. Het initiatief is tot stand gekomen met medewerking van ANBO-Roze en heeft tot doel een veilige en prettige omgeving te bieden aan homoseksuele ouderen die elkaar willen ontmoeten. Tijdens de bijeenkomsten wordt aan de hand van thema’s gepraat en deelnemers hebben de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. De bijeenkomsten worden geleid door een medewerker uit de doelgroep en zijn er elke 2e woensdag van de maand.

Aanleiding voor het organiseren van deze bijeenkomsten is het feit dat de groep homoseksuele ouderen in Zwolle vrijwel onzichtbaar is. Naar schatting wonen er in Nederland 88.000 mannen en vrouwen boven de 65 jaar met homoseksuele of lesbische gevoelens. Op basis van die gegevens zou de groep oudere homo’s en lesbiennes in Zwolle moeten bestaan uit zo’n 600 tot 850 personen. Uit onderzoek blijkt dat onder deze groep een verhoogde kans is op een sociaal isolement, eenzaamheid en onbegrip.

ANBO-Roze heeft in verschillende steden groepen opgezet en deelt haar expertise met SWO-medewerkers in de aanloopperiode van de groep. Eerdere groepen hebben bewezen dat onder een deel van de homoseksuele ouderen een grote behoefte bestaat om elkaar te ontmoeten ervaringen uit te wisselen. Het blijkt zelfs, dat sommige ouderen grote afstanden reizen om een dergelijke groep te bezoeken, ook om in anonimiteit andere homoseksuele ouderen te kunnen ontmoeten. Veel ouderen konden gedurende hun leven niet openlijk uitkomen voor hun homoseksualiteit en hebben wellicht moeite om zich openlijk te identificeren met een belangenorganisatie of een bezoek te brengen aan een openbare gelegenheid voor homoseksuelen. 

Met name kwetsbare oudere senioren krijgen in de nieuwe groep de gelegenheid op een veilige en toegankelijke manier de mogelijkheid elkaar te ontmoeten.

Het starten van de groep vraagt daardoor ook om voldoende aankondiging en openheid, maar niet te veel opvallendheid. Locatie, medewerkers en structuur omtrent de groep zijn op elkaar afgestemd om een zo toegankelijk en veilig mogelijke omgeving te bieden. Uit bezoek en voortgang moet blijken of er inderdaad animo is en of er in Zwolle een groep homoseksuele ouderen bestaat die in een behoefte wordt voorzien middels de bijeenkomsten.     

COC Zwolle, de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit, organiseert speciale cafés en ontmoetingsmiddagen voor 40-plussers en 50-plussers. Die activiteiten hebben een openbaar karakter en vinden plaats in het COC-café in de Zwolse binnenstad. SWO-Zwolle, ANBO Roze en COC Zwolle verwijzen naar elkaars activiteiten. Op die manier kunnen ouderen een activiteit kiezen, die hen aanspreekt en die aansluit bij hun specifieke wensen en omstandigheden.

De eerste Roze middag is op woensdag 19 september van 14.00 uur tot 16.00 uur in dienstencentrum de Terp, Radewijnsstraat 1. (Dit is eenmalig de derde woensdag van de maand. Vervolgdata in 2007 zijn: 19 oktober, 14 november en 12 december.)

Meer informatie bij SWO-Zwolle: Inge Houben (coördinator Zwolle Midden), tel. 038-8515750 en Carlien Achterkamp (groepsbegeleiding), tel. 038-8515748.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer