PVV eist extra aandeelhoudersvergadering Vitens

Zwolle – De PVV Overijssel eist extra aandeelhoudersvergadering Vitens De PVV heeft een motie ingediend om een extra aandeelhoudersvergadering te beleggen in verband met het besluit van Vitens om niet langer samen te werken met het Israëlische Mekorot.

PVV: "Het is belachelijk dat Vitens een dergelijk besluit heeft genomen op basis van politieke overwegingen. Een publiek bedrijf als Vitens, dat ook nog eens een leveringsmonopolie heeft, kan geen buitenlandse politiek bedrijven. Alle mensen in Israël hebben recht op schoon drinkwater en voor Israël gelden dezelfde normen als voor andere landen." En verder: "De PVV is dan ook blij met de steun van een meerderheid in de Staten van Overijssel. Een extra aandeelhoudersvergadering waarin Vitens gedwongen gaat worden tot herziening van het besluit. Dat is wat wij als PVV op korte termijn verwachten”, aldus fractievoorzitter Edgar Mulder van de PVV Overijssel.

 

Artikel delen:
Reacties 28
 1. Even wat meer informatie er over opgezocht en niet geheel verbazend komt het originele verzoek vanuit Israël. Is niet de eerste keer dat de PVV zich als het schoothondje van Israël gedraagd.


  ⚠️ Meld

 2. weer dat gezeik van PVV als ze zo groot en stoer willen doen/zijn laat ze maar lekker bij de EU vergaderingen hun stem laten horen, maar nee hoor alleen maar ellende van die gasten.. en dan nog lekker zo voor de verkiezingen..


  ⚠️ Meld

 3. Ik kijk er niet vanop dat de PVV wederom praktijken bedrijft, waar de honden geen brood van lusten. Alles om moslims dwars te zitten.
  En dat de VVD geen principes heeft, daar kijk ik ook niet van op.

  Maar dat fracties van de SGP, CDA en ChristenUnie hier aan meewerken vind ik buitengewoon zwak. Al die christenen in de politiek zijn hetzelfde, zodra het om Israel gaat, dan mag alles. En dan durft een partij als de ChristenUnie zich nog christelijk en sociaal te noemen.

  Hoofdbureau’s in Den Haag: Roep uw partijen eens op tot de orde.


  ⚠️ Meld

 4. PvdA: motie over Vitens en Israël is verwerpelijk

  Provinciale staten van Overijssel willen via een extra aandeelhoudersvergadering drinkwaterbedrijf Vitens dwingen de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot te hervatten. Dat is de strekking van een PVV-motie die door een meerderheid van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP is aangenomen tijdens de vergadering van Provinciale Staten eerder vandaag. De PvdA distantieert zich nadrukkelijk van de inhoud van deze motie, en heeft dan ook tegengestemd.

  Vitens beëindigde in december 2013 haar nog verse samenwerking met Mekorot. Het Israëlische bedrijf werkt samen met de Palestijnen en Jordanië, maar levert ook water aan Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een helder ontmoedigingsbeleid voor investeringen en activiteiten in deze illegale nederzettingen. Voor Vitens voldoende aanleiding om de samenwerking met Mekorot stop te zetten. Overigens heeft Vitens ook de samenwerking met de Palestijnse Water Autoriteit op een laag pitje gezet, en aangegeven een genuanceerd beleid te gaan voeren.

  In de ogen van de PvdA draagt de pro-Israël lobby van vooral SGP, PVV en CU niet bij aan oplossingen in de complexe politiek in de Israëlische en Palestijnse gebieden. “De motie roept Vitens op tot insubordinatie en het doorkruisen van de Nederlandse beleidslijn”, aldus woordvoerder Peter Hermans. “Daarnaast moeten Provinciale Staten zich onthouden van buitenlandpolitiek. Overijssel is groot genoeg. Met opportunistische en ongenuanceerde stellingnames als in deze motie verstoort Provinciale Staten juist een delicaat politiek proces.”

  De PvdA in Overijssel steunt het heldere kabinetsstandpunt dat Vitens prima kan samenwerken met Mekorot binnen de zogenaamde green line, en daarbuiten zolang de illegale nederzettingen daarvan niet profiteren.  ⚠️ Meld

 5. De PvdA in Overijssel steunt het heldere kabinetsstandpunt dat Vitens prima kan samenwerken met Mekorot binnen de zogenaamde green line, en daarbuiten zolang de illegale nederzettingen daarvan niet profiteren.

  Yeh right, wie gaat dat controleren dan? Israël zeker?


  ⚠️ Meld

 6. wat een complete onzin…

  Dit ligt er wel erg dik bovenop om zo je “trouw”te tonen..ook al is het in eigen nadeel..
  Ridicule vertoning, maar money talks nietwaar?


  ⚠️ Meld

 7. Beste Likoed,

  Israël levert water aan iedereen, zal best, maar wel wanneer het Israël het beste uitkomt, geldt ook voor de stroomvoorziening etc. etc. De Palestijnse gebieden zijn daarvoor afhankelijk van Israël en die positie misbruikt Israël wanneer het hen uitkomt. Triest. Daarom snap ik wel dat Nederlandse bedrijven kritischer worden ten aan zien van Israëlische bedrijven. En die nederzettingen-politiek van Israël, vindt u dat ook normaal? Nederland bouwt toch ook geen nederzettingen op Duits grondgebied?


  ⚠️ Meld

 8. @Likoed je moet niet bij Vitens zijn, maar bij het ministerie van BZ:
  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een helder ontmoedigingsbeleid voor investeringen en activiteiten in deze illegale nederzettingen.


  ⚠️ Meld

 9. Ik moet zeggen dat ik niet exact weet hoe de vork in de steel zit als het gaat om water. Ik lees er verschillende verhalen over, waarbij Israel nu niet bepaald als nobel wordt neergezet. Goed, er zal een andere kant aan zitten, die kant heb ik nog weinig van gelezen. Ik weet wel dat ik tegen de Nederzettingen ben, dat vind ik gewoon kant en klare oorlogszoekerij. Maar even iets luchtigers: prachtig montage over Israel:

  http://www.luckymedia.nl/luckytv/2012/11/burgerslachtoffers/


  ⚠️ Meld

 10. Ach ten eerste betalen Palestijnen 3x zoveel als kolonisten die hun zwembaden vullen met goedkoop water. Dan is er nog het feit dat Israël en de organisaties in de bezette gebieden keer op keer putten en pompen van Palestijnen slopen. Om nog maar te zwijgen over het lozen van afvalwater over Palestijnse velden en in Palestijnse gemeenschappen. Hier heeft de VN een rapport over geschreven en adviseren om geen zaken te doen om deze redenen met Mekorot. Ik hoor de PVV niet als bedrijven samenwerking opzeggen met bedrijven in andere landen. Bovendien is de PVV dus tegen water voor Afrika en voor vergaande hulp voor Israel. Sinds wanneer bemoeit de politiek zich op deze manier met besluiten van bedrijven? De Palestijnen zelf willen dat Vitens niet samenwerkt met Mekorot om deze redenen (sie het standpunt van de PA en tal van organisaties). Hoeveel redenen moet een bedrijf hebben voordat ze besluiten om geen zaken meer te doen met een buitenlands bedrijf? Ik zou zeggen stel eerst harde eisen aan Mekorot: Palestijnen gaan hetzelfde betalen voor water, de sloop van putten stopt en het dumpen van afvalwater stopt dan kunnen er weer zaken gedaan worden. Tot slot adviseer ik een ieder om eens in google te typen ‘Israël apartheid water’ en dan de bovenin staande Israëlische bronnen te raadplegen in deze of standaard rapporten en wikipedia. Sorry dit zijn de feiten gaan de aandeelhouders deze te horen krijgen op de vergadering ik kom graag een presentatie geven over mijn reis naar deze gebieden en dit onderwerp.


  ⚠️ Meld

 11. Een scheidingsmuur, het inpikken van Palestijns land en het in stand houden van een apartheidsregime dat is Israël.
  Ik ben trots op Vitens en ik hoop dat alle Nederlandse bedrijven zullen volgen.


  ⚠️ Meld

 12. Of het nou Israel is of Zimbabwe of wat dan ook
  Het is gewoon schande dat de regering van een andere land meer invloed op een binnenlandse bedrijf heeft dan je eigen.. Er werd flinke druk uitgeoefend op bepaalde mensen, en Buza kan wel van alles en wat zeggen maar als je nou eenmaal een slijmerd bent, blijf je dat altijd… en de lokale pvv die neem ik al lang niet meer serieus, zal weer iem zijn die op school het niet zo leuk had en als volwassene weinig gehoord is..


  ⚠️ Meld

 13. @Likoed Nederland

  Als eerste, als je hier dan verongelijkt wil gaan doen, doe het dan goed. Het is in Nederland gewoon Likud en geen Likoed.
  Dat je organisatie een foutieve spelling in het webadres aanhoudt, zegt al aardig wat.

  Het is niks voor niks dat Ariel Sharon de Likud-partij de rug heeft toegekeerd. Hij wilde namelijk wel een stap richting de Palestijnen doen, de huidige landjepikker Netanyahu niet. En ja, dat heeft gevolgen, he? Doet wel even pijn, dat snap ik.

  Het staat Vitens vrij om de samenwerking op te zeggen, aandeelhouders hebben niks over beleid te zeggen. Ik ben trots op Vitens dat EINDELIJK eens NEE zegt tegen schandalige acties van Israel op de Westoever. En natuurlijk slaat de paniek nu toe, want opeens krijg je problemen met het water, en dat had jouw partij natuurlijk niet verwacht, dat het zover zou gaan oplopen? Wen er maar aan dat het tij begint te keren en langzamerhand iedereen de kolonisten daar begint uit te kotsen. Als je partij ooit nog wat van het Westen wil, dan zou ik om te beginnen maar eens twintig toontjes lagen gaan zingen.

  Jouw reactie is veelzeggend. Namelijk vanuit het niks verongelijkt doen. En dat is hoe jouw beweging, samen met de ultra-rechtse PVV de boel in stand wil houden. Voorliegen, bedriegen, verdraaien van de feiten.

  Loop naar de pomp, maar niet naar die van Vitens, want die moet jullie niet meer.  ⚠️ Meld

 14. @Likoed Nederland

  Wel ageren, maar niet reageren? Is dat hoe de Likud – en geen Likoed – partij werkt? Je lijkt wel een VVDer, zodra het kritisch wordt, niet meer thuisgeven.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.