IKEA Zwolle kan gaan bouwen

Zwolle – IKEA kan gaan bouwen in Zwolle, dat is woensdag duidelijk geworden. Op 15 oktober 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders van Zwolle aan IKEA Beheer B.V. een omgevingsvergunning verleend. Woensdag heeft de Rechtbank Zwolle bepaald dat deze vergunning terecht verleend is.

ikea_zwolle_animatie.jpg 

Woensdag diende de zaak, waarin namens BVG Vastgoed op industreterrein Hessenpoort gesteld werd dat er onvoldoende onderzoek gedaan was alvorens de omgevingsvergunning te verlenen. Belangrijkste reden van protest hier tegen was de verandering van infrastructuur. Hierdoor zullen volgens verzoeker andere bedrijven niet meer rechtstreeks te benaderen zijn met de auto, maar via de hoofdingang van de nieuwte bouwen Ikea. De rechtbank heeft het beroep verworpen. Ikea verwacht jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers voor de locatie in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 27
 1. @Rudy: dat gaat in alle steden hetzelfde hoor. Als burger heb je het recht om een beslissing van de overheid aan te vechten, en het hoeft er maar een te zijn die dat wil om de zaak voor een tijd te blokkeren. Dat gebeurd in grotere steden net zo goed.

  Hoe dan ook: da’s nu dus verleden tijd. 😀


  ⚠️ Meld

 2. straks jaren na de opening van de IKEA hebben we weer bergen afval .Want de meeste spulletjes die daar gekocht worden zijn van goedkoop materiaal samengesteld.


  ⚠️ Meld

 3. @pjotr ik heb die ervaring totaal niet. Sterker nog, als ik zie waar ik sommige meubels allemaal aan heb bloot gesteld en dat ze het nog steeds doen. Petje af. IKEA haalt de winst door het zelf in elkaar laten zetten, de massaproductie en de lage service. Niet uit goedkope materialen.


  ⚠️ Meld

 4. @Johan Bos

  -toerisme?
  -verlies aan diversiteit en variatie door sluiting overige woonwinkels
  -belasting op infrastructuur
  -kosten infrastructuur
  -verslechtering lucht- en geluidskwaliteit door aanzuigende werking verkeer
  -verlies aan arbeidsplaatsen bij andere winkels
  -verlies aan onderscheidend vermogen tegenover andere steden (klooneffect)  ⚠️ Meld

 5. @P. Pectief…

  Waarom sluiting overige winkels?
  Als ik nu wat zoek en het bij de Ikea wil halen doe ik dat al. Het scheelt nu alleen veel brandstofkosten… Ik ga in elk geval niets minder bij andere winkels kopen, dit geld voor veel mensen.

  Verlies aan arbeidsplaatsen zal in Zwolle echt veel minder zijn, dan wat erbij komt. Ikea heeft een regionale aantrekkingskracht, alle overige winkels in Zwolle veel minder! Mensen uit bijvoorbeeld Hardenberg of een Emmeloord kopen nu hun meubels ook niet of nauwelijks in Zwolle, die zullen wel naar de Ikea gaan.

  Dus door iets niet te hebben ben je onderscheidend? Raar argument. Nu gaan veel mensen uit de regio Zwolle naar Hengelo, Duiven of Amersfoort. Die komen straks allemaal naar Zwolle. Lijkt mij alleen maar goed voor de werkgelegenheid in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 6. Perspectief, wat ik wil hebben hebben ze op de woonboulevard niet, eenheidsworst. Ik wil kleur in mijn huis. En als er winkels moeten sluiten dan hebben ze het niet goed gedaan, of moet ik er daarom gaan kopen om ze niet werkloos te laten worden? Raar argument toch.


  ⚠️ Meld

 7. Eindelijk gezonde concurrentie , nu kunnen die dure winkels op de zwolse woonboulevard hun prijzen aanpassen of de deuren sluiten want ze hebben al lang genoeg misbruik gemaakt van hun monopolie.


  ⚠️ Meld

 8. Het huisvesten van een Ikea biedt geen garantie voor een bloeiend bestaan. Eén van de eerste Ikea’s stond in Sliedrecht. Het stadje/dorp is er nooit groter door geworden. Ikea heeft er zelfs geen vestiging meer.
  Ik heb op zich niets tegen Ikea. Maar sommigen hier dwepen ermee als of het iets heiligs betreft. Dat is het natuurlijk niet. In de hele wereld zitten mensen vloekend en tierend de zelfde plaatjes uit de gebruiksaanwijzing te bestuderen om uiteindelijk een kastje of bed in elkaar te zetten dat in miljoenen andere huishoudens staat. Het is maar wat je ambieert.
  De indruk die sommigen hebben dat het per saldo goed is voor de werkgelegenheid in Zwolle kan ik niet ontkennen of bevestigen. Het bevreemdt wel dat de vermeende winst aan werkgelegenheid in Zwolle ten koste van die in naburige gemeenten als een ‘winst’ wordt beschouwd.
  Het pleidooi dat ik houd is erop gericht dat een stad voortbouwt op intrinsieke waarden en unieke kernmerken. Als iedere stad een kloonstad wordt en uiteindelijk is, is de prikkel om een andere stad te bezoeken uiteindelijk verdwenen.
  Uiteindelijk is alles grijs (Zwollenaarisback!).


  ⚠️ Meld

 9. Perspectief, je ziet het niet goed. Misschien gaan die andere zaken nu eens overstag, om wat anders in te kopen dan ze nu doen.
  In elke huishouding staat er als het aan hun ligt een bruine, zwarte of grijze bank, mooi h?… nee dus. Daarom koop ik er niks. Zal ze leren.  ⚠️ Meld

 10. De winkels op de woonboulevard kunnen tegen Ikea op als ze hun service verbeteren want die is nu om te huilen. Tot 2 x toe iets gekocht daar en de beloofde levertijden van 2 maanden verVIERvoudigen en als je klaagt of er iets van zegt ben je lastig…. Als ik nu iets wil ga ik lekker naar Ikea Amersfoort, daar kan ik van te voren kijken of het op voorraad is. En straks lekker in Zwolle:D:D


  ⚠️ Meld

 11. Zo is dat marion in veel winkels denken ze dat je dankbaar mag zijn als je daar iets koopt, ja koopt want wat ze vergeten is dat we het niet voor niets krijgen. Dus fatsoen en vriendelijkheid zijn en zakelijkhied zijn suoer belangrijk.


  ⚠️ Meld

 12. Voor de geïnteresseerden: een passage uit een boekrecensie van het WAll-Mart-effect, Charles Fishman.

  Met de Nederlandse supermarktoorlog nog vers in het geheugen is het interessant om te lezen hoe in de afgelopen twee decennia een dergelijke strijd door Wal-Mart is gevoerd in de Verenigde Staten. Door met de prijzen van al haar artikelen consequent onder die van haar concurrenten te gaan zitten, betekende de komst van weer een nieuw filiaal vaak de ondergang van supermarkten en detaillisten in de omgeving. Maar ook veel leveranciers die met Wal-Mart in zee gingen vanwege de aantrekkelijk hoge afzetvolumes moesten na enkele jaren het loodje leggen, omdat ze hun winsten zagen verdampen door de alsmaar dalende prijzen. De enige manier om dit te kunnen volhouden, is verplaatsing van productie naar lagelonenlanden. Zo ontstond de bizarre situatie dat Wal-Mart door haar lage prijzen mensen met een kleine beurs meer kon bieden, maar er tegelijkertijd wel voor zorgde dat deze groep groter werd door ontslaggolven bij concurrenten, leveranciers en producenten. Het woord ‘oorlog’ was hier dan ook beter op van toepassing dan op de Nederlandse situatie van de afgelopen jaren. Omdat veel fenomenen uit de VS vroeg of laat ook in Europa zullen doordringen, is het goed wanneer een breed publiek hier alvast kennis van kan nemen.  ⚠️ Meld

 13. We hebben het over ikea,niet over de wal-mart.Ikea is voor 99% meubels.Wal mart verkoopt zo’n beetje alles wat er te koop is. Electronica,kleding,meubels,en dan niet te vergeten de wal-mart discount superstores. Als je er daar een van in je stad krijgt,kan de concurrentie inderdaad wel inpakken. We hebben het hier over een ikea in zwolle…..,dus begin niet over banenverlies e.d.


  ⚠️ Meld

 14. Met de komst van de Ikea zullen kleinere bedrijven (uiteindelijk gaan) verdwijnen. Bedrijven vergelijkbaar zoals De Lampenier, Leenbakker en alle andere wooninrichting bedrijven. Een Tamze-Wierts serviesgoed of andere speciaal zaken in de Sassenstraat.

  Dit effect noemen ze het ‘Wall-Mart effect’. Kleine speciaalzaken kunnen uiteindelijk niet meer concurreren met de grotere. Is dus banenverlies.

  En uiteindelijk gaan janken dat de kwalitatief goedkope rommel bij de Ikea of misschien straks de enige supermarkt Lidl zo duur is. En dat terwijl de automatisering doorzet en weinig banen meer zijn en jouw uitkering wordt gekort.

  Sommigen willen het niet zien en zullen het nooit zien….


  ⚠️ Meld

 15. Eindelijk, werd tijd ook. Hoeven we geen uur meer te rijden. In de binnenstad van Zwolle is het niet leuk winkelen meer. Je kan nergens je auto kwijt, behalve bij de Mediamarkt en Q-park maar ongelofelijk duur. Denk dat de winkeliers in de binnenstad Zwolle daar ook niet zo bij mee zijn. Beetje concurrentie kan geen kwaad. En schept werkgelegenheid. De nieuwe van de Valk aan de overkant is ook niet verkeerd. Hessenpoort gaat mooi worden!


  ⚠️ Meld

 16. hehehe eindelijk de IKEA in Zwolle en wat een gezever zeg.

  milieu belasting => hoezo nu rijden we met z’n allen naar A’foort, Hengelo, Groningen. dat kost vele malen meer aan milieu belasting dan wanneer we naar Zwolle kunnen.

  belasting infrastructuur: dan hebben ze de wegen in iedergeval niet voor niets gelegd, wat een onzinnig punt.
  Weet niet of men wel eens op de hessenpoort komt, maar als je die moeite zou nemen zou je inzien dat de infrastructuur er goed bijligt en erop is ingericht om grote stromen mensen te kunnen herbergen cq te verwerken.

  Werkgelegenheid => Voor Zwolle gaat het allemaal voor de wind, jammer dat er een aantal mensen dit niet inzien bouw Wehkamp => weg uit Dedemsvaart, wordt nu de grootste online warenhuis van Europa of zelfs ter wereld, nieuwe vd Valk keer zo groot en een keer zo druk, IKEA
  Men o men menig gemeente zou hier jaloers op zijn. en dan zit men hier te zeveren over werkgelegenheid!!!

  Winkelend publiek IKEA is een heel ander publiek dan dat van de woonboulevard. Men zal daar geen last van hebben sterker nog wanneer men zich aanpast en inderdaad eens een keer service gaan leveren ipv zo arrogant te doen kunnen zij er ook beter ervan worden.

  Je kunt je alleen maar onderscheiden als speciaalzaak als je je daar ook naar gaat gedragen => je dus ook specialiseren en de mensen van goed advies voorzien.
  dat moet de kracht zijn cq worden.

  maw ik kan niet wachten totdat de deuren opengaan.


  ⚠️ Meld

Reageer