Bibliotheek naar GGD-gebouw Zeven Alleetjes

Zwolle – De centrale bibliotheek van Zwolle aan de Diezerstraat gaat verhuizen naar het GGD-gebouw aan de Zeven Alleetjes, Dat laat De Stentor vrijdag weten. De krant baseert zich op bronnen in het stadhuis. De ontwikkeling zou pas na de verkiezingen bekend worden gemaakt. In het gebouw van het voormalige provinciehuis moet een Zara XL komen. Zwolle was daarover nogal teleurgesteld. De bibliotheek trekt samen met de Muzerie bij de aanwezige instanties in het GGD pand. De twee partijen kwamen de afgelopen week een fusie overeen. 

Het bericht van de verhuizing van de bibliotheek kwam voor de Zwollenaren en een aantal raadsleden als een (onaangename) verrassing uit de lucht vallen. Een medewerkster die in het GGD gebouw werkt laat Weblog Zwolle weten dat ze nergens iets vanaf weet. Raadslid Martijn van Veen (CDA) antwoordt op Twitter dat hij verbaasd is en het niet weet, maar ook dat de inhoud van het artikel niet klopt. Raadslid Gerdien Rots (CU): "Ongelofelijk. Mijn mond valt open bij lezen van dit bericht". Raadslid Freddy Eikelboom (Swollwacht) concludeert vrijdagavond op hetzelfde sociale medium dat het erop lijkt dat er vertrouwelijke informatie gelekt is. Raadslid Patrick Rijke (GroenLinks) twittert dat het de tweede keer is dat informatie uitlekt over die modezaak waarvan hij de naam nog steeds niet mag noemen.

Artikel delen:
Reacties 58
 1. B&W past Oostblok politiek toe in Zwolle. Besluiten genomen achter een gesloten deur en de informatie komt pas naar buiten na de verkiezingen. Wat is hier aan de hand, wat is de deal dat er geen openheid van zaken wordt gegeven. Is wethouder de Heer bang voor de positie van de VVD?


  ⚠️ Meld

 2. Ze hadden ook beter de Primark naar Zwolle kunnen halen. Als je ziet wat er vanuit dagelijks in de trein richting Almere gaat en terugkomt met tassen vol kleding. Opvallend veel moeders met kinderen. Even winkelen in Almere…….. De Primark was pas een publiekstrekker geweest!!


  ⚠️ Meld

 3. Ik blijf het flauwekul vinden om de bieb te willen verhuizen voor een onbetekenende keten als Zara. Er is beloofd dat er in het pand van de bieb een publiekstrekker van internationale allure zou komen en dat is Zara duidelijk niet. Het is de zoveelste modewinkel die ook al in omliggende steden te vinden.

  Als de bibliotheek naar het pand van de GGD gaat dan mag ik hopen dat daar een plan voor klaarligt die de beloofde verbetering qua faciliteiten waar gaat maken. Want als dat niet gaat gebeuren dan is dit zoveelste zinloze uitverkoop van een Zwols monumentaal pand.


  ⚠️ Meld

 4. Als de bibliotheek daar komt, verwacht ik dat het bezoekersaantal zal afnemen. Geen prettige plek om heen te fietsen.

  @Jenita: Mijn mening over Primark: voor een cent op de eerste rij. Die winkelketen interesseert zich echt niet in het welzijn van de mensen die de kleding moeten maken. Hoeveel doden in Bangladesh waren er ook weer?


  ⚠️ Meld

 5. Ik vind het dikke nonsense. Eerst voor tienduizenden euro’s het pand verbouwen (april ’13) en dan ze eruit zetten. Hoezo, geld over de balk gooien? Is nadenken in deze tijd dan echt zo moeilijk?

  Die bieb zit daar prima. Mensen die komen voor de bieb gaan daarna nog even winkelen. Dat zul je nu minder of niet hebben.

  En die Zara, had die niet in het pand van Duthler kunnen gaan zitten???

  Volgens mij zat de gemeente verlegen om geld.. Veel geld.


  ⚠️ Meld

 6. Wat kunnen we allemaal zeuren bij mekaar , zeker niks te doen , ga allemaal maar lekker in Almere wonen , dat is pas leuk wonen .


  ⚠️ Meld

 7. Ik ben in ieder geval blij dat er een onderkomen voor de bieb is gevonden in reeds bestaande kantoorruimte.
  Er wordt vaak te gemakkelijk nieuw gebouwd terwijl er zoveel (ook gemeentelijke) gebouwen leeg staan.  ⚠️ Meld

 8. Wat moet Zwolle met een Zara doen?, in Zwolle is helemaal geen publiek voor een Zara.

  Met al die scholieren in Zwolle was een Primark de uitkomst geweest, dan waren de scholieren uit de gehele regio die na schooltijd gaan shoppen bij Primark, dat was pas goed voor de economie geweest, wederom de zoveelste blunder!

  Wedden dat ZaraXL na een jaar weer weg is?


  ⚠️ Meld

 9. Zeven alleetjes, wat slecht gekozen. Niet veilig om over te steken. Hebben plannenmakers niet gedacht aan kinderen die op eigen houtje naar bieb gaan. Veel fietsroutes naar diezerstraat zijn autoluw gemaakt. Blijkbaar is het belangrijker om veilig bij de winkels te komen zodat je weer geld kan uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt. Vul liever je hoofd met literatuur en geef je kinderen liefde voor muziek I.pv een nieuw paar gympen. Zwolle betaalt ooit de rekening voor deze afvlakking. Het is een trend die door onverschilligheid niet meer omkeerbaar is. Ach en wee.


  ⚠️ Meld

 10. Gewoon de bieb laten zitten, of als echt niet anders kan, wat is er mis met het oude pand waar Waanders in gezeten heeft? Of beter nog, waarom niet die Zara het oude pand van Waanders in? Er staat ruimte genoeg leeg in de binnenstad, klaagt iedereen. Waarom dan niet optimaal gebruik maken van de leegstand? Dan ga je toch geen gebruikte panden leeghalen om ergens anders een in gebruik zijnde pand te gaan gebruiken? Nee, gewoon nieuwe bedrijven die zich in de binnenstad willen vestigen laten kiezen uit de leegstand, lijkt mij een prima optie.


  ⚠️ Meld

 11. Dit gaat de VVD en de Heer stemmen kosten de komende gemeenteraads verkiezing.De Heer kan overal openingen verrichten met een grijns op zijn gezicht en een glas bubbels in de hand. En daar is alles mee gezegd . Iets goeds doen en afmaken kan deze man niet alleen beloven net als met de knip van stadshagen .Het wordt tijd dat een ander het stokje overneemt en niet raak geld over de balk en niets oplost maar met daden komt  ⚠️ Meld

 12. Grote verhuisplannen die pas na de verkiezingen bekend mogen worden gemaakt. Dit stinkt! Ik kan me voorstellen dat het hele stadhuis nu argwaan heeft naar de naaste collega’s, of gaat zo’n kwestie langs de ambtenaren heen?


  ⚠️ Meld

 13. @pfff, helemaal mee eens!!

  Zeven alleetjes, wat slecht gekozen. Niet veilig om over te steken. Hebben plannenmakers niet gedacht aan kinderen die op eigen houtje naar bieb gaan. Veel fietsroutes naar diezerstraat zijn autoluw gemaakt. Blijkbaar is het belangrijker om veilig bij de winkels te komen zodat je weer geld kan uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt. Vul liever je hoofd met literatuur en geef je kinderen liefde voor muziek I.pv een nieuw paar gympen. Zwolle betaalt ooit de rekening voor deze afvlakking. Het is een trend die door onverschilligheid niet meer omkeerbaar is. Ach en wee.  ⚠️ Meld

 14. Ik zal het erg jammer vinden als de bieb uit de binnenstad weg moet.
  Laat het zoals het is. Kijk eens naar de leegstand in d binnenstad.
  Het pand waar Waanders in zat dat is een mooi groot pand, en gebruikt dan het pand van Vögele erbij. Wij moeten ervoor zorgen dat de leegstand in onze binnenstad weer een goede invulling gaat krijgen. Dat mensen weer graag naar de stad willen komen omdat er weer genoeg aanbod is, daar moeten wij voor zorgen.


  ⚠️ Meld

 15. Goed van Gerdien. (stentor)De bieb hoort centraal te liggen en in de stad. Er zijn veel bibliotheken die moeten sluiten, kwestie van geld. Zwolle heeft geld zat lijkt het want zo’n verhuizing brengt toch kosten mee.
  Dat ggd gebouw ligt niet centraal en is ook nog eens slecht bereikbaar
  van Rooijensingel gevaren singel. En lekker als je uit stadshagen komt..pfff.


  ⚠️ Meld

 16. Wat is het verschil tussen ‘Het kleine huis op de prairie’ en de taferelen die ik hier lees? Geen verschil. Zwolle heeft genoeg aan een kruideniertje en voor het echte winkelen gaan de Zwollenaartjes naar een echte stad, want het liefst moet alles blijven zoals het 150 jaar geleden was. ’s Is al een wonder dat Zara ?berhaupt naar Zwolle wil komen. Waarschijnlijk is de regio interessanter dan Zwolle zelf!

  De rest van de wereld leest al lang en breed digitaal, maar in “Ons Dorp” moet de plaatselijk leeszaal het liefst op een van de duurste retail-lokaties gevestigd zijn. Het zijn vast de rijkste dorpelingen die hun belastinggeld (gemeentelijk vermogen) graag opgepot zien in een peperdure leesvoorziening waarvan het gebruik alleen maar afneemt.


  ⚠️ Meld

 17. @Ruud: het oude pand van Waanders is piepklein. Het lijkt me duidelijk dat de bibliotheek daar op geen einden na in past. En er is ook nog eens toegezegd dat een nieuwe locatie meer ruimte zou hebben. Daarbij was het ook de bedoeling dat de Muzerie mee gaat. Dan heb je veel ruimte nodig.


  ⚠️ Meld

 18. Toch maar een paar reacties.
  1. De bibliotheek wil graag met haar tijd meegaan en dat betekent meer ruimte. Dan gaat het vooral over de digitale mogelijkheden. En die vragen werkplekken. Nog mooier is om groepen (bv studenten) werkruimte te kunnen geven. Dat betekent verhuizen, omdat dit niet in het huidige pand gerealiseerd kan worden.
  2. De eventuele verhuizing is afhankelijk gemaakt van de verkoop van het huidige bibliotheekgebouw. De opbrengst daarvan moet het grootste deel van de kosten opbrengen.
  Ook de fusie met de Muzerie tot Hart van Zwolle is effectiever wanneer beiden in één gebouw zitten. Dat vraagt aanvullende ruimte. Bovendien zijn ze (Muzerie) dan het huidige onderkomen kwijt. Niet effectief en nogal duur naar verhouding.
  3. De Zara winkel is niet van de “gewone” soort maar krijgt een luxe uitstraling. Van dit type zijn er maar weinig in Nederland. Het zal echt ook een publiekstrekker worden.
  4. Als het doorgaat.
  Gelet op de reactie van raadsleden ligt er nog geen voorstel bij de gemeenteraad. En de raad is echt het orgaan dat de besluiten neemt.
  Zo te lezen is er nog veel werk aan de winkel: bewerken van de fracties om te komen tot de gewenste besluitvorming.


  ⚠️ Meld

 19. bewerken van de fracties om te komen tot de gewenste besluitvorming.

  Wat moet ik mij bij zo’n uitspraak voorstellen?
  Moeten fracties bewerkt worden om van hun mogelijke tegenstemming af te zien? en welk besluit mag dan wel het “gewenste besluit” zijn?

  Ik hoop niet dat het is zoals het klinkt, namelijk manipulatie van raadsleden


  ⚠️ Meld

 20. Zoals het door John van Boven wordt gepresenteerd is dit alles een gevolg van een wens van de bibliotheek zelf. (Oud-)politieke draaikonterij?


  ⚠️ Meld

 21. @Suze Denk je echt dat Zara haar locatiebeslissing laat afhangen van suboptimaal aanbod van beschikbare winkelruimte? Dat doe je als woningkoper toch ook niet? Dan koop je gewoon niet.


  ⚠️ Meld

 22. @Johanvanboven: ik geloof er niks van dat Zara een publiekstrekker gaat worden. In andere Nederlandse steden is het dat ook niet. En dan maakt het niet uit of ze in Zwolle wel of niet met een grote winkel komen.

  Ik snap het niet: waarom is Zwolle niet op zoek gegaan naar een echte publiekstrekker? Ik vind Primark niks maar ik moet toegeven dat zelfs die keten een veel betere keuze geweest zou zijn. Daar komt tenminste echt volk op af, en dat zie ik met Zara niet gebeuren.


  ⚠️ Meld

 23. Merkwaardige reactie van Observer.
  Als er iemand inspreekt in de raad, wat dus regelmatig gebeurt, dan is dat kennelijk manipulatie. Burgerbetrokkenheid leidt dus tot manipulatie.
  Omdat ik verschillende standpunten zie, zullen betrokken burgers verschillende argumenten gebruiken tbv het door hen gewenste besluit.
  Niet meer en niet minder.

  De bieb krijgt subsidie, daar zitten voorwaarden aan vast. Het gaat dus niet om een wens van de bieb zelf.  ⚠️ Meld

 24. Bericht door Johnvanboven, op 25 januari 2014 22:38
  Bekijk dit is, zou ik zeggen:
  http://www.alexandrium.nl/Wink…/Zara.aspx

  Dat is de website van winkelcentrum Alexandrium met een foto van de ingang van de Zara aldaar.
  Niet echt verhelderend om een mening te kunnen vormen over die winkelketen.
  Maar de Zara website[/url] biedt wel meer informatie.
  Op de homepage word ik gelijk al onaangenaam verrast door twee akelig magere scharminkels in veel te ruime en vooral kwaliteitsarme kleding.
  Dit soort foto’s creëren een vals ideaalbeeld bij jonge meisjes die zich daardoor gemakkelijk kunnen laten verleiden tot het zichzelf uithongeren om er ook zo uit te zien.
  Anorexia is zeer ongezond en kan op eenvoudige wijze tot de dood leiden.
  Ik vraag me af of dat nou zo wenselijk is.


  ⚠️ Meld

 25. @JeanJacquesRousseau

  Dit college plaatst met de invulling van het monumentale pand aan de Diezerstraat voor ‘cash’ i.p.v. ‘cultuur’. Mooi dat er gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart. Voor mij slechts 2 opties: of ChristenUnie of SP: de enige 2 fracties die naar mijn mening goed invulling hebben gegeven aan de lokale volskvertegenwoordiging.


  ⚠️ Meld

 26. ‘Bewerken van de fracties’ klinkt in de context zoals John van Boven het gebruikt een beetje maffioos. Dus ik snap Observers z’n opmerking wel. 🙂


  ⚠️ Meld

 27. Suze, ik ken de opties niet.
  Ik kan wel ergens tegen zijn, maar dat snijdt alleen hout als ik daar een andere plek tegenover stel. Die heb ik niet.
  Ik erken dat de bereikbaarheid van voorgestelde plek niet niet alles is.
  Maar goed, er ligt nog geen voorstel bij de raad.


  ⚠️ Meld

 28. @John van Boven, hoezo merkwaardig? is inspreken dan hetzelfde als bewerken? want nu gebruikt u ineens een andere term.
  Hebt u in de politiek altijd op deze wijze gediscussieerd?
  Trouwens u hebt het over het “gewenste besluit”, alsof dat door u al bepaald zou zijn.
  Uw voorstel van zaken is zeker niet mijn opvatting over democratische besluitvorming.  ⚠️ Meld

 29. @John van Boven , al gesolliciteerd naar functie van wethouder want er komt een vrij 😉

  U lijkt mij een topper voor de stad Zwolle een aanwinst 8)


  ⚠️ Meld

 30. @Linda.

  Anorexia is een ernstig onderschat probleem.
  Meestal ontstaat het in de kindertijd en lijden voornamelijk meisjes hier aan, waarbij langzaam maar zeker steeds duidelijker is geworden dat zij daarin zeer beïnvloed worden door de vele reclames waarin broodmagere modellen te zien zijn.
  Modellen zoals op de Zara website te zien zijn.
  Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken voor eetstoornissen, maar het moeten voldoen aan het ‘perfecte’ lichaamsbeeld, zoals gecreëerd door de mode- en reclamewereld, is de voornaamste oorzaak.

  En dat is niet zonder gevaar, want eetstoornissen kunnen op lange termijn zelfs tot de dood leiden. ??Ongeveer 5 procent van de kinderen met een eetstoornis sterft uiteindelijk aan de aandoening, omdat ze zich verzetten tegen een behandeling,?? schat dr. Bourne.

  Volgens de kinderpsychiater draagt de maatschappij zonder twijfel bij aan de eetstoornissen, want jonge mensen staan onder druk om te voldoen aan het ??perfecte?? lichaamsbeeld. ??De meeste kinderen met een eetstoornis hebben een verstoord zelfbeeld. Iedereen ziet dat ze te mager zijn, maar zij denken dat ze dik zijn,?? aldus dr. Bourne.

  Bovenstaande citaten komen van: Verontrustend: Anorexia raakt zelfs driejarig meisje.[/url]

  De VPRO documentaire Beperkt Houdbaar laat zien dat het krampachtig willen voldoen aan dat ideaalbeeld van het ‘perfecte’ lichaam ook nog tot andere uiterst bedenkelijke uitwassen leidt.
  Het toont hoe de mode- en reclamewereld op slinkse wijze met valse middelen voor een verwrongen zelfbeeld kan zorgen bij mensen en dan vooral kinderen.
  Het gaat zelfs zover dat mensen voor tienduizenden euro’s cosmetische ingrepen laten plaatsvinden, waaronder bijvoorbeeld schaamlipcorrecties bij veertienjarigen.
  En dat vind ik nu overdreven.
  Jij ook? Of vind je dit normaal?

  Het zal je kind maar zijn…  ⚠️ Meld

 31. Observer: inspreken is de actie en bewerken is het doel van inspreken.
  Oftewel: bewerken is het doel en inspreken is het middel.
  U doet aan hogere inlegkunde. Ik heb het over het door betrokkenen gewenste resultaat om te laten zien dat er verschillende standpunten zijn.
  Gewoon lezen wat er staat aub.


  ⚠️ Meld

 32. Meneer van Boven, inspreken tijdens de vergadering is een grote klucht, een schijnvertoning. De raadsleden nemen veelal niet eens de moeite om te luisteren en generen zich niet om ongenuanceerd richting de inspreker hun ongenoegen te laten blijken. Hoezo spreekrecht. Een grote poppenkast hier in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 33. @ElRey.

  De meeste politici hebben de mond ook altijd vol over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, maar als er een ‘vette vis’ binnengehaald kan worden kijkt men fluks de andere kant op.
  Ik zal hier (nog) niet verkondigen dat de kleding van Zara op dubieuze wijze geproduceerd wordt, maar als ik naar de kwaliteit ervan kijk vrees ik het ergste.


  ⚠️ Meld

 34. @JJR: wat je vreest klopt inderdaad, althans, een half jaar geleden nog wel.
  Als fotograaf ben ik werkzaam in die wereld en onder ons fotografen in deze branche is het een bekend gegeven dat we het werken voor ketens als Zara zo veel mogelijk vermijden. Niet alleen is de kwaliteit dubieus, maar ook is het als fotograaf nadelig om je naam eraan te verbinden gezien de geschiedenis van Zara in verband met kinderarbeid en slavernij.
  Meer informatie bijvoorbeeld HIER[/url], HIER[/url] en HIER. >:(


  ⚠️ Meld

 35. @John van Boven.
  Als je een keer een verkeerde uitleg hebt gegeven, of een die tekort door de bocht bleek te zijn dan zou het je sieren dat ruiterlijk toe te geven en niet net te doen of een ander een draai aan uw woorden geeft. Er staat “bewerken”, van ” inspreken” wordt niet gerept. De lezer dan van “hogere inlegkunde” (wat is dat?) betichten is niet comme il faut.
  Verder doe je wel degelijk voorkomen dat de bibliotheek zelf initiator is van dit plan. Hetgeen dus onjuist blijkt te zijn.
  Ben ook benieuwd welke waarde je toekent aan de kennelijk niet frisse zakelijke ethiek van Zara.


  ⚠️ Meld

 36. De hr van Boven probeert nu een mistgordijn van onbegrijpelijke zinnen en begrippen over zijn eerdere domme opmerkingen te le leggen.
  Zouden de lezers hier op WLZ de volgende quote begrijpen? ik dus niet.

  inspreken is de actie en bewerken is het doel van inspreken.
  Oftewel: bewerken is het doel en inspreken is het middel.
  U doet aan hogere inlegkunde. Ik heb het over het door betrokkenen gewenste resultaat om te laten zien dat er verschillende standpunten zijn.
  Gewoon lezen wat er staat aub.  ⚠️ Meld

 37. Uitsluitend inspreken (de actie), heeft geen enkele zin: je moet de raad niet de indruk willen geven dat jij als insprekert de agenda gaat aanpassen.
  Tenzij je vantevoren met één of meerdere fracties hebt afgesproken dat er na het inspreken w?l actievormende vragen worden gesteld, en daarmee het spel op de wagen (bewerken).


  ⚠️ Meld

 38. Ps, ik heb toch nog even de moeite genomen om op te zoeken wat inlegkunde betekent.
  Inlegkunde blijkt het tegenovergestelde van uitlegkunde te zijn.
  Het is een zeer verwerpelijke manier van valse uitleg geven en het valselijk manipuleren van een bepaalde zaak.
  Teruglezend kan ik mij niet voorstellen dat ik mij daar aan schuldig heb gemaakt
  Inlegkunde schijnt erg veel voor te komen bij valse bijbeluitleggers.
  Ik weet niet of dit verklaart waarom Dhr van Boven zo bekend is met dit fenomeen, maar om mij ervan te beschuldigen om zo de aandacht van zijn eigen domme woordkeuze af te leiden is erg ondermaats en zegt meer over Dhr van Boven dan over mij.


  ⚠️ Meld

Reageer