SP wil met spoed actie tegen inbraakgolven

Zwolle – De SP in Zwolle wil dat het college zich hard maakt voor meer politie-inzet voor het voorkomen en oplossen van woninginbraken en auto-inbraken. In beide categorieën is er een forse stijging gaande in de stad. Met als hoogtepunt 30 auto-inbraken het afgelopen weekend. De SP heeft schriftelijke vragen gesteld en verwacht op zeer korte termijn actie van het stadsbestuur.

Onlangs presenteerde de regio IJsselland jaarcijfers waaruit bleek dat – in tegenstelling tot in de rest van Oost-Nederland – de inbraakcijfers in Zwolle in 2013 gestegen zijn ten opzichte van 2012. Het jaar 2012 was al een piekjaar als het gaat om het aantal inbraken. Zorgelijk is dat het aantal opgeloste inbraken en het aantal aangehouden verdachten juist is gedaald, ondanks de inzet van gespecialiseerde politieteams. Afgelopen weekend is Zwolle getroffen door een nieuwe golf van auto-inbraken in de wijken Dieze, Aa-landen en Holtenbroek. Vorige week stelde de burgemeester dat auto-inbraken op dit moment geen prioriteit van de politie in Zwolle zijn. De SP stelt voor dit aan te passen, om te voorkomen dat na woninginbraken Zwolle ook op het gebied van auto-inbraken recordcijfers gaat halen.

SP-raadslid Frank Futselaar: ‘Zwolle is over het algemeen een veilige stad maar op het gebied van inbraken hebben we gewoon een groeiend probleem. De SP wil direct maatregelen in de vorm van extra en gerichtere politie-inzet en duidelijke prioriteiten. Het college moet ophouden met stoere maatregelen voor de bühne als preventief fouilleren en eens zorgen dat het percentage opgeloste misdaden omhoog gaat. Dat is uiteindelijk wat Zwollenaren verwachten van hun politie en hun stadsbestuur.’

De partij wil ook van de burgemeester weten hoe vaak er preventief is gefouilleerd en wat hiervan de precieze opbrengsten zijn geweest.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. De politie moet veel meer de wijk in en dan op de atb fiets .Niet in de auto met twee man op de randwegen van de wijk .Nee ook tussen de woningen door want daar gebeurt het meeste en omdat je daar zelden oom agent ziet komen.In de vroegere tijden kwamen ze altijd door de straten en dat schrikt toch af.Het wordt altijd afgedaan met dat er niet genoeg agenten zijn bij een congres hier worden wel 13000 agenten ingezet als bewakers dat kan wel.


    ⚠️ Meld

  2. Het basis-principe van het optuigen door belastingheffing van een overheid is dat we er veiligheid voor kunnen terugverwachten.

    Als de daartoe aan gestelde overheid (justitie / politie ) , komt met uitspraken dat veiligheid en bestrijding van inbraken in huis en auto geen prioriteit hebben, dan is hun bestandsrecht ernstig in gevaar.

    Kunnen ze het niet meer behappen ? Dat zou dan een eerlijker antwoord kunnen zijn.    ⚠️ Meld

Reageer