SP Zwolle tegen gift voor De Librije

De SP in Zwolle is tegen het geven van 200.000 euro door de gemeente aan toprestaurant De Librije. Het geld wordt gebruikt om de oude gevangenis op het Noordereiland om te bouwen tot een hotel-restaurant en een kookschool.

De SP vindt het onvoorstelbaar dat een commerciële partij een subsidie krijgt, terwijl verschillende maatschappelijke instellingen zoals het machinemuseum en Humanitas het met minder of helemaal niets moeten doen, en er ook geen subsidie was voor de Stad als Theater en andere door vrijwilligers opgezette evenementen waar iedere Zwollenaar van kon genieten. Volgens de SP kunnen van de Librije  maar enkele Zwollenaren genieten. De partij heeft vragen gesteld aan wethouder Witbraad.  Inmiddels heeft ook de Swollwachtfractie hun ongenoegen geuit over de gift, en de VVD, ChristenUnie, CDA en PvdA zijn op z’n minst verbaasd over de plannen.

Artikel delen:
Reacties 34
 1. Is inderdaad belachelijk. Festivalletje op het Assendortperplein krijgt geen subsidie en dan 2 ton naar de Librije, bizar. En dat voor een commercieel bedrijf :-


  ⚠️ Meld

 2. Het zou ook kunnen dat de provincie een subsidie hiervoor geeft voor het behouden van een oud gebouw… Waarom het hier wel gebeuren ‘moet’ en bij een festival of iets dergelijks niet, kan ik me ook niet helemaal voorstellen, behalve dat die subsidie in dit geval waarschijnlijk eenmalig is en niet elk jaar gebeurt, zoals bij activiteiten natuurlijk wel het geval is.


  ⚠️ Meld

 3. volgens mij is de sp overal tegen,stadion librije laat ze eerst maar eens naar zichzelf kijken. met dat gejank om yildrim als ze zelf hogerop kunnen komen zijn ze er als de kippen bij het zijn allemaal graaiers


  ⚠️ Meld

 4. Het leven is overzichtelijk he Joop? Beetje schelden, beetje beschuldigen en vooral niet inhoudelijk reageren. Moet je doen – en ik misschien niet op reageren – maar het wordt zo vervelend. Kom op Joop, geef eens een inhoudelijk argument, je kunt het!


  ⚠️ Meld

 5. Dit Gemeentebestuur is tot hun nek toe in de strooppot van de vastgoedsector (makelaars, projectontwikkelaars en aannemers) gezakt, in de hoop net als Magriet Meindersma en Jan Franssen t.z.t. een leuk commissariaat te krijgen.

  Daarom worden er nu steeds in deze richting cadeautjes uitgereikt.

  Cadeautjes wel van het geld door de burgers van Zwolle opgebracht.


  ⚠️ Meld

 6. Ik snap de gemeente wel, de Librije zet Zwolle op de kaart. Een beter stads promotie kan Zwolle niet krijgen. De Librije investeert gigantisch veel geld in het pand en laat veel van de oude elementen in takt. Normaliter met zulke verbouwingen liggen er subsidies van de overheid, alleen in dit project niet. Ik vind het een goede zaak.


  ⚠️ Meld

 7. `nou rutger ik reageer inhoudelijk op het probleem wat er ligt maar jij reageert alleen maar op mij is ook niet erg netjes
  maar ja je kunt het of je kunt het niet ;D


  ⚠️ Meld

 8. Helaas moet ik de sp wel gelijk geven, zeker als het om een gift gaat. Indien het een voorschot of lening zou zijn dan ok – maar een gift?
  Ik wil ook graag het bedrijf wat uitbreiden – waar kan ik mij melden? 8)


  ⚠️ Meld

 9. als het maar een restaurant voor communisten zou zijn dan was het voor de sp geen probleem. een stad als zwolle heeft toch uithangborden nodig? het is hier al zo,n dooie boel. als we die sp-ers ( vooral opperhoofd marijnissen)hun zin geven krijgen we hier cubaanse toestanden. kom op met die duiten en geef zwolle een beetje smoel!


  ⚠️ Meld

 10. Hoewel ik geen sp-stemmer ben, ben ik het wel eens met het stellen van vragen over deze kwestie.

  De Librije is zeker een enorme trekker voor deze stad maar dit is te gek voor woorden.  ⚠️ Meld

 11. Ook al is het een uithangbord, de librije trekt alleen rijke stinkerds naar Zwolle. Een normaal mens kan daar nooit eten en heeft dus ook niks aan de aanwezigheid van dit elitaire restaurant.


  ⚠️ Meld

 12. Ook GL/DG is tegen de ‘gift’:

  Geacht college,

  Met verbazing namen wij via de Stentor en de gemeentelijke website kennis van een voorgenomen donatie van maar liefst twee ton aan De Librije, met de toelichting van de wethouder dat het een blijk van waardering is voor wat deze ondernemers als particulieren voor de stad doen.
  Ook GroenLinks/De Groenen heeft waardering voor de ondernemers van de Librije. Maar een vertaling in een donatie, uit welke gemeentelijke ‘pot’ dan ook, komt ons om meerdere redenen vreemd voor. De toelichting op de gemeentewebsite stelt ons wat dat betreft op dit moment niet gerust.

  Wij verzoeken u dan ook geen concrete stappen in uw voorgenomen lijn richting de Librije te ondernemen alvorens de raad een onderbouwd voorstel heeft ontvangen, en zich hierover heeft kunnen uitspreken.

  Vriendelijke groet,

  Michiel van Harten
  (namens fractie GroenLinks/De Groenen)


  ⚠️ Meld

 13. ik vind het droevig dat er zo met de gemeentekas wordt omgegaan om 200.000 te geven aan een ondernemer elke jonge ondernemer moet bij een bank aankloppen om wat op te zetten wat ten goede komt aan de stad en hier wordt het gegeven.ik ben een tijd naast de librije bezig geweest en heb geconstateerd dat daar allemaal prominente figuren komen eten zoals de commisaris v d koningin dus er zal wel met ellebogen gewerkt zijn daar .want auto,s mogen daar vlakbij de deur komen om die figuren daar te brengen terwijl andere mensen door de parkeerwacht een bon krijgen als ze daar moeten zijn dus dan vraag je wel af wat daar gebeurt.Die 200000 zijn wel andere dingen voor die harder nodig zijn want het grootste grut van de zwolse bevolking heeft nog nooit in de librije gegeten laat staan in de bajes dat een restaurant moet worden.


  ⚠️ Meld

 14. Gelukkig heeft het overgrote deel van de Zwolse bevolking nog nooit in de bajes gegeten. Brr, moet er niet aan denken. Zou een mooie stad zijn.


  ⚠️ Meld

 15. Ik kan me voorstellen dat ze oude elementen van vroeger bewaren willen, het is immers een monumentaal pand. Maar dan wel voor eigen rekening van Jonny en de zijnen. Je weet immers waar je aan begint als je zoiets koopt. Dan nu ook niet je handje ophouden. Laat de Commissaris van de Koningin en dat soort figuren maar wat duiten aandragen door er te gaan eten…
  Da’s dan wel van ons (belasting)geld trouwens…
  Anyway, we dragen er in ieder geval weer aan bij. Er van genieten zal er voor velen echter niet in zitten.


  ⚠️ Meld

 16. Tot 2 maart 2006 was het Spinhuis eigendom van de staat. De Rijksgebouwendienst treed daar bij op als beheerder van het vastgoed.

  Het is terug te vinden op de website van VROM, dat de staat een voorbeeld functie heeft op het gebied van onderhoud en renovatie van monumenten.
  Het Spinhuis, een rijksmonument, heeft daardoor in de afgelopen tien tallen jaren voortdurend aandacht gehad op het gebied van onderhoud.
  Ik kan me daarom ook niet voorstellen dat de staat van het gebouw dusdanig slecht is, dat een 200.000 euro donatie noodzakelijk is.

  Wat ik me wel kan voorstellen is dat er aanpassingen aan het Spinhuis noodzakelijk zijn. De nieuwe bestemming van het Spinhuis brengt ongetwijfeld problemen met zich mee die het monument op lange termijn ‘schade’ toe kan brengen.

  Echter lijkt mij dit de verantwoordelijkheid van de nieuwe eigenaar. Hij wist van te voren waar hij aan begon. Dus zelf betalen lijkt mij.

  Nogmaals, ik kan mij niet voorstellen dat de Rijksgebouwendienst een gebouw verkoop waarin 200.000 euro aan verspijkerd moet worden. En was dat wel het geval, dan had de nieuwe eigenaar 200.000 euro minder voor zijn gebouw moeten betalen.

  Het lijkt me dat het College heel wat uit te leggen heeft aan de raad.  ⚠️ Meld

 17. Trouwens….

  In maart 2006 was het Spinhuis nog in eigendom van de Rijksgebouwendienst en werd beheerd door Domeinen.

  Domeinen kon het gebouw niet rechtstreeks doorverkopen aan de Fam. Boer. Daarom heeft de gemeente Zwolle destijds het Spinhuis gekocht van Domeinen en direct weer doorverkocht aan de Fam. Boer.

  Nu het College toch zo slordig met geld omgaat ben ik benieuwd of de gemeente Zwolle bij de verkoop aan de Fam. Boer net zoveel geld heeft ontvangen, als toen ze het kochten van Domeinen.
  Of zit daar ook een verschilletje in? Het zou me niet verbazen…..


  ⚠️ Meld

 18. Toelichting Swollwacht:

  Geachte wethouder Witbraad,

  Vanochtend pakte ik de stentor van de deurmat en waande mij, bij het lezen van het artikel Donatie gemeente Zwolle van â⤨¬ 200.000,- aan Librije, even in een sprookje. Wat zou het toch mooi zijn wanneer wij als gemeentelijke overheid een ieder een donatie zouden geven, die dat zouden verdienen door hetzij opmerkelijke prestaties of bij goede verdiensten.

  Wat zou dat fantastisch zijn!

  Na het lezen van het artikel was ik toch alweer vrij snel bij de tijd en dacht hierbij direct: â???Is deze â???socialeâ?? PVDA wethouder nu helemaal gek geworden, het zijn toch niet de Zwolse dolle dwaze dagenâ??!!!!!!

  Vorig jaar tijdens mijn de vakantie verraste u mij met uw voornemen om een nieuwe kamer ad. â⤨¬ 60.000,- in het gemeentehuis in te nemen en nu bent u alweer in opspraak door een donatie van â⤨¬ 200.000,- te geven aan nota bene een succesvolle ondernemer. Ik ben dan ook benieuwd waar u volgende jaar mee op de proppen komt!

  Het kan toch niet zo zijn (lees: de wereld op zijn kop), dat wij als gemeentelijke overheid succesvolle ondernemers of Zwollenaren die een bijzondere prestatie leveren voor de stad hiervoor ook nog eens persoonlijk voor gaan belonen â??⤽ middels een donatie – met duizenden euroâ????s?
  Temeer daar de afgelopen periode – uit uw handelswijze – is gebleken dat er voor verschillende instanties, projecten, oplossen van onveilige situaties (kruispunt Dobbe) etc.. geen euro beschikbaar werd gesteld en bezuinigingen (lees: verhoging OZB, afvalstoffenheffing, toeristenbelasting etcâ???) de komende periode noodzakelijk zijn om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen. Dit valt wat mij betreft niet te verkopen aan die mensen, ondernemers en instanties, welke verkeren in financieel zwaar weer en het geld nodig hebben om uit de problemen te komen.

  Ook Swollwacht is trots op alle Zwollenaren, die op welke wijze dan ook iets betekenen voor de stad en dit geldt zeer zeker ook voor de Librije. Deze bijzondere prestaties zijn voor mijn fractie echter zeer zeker geen reden om hiervoor donaties te geven van maar liefst â⤨¬ 200.000,-. Ik ben dan ook zeer verbouwereerd over uw handelswijze en daarmee blijvende van mening dat de beschikbare gemeentegelden besteed dienen te worden aan doelen â??⤽ middels zorgvuldige afweging van nut en noodzaak â??⤽ waarmee het algemene belang wordt gediend. Ons inzien is dit bij deze donatie is zijn totaal niet aan de orde.

  Ik verwacht dan ook dat u snel terugkeert naar de realiteit en hiermee uw toezegging aan de Librije per direct intrekt en u zich verantwoord aan de raad over uw handelswijze.

  Naar aanleiding van bovengenoemde heb ik voor u de volgende vragen:

  1. Wat is de reden dat u een succesvolle ondernemer een donatie geeft van â⤨¬ 200.000,-
  2. Kunnen meerdere Zwollenaren, instanties, ondernemers etcâ??? die iets presteren of betekenen voor de Zwolse samenleving een donatie tegemoet zien. Zo ja, welke criteria heeft u hieraan verbonden. Zo nee, waarom de librije wel en anderen niet?
  3. Hoe hard is de gedane toezegging?
  4. Bent u bereid de gedane toezegging in te trekken? Zo nee, wat is hier de reden van?
  5. Bent u met ons van mening dat gemeentegelden besteed moeten worden aan doelen waarvan nut en noodzaak is bewezen en het algemeen belang wordt gediend?

  Ik verwacht van u een spoedig antwoord op de gestelde vragen. Indien u de toezegging niet intrekt zal ik â??⤽ namens mijn fractie â??⤽ een spoeddebat aanvragen, betreffende deze belachelijke wijze van handelen.

  Hopende u hiermee voldoende te hebben ge?¯nformeerd,

  Freddy Eikelboom
  Fractievoorzitter Swollwacht  ⚠️ Meld

 19. Ze zouden deze wethouder moeten afzetten wegens wanbeleid.
  Eerst de stad als theater opblazen, wegens vermeende inhoudelijke tekortkomingen, getoetst door een of andere vage commissie (wie zouden dat zijn??), om vervolgens het geld aan Niek v/d Sprong doorsluizen. Na het bevrijdingsfestival heeft Niek een erg sterke lobby, geloof me maar. En nu dit staaltje culturele meerwaarde, een splinternieuw rijkeluistheater, met een bijbehorend rijkeluisrestaurant erdoor drukken met gemeenschapsgeld.


  ⚠️ Meld

 20. Hoe is het mogelijk dat dit allemaal kan gebeuren, zonder overleg met de volksvertegenwoordigers, het is toch ons geld.
  Wat denken B&W wel wie ze zijn, om zo met gemeenschapsgeld om te kunnen gaan?
  En wiens belangen er gediend worden?
  Ik zie de bewoners van b.v. de Kamperpoort niet iedere maand hier gaan eten, voor een aangenaam prijsje!


  ⚠️ Meld

 21. In het kader van artikel 44 van het reglement van orde voor de gemeenteraad hebben genoemde fracties vragen gesteld die hieronder beantwoord zullen worden in aansluiting op het u aangeboden raadsvoorstel.

  Vragen SP
  1. Wat is de reden dat de wethouder twee ton wil schenken aan het commerci?«le hotelplan van De Librije?
  Antwoord:
  De familie Boer heeft de Gemeente Zwolle gevraagd om een bijdrage van
  â⤨¬ 200.000, mede omdat geen beroep kan worden gedaan op monumentensubsidieregelingen.
  Een goede functie voor het Spinhuis is lastig gebleken gezien de bouwkundige structuur van het pand. Alsook lastig omdat de invulling van dit markante pand moest passen aan het Zwolse theaterplein. Er is voor het Spinhuis duidelijk gezocht naar een functie die meerwaarde levert ten opzichte van de Spiegel. Het pand heeft enkele jaren leeggestaan. Na een intensieve zoektocht naar mogelijke functies voor het pand kwam de familie Boer met het initiatief voor een hotelaccommodatie met restaurant en een kook- en wijnschool. De gemeente heeft graag haar medewerking verleend aan de totstandkoming hiervan. De gemeente verwacht een grote uitstraling van het nieuwe Spinhuis. Ten eerste voor de directe omgeving waar de restauratie van het Spinhuis een belangrijke bijdrage levert aan de herontwikkeling van het omliggende gebied (Tanerij, Noordereiland, Theaterplein, Flevogebouw) Een omgeving waar de gemeente zelf fors heeft ge?¯nvesteerd met de bouw van het theater De Spiegel en nog zal investeren in de herinrichting van de openbare ruimte.
  Ten tweede wordt met de restauratie van het Spinhuis de invulling van het gebied zodanig verbeterd dat de aantrekkingskracht van de stad Zwolle ook op regionaal en nationaal niveau wordt versterkt.

  Vanuit bestaande subsidieregelingen was er geen ingang om een bijdrage te verstrekken voor de herontwikkeling van het Spinhuis. Gezien het feit dat het college veel waarde hecht aan de herontwikkeling van het gebied wordt daarom voorgesteld een bijdrage uit het Investeringsbudget stedelijke vernieuwing (ISV) te doen. Dit zijn middelen die in het kader van GSB3 voor de periode 2005-2009 door het ministerie van VROM aan de gemeente zijn toegekend. Het gevraagde bedrag kan ten laste gebracht worden van het onderdeel â??˽nog toe te wijzen projectenâ????.
  Vanwege het unieke karakter van deze ontwikkeling, leidt de toekenning van een bijdrage aan het Spinhuis volgens het college niet tot precedentwerking.

  2. Waarom heeft de wethouder gekozen voor een commercieel hotelplan, terwijl er diverse maatschappelijke organisatie zijn, die geen subsidie ontvangen van de gemeente Zwolle?
  Antwoord:
  Het gaat hierbij niet om een bijdrage voor een commercieel hotelplan, maar om een bijdrage voor de restauratie van een belangrijk monument op een bijzondere locatie: Het Spinhuis. Het gaat hier niet om een bijdrage uit vrij aan te wenden algemene middelen, maar om een bijdrage die binnen de criteria van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing past. De bijdrage wordt uitsluitend verleend aan de verbetering van het pand zelf en het behoud van bijzondere bouwkundige elementen. Met nadruk niet aan wijzigingen die te maken hebben met het realiseren van horecafuncties of het interieur.

  3. Is de wethouder van mening dat De Librije een belangrijkere rol heeft in de Zwolse samenleving dan de sociaal maatschappelijke organisaties in onze stad? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
  Antwoord:
  Zonder enige twijfel heeft De Librije een belangrijke rol in/voor de Zwolse samenleving. Dit heeft te maken met de (inter)nationale bekendheid van dit restaurant en zijn eigenaren. Zwolle als totaal lift als het ware mee op deze bekendheid. Dat sociaal maatschappelijke organisaties in Zwolle een belangrijke plaats innemen is evident. Het is daarbij niet zinvol om een hi?«rarchie aan te brengen in het belang van verschillende organisaties in/voor Zwolle. Zeker een vergelijk hierin tussen maatschappelijke organisaties en De Librije heeft daarin geen meerwaarde.

  4. Is de wethouder van plan om aan de oproep van de SP gehoor te geven en deze schenking aan De Librije in te trekken? Zo nee, waarom niet?
  Antwoord:
  Het gaat niet om een schenking aan de Librije, maar om een bijdrage in de herontwikkeling van het Spinhuis op basis van ISV-criteria. Op grond hiervan legt het college een voorstel aan de raad voor.

  Vragen Swollwacht
  1. Wat is de reden dat u een succesvolle ondernemer een donatie geeft van
  â⤨¬ 200.000,-
  Antwoord:
  Zie beantwoording vraag 1 SP

  2. Kunnen meerdere Zwollenaren, instanties, ondernemers etcâ??? die iets presteren of betekenen voor de Zwolse samenleving een donatie tegemoet zien. Zo ja, welke criteria heeft u hieraan verbonden. Zo nee, waarom de librije wel en anderen niet?
  Antwoord:
  Het gaat hierbij niet om sec een bijdrage voor een instantie of ondernemer, maar om een bijdrage voor de restauratie van een belangrijk object op een bijzondere locatie: Het Spinhuis.
  De bijdrage is verbonden aan het monument. Niet aan de ondernemer. Hoewel het hier een van de meest succesvolle ondernemers in Zwolle betreft, die een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de stad, is dat voor het college geen reden om de ondernemer anders te behandelen dan andere ondernemers. Ook hier geldt dat de ondernemer reguliere bijdragen (Parkeerfonds) en belastingen (leges, ozb) verschuldigd is aan de gemeente.

  Hoe hard is de gedane toezegging?
  Antwoord:
  De portefeuillehouder heeft de bijdrage toegezegd aan de eigenaar onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. De gevraagde bijdrage geldt als de maximale bijdrage.

  3. Bent u bereid de gedane toezegging in te trekken? Zo nee, wat is hier de reden van?
  Antwoord:
  Het college blijft van plan een bijdrage van maximaal â⤨¬ 200.000 voor de restauratie van het Spinhuis te verstrekken. Argumentatie hiervan is gegeven bij beantwoording van vraag 1 van SP.

  4. Bent u met ons van mening dat gemeentegelden besteed moeten worden aan doelen waarvan nut en noodzaak is bewezen en het algemeen belang wordt gediend?
  Antwoord:
  Het college is van mening dat het algemeen belang gediend is met de herontwikkeling van dit deel van de stad. Het college is eveneens van mening dat deze herontwikkeling nuttig en noodzakelijk is voor Zwolle. De herontwikkeling van het Spinhuis past hierin uitstekend.

  Vraag Groen Links/De Groenen
  1. Wij verzoeken u dan ook geen concrete stappen in uw voorgenomen lijn richting de Librije te ondernemen alvorens de raad een onderbouwd voorstel heeft ontvangen, en zich hierover heeft kunnen uitspreken.
  Antwoord:
  Bijgaand ontvangt u een raadsvoorstel.

  Burgemeester en wethouders van Zwolle,

  de burgemeester, H.J. Meijer

  de secretaris, O. Dijkstra

  ===============

  Vervolg:

  besluit:

  Wij stellen u voor :

  in te stemmen met het verstrekken van een bijdrage van maximaal â⤨¬ 200.000 voor de restauratie van het Spinhuis.
  deze bijdrage te dekken uit het ISV-budget.

  Toelichting op het voorstel
  Er is momenteel een bouwaanvraag in procedure om het voormalige Huis van Bewaring aan de Menno van Coehoornsingel in Zwolle een andere bestemming te geven. De nieuwe eigenaar, de familie Boer van de Librije, willen hier een hotelaccommodatie met restaurant en een kook- en wijnschool vestigen.
  Het Spinhuis is een rijksmonument en als gebouw waardevol voor Zwolle.
  De Gemeente Zwolle is zeer ingenomen met dit initiatief. Dit uiterst markante gebouw krijgt een uitstekende herbestemming, wat past binnen de beoogde ontwikkeling van het gebied de Tanerij. Dit na leegstand van enkele jaren, en een zoektocht naar mogelijke andere functies voor het pand. Destijds was dit erg lastig, niet in de laatste plaats vanwege de bouwkundige structuur van het pand.

  De investeringskosten zijn zeer hoog. De familie Boer heeft de Gemeente Zwolle gevraagd om een bijdrage van â⤨¬ 200.000, mede omdat geen beroep kan worden gedaan op monumentensubsidieregelingen.

  Rijksmonument
  De gevangenis is in 1739 gebouwd als provinciaal tuchthuis, oorspronkelijk met een vierkante voetprint; de cellen en dienstruimten waren gesitueerd rondom een binnenplaats. Nadien is het gebouw enkele keren uitgebreid; met name rond 1877. Het gebouw is sinds 1967 een rijksmonument. De monumentale waarden betreffen het gebouw in zijn totaliteit, van hoofdstructuur tot detaillering. In 2006 is het Spinhuis speerpunt geweest voor de Gemeente Zwolle tijdens de Open Monumentendag, de belangstelling voor een bezoek was groot. De afdeling Monumentenzorg & Archeologie van de gemeente had ter ere van deze dag een speciaal informatieblad gemaakt over het Spinhuis.

  Herbestemming

  Het Spinhuis (het voormalige Huis van Bewaring en Rijksmonument) krijgt een horecafunctie. In dit gebouw komt een vijfsterren hotel, een restaurant, een kookschool en een wijnschool. Het hotel wordt ontsloten via de hoofdentree, het restaurant krijgt een eigen entree aan de noordzijde van het gebouw tegenover de horecavoorziening van het theater.
  De voormalige directeurswoning is een onlosmakelijk onderdeel van het monument, deze blijft gehandhaafd en ook de buitenplaatsen ten noorden en westen van het gebouw blijven gehandhaafd. De ruimtes krijgen wel een nieuwe functie.
  In de oorspronkelijke 18e eeuwse opzet van het gebouw was de grote binnenplaats de centrale organiserende ruimte. Van daaruit werden de grote celblokken, met daarin meerdere gevangenen, en de andere ruimtes ontsloten. Deze binnenplaats blijft ook gehandhaafd en wordt een centrale ruimte voor de gasten van het hotel en het restaurant.
  De verbouwplannen zijn tot stand gekomen in goed overleg met de gemeentelijke monumentenafdeling en de rijksdienst voor monumentenzorg.
  De verbouw was vooruitlopend op de bouwvergunning gestart, ook in goed overleg. De opening is voorzien voor eind 2007. Overigens is dit gebaseerd op een strak tijdschema, het is niet zeker of dit kan worden gehaald.

  Subsidie
  De transformatie van dit voormalige Huis van Bewaring in een hoogwaardig horecapand, brengt aanzienlijke investeringen met zich mee. De eigenaar heeft gevraagd om een bijdrage van de Gemeente Zwolle.
  Er is onderzocht of er restauratiesubsidie mogelijkheden bestaan.
  Het Besluit rijkssubsidi?«ring instandhouding monumenten (Brim) is op 1 februari 2006 in werking getreden. Het Brim richt zich op instandhouding van beschermde monumenten.
  De oude rijkssubsidie regeling BRRM 1997 (besluit rijkssubsidi?«ring restauratie monumenten 1997) is daarmee be?«indigd.
  De verdeling van restauratiebudget middels een Gemeentelijk Restauratie Uitvoerings Programma (GRUP) is daarmee verleden tijd. De middelen in dit GRUP zijn reeds volledig toegekend aan andere projecten. Hier kan door de familie Boer geen beroep meer op worden gedaan.
  De Brimregeling voorziet in een meerjaren onderhoudssubsidie aan een beschermd monument waarbinnen ook kleine restauratiewerkzaamheden (het normale onderhoud te boven gaan) een plaats kunnen krijgen. Het Spinhuis zou hiervan na 2008, voor het reguliere onderhoud gebruik kunen maken. Voor restauratie is dit echter geen optie.
  De recentelijk bekend gemaakte restauratie achterstandsregeling biedt in casu ook geen mogelijkheid. Ten eerste geeft de regeling geen subsidiegarantie. Subsidieverlening is afhankelijk van diverse factoren (zoals subsidieplafond, bandbreedtes van subsidiabele kosten en mogelijke limitaties per provincie). In dit geval nog belangrijker is dat subsidiebeschikkingen pas medio 2008 worden afgegeven. Projecten mogen daarbij nog niet zijn gestart. Het is de bedoeling dat het Spinhuis eind 2007 wordt opgeleverd en geopend. Rijkssubsidiemogelijkheden voor een grote restauratie is gezien deze randvoorwaarden niet mogelijk.

  ISV-bijdrage

  Vanuit bestaande subsidieregelingen is geen ingang om een bijdrage te verstrekken voor deze herontwikkeling. Vanwege het zeer markante karakter van het pand, gecombineerd met de hoogwaardige invulling, is deze ontwikkeling meer dan uniek voor Zwolle. Een grote uitstraling mag worden verwacht, niet alleen voor de nabije omgeving maar voor de hele gemeente en met landelijke bekendheid. De Gemeente Zwolle hecht zeer veel waarde aan deze herontwikkeling. Daarom wordt voorgesteld een bijdrage uit het Investeringsbudget stedelijke vernieuwing (ISV) te doen. Dit zijn middelen die in het kader van GSB3 voor de periode 2005-2009 door het ministerie van VROM aan de gemeente zijn toegekend. Het gevraagde bedrag komt ten laste van het onderdeel â??˽nog toe te wijzen projectenâ????.

  In het MOP 2005-2009 wordt aangegeven dat in het kader van omgevingskwaliteit/cultuurimpuls de nieuwbouw van de podiumaccommodatie De Spiegel een impuls geeft voor herontwikkeling van de monumentale gebouwen in de omgeving op de Tanerij.

  De gevraagde bijdrage voldoet aan de criteria: de binnenstad is een van de prioriteitsgebieden, de herontwikkeling van het Spinhuis heeft een aanjaagfunctie op andere ontwikkelingen welke in dit gebied zijn ontstaan, met deze herbestemming wordt de omgeving sterk verbeterd. Een omgeving waar ook de gemeente zelf veel in heeft ge?¯nvesteerd met de Spiegel en nog gaat investeren met de herinrichting van de openbare ruimte.
  Vanuit monumentenzorg van Gemeente Zwolle wordt deze herontwikkeling als belangrijk aangemerkt, vanwege het bijzondere karakter van het monument. De vestiging van een kwalitatief hoogstaande horeca gelegenheid is een goede herbestemming van het nu leegstaande pand.
  Vanwege het unieke karakter van deze ontwikkeling, leidt de toekenning van een bijdrage aan het Spinhuis niet tot precedentwerking.

  De bijdrage wordt uitsluitend verleend aan de verbetering van het pand zelf, en het behoud van bijzondere bouwkundige elementen. Met nadruk niet aan wijzigingen voor het realiseren van de horecafuncties of het interieur.

  Volgens opgave van de eigenaar bedraagt de volledige investering in het Spinhuis ca. â⤨¬ 6,5 miljoen:
  aankoop â⤨¬ 781.000
  casco restauratie 2.810.000
  overig verbouwingen 755.000
  inrichtingskosten 1.036.000
  advieskosten, overhead, diversen 1.092.000

  Volgens de berekening van de oude BRRM-regeling zouden de casco restauratiekosten subsidiabel zijn, te vermeerderen met standaardopslagen voor algemene kosten etc. Totaal zou alsdan een subsidieaanvraag van 20% van â⤨¬ 3.860.000 kunnen worden ingediend, zijnde â⤨¬ 772.000. De gevraagde ISV bijdrage van â⤨¬ 200.000 blijft hier ruimschoots binnen.

  De gevraagde bijdrage geldt als de maximale bijdrage. Door de portefeuillehouder is hierover een bespreking gevoerd met de eigenaar.

  De raad van de gemeente Zwolle;

  gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, d.d. 17 augustus 2007

  besluit:

  in te stemmen met het verstrekken van een bijdrage van maximaal â⤨¬ 200.000 voor de restauratie van het Spinhuis.
  deze bijdrage te dekken uit het ISV-budget.

  Aldus besloten in de openbare vergadering van datum:

  de voorzitter,

  de griffier,  ⚠️ Meld

 22. Reactie CU Zwolle:

  DE CHRISTENUNIE EN HET SPINHUIS

  De ChristenUnie raadsfractie is blij met de ontwikkeling van het Noordereiland. Het is een goede zaak dat de oude gevangenis en rijksmonument Het Spinhuis na jarenlange leegstand een nieuwe bestemming krijgt. Dat wethouder Witbraad blij is met de restauratie en nieuwe bestemming van dit pand is begrijpelijk. Zeker in het licht van de inspanning die de gemeente in de afgelopen jaren heeft gedaan om een nieuwe bestemming voor Het Spinhuis te vinden. Ook vanuit de gedachte â??˽samen maken we de stadâ???? kan de restauratie en in gebruikname van Het Spinhuis een voorbeeld zijn van het bedrijfsleven dat daar waar mogelijk meewerkt aan de ontwikkeling van de stad.

  Enthousiasme moet echter wel gepaard blijven gaan met zorgvuldigheid. De berichten in de media doen vermoeden dat daarvan geen sprake is. De ChristenUnie raadsfractie volgt dit onderwerp met aandacht. Deze aandacht gaat in de eerste plaats uit naar de vraag waarom een Rijksmonument geen subsidie van Rijksmonumentenzorg krijgt. Om welke reden is de subsidieaanvraag bij Rijksmonumentenzorg afgewezen? Welke inspanningen zijn geleverd om toch deze subsidie te ontvangen? Immers, is Rijksmonumentenzorg niet de ge?«igende plek om geld voor een Rijksmonument te ontvangen?
  Verder richt de ChristenUnie raadsfractie aandacht op de vraag welke redenen er zijn voor de wethouder om onderneming De Librije voor de restauratie van Het Spinhuis een bijdrage uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing toe te zeggen. Welke criteria voor toezegging van financi?«le steun worden hier gehanteerd en hoe rechtvaardig zijn die criteria ten opzichte van andere ondernemingen die voor restauraties van hun (Rijks)monumenten staan of stonden?

  Als wethouder Witbraad haar voorstel voldoende kan onderbouwen en er op zorgvuldige wijze wordt besloten om de bijdrage van 200.000 Euro bij te dragen aan de restauratie van Het Spinhuis, is de ChristenUnie raadsfractie van mening dat duidelijker onderscheid moet worden gemaakt tussen enerzijds de zorg om een historisch pand en anderzijds het runnen van een onderneming. Daarom verwacht de ChristenUnie dat de wethouder de mogelijke subsidie geconditioneerd verstrekt om op die manier ervan verzekerd te zijn, dat het geld wordt besteed aan de restauratie van Het Spinhuis. Op deze manier wordt duidelijk dat deze eventuele subsidie van de gemeente uitsluitend wordt gebruikt voor het herstel van het monumentale pand.

  Namens raadsfractie ChristenUnie
  Gerdien Rots
  John van Boven

  Zwolle, 18 augustus 2007  ⚠️ Meld

 23. Zijn ze bij de CU ook op tijd mee, gezien de datum van ondertekening… Waarom nu nog een brief als deze met dezelfde vragen erin sturen als je als fractie net een brief binnen hebt van de Burgermeester en Wethouders?
  Zijn alle fracties dan zo op tijd met aan de bel trekken?
  Dit speelt toch lijkt me ook al langer?
  Waarom heb ik altijd zo’n vies gevoel over de beweegredenen van partijen als er lijkt een wit voetje bij de bevolking gehaald te kunnen worden zoals nu? Bah.
  Wat betreft de gang van zaken over het Spinhuis lijkt me uit de brief van B&W dat dit een vrij normale manier van doen is. Ik snap daar geen hout van, want ik snap ook niet waarom er niet gewoon uit het rijksmonumentenzorgpotje gedoneerd kan worden, maar als dit voor allerlei partijen normaal is, waarom dan niet voor de familie De Boer?


  ⚠️ Meld

 24. Gefeliciteerd Johnnie en Teresa, het is jullie gegund. Jammer dat er zoveel mensen zijn die het geheel niet op de juiste waarde kunnen inschatten. Ten eerste zijn het prachtige en unieke panden die het verdiend behouden te worden, zoveel mogelijk in orginele staat. Op een totaal budget van enkele miljoenen is 2 ton een schijntje en eigenlijk een koopje voor de gemeente. Mijns inziens laat het juist zien dat de gemeente goed zaken doet indeze aangezien er nu wel een initiatief ligt met landelijke aantrekkingskracht. Het is een goede en broodnodige aanvulling in het nu nog schammele hotel aanbod in deze stad. Totaal werken er straks bijna 100 mensen voor dit duo. ( Dat kost op jaarbasis wel iets meer als 2 ton en die betaalt de gemeente niet!!) Ook is er een kookschool gepland wat straks met een samenwerking met de ook al goed aangeschreven Zwolse Hotelschool van het Deltioncollege, een zeer goede wisselwerking tot gevolg kan hebben (Stages, banen, etc.).
  Daarnaast is de historische waarde van de panden onschatbaar voor de stad. Al deze genoemde zaken scheppen weer mogelijkheden voor nieuwe initiatieven, zeg maar een win win situatie in de breedste zin van het woord.
  Zo zie je maar dat het niet alleen een kwestie is van dik geld verdienen voor dit duo op kosten van de gemeenschap maar dat ze wel degelijk een grote invloed hebben op tal van processen in Zwolle.  ⚠️ Meld

 25. Tsja, als je straks 100 mensen voor je aan het werk hebt, blijft er genoeg in je eigen beurs achter om makkelijk 200.000 zelf bij te springen.
  En anders verkoop je toch gewoon de boot. Leuk bedacht Zwollenaar, maar ze werken via een zelfbedruipend systeem (kapitalisme). Levert veel poen op. Je weet van te voren waar je aan begint (monumentaal pand) dus nu ook flink zijn. Niet met mijn geld.


  ⚠️ Meld

 26. @tsja dat is even kort door de bocht. 8) Je zou het bericht van zwollenaar nog eens goed moeten nalezen. Misschien dat je het dan begrijpt ipv meteen over kapitalisme, mijn geld ect te beginnen.


  ⚠️ Meld

 27. @lezer:
  ook ik ga dan in jouw ogen erg kort door de bocht, want ik vind niet dat iedere burger een bijdrage van de gemeente hoeft te verwachten als het een eigen zaak opzet ook is die zaak nog zo mooi passend in het beeld van de gemeente! Ik neem toch ook niet aan dat je dat bedoelt? Ik ga ook niet voor een initiatief dat meerdere mensen in Zwolle aangaat een subsidie van de gemeente verwachten. Dat iedereen dat eigenlijk wel zou moeten doen, begrijp ik uit je reactie! Lijkt me niet kloppen!
  En natuurlijk is het mooi dat een bedrijf zorgt voor stageplekken, maar niet ieder bedrijf verwacht er wat voor terug en ik vind dat ook eigenlijk normaal! Het gaat om je eigen centen als je iemand laat stagelopen in je bedrijf hoor! Helemaal gratis en voor niks een kracht, wat wil je nog meer…


  ⚠️ Meld

 28. @Marrianne

  ook ik ga dan in jouw ogen erg kort door de bocht, want ik vind niet dat iedere burger een bijdrage van de gemeente hoeft te verwachten als het een eigen zaak opzet ook is die zaak nog zo mooi passend in het beeld van de gemeente! Ik neem toch ook niet aan dat je dat bedoelt?

  2x nee 😉

  En natuurlijk is het mooi dat een bedrijf zorgt voor stageplekken, maar niet ieder bedrijf verwacht er wat voor terug en ik vind dat ook eigenlijk normaal! Het gaat om je eigen centen als je iemand laat stagelopen in je bedrijf hoor! Helemaal gratis en voor niks een kracht, wat wil je nog meer…

  Ik heb ook stage gelopen en kreeg er eenvergoeding voor oke geen volledig loon maar toch betaald.

  Waar het omgaat is dat dit pand nu een bestemming heeft gekregen en opknappen kost een hoop geld zoals je kunt lezen.
  Als er nou niets mee gedaan werd en het verpauperde en er zou bv overgegaan worden tot sloop zodat er weer hedendaagse architectuur voor terug kwam zouden jullie dat accepteren?
  Wanneer zijn jullie tevreden?

  Achja zoveel mensen zoveel meningen en dat maakt de maatschappij zo uniek. 😀  ⚠️ Meld

 29. Tja het is natuurlijk ook zo: wat vind iemand een mooie bestemming? Dat er een bestemming is is inderdaad prachtig! Ik houd ook niet van leegstaande panden. Maar dan zou je ook kunnen zeggen: i.p.v. dat de gemeente een donatie doet op deze manier hadden zij ook het gebouw (waren zij de eigenaren?) aan arme mensen die geen dak boven hun hoofd hebben kunnen geven… En dat gaat ook veel mensen wat ver, sommigen zullen van die gedachte echter wel blij worden, zoals ik al zei: ieder zijn mening.

  Off topic:
  Stage lopen voor een vergoeding? Welkom in de wereld die het onderwijs heet! Hoewel er sinds kort wel een vergoeding gegeven kan worden, heb ik begrepen, heb ik daar nooit gebruik van kunnen maken en heb toendertijd ook totaal die behoefte niet gehad! Liefdewerk h??? 😉


  ⚠️ Meld

Reageer