97 bijstandsuitkeringen beëindigd door fraude

Zwolle – In Zwolle zijn afgelopen jaar 97 bijstandsuitkeringen beëindigd en 16 uitkeringen aangepast omdat mensen bleken te frauderen. Van zes personen was het fraudebedrag zo hoog, dat zij zich voor de rechter moeten verantwoorden. In totaal kregen 84 mensen een maatregel opgelegd omdat zij hun verplichtingen niet of onvoldoende waren nagekomen. De opgespoorde fraude betekent een besparing van €1.377.400,-. Een bedrag van €638.000,- wordt teruggevorderd.

De consulenten handhaving brachten afgelopen jaar aan 216 personen een huisbezoek. Naar aanleiding van die huisbezoeken konden 46 uitkeringen worden stopgezet en zeven uitkeringen worden aangepast. De meest voorkomende vorm van uitkeringsfraude is fraude door samenwonen. Ook al ontvangt slechts één van de partners een bijstandsuitkering, het fraudebedrag wordt van beiden teruggevorderd. Fraude komt ook vaak voor omdat mensen verzwijgen inkomsten uit werk te hebben. Een van de manieren om dit te achterhalen, is bestandsvergelijking. Afgelopen jaar vielen zo 64 personen door de mand. Daarnaast bleken dertien personen ten onrechte bijstand te krijgen omdat zij op dat moment in detentie zaten.

Wie een bijstandsuitkering ontvangt, is verplicht wijzigingen in zijn persoonlijke situatie door te geven aan de gemeente. Bijvoorbeeld als een erfenis wordt ontvangen. Wie niet of onvoldoende verplichtingen nakomt, krijgt een maatregel opgelegd. Afgelopen jaar kregen 84 personen hier mee te maken.

Inzet van de sociale recherche bespaart de gemeente Zwolle in totaal € 1.377.400,-. Dit is hoger dan in 2012, toen € 1.093.400,- werd bespaard. Bovenop de besparing komt een bedrag van € 638.000,- dat aan uitkeringsfraude is opgespoord en dat wordt teruggevorderd van de fraudeurs.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Zo jammer dat de kwaden dit op zo’n manier weten te verpesten. Juist door dit soort oplichters krijgen mensen een hekel aan alle uitkeringsgerechtigden, of iig vooroordelen.


  ⚠️ Meld

 2. Inzet van de sociale recherche bespaart de gemeente Zwolle in totaal ?? 1.377.400,-.

  Blijft nog wel de vraag wat er overblijft als hier de kosten voor inspectie vanaf worden getrokken.
  Wel een goede zaak dat fraude wordt aangepakt, ik denk echter dat er meer winst is te halen bij de aanpak van belastingontduiking/fraude.


  ⚠️ Meld

 3. @Japser Beweer ik ook niet. Ik vind alleen dat je eerlijk moet zijn in je berichtgeving, nu wordt er beweerd dat er een besparing van ruim een miljoen euro heeft plaats gevonden, de kosten worden niet vermeld.


  ⚠️ Meld

 4. Het is te hopen dat eventuele minderjarige kinderen geen nadeel
  gaan ondervinden, als samenleving bestaat hierin een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, het is te hopen
  dat beleidsmakers en uitvoerenden dit besef delen!


  ⚠️ Meld

 5. Wat ik niet snap:

  Waar liggen eigenlijk onze prioriteiten.
  Op het moment dat er miljarden verdwijnen naar banken elders in Europa en wanneer in de krant staat dat er voor tientallen miljoenen wordt gefraudeerd in de zorg, hoor je niemand en wanneer een persoon met een bijstandsuitkering fraudeert staat het hele land op zijn achterste pootjes.
  Begrijp me niet verkeerd. Misbruik maken van ons vangnet vind ik een slechte zaak, maar een heel volk leegplunderen is veel ingrijpender.

  Bekijk het grote plaatje en je zal zien dat dit soort akkefietjes geen waarde meer hebben.


  ⚠️ Meld

 6. @Hannes je kunt niet iedereen op X inzetten. Dat moet je niet eens willen, want dan gaat het op alle andere vlakken grandioos fout. Net zoals je niet elke vuilnisman naar de allervolste container kunt sturen, kun je ook niet alle controleurs naar de banken sturen.


  ⚠️ Meld

 7. Jasper.

  Niet controleren, maar wel 6 miljard storten. mm

  Het gaat mij erom, wat vind men belangrijk.

  Dat Justin Bieber is gearresteerd of dat er weer 6 miljard in het ” noodfonds” gaat.

  Begrijp je…


  ⚠️ Meld

 8. @Hannes ho ho, ik zeg niet ‘niet controleren’, ik zeg dat je niet alle controleurs daarop kunt zetten. Je moet het verdelen. Alle fraude verdient (proportioneel) aandacht. Je kunt nmm niet de onderzoekers van bijstandsfraude afhalen om maar banken te gaan controleren. Net zoals ik van mening ben dat rechercheurs bij de politie allerlei misdaden moeten onderzoeken, en niet alleen maar moorden.


  ⚠️ Meld

 9. Die 638.000 euro kan de gemeente wel op hun buik schrijven denk ik. Van een kale kip kan men niet plukken. Ben het wat dat betreft wel met Hannes eens. Bank medewerkers die voor miljoenen frauderen krijgen geen straf maar een bonus als ze moeten vertrekken. En dat allemaal van ons belasting- geld. Die hoeven geen cent terug te betalen, maar worden beloond voor hun daden.


  ⚠️ Meld

 10. Iemand die echt niet kan werken heeft recht op een uitkering. Maar fraude van wie dan ook moet aangepakt worden.

  Ik ken er ook 1 afgelopen zomer 4 weken in het buitenland! Nu weer 4 maanden in het buitenland! Van zijn uitkering, stappen tot hij er bij neervalt als hij thuis is. Maar kan niet werken!

  Wij een gezin, kunnen 1x per 2 jaar op vakantie. Man werkt 6 dagen oer week! Ik werk ook 20uur.

  Dat vind ik wel wrang, iedereen weet het niemand doet is?
  En als wij er iets van zeggen zijn wij jaloers….


  ⚠️ Meld

 11. Nou buur dan zou ik eens aan die “een” die je kent vragen hoe hij of zij dat kan doen. Nu klinkt het echt als jaloezie. De meeste mensen die ik ken kiezen er echt niet voor om in de bijstand of wat voor uitkering dan ook te belanden. Als deze persoon fraude pleegt loopt ie vanzelf wel een keer tegen de lamp. Vooroordelen dus wat mij betreft.


  ⚠️ Meld

 12. Hoeveel opsporingsambtenaren zullen hier wel niet me bezig zijn geweest? zijn de kosten daarvan ook mee verrekend?
  Is het niet rendabeler om ze op wat meer serieuze fraude zaken te zetten… banken, vastgoed, etc…  ⚠️ Meld

 13. E.woud

  Deze persoon is volledig gezond zijn eigen woorden!
  Maar zolang dit kan ik Nederland doe ik dat lekker! Ook zijn eigen woorden.
  En het zijn dus echt geen vooroordelen! De hele familie, omgeving spreekt er schande van! Maar niemand meldt, het is nog erger bij melding lig jij uit vrienden, familie kring.

  Deze kiest bewust voor dit leven met deze uitkering! En vindt ons dom dat wij werken!


  ⚠️ Meld

 14. E.woud,

  Wat buur verteld is de realiteit.. zulken zouden never nooit gaan werken tenzij de geld kraan dicht word gedraait.. dan kan t wel!!!

  En we zijn toch ook dom als we voor 200 euro meer vroeg ons nest uitkomen terwijl je meer verdiend als je uitkering hebt + beetje zwart bij beunen… top salaris!!


  ⚠️ Meld

 15. Fijne mentaliteit Evert, ik mag hopen dat je dat ironisch bedoelt en anders hoop ik dat je beun-arbeid ontdekt wordt>:(>:(
  Ben er zo flauw van van, belasting afdragen voor die luie krengen. En dan bedoel ik niet die mensen die een uitkering Echt nodig hebben!!  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.