Ondernemers willen actie tegen leegstand

Zwolle – Maandag heeft het Detailhandel Overleg Zwolle (DOZ) een petitie aangeboden aan de Zwolse burgemeester Henk-Jan Meijer. In een statement vraagt dit overkoepelende detailhandelsoverleg extra aandacht van de Zwolse politiek voor de detailhandel. Dit is uitgewerkt in een drietal punten.

 

uitreiking_burgemeester_27-01-2014_02.jpg 

Foto: Rubensil Fotografie

 

Basisvoorwaarde voor een gastvrije stad is een schone, hele en veilige stad. De detailhandel ziet graag dat er ruimte is dan wel komt voor meer specifiek beleid voor bijzondere locaties. De stad verandert, daardoor ontstaan ook nieuwe situaties waar generiek beleid niet altijd past. Een voorbeeld is de verbouwing van de HEMA waardoor de oriëntatie van deze winkel naar de Spiegelstraat is komen te vervallen. Daardoor wordt de Spiegelstraat donkerder en voldoet de aanwezige verlichting niet meer. De detailhandel pleit voor 12 vaste koopzondagen. Hiermee wordt aan de consument duidelijkheid gegeven: iedere eerste zondag van de maand is in Zwolle koopzondag. Nu is dit nog niet het geval vanwege de beperking in aantal koopzondagen tot acht. Dit kost de detailhandel klanten en dus omzet. De detailhandel pleit daarnaast nog voor vijf zogenaamde vrije koopzondagen, te koppelen aan evenementen of feestdagen. Gezien ontwikkelingen in het detailhandellandschap is deze vraag om 17 koopzondagen van de Zwolse detailhandel een bescheiden inzet te noemen. Maar wel een serieuze vraag naar ruimte om te ondernemen!

 

Het detailhandelsbeleid kraakt . Dat komt omdat het traditionele denkraam niet meer past op de realiteit en door verschillende belangen die de gemeente heeft. Zeker is dat internet blijft. Dat de bevolking vergrijst en de groei van de bevolking afvlakt. Dat de crisis zijn sporen nalaat. Dat hergebruik meer standaard wordt. Er staat heel veel te gebeuren in de detailhandel en er is een gerede kans dat een groep ondernemers die nieuwe situatie niet aan kan. Hoe de ontwikkeling van winkels ook zal zijn, het is bijna zeker dat het er minder worden. Om klaar te zijn voor de toekomst dient permanent aan de kwaliteit van het winkelgebied gewerkt te worden. Sommige gebieden zijn dringend toe aan een kwaliteitsslag. 

 

Gemeente heeft zowel publiek als privaat mogelijkheden om leegstand tegen te gaan dan wel terug te dringen. Natuurlijk kan de gemeente dat niet alleen. Van gemeente wordt wel een proactieve inzet gevraagd om samen met partners als provincie, KvK, MKB en lokale winkeliers- en ondernemersverenigingen vanuit een breed gedragen visie de leegstand aan te pakken.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Weer een heleboel gebral met het intrappen van open deuren en het lanceren van dooddoeners.
  Meerdere zondagen open is het motto maar zal tot nog meer verschraling leiden, nu al blijven vele kleine winkeliers op (koop)zondag gesloten.
  Het niet willen aanvaarden dat de wereld tegenwoordig in sneltreinvaart veranderd ligt aan de basis bij deze z.g. belangenbehartigers.
  Ze zouden meer de aandacht moeten leggen op hen die wel een gat in de markt hebben gevonden en die zich in de winkelgebieden vestigen zelfs soms met wonen boven de winkel.
  Jarenlang heeft men alle moeite gedaan om het de autobezitter moeilijk te maken de binnenstad te bereiken en werd er gedacht om P&O parkeerterreinen ver buiten het centrum in te richten, nu de WOZ belasting van bedrijfspanden onder druk staat worden er plotseling mogelijkheden geschapen zodat de automobilist wel kort bij de binnenstad kan parkeren. Komt tijd komt raad.


  ⚠️ Meld

 2. Breng het openbaar vervoer gepast terug naar het centrum zodat mensen weer goed naar de stad kunnen.
  Dit zou goed kunnen via de Kerkstraat, gasthuisplein, markt naar ns.
  En er zijn maar kleine aanpassing voor nodig.
  Tegen een betaalbaar tarief van ?? 1,50 retour.  ⚠️ Meld

 3. Huurprijzen van de winkels omlaag en de parkeertarieven omlaag dan is het weer wat waard om naar het centrum te gaan winkelen .Straks als de nieuwe ikea open gaat zit half Zwolle daar op zaterdag


  ⚠️ Meld

 4. Goed dat winkeliers opkomen voor hun belang en daarmee het belang van Zwolle als koopcentrum.

  De trieste ikke ben christelijk en wil geen koopzondag reactie laat wel zien dat de winkeliers nog stevig moeten opboksen tegen de christelijke ikke ike ikke en de niet gelovige mag stikke inwoners.


  ⚠️ Meld

 5. Beste Ook Peter, denk jij nog steeds werkelijk dat de zondagsgsopening noodzaak is om je hoofd boven water te houden? Mensen moeten toch eten en drinken enz……………. Kan allemaal door de week gekocht worden. Het is gewoon van velen gemakzucht om op zondag boodschappen te doen.


  ⚠️ Meld

 6. @ookpeter, waar lees jij dat ikke Christelijk is?
  Ik kan dat niet uit zijn reactie halen
  Of vind je het gewoon heerlijk om tegen Christenen aan te trappen?  ⚠️ Meld

 7. Ik snap dat zeuren om meer parkeerplaatsen echt niet. Zo groot qua oppervlak is Zwolle niet. Zelfs vanuit de uithoeken ben je met 20 minuten fietsen in de binnenstad.


  ⚠️ Meld

 8. @OokPeter,
  Ben niet christelijk maar weet nog wel dat er elke maand een koopzondag was, maar V&D wenste op de warme zomerzondag niet open te gaan en kondigde enkele dagen daarvoor haar besluit aan.
  Gevolg de Gemeente schrapte voor de volgende jaren de zomerse koopzondag.
  Ken ook alle verhalen over de grootwinkelbedrijven en haar jeugdige oproepkrachten, onderbetaald en telefonisch beschikbaar moeten zijn.
  Laat men daar maar eens de aandacht op vestigen.
  Woon in de binnenstad en zie dat vele middenstanders op koopzondag gesloten zijn -de kosten gingen boven de baat uit-
  @Japser,
  Jij kunt het als fietsfanaat misschien niet begrijpen dat er autoparkeerplaatsen moeten zijn maar behalve uit de wijde omgeving staan bij mij soms wel 5 verschillende nationaliteiten tegelijk voor de deur geparkeerd en deze komen meestal niet op de fiets hierheen.
  Ook deze mensen moeten klantvriendelijk door onze gemeente ontvangen worden daar hebben we allemaal profijt van.  ⚠️ Meld

 9. Ookpeter,. Zes dagen in de week kun je kopen en nu is er een dag waarop een bepaalde grote groep mensen het op prijs stelt om de winkels niet open te gooien. Als je dan zelfs die ene dag nog niet kunt opofferen voor een ander omdat je perse elke dag wilt kunnen kopen of verkopen, misschien ben je zelf dan wel juist de ikkeikkeikke in dit verhaal.


  ⚠️ Meld

Reageer