Groot studentendebat tijdens GRASweek in Zwolle

VU podium, Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) en de GRASweek organiseren 22 augustus een groot studentendebat tijdens de algemene introductieweek van Zwolle. In een vijf tegen vijf setting gaan de nieuwe eerstejaarsstudenten in debat met prominente Zwollenaren en experts. In drie rondes van een halfuur bespreken de deelnemers de onderwerpen onderwijskwaliteit, studentenverenigingsleven en alcoholgebruik.

Tot de debaters behoren onder meer SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel, wethouders Dannenberg en Knol, ISO-voorzitter Bastiaan Verweij en Annette Roeters, lid van het College van Bestuur VU-Windesheim. De presentatie van het debat is in handen van Willem Alkema, bekend van de ‘Not the Dr. Phil show’. Het debat vindt plaats in het Ter Pelkwijk Park en begint om 20.00 uur. Tijdens het onderwijsdebat zullen de debaters zich onder meer afvragen of studenten verplicht naar college toe moeten en of het krijgen van goed onderwijs de verantwoordelijkheid van de student zelf is.

Het verenigingendebat spitst zich toe op het nut van studentenverenigingen – klopt het stigma dat studenten daar alleen maar bier drinken – en op de positie van studentenverenigingen in het moderne studentenleven.

Bij het thema alcoholgebruik staat met name de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik ter discussie. Ook vragen de debaters zich af of jongeren ook zonder alcohol gezellig kunnen feesten. Dit debatonderdeel sluit mooi aan op actuele ontwikkelingen in de regio. Onder de noemer Minder drank, Meer scoren gaat de regio IJsselland de strijd aan tegen overmatig alcoholgebruik onder jongeren. GGD IJssel-Vecht, Stichting Cad, Politie IJsselland en twaalf regiogemeenten (waaronder Zwolle) hebben hun krachten gebundeld en besloten om samen te komen tot een regionale aanpak van overmatig alcoholgebruik door jongeren.

VU podium stimuleert het gesprek en debat tussen wetenschap, samenleving en levensbeschouwing. Het organiseert daartoe in het hele land publieksactiviteiten. VU podium is een initiatief van de Vereniging VU-Windesheim, de Vrije Universiteit, het VU medisch centrum en Christelijke Hogeschool Windesheim, die van oudsher sterk hechten aan het contact tussen wetenschap en samenleving.

Studenten Overleg Orgaan Zwolle is de belangenbehartiger van de Zwolse studenten. Zij is officieel gesprekspartner van onder meer de gemeente Zwolle, de Zwolse hogescholen en de lokale woningcorporaties. Alle grote Zwolse studentenverenigingen, studentensportvereningen en culturele studentenorganisaties zijn aangesloten bij SOOZ. Ook de studentgeledingen van de medezeggenschapsraden van Hogeschool Windesheim en de Katholieke Pabo zijn lid van SOOZ.

De GRASweek is de algemene introductieweek van Zwolle, bedoeld voor alle aankomende eerstejaars studenten van het HBO en WO in Zwolle. GRAS staat voor Gezamenlijk Ruiken Aan Studeren en is een gezamenlijk initiatief van de Christelijke Hogeschool Windesheim, de Katholieke Pabo Zwolle, de Gereformeerde Hogeschool, ArtEZ, Vrije Universiteit Amsterdam en de gemeente Zwolle.

Artikel delen:

Reageer