VVD wil meer actie tegen uitkeringsfraude

Zwolle – “Opgespoorde uitkeringsfraude bespaart € 1.377.400,-,” Kopt de gemeente Zwolle in haar persbericht van 28 januari j.l. Dat is € 284.000,- meer dan in 2012. De fractie van de VVD is geschokt door dit enorme bedrag aan gemeenschapsgeld dat indien we niet ingrijpen onterecht door uitkeringsgerechtigden onterecht ontvangen is.

 

Het afgelopen jaar is het totale bedrag dat is opgespoord bijna 3 ton hoger dan in het jaar daarvoor. De VVD maakt zich hierover grote zorgen en vraagt zich af deze lijn zich de komende jaren blijft voortzetten. Daarnaast is de VVD van mening dat de kop van het persbericht van de gemeente misleidend is. Er is naar de mening van de VVD geen sprake van een besparing, maar van onterecht uitgegeven gemeenschapsgeld waar door de belastingbetaler hard voor is gewerkt. Op 9 november 2012 bij de bespreking van de begroting bracht de VVD de motie “Alternatief voor terugvorderen bijstandsfraude” in. In de begroting was namelijk een bedrag van € 7.037.734,- aan oninbare fraude opgenomen waaruit blijkt dat het risico voor de gemeente zeer hoog is. De VVD vreest dat als we zo blijven communiceren over een dergelijk ernstige zaak, we als gemeenschap het draagvlak verliezen voor het vangnet van een uitkering dat ook de VVD belangrijk vindt.

 

Daarnaast vreest de VVD ook dat nu er wederom een stijging van de totale opgespoorde fraude is het totaal aan oninbare bedrag bijstandsvorderingen zal oplopen. 

 

Deze manier van communiceren door de gemeente roepen bij de VVD Zwolle de volgende vragen op: 

 

1. Wat is naar de mening van de wethouder de oorzaak van het feit dat het totaal opgespoorde bedrag wederom hoger is? 

 

2. Is het mogelijk dat dit aan de ingezette capaciteit en manier van opsporen ligt en we hier mogelijk slechts het topje van de ijsberg te pakken hebben? 

 

3. Wat gaat de hoogte van het totaal opgespoorde bedrag betekenen voor het totaal oninbaar bedrag en dus het risico voor de gemeente? 

 

4. Is de wethouder met de VVD van mening dat indien de terugbetaling van de gehele vordering niet mogelijk is de inzet op maatschappelijke taken kan worden terug betaald? 

 

5. Is de wethouder bereid daar werk van te maken? 

 

Hoogachtend, 

Hans Wijnen VVD Zwolle 

Artikel delen:
Reacties 17
 1. En nog meer bijstandsgerechtigden controleren en het gevoel geven dat ze crimineel zijn. De VVD weet donders goed welk systeem werkelijk het grote geld uit de samenleving onttrekt en van dat systeem is de VVD zelf een grote voorstander.


  ⚠️ Meld

 2. De VVD vreest dat als we zo blijven communiceren over een dergelijk ernstige zaak, we als gemeenschap het draagvlak verliezen voor het vangnet van een uitkering dat ook de VVD belangrijk vindt.

  Wat een kortzichtige redenering alsof draagvlak voor een sociaal vangnet louter wordt bepaald door de wijze van communicatie of het feit dat er ook sprake is van fraude.

  De VVD vind ik maar een hele koude, kille partij.


  ⚠️ Meld

 3. @Mul, je schreef “De VVD weet donders goed welk systeem werkelijk het grote geld uit de samenleving onttrekt en van dat systeem is de VVD zelf een grote voorstander. ”
  Praat ons bij hopelijk, ik weet niet welk systeem je op doelt.
  Ik vind het ook heel kortzichtig van VVD om wat “uitkerings fraude”
  cijfers te spuien. Men zou beter moeten weten.
  @VVD, Jullie zouden beter moeten weten,
  cijfers over bijstandsfraude, dat is heeeeeel doorzichtig,
  KNULLIG. Maakt me boos. Regel ’t of regel ’t niet.
  Ik hoop regel ’t goed.
  Steek de koppen bij elkaar beste politici.
  Stap over alles heen. Ik heb echt ’t gevoel dat
  Zwolse politici een stap moeten maken, ‘over alles heen’.  ⚠️ Meld

 4. Hanshanzeland, ik bedoel daar de vrije markt mee zoals de VVD die prefereert. Daarin zit ruimte voor een stuk meer onnodige geldverspilling dan in de bijstand. Verspilling die weliswaar legaal is, maar dat is dan waarvoor je kiest.


  ⚠️ Meld

 5. Verkiezingstijd! Welke groep gaan we nu eens zwart maken, natuurlijk de bijstandstrekkers, waarvan er misschien wel heel veel frauderen. Vervolgens wel Wilders beschuldigen van demagogie en “een hele bevolkingsgroep over een kam scheren”. De pot verwijt de ketel. Maar geen woord over de vele tientallen miljoenen die verspild zijn aan grondspeculatie, de kosten van onnodige bruggen, subsidies en (deels nog uit te geven) kosten van parkeergarages en infrastructurele voorzieningen waar met name ondernemers van profiteren, maar de “HARDWERKENDE” belastingbetaler voor opdraait.


  ⚠️ Meld

 6. Frauderen mag niet basta. Maar dat het kan daar zit de adder. Anderzijds weet de vvd wel wat rondkomen van 1100.- euro per maand heden ten dage is?


  ⚠️ Meld

 7. Laat de VVD ook maar actie ondernemen tegen de graaiers die er in hun eigen kringen verkeren dat is evenzo belangrijk als fraudepleging.De grote graaiers onder de ondernemers wordt niets aan gedaan .En dan heb ik het niet over alleen gemeentelijk maar ook landelijk .Zoals foute bankdirecteuren ,zorgdirecteuren enz die steeds bonussen op strijken terwijl de bedrijven slecht gaan .Maar nee dat zijn juist de volgelingen die kiezen voor de VVD en die blijven buiten schot


  ⚠️ Meld

 8. Vervelende linkse rakkers hier allemaal.

  Mensen in de bijstand maken -als het goed is tijdelijk- gebruik van maatschappelijke gelden omdat ze in een lastige periode zitten. Je enige doel moet zijn om zo snel mogelijk die situatie te verlaten. En als je denkt te moeten frauderen in die situatie, en over de rug van hardwerkende belastingbetalers onterecht meer geld te ontvangt, moet je per direct aangepakt worden en wat mij betreft flink “bloeden”.

  Bah, misselijk wordt ik ervan.  ⚠️ Meld

 9. Zonde, dat je mij op 1 hoop gooit met… Onbegrijpelijk 😉
  “Bijstand”, net als goede zorgvoorzieningen, is toch vooral
  een kwestie van beschaving lijkt me.
  Zolang de samenleving ’t kan dragen, en ver daarvoorbij ook
  wat mij betreft, helpen we eenieder die hulp kan gebruiken.
  @Mul, ik moet je toch vragen: wat bedoel je met
  de vrije mark zoals de VVD die prefereert?
  “Daarin zit ruimte voor een stuk meer onnodige geldverspilling dan in de bijstand.
  Verspilling die weliswaar legaal is”
  Is je issue de vrije markt? of de vvd?
  Waar zit de verspilling?
  Benoem het concreet hopelijk!
  Ik snap misscien wel dit schrijvende wat je bedoelt,
  ik toerde onlangs van Amsterdam naar Zwolle en zag vlak
  voor Amerfoort een Mega gebouw van Rijkswaters.
  ’t mag een paar centen kosten, de ambtenaren zitten zeker
  niet ergens in een barrak op een industrieterrein…..  ⚠️ Meld

 10. Zolang de mensen de Nederlandse taal niet willen spreken, wel worden toegelaten, een uitkering krijgen en misschien zelfs een paspoort, hou je fraude met uitkeringen nooit tegen.

  Flatje huren, twee kinderen krijgen en in de bijstand. Vader woont natuurlijk op papier ergens anders en slaapt bij moeder. Weer wat extra centen….

  Ik zie het hier genoeg in de wijk. Geen controle en geen handhaving.


  ⚠️ Meld

 11. Vreemd als er een regering (VVD oid) fraudeert beschuldigen zij anderen.
  Laten ze zelf het goed voorbeeld eens geven aub, een VVDér heeft geen armoede nml.  ⚠️ Meld

 12. Hanshanzeland, omdat de VVD teveel vertrouwt op het verantwoordelijkheidsbesef van grote spelers in de vrije markt, waarin vrijwel onbeperkt verdiend mag worden. We hebben afgelopen jaren wel gezien hoezeer dit vertrouwen misplaatst is.


  ⚠️ Meld

 13. BertK: op wie moet ik het dan spelen? Jij ziet het toch allemaal in je wijk gebeuren schrijf je. En jij kunt toch aan de gezichten aflezen dat ze frauderen? Ben je met al die informatie naar de sociale dienst gegaan? Zodat die actie kan ondernemen.


  ⚠️ Meld

Reageer