D66 wil onderbouwing uitgangspunten PGB

Zwolle – De gemeenteraad besluit maandag 3 februari over de uitvoering van de sociale wijkteams. Deze teams gaan straks de zorg en ondersteuning bieden waar de gemeente verantwoordelijk voor wordt. Onderdeel is het persoonsgebonden budget (PGB). De uitgangspunten zoals deze nu voorliggen vindt D66 onvoldoende onderbouwd. Ook vraagt de fractie zich af of mensen die gebruik maken van een PGB zich in voorgestelde vorm kunnen vinden. De fractie dient daarom een agenderingsverzoek in.

Keuzevrijheid en zelfbeschikking zijn ontzettend belangrijk voor het welzijn van veel mensen, D66 wil dat mensen ook echt zelf de regie kunnen hebben als het gaat om ondersteuning en zorg. In het voorstel van het college moeten mensen gebruik maken van het sociale wijkteam tenzij ze kunnen motiveren waarom dat niet kan. D66 vindt dat dit andersom moet, de gemeente moet motiveren waarom een PGB niet zou kunnen.

Mensen kunnen alleen nog gebruik maken van een PGB als zij kunnen motiveren dat het gecontracteerde aanbod van het sociale wijkteam niet passend is in zijn of haar situatie. “Als je mensen echt in hun kracht wil zetten en vrijheid wilt geven, dan ligt het eerder voor de hand dat de gemeente motiveert waarom mensen perse gebruik moeten maken van het sociale wijkteam”, aldus Sonja Paauw. Zij hoopt dat de gemeenteraad instemt met het agenderingsverzoek en dat er een informatieronde en debat volgt.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Het fenomeen Sociale wijkteam is nog slechts een licht grijs/rose wolk die nog helemaal geen gestalte kan hebben.

  Worden deze vage probeersels straks uitgespeeld over de hoofden van mensen die op maat afhankelijk van zorg zijn??

  Een PGB is (of was) de enige manier om hulpbehoevende mensen zelf de regie over hun leven te kunnen laten behouden.

  Let wel: In geval van een PGB is de vergoeding ca. DE HELFT van de uurtarieven die zorginstellingen berekenen!

  Als iemand een PGB heeft kan een zorginstelling slechts de helft van de geïndiceerde zorg tijd / behoefte leveren..

  Een particuliere zorgverlener komt op tijden waarop een bedrijf niet kan komen als er nood is maar die moet het met de helft van het bedrag doen!  ⚠️ Meld

 2. Zo D66timmert weer aardig aan de weg nu er gemeenteraads verkiezingen onderweg zijn .Maaaaaar owee als ze er straks voor staan dan hoor je ze niet meer en leunen ze achterover in de raadzaal.Allemaal politiek bedrog


  ⚠️ Meld

 3. Goh, zat D66 de afgelopen raadsperiode ook in de gemeenteraad?! Toch leuk dat ze 1,5 maand voor de gemeenteraadsverkiezingen nog wat van zich laten horen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.