Zorgen om verval Villa Nieuw Hofvliet

Zwolle – D66 maakt zich zorgen om Villa Nieuw Hofvliet en stelt het college vragen over de renovatie. “Winters weer doet Villa Nieuw Hofvliet geen goed, en dat zie je,” aldus Jan Brink van D66. Hij wil dat er snel overgegaan wordt tot renovatie. Afgelopen september kondigde de gemeente Zwolle nog aan dat afgelopen najaar begonnen zou worden met de renovatie, maar er gebeurde niets.

stadsfestival_2013_dag_4-8.jpg

Archieffoto Weblog Zwolle 

“De villa is belangrijk voor de stad en het is eeuwig zonde als we dit waardevolle erfgoed verder laten vervallen.” In de zomer van 2013 bleek dat de villa met behulp van gemeenschapsgeld zou worden opgeknapt. Op 27 december verscheen in de krant het bericht dat de beschikking te laat is afgegeven door de gemeente en dat renovatie doordoor is vertraagd. Renovatie zou starten in januari, aldus de eigenaar. Het is inmiddels al februari en er is nog geen activiteit te bespeuren. De natte weerelementen hebben inmiddels vrij spel en op het oog is de dakconstructie inmiddels niet meer waterdicht. Vertraging leidt mogelijk tot grotere vervolgschade. D66 wil dat deze architectonisch waardevolle villa nu snel gerenoveerd wordt.

130709_bijlage_2_artist_impression_villa_met_aanbouw.jpg 

  Artist impression van Villa Nieuw Hofvliet na uitbreiding. Bron: Gemeente Zwolle 

De partij stelt het college daarom de volgende vragen:

 1. Hoe is de subsidieaanvraag verlopen, wat  is de rol van de gemeente geweest en klopt het dat de vertraging te wijten is aan de gemeente?
 2. Heeft de gemeenten naast de (provinciale) subsidie andere mogelijkheden om de renovatie te versnellen of af te dwingen?
 3. Wanneer staan de werkzaamheden gepland en wanneer moeten de werkzaamheden afgerond zijn? 
 4. Klopt het dat de einddatum voor de subsidie met een jaar verlengd is tot eind 2014 en zo ja, waarom is niet gekozen voor een kortere periode?  

D66 Zwolle 

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Zoals D66 goed weet is dat erfgoed verkwanseld aan een projectontwikkelaar. Die zou een onderhoudsplicht moeten hebben. Waarom nu nog (meer) gemeenschapsgeld uitgeven?


  ⚠️ Meld

 2. ze laten het eerst verpauperen en dan gaan ze er gemeenschapsgeld in steken
  net als de brug die er al ik weet niet hoe lang afgesloten is
  maak die brug en kom later met de betaling of wie de kosten moeten betalen .de brug ligt er toch al


  ⚠️ Meld

 3. Het Buurtmuseum Kamperpoort roept al vanaf het begin dat de villa opgeknapt moet worden, en nu pas komt D66 met dat het moet. Zeker proberen stemmetjes te winnen in de Kamperpoort.


  ⚠️ Meld

 4. Duidelijke stemmingmakerij van D66.
  Laat ze eerst eens goed info inwinnen ;).
  Zijn er zelf bijgeweest toch, dat er subsidie gegeven werd.


  ⚠️ Meld

 5. Het valt inderdaad op dat D66 ineens van zich laat horen. Het CDA en de PvdA overigens ook. Partijen die je jaren niet hoort of ziet, die achterover leunen, en vlak voor de verkiezingen denken, van hé wij moeten onze zeteltjes ook weer eens veilig gaan stellen.


  ⚠️ Meld

 6. volgens mij vallen er twee dingen samen … het moment waarop actie van de eigenaar moet komen en de aanstaande verkiezingen.
  maar bottomline is dat een ontwikkelaar/eigenaar wordt gewezen op zijn “morele” plicht om iets nuttigs met zijn eigendom te doen en dat is volgens mij niet laten verkrotten. Het is wel een beeldbepalend pand bij onze stadsentree. Dan mag je best wat publieke drukte organiseren;)


  ⚠️ Meld

 7. De schimmeldraden van de overheid zijn schadelijker dan de waterschade.

  Ronald Reagan zei al:
  Vraag: “Wat zijn de twaalf ergste woorden die je kan horen?”
  Antwoord: “Wij zijn van de overheid en we zijn hier om te helpen.”

  Als een gebouw geen toekomst meer heeft kunnen er twee dingen gebeuren:
  – de overheid bemoeit zich er niet mee => het gebouw stort in
  – de overheid bemoeit zich ermee => er wordt een onevenredige hoeveelheid gemeenschapsgeld tegenaan gesmeten en het gebouw stort eerder in.

  De overheid moet zich bemoeien met kerntaken, dwz defensie, onderwijs, openbare orde, gezondheidszorg en waar nodig sociale voorzieningen.
  Gezegend de dag dag de overheden kunnen bevatten dat het draagvlak van mensen om bij te dragen vermindert als overheden geld met gulle hand verspillen.
  De overheid gedraagt zich als een gistkolonie, die pas stopt met groeien als het voedsel op is. Er is maar 1 partij die denkt dat de overheden en uitsluitend zijn voor de gemeenschap en dat zijn de overheden zelf.


  ⚠️ Meld

Reageer