Politiek vraagt steun voor digitale Buurtwacht

Zwolle – Onlangs is in Ittersumlanden, in Zwolle-Zuid, een digitale buurtwacht opgericht. Dit initiatief ontstond binnen een wijkkring van leden van de Koningskerk. Deze groep kerkleden nodigde vervolgens ook de rest van de buurt uit en zo ontstond “Samen Ittersumlanden”. Een burgerinitiatief waarbij buurtbewoners elkaar onderling helpen en ondersteunen alsmede via een Whatsappgroep de veiligheid van de buurt bevorderen. De wijkagent wordt bij dit initiatief betrokken en is er blij mee. 

 

Afgelopen weekend is na een inbraak met fatale gevolgen voor een 73-jarige vrouw in Westenholte eenzelfde soort digitale buurtwacht opgericht. Ook hier houden buurtbewoners elkaar via Whatsapp op de hoogte van eventueel onraad in de buurt. In verschillende wijken geven Zwollenaren op deze manier vorm aan hun onderlinge betrokkenheid. Door de inzet van digitale media nemen de onderlinge veiligheid en betrokkenheid toe. Daarmee dragen de buurtbewoners bij aan de doelstellingen van de gemeente in het kader van veiligheid en leefbaarheid. Indachtig het rapport ‘Loslaten in Vertrouwen’ van Jacques Wallage is het voor de gemeente nu de kunst om deze initiatieven op gepaste wijze te faciliteren. Daarom stellen de ChristenUnie en de VVD een aantal mondelinge vragen aan het college.

De vragen van het CU:

 

1. Bent u op de hoogte van en/of betrokken bij de Digitale Buurtwacht-initiatieven? 

2. Ziet u voor de gemeente een ondersteunende of faciliterende rol bij deze initiatieven, zonder de regie naar de gemeente toe te trekken? 

3. Vindt u dat de politie bij de Digitale Buurtwacht-initiatieven betrokken moet zijn en zou afstemming met de Burgerwacht aanvullend kunnen zijn? 

 

Namens de ChristenUniefractie 

Michiel van Willigen 

 

Die van de VVD:

 

1. Kan de burgemeester meer vertellen over het verloop van het onderzoek?

2. Op wat voor manier kan het college de opstart van dit initiatief ondersteunen met kennis en middelen vanuit de gemeente, politie of OM?

3. Kan het college, in samenwerking met partners zoals de politie, het OM, buurtwerkers en initiatiefnemers voor dergelijke buurtwachten, naast het zorgen voor een effectieve uitrol, ook kijken naar met welke overige middelen de buurtwacht zou kunnen optreden?

4. Is het college dat ook bereid te doen voor andere wijken waar men dergelijke initiateven wil?

 

In afwachting van uw antwoord.

Thom van Campen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Politiek vraagt steun voor digitale Buurtwacht”

  1. Goed idee zo te lezen.
    Mijn advies erbij: zonder ‘whatsapp’ de
    veiligheid regelen.
    Regelingen op basis van ‘whatsapp’,
    NIET doen. ‘whatsapp’ is een heel
    slecht clubje, laat daar je veiligheid niet van
    afhangen Beste Zwollenaren.

  2. de overheid trekt zich steeds verder terug, terwijl de belastingen niet omlaag gaan
    lijkt mij niet de bedoeling dat burgers deze taken van de overheid steeds meer gaan overnemen
    het probleem daar laten waar het ontstaat aub

  3. Wat een trieste ontwikkeling als gevolg van een falende overheid, die zich slechts bezig meent te moeten houden met prestigeobjecten. Ook dit is armoede.

  4. Lekker onderbouwend bezig hanshanzeland. Je vind het een goed idee, maar dan zonder Whatsapp….. hoe stel jij het je dan voor? Met knuppels patrouilleren door de straten?

  5. Digitale buurtwacht geeft goed samenspel met politie. Burgemeester brengt dit onder aandacht in andere wijken, zei hij in de gemeenteraad vanavond.

  6. Ik zie de politie en de wijkagent straks met hun benen op het bureau achterover hangen en wachten op de burgerwacht of er op straat wat misgaat.Dat is toch te gek voor woorden dat de burger moet gaan opletten en moet melden via whats app.Laat oom agent eens net als vroeger op een fiets continu door de wijk gaan opletten en niet met hun tweeen in een auto over de randwegen.De kern van de buurt daar is het onheil niet op de randwegen

Reacties zijn gesloten.