Valentijnsdagconcert in de Zwolse Muziekkamer

Zwolle – Op vrijdagavond 14 februari zingt sopraan Marije Rommes een liedrecital met de titel “A Rose is a Rose is a Rose”. Ze wordt daarbij begeleid door Jenneke Zweers op de piano. De muzikale reis voert van Purcell, via Haydn naar Fauré, Grieg en Bizet, met enkele bijzonder lichte noten in het programma.

In dit speciale Valentijnsprogramma staan rozen centraal. Door de eeuwen heen hebben componisten deze bloem vaak als uitgangspunt genomen voor hun muziek, soms symbolisch, soms letterlijk. Purcell noemt een eerste kus “sweeter than roses”  en Fauré beschrijft de bedwelmende geur ervan in “Les Roses d’Ispahan”. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn met de bloem; Grieg beschrijft zijn liefde die als een roos verwelkt en ook bij Sibelius sterft de bloem samen met de geliefde. Het is duidelijk: rozen en liefde gaan hand in hand.

Gertrude Stein schreef de zin "Rose is a rose is a rose is a rose" in het gedicht “Sacred Emily”(1913). In dat gedicht is Rose een vrouw, maar Stein gebruikte later variaties op deze zin: “A rose is a rose is a rose” met de betekenis “dingen zijn wat ze zijn”. Volgens Stein is alleen het gebruik van de naam van een object al voldoende om het beeld en de emoties bij dat object te voelen.

Het concert begint om 20.00 uur, De Zwolse Muziekkamer, DOAS, Mimosastraat 1, Zwolle. Kaarten zijn € 12,- aan de deur.

Artikel delen:

Reageer