Zara Zwolle in pand bibliotheek Diezerstraat

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft donderdagmorgen bevestigd dat de internationale winkelketen Zara in Zwolle gaat komen. Dat maakte de wethouder Nelleke Vedelaar en René de Heer bekend op een belegde persconferentie.

01-02-2013_bibliotheek_diezerstraat_01.jpg

De retailer komt in het statige pand aan de Diezertraat 80-82 waar nu de Centrale Bibliotheek van Zwolle zit. Het filiaal in Zwolle gaat een Zara XL worden. Zwolle krijgt een Zara met alle toeters en bellen, dus ook de huishoudelijke poot Zara Home gaat in de bibliotheek worden ondergebracht. Het al wel een jaar bekend dat Zara naar Zwolle komt. Vorig jaar maart maakte Weblog Zwolle hier al melding van. Nu komt het dus officieel naar buiten.

De Overijsselse hoofdstad ziet met de komst van Zara en een nieuwe locatie van de bibliotheek een aantal wensen vervuld. De verwachting is dat van de kledingwinkel een bovenregionale aantrekkingskracht uitgaat. In Zwolle komt op een oppervlakte van ongeveer 4000 vierkante meter het nieuwste winkelconcept van Zara. De Zwolse vestiging wordt de vijfde in Nederland met zo’n uitgebreide en brede opzet. Wat betreft uitstraling en omvang is dit concept uniek voor een ruime regio. De winkel is daarmee een impuls voor de Zwolse binnenstad, omdat de Zara ook voor bezoekers aan andere winkels in het stadshart zorgt.

 

Monumentaal

Met de komst van Zara blijft, vanzelfsprekend, de monumentale bebouwing aan Diezerstraat 80 gehandhaafd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Statenzaal. Delen van het bibliotheekcomplex die in de jaren tachtig zijn gebouwd worden gesloopt. Door nieuwbouw kan vervolgens een winkelpand gerealiseerd worden dat de aansprekende uitstraling heeft die Zwolle en Zara wensen. De Statenzaal gaat geen onderdeel uitmaken van de Zarawinkel. De gemeente houdt dit deel in eigendom en zoekt daar een passende bestemming voor.

 

Gemeenteraad

De gemeenteraad buigt zich op korte termijn over het voorstel van het college. Definitieve besluitvorming over de ‘dubbelslag’ is daarna ook aan de (nieuwe) gemeenteraad. 

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Jammer! Had liever een grotere naam gezien op de mooie locatie. De Primark is zeer welkom in Zwolle. Dat heeft de aantrekkingskracht van een IKEA, en zou zelfs de detailhandel in het centrum van Zwolle een flinke boost kunnen geven.


  ⚠️ Meld

 2. 4000 vierkante meter is te klein voor de Primark. Maar goed genoeg voor de Zara. De Zara heeft veel meer kwaliteit en echt mooie woonaccessoires! Ze zijn eigenlijk meer vergelijkbaar met de Mango dan met de freaking C&A! En qua wonen veel meer vergelijkbaar met het winkeltje Loft dan met die lelijke aftanse blokkershit!

  ZARA you’re welcome!


  ⚠️ Meld

 3. Primark in Zwolle ? Liever niet. Wie wil er nou kleren dragen die na 3 keer wassen uit elkaar vallen en worden gemaakt in naai-ateliers in Bangladesh die op instorten staan, waar vluchtroutes zijn gebarricadeerd en onlangs 100den doden vielen ?

  We weten nooit precies waar onze spullen vandaag komen, maar waar Primark zijn spul vandaan haalt, is best duidelijk. Iemand die om iets meer geeft dan zijn eigen ik zou daar nooit iets moeten halen.


  ⚠️ Meld

 4. Ik kende Zara niet, dus heb even gegoogled.. Van wat ik daar heb gezien is het geen winkel voor mij.
  Zal qua kleding vergelijkbaar zijn met Shoeby (niets groter dan maat 38) en vermoedelijk vooral elite aantrekken..
  Jammer.. Had dan liever gezien dat er iets in zou komen waar iedereen wat aan heeft.
  Een warenhuis dat van alles wat heeft, nieuwe V&D, Bijenkorf of inderdaad een Primark of zoiets..


  ⚠️ Meld

 5. Hoed u voor het Dagobert Ducksyndroom

  Wat ontzettend jammer, de aanstaande verkoop van dit mooie, beeldbepalende gebouw.( want de raad zal het wel niet tegenhouden) De bibliotheek, als Hart van lezend Zwolle, en als sociaal ontmoetingscentrum uit het hart van de stad gerukt. Bershka en Zara, beiden van de Inditex groep van de rijkste Spanjaard Amancio Ortega. Hij Is bovendien de op twee na rijkste persoon ter wereld. Duthler ( waar nu Bershka in komt) heeft het zwerk kennelijk al zien drijven. Voor veel geld is kennelijk alles te koop.( Dagobert Duck) Wat sloop? Er is in het nog niet zo lang geleden verleden veel gemeenschapsgeld gestopt in de verbouw van provinciehuis naar Bibliotheek. Een troost: Gelukkig is er nog Waanders in de Broeren.
  En gelukkig blijft de monumentale Statenzaal ook buiten schot. Daar mag wel extra goed op gelet worden tijdens de sloopwerkzaamheden bij de buren. Wordt die Statenzaal in het vervolg nu alleen nog maar te bereiken via die hele hoge trap? Dat zou wel erg jammer zijn.


  ⚠️ Meld

 6. Gelukkig is er nog Waanders in de Broeren

  Dat vind ik ook niet kunnen.

  Een kerk is geen boekenzaak. Net zoals de sushi-bar en de voormalige borrelgelegenheid in de andere kerk. Dat is het toonbeeld van enorm ethisch verval.

  Helaas dat dit allemaal wordt toegestaan door dit ….-college.


  ⚠️ Meld

 7. @slakje

  Eens met ethisch verval. Maar als een kerk al een herbestemming moet krijgen, dan door een ondernemer met ook voor het bijzondere van het monument. Dat heeft de heer Waanders zeker. En het boek der boeken is er vast ook te koop:)

  Welke Zwolse politieke partij is overigens van plan tegen deze verkoop te stemmen? Dit met het oog op de raadsverkiezing van 19 maart a.s.  ⚠️ Meld

 8. Zonde van de Broerenkerk. Hoe kun je van een kerk een godslelijk gebouw aan de buiten- en binnenkant verbouwen? Zie de Broerenkerk.

  En de reclame aan de Proosdij kerk is geen gezicht. Past totaal niet in het straatbeeld. Dan hebben we het niet over de blauwe neon ingang…

  Ze hadden beter de panden aan de Melkmarkt kunnen opknappen of overnemen.

  Sinds november 2012 kijken we tegen de doeken aan op de Melkmarkt. Hoe lang nog?


  ⚠️ Meld

 9. Tientallen westerse kledingmerken laten nog altijd hun kleren maken in omstreden Indiase textielfabrieken. Uit een onderzoek van twee Nederlandse organisaties blijkt dat tienermeisjes in de Indiase moeten werken onder slechte omstandigheden.
  In een aantal fabrieken daar krijgen meisjes pas na drie jaar werken hun loon uitbetaald, dat meestal wordt gebruikt als bruidsschat.
  Onder meer kledingmerken als C&A, Zara en Tommy Hilfiger kopen hun kleding bij deze fabrieken.
  Daarnaast: ondanks de grote druk van PETA weigert winkelketen ZARA nog steeds om de mishandeling van deze konijnen een halt toe te roepen en bood deze week maar liefst zestig verschillende kledingstukken aan in haar webshop.

  Maakt dat ik…alleen nog maar kleding koop bij de kringloop hahaha!
  Nee…boycot Zara! Bieb heeft zo een mooi plekje daar, zonde dat geld in deze uitmaakt!


  ⚠️ Meld

 10. nou zwollenaren die van oud zwolle houden geniet nog maar even van dit statige pand. internationale winkelketen Zara zal er vast een ‘mooie’ moderne gevel tegenaan gooien >:(


  ⚠️ Meld

 11. Bericht door sellis, op 6 februari 2014 17:14
  nou zwollenaren die van oud zwolle houden geniet nog maar even van dit statige pand. internationale winkelketen Zara zal er vast een ‘mooie’ moderne gevel tegenaan gooien smilies/angry.gif

  Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Ten eerste omdat het een monumentaal pand betreft en ten tweede zie bijvoorbeeld de Zara in Groningen: http://wearefashion.nl/wp-content/uploads/2010/03/zara-Groningen.jpg

  🙂


  ⚠️ Meld

 12. Sellis… ik weet niet of je het weet maar Zara staat er bekend om dat ze gevels sparen of zelfs de originele gevel er weer inzetten. Ook hun reclames op de gevels zijn niet schreeuwerig maar passen vaak goed bij het gebouw. Kijk ook eens naar het pand van Bershka… wat is daar met de buitengevel gebeurd? juist!

  p.s. ik ben geen enorme zara fan maar houdt simpelweg van eerlijke en gegronde meningen


  ⚠️ Meld

 13. Maandagavond is in de raadszaal door de manager van Inditex (ZARA) gezegd dat de winkel niet zo groot en exclusief wordt als aangekondigd!!


  ⚠️ Meld

Reageer