Vijf locaties voor centrale bibliotheek in Zwolle

Zwolle – De bibliotheek heeft na de bekendmaking dat Zara op de locatie van de bibliotheek aan de Diezerstraat komt, goede toekomstkansen op een andere locatie in of bij het Zwolse stadshart. De ‘dubbelslag’ kan uiteindelijk zonder kosten voor de gemeente georganiseerd worden. De uiteindelijke locatiekeuze wordt bepaald door de gemeenteraad.

De centrale bibliotheek krijgt op een nieuwe locatie alle ruimte om het bibliotheekconcept verder te ontwikkelen. Burgemeester en wethouders willen graag van de gemeenteraad weten wat zij van mogelijke locaties in en direct rond de binnenstad vindt. Op basis van uitgebreid onderzoek zijn vijf locaties geselecteerd die eventueel in aanmerking komen voor goede huisvesting van de bibliotheek. Het is aan de gemeenteraad om zich uit te spreken over de beste plek. De raad kan dat doen op basis van criteria als ruimte, beschikbaarheid, bereikbaarheid en kosten. De locaties waar het om gaat zijn ’t Eiland (onder meer de voormalige Waanderswinkel), het GGD-pand aan de Zeven Alleetjes, het voormalige postsorteercentrum aan de Westerlaan, kantoorgebouw Meander aan het Lübeckplein en de zogenoemde bankenlocatie aan de Melkmarkt (nieuwbouw).

In een uitgebreid locatie-onderzoek staan van de vijf meest prominente locaties de voor- en nadelen aangegeven. Dit onderzoek is na te lezen op de website van de gemeente Zwolle, www.zwolle.nl.

Inzet bij de verhuizing van de bibliotheek naar een toekomstbestendige locatie is steeds geweest dat daaraan geen extra kosten voor de gemeente zijn verbonden.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. “De locaties waar het om gaat zijn ??t Eiland (onder meer de voormalige Waanderswinkel), het GGD-pand aan de Zeven Alleetjes, het voormalige postsorteercentrum aan de Westerlaan, kantoorgebouw Meander aan het L?beckplein en de zogenoemde bankenlocatie aan de Melkmarkt (nieuwbouw).”

  Lijkt me een uitgemaakte zaak: Waanders (de boekenplanken hangen er al aan de muur)

  Overige bestaande panden liggen te ver uit centrum;
  Westerlaan: staat (stond?) op de nominatie om plaats te maken voor nieuwbouw (Spoorzone).
  Bankenlocatie Melkmarkt: Koehandeltje ivm afgeblazen fietsenstalling?
  Hoe lang gaat de realisatie nog duren? Wil Zara daarop wachten?
  Meander: Verre van “centrale” bibliotheek lijkt mij


  ⚠️ Meld

 2. Eiland/Waanders een onmogelijke plek, kijk maar eens hoeveel bibliotheekbezoekers met de fiets komen. Waar wil je die fietsen straks daar kwijt?
  Ben het eens met @ikke: GGD-locatie is nog niet zo slecht.  ⚠️ Meld

 3. Oude locatie Waanders. Om de hoek in de Nieuwstraat is een gratis bewaakte fietsenstalling gevestigd.

  Zo hou je het in de binnenstad. Goed bereikbaar per fiets of met de bus bij het Kerkbrugje uitstappen, door de Rode Haansteeg of Mandjessteeg en je bent zo op het Eiland.

  Door de opkomst van E-books, kan de locatie wel kleiner dan huidige locatie.

  Omdat er meerdere instellingen zijn gevestigd aan de Zeven Alleetjes, lijkt het mij niet meest gunstig. Ook de indeling van het pand lijkt mij niet geschikt.


  ⚠️ Meld

 4. doe maar de locatie aan de melkmarkt, is mooi in het centrum
  Waanders is veel te klein. en de andere locaties te ver buiten het centrum

  laat de bewoners zelf beslissen waar ze het willen


  ⚠️ Meld

 5. Omdat er een gracht om de binnenstad ligt, lijkt de Zeven Alleetjes ver weg. Het is vanaf de noordzijde van het centrum nog geen 5 minuten fietsen. Prima plek dus voor de bibliotheek. Mooie rustige locatie om te studeren, voldoende parkeergelegeheid en een gebouw dat groot genoeg is voor de centrale bieb.
  Vind er niets “oenigs” aan.


  ⚠️ Meld

 6. Waarom een centrale bieb? er zijn tegenwoordig weing mensen die nog fysiek een boek ter hand nemen.
  een uitstervende dienst die wij beter kunnen opdoekn


  ⚠️ Meld

 7. @Querido.

  Ik denk dat je je daar toch in vergist.
  Er worden nog steeds zeer veel boeken verkocht en gelezen.
  De bibliotheek in Zwolle gaat met de huidige tijd mee en richt zich daarbij ook steeds meer op multimedia naast de uitleen van gewone boeken.
  Een bibliotheek 2.0 zeg maar. 🙂


  ⚠️ Meld

 8. Hoe groot is de verwachte oppervlakte van de nieuwe bieb?
  7alleetjes lijkt mij niet echt veilig, met al die (jonge) fietsers die vanuit de stad linksaf willen slaan naar de bieb.


  ⚠️ Meld

Reageer