Zwolse kinderen leren over nut van het riool

Zwolle – De kinderen van groep 6 van de Christelijke basisschool De Ichthus aan de Zwarteweg 74, hebben op donderdagochtend 6 februari de eerste les over nut en noodzaak van het riool van de Zwolse wethouder Erik Dannenberg gevolgd. Met het aanbieden van lespakket ‘Het riool is geen alleseter?’ aan alle 55 Zwolse basisscholen, hoopt de gemeente Zwolle onnodige verstoppingen en vervuilingen in het riool te voorkomen. 

 

06-02-2014__gastles_erik_dannenberg_op_de_ichtus_01.jpg 

 

Milieu wethouder Erik Dannenberg: “Aan het eind van de negentiende eeuw is gestart met de aanleg van drinkwatervoorzieningen en riolering. Dit heeft de grootste bijdrage geleverd aan de volksgezondheid. Dankzij onze riolering blijft onze stad hygiënisch en schoon. Het komt vaak voor dat mensen verkeerde spullen door de wc of de gootsteen spoelen. Hierdoor kan het riool verstopt of vervuild raken. Dat veroorzaakt onnodige hoge schoonmaakkosten en is slecht voor het milieu. Door onze jonge inwoners te leren wat nut en noodzaak is van de riolering en wat ze wel en niet kunnen doorspoelen, hopen we dat zij goed met riolering omgaan en dat zij thuis het goede voorbeeld geven.”

 

06-02-2014__gastles_erik_dannenberg_op_de_ichtus_04.jpg

 

06-02-2014__gastles_erik_dannenberg_op_de_ichtus_03.jpg

 

06-02-2014__gastles_erik_dannenberg_op_de_ichtus_05.jpg 

 

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

 

Bewustwording van eigen rol

“De opzet van de les is afwisselend, informatief en laat kinderen nadenken. Het is een bijdrage in de bewustwording van de rol  die we hebben in onze leefomgeving. Kinderen leren op een speelse wijze dat hun manier van leven invloed heeft op hun leefomgeving. Verder leren ze wat het riool, onder de grond, voor de inwoners van de stad doet en hoe belangrijk deze onzichtbare voorziening is. Ik denk dat deze les een bijdrage levert aan een gezond leefklimaat in Zwolle”, aldus Annemieke van der Molen, de directeur van De Ichthus over het lespakket.

 

06-02-2014__gastles_erik_dannenberg_op_de_ichtus_02.jpg 

 

Lespakket ‘Het riool is geen alleseter!’

Door het bekijken van een speciale animatiefilm en het spelen van een rioolquiz, leren de leerlingen van groep 6, 7 en 8 wat ze wel en niet door het toilet kunnen spoelen en wat er gebeurt als er verkeerde spullen en (vloei)stoffen in het riool belanden. Tijdens de les leren de kinderen dat ze alleen urine, ontlasting en wc-papier door het toilet mogen spoelen. Wanneer er andere stoffen, zoals medicijnen of verf door het toilet of gootsteen worden gespoeld, ontstaat er vervuiling van het oppervlaktewater omdat rioolwaterzuiveringen deze chemische stoffen niet eruit kunnen halen. Ook kan het riool verstopt raken doordat men bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, frituurvet, etensresten of maandverband doorspoelt. De gemeente biedt het lespakket aan alle 55 basisscholen aan in Zwolle. Het lespakket is te vinden op www.zwolle.nl/riolering

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer