Eerste fouilleeractie in Holtenbroek een succes

Zwolle – Op donderdagavond 6 februari heeft de politie de eerste actie preventief fouilleren in de Zwolse wijk Holtenbroek gehouden. Tijdens de actie werden gedurende een periode van circa een uur alle personen boven de 12 jaar die in het winkelcentrum aan de Bachlaan of omliggende straten liepen gefouilleerd en gecontroleerd op wapens. Later op de avond werden auto’s gecontroleerd die in het gebied reden tussen de Lassuslaan, Bachlaan, Beethovenlaan en Palestrinalaan. Zowel de bestuurders als de auto’s werden gecontroleerd op aanwezigheid van wapens. 

Omdat het de eerste actie betrof werd extra de tijd genomen om de personen die gefouilleerd werden uitleg te geven over de actie. Naast mondelinge uitleg kregen zij een flyer mee met informatie over preventief fouilleren. In totaal werden ongeveer 100 personen en 40 voertuigen gecontroleerd. Er werden tijdens deze eerste actie geen wapens aangetroffen of aanhoudingen verricht. De reacties op de actie waren positief. Iedereen werkte mee aan de fouillering. Meerdere personen gaven aan blij te zijn met de aandacht voor veiligheid in de wijk. De actie is onderdeel van een integrale aanpak om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk Holtenbroek te verbeteren. Omdat in de wijk, meer dan in andere wijken in Zwolle, delicten gepleegd worden waarbij wapens worden gebruikt is daarin onder andere gekozen voor het preventief fouilleren. De komende maanden zullen er meerdere van dergelijke acties gehouden worden in Holtenbroek.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Hadden ze nu wel wapens gevonden dan waren de reacties weer heel anders , het is ook nooit goed bij sommige 🙂 ga lekker wat nuttigs doen


  ⚠️ Meld

 2. @johnvanboven: Zou kunnen, maar het zou ook kunnen dat de dragers van wapens zich niet laten zien. Wat de actie dus nutteloos maakt.


  ⚠️ Meld

 3. Mijn punt is eigenlijk dat we niet verder (kunnen) komen dan veronderstellingen, maar er wel conclusies aan verbinden: nutteloos.
  Dat vind ik voorbarig.
  Bij veiligheid gaat het ook (vaak:vooral) om gevoel van veiligheid. Daaraan draagt zo’n actie wel bij.


  ⚠️ Meld

 4. Bij het spoeddebat werd duidelijk dat politie niet zo maar preventief mag fouilleren. Officier van Justitie moet toestemming geven en het moet gaan om een gerichte actie.
  Wat was, is mijn vraag dan, het gerichte van de actie van gisteren?


  ⚠️ Meld

 5. Goed nieuws dat er geen wapens zijn gevonden bij gefouilleerde lieden boven de twaalf.
  veronderstelt werd dat er wel degelijk gewapende lieden op “oorlogs”pad waren die donderdagavond.
  Ik stel voor om in het vervolg het schoelje onder de twaalf te fouilleren!
  😉


  ⚠️ Meld

 6. Die boefjes gaan ook niet rond lopen met de wapens en hard schreeuwen van: kijk eens mensen wat ik heb, haha, he die zijn niet gek of zo..
  Tuurlijk is het goed dat men vantevoren dat bekend maakt maar of het nou altijd het zo blijft ben er wel benieuwd naar..
  Hoe dan ook goed van de politie dat die het doen..


  ⚠️ Meld

 7. Ik vind het wel een goede zaak dat ze het doen daar in die wijken.Het moet veel vaker onaangekondigd gebeuren ,. En dan ook in het weekend savonds met name in het uitgaansgebied in het centrum van de stad.De veiligheid in de wijken of op straat moet gewaarborgd blijven


  ⚠️ Meld

 8. Als vanwege de bekendheid van de actie de mensen geen wapens meenemen de straat op waren er gedurende de donderdagavond dus minder wapens op straat. Doe dit soort acties op vrijdag en je hebt in iedergeval een veilige koopavond in holtenbroek


  ⚠️ Meld

 9. Bij veiligheid gaat het ook (vaak:vooral) om gevoel van veiligheid. Daaraan draagt zo’n actie wel bij.

  Eens. Maar het draagt ook bij aan de slechte beeldvorming over de wijk die toch al niet rooskleurig is. En dan vraag ik me af wat belangrijker is.


  ⚠️ Meld

 10. Politie houdt niet voor niets een actie in deze wijk. Dus de beeldvorming klopt wel.

  Bij veiligheid hoort ook het handhaven van het beleid. Goede actie en hoop dat het in de toekomst niet alleen in Holtenbroek gedaan zal worden.


  ⚠️ Meld

 11. Als de politie zich nu alleen op Holtenbroek richt (met redenen) verplaatsen de belhamels zich wellicht naar andere wijken?

  Preventief toezicht houden is iets waar ik niet tegen ben, maar dan overal (na deze ervaring).


  ⚠️ Meld

 12. Doe liever iets aan de tokkie jeugd en de bontkraagjes jeugt die rondhangt rond de parkeer garage in winkel centrum Zwolle zuid, en bij de voetbalvelden…
  de boel wordt onder gekladderd, de trappenhuizen naar het parkeerdek zijn onveilig… mensen worden mishandelt… >:(


  ⚠️ Meld

 13. Hoor die Internet held willem hierboven dan weer praten dan met zn bontkraag en hangjeugd en zeggen dat zwolle Zuid een probleemwijk is sinds wanneer is zwolle Zuid onveilig en worden er mensen mishandeld ik woon hier al me hele leven en nooit geen last van gehad dus laat zwollezuid hier ff buiten wil je laat dat maar aan holtenbroek over dat elkaar afknallen en verkrachten


  ⚠️ Meld

 14. Het wordt dan weliswaar “preventief fouilleren” genoemd, maar het is helemaal niet zo “preventief”. Een veel zuiverder voorbeeld van “als het kalf verdronken is dempt men de put” is er niet. Er is al het één en ander danig mis gegaan in die wijk en nu gaat men voor een specifieke avond “preventief” fouilleren. Dus als er die avond niets gebeurt is de preventie goed uitgevoerd?

  De werkelijke oplossing ligt veel dieper (tot die conclusie komen verschillende mensen hier op WLZ regelmatig): je moet voorkomen dat mensen op het idee komen dat criminaliteit de beste/enige manier is om aan geld te komen. Je moet voorkomen, dat mensen vernielingen als prima tijdsbesteding zien. Maar doe dat maar eens!

  Tot die tijd lijkt mij, dat meer blauw op straat een betere oplossing is. Regelmatig een paar agenten voorbij zien wandelen, fietsen of rijden heeft vele voordelen. Mensen zien, dat de kans dat ze gepakt worden als ze iets uithalen groter is (er is immers altijd een agent in de buurt), dus ze halen het minder snel in hun hoofd. De pakkans is ook daadwerkelijk groter, want een agent kan nu eenmaal veel sneller reageren als hij in de buurt is. Dat is goed voor het imago van de politie en (op zijn minst) voor het gevoel van veiligheid.
  En daarbij geldt dan ook weer: hoe dichter bij de mensen hoe beter. Dus politie op de fiets zal beter werken dan politie in een auto die voorbij rijdt.

  Maar dan moeten mensen als Willem dus ook niet zeuren als ze een bekeuring krijgen als ze de auto “even” op het trottoir parkeren.


  ⚠️ Meld

Reageer