Stadsgeschiedenis vindt onderdak in kelder

Zwolle – De Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle heeft een nieuw onderkomen gevonden. De komende tijd worden alle attributen van de Zwolse cultuurgroep bewaard in een voormalig fractiehuis aan de Praubstraat. Lange tijd kon er geen passende locatie gevonden worden.

rimg0001.jpg 

Er was een stille wens voor de stichting voor de locatie in de Hoofdwacht op de Grote Markt. Daar lijkt een wijnbar in te komen. Dat blijkt na beantwoording van raadsvragen over de kwestie van het CDA. Ex- wethouder Janco Cnossen bemiddelde voor de stichting in het vraagstuk voor een nieuw onderkomen voor de Levende Stadsgeschiedenis. Hij kon vrijdag melden dat er er een andere locatie is gevonden. In de kelder van het voormalige fractiehuis van de gemeente Zwolle aan de Praubstraat. Daar moet wel door de stichting voor betaald worden!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

34 gedachten over “Stadsgeschiedenis vindt onderdak in kelder”

  1. Een wijnbar in de Hoofdwacht?? is er dan geen betere bestemming voor dit gezichtsbepalende gebouw te bedenken?
    Het is toch de idelale plek voor het broodnodige toeristisch informatie centrum?
    Maar volgens de gemeente moet onze binnenstad blijkbaar alleen maar geschikt zijn voor alles wat aan de 3 D’s voldoet,……. Drank, Deurzakken en Decibels

  2. Een wijnbar in de Hoofdwacht, dat kan echt niet!!! Wat voor een historisch besef heb je dan als gemeente en bedenk eens wat de mogelijkheden van de Levende Stadsgeschiedenis voor Zwolle zou zijn.

    Bijvoorbeeld gratis middeleeuwse spelen in de zomermaanden op het drukste plein van Zwolle, een open huis met een blik in de rijke historie van Zwolle, een thuis voor de gedreven stadsgidsen die Zwolle zo goed promoten, enz.

    Wat een gemiste kans!!

  3. Dat denk ik ook. Maar toont wel aan dat een horecagelegenheid in een historisch pand heel goed kan. Net zoals een boekhandel in een kerk. Alles hangt van de voorwaarden af en of het een beetje stijlvol wordt gedaan. Mij lijkt een wijnbar wel een goede invulling. Toen de VVV er zat, ben ik er regelmatig geweest, maar had nooit het gevoel in een historisch belangwekkend pand te zijn, omdat de reden om naar de VVV te gaan niet gericht is op het bekijken van de ruimte waar die gevestigd is. Ik kan me voorstellen dat een passende inrichting van een wijnbar, mensen veel meer het gevoel geven van de omgeving waar ze zijn. We hebben trouwens in Zwolle ook goede voorbeelden van horeca in historische panden (Pestengasthuis).

  4. @Dame, natuurlijk kan een wijnbar in een historisch pand, de voorbeelden die jij noemt tonen dat aan.
    Maar er had een prachtige win-win situatie kunnen ontstaan wanneer de Hoofdwacht betrokken was geworden bij de toekomstige nieuwe multifunctionele bestemming van de Grote Kerk.
    In het masterplan van de Grote Kerk wordt juist het ontbreken van geschikte nevenruimtes genoemd als een zorgelijk aandachtspunt bij alle mogelijke nieuwe bestemmingen en invullingen van de Grote Kerk.
    Ik vind het weer een typisch voorbeeld van kortzichtig denken van de Gemeente.

  5. @Drama, volgens mij is de Hoofdwacht van de gemeente. Die biedt het tenminste te huur of te koop aan, las ik.
    @Observer Ik lees in dat Masterplan dat “hoogwaardige horeca” juist een van de marktkansen is. En dat de grote verdeeldheid binnen de Protestantse Gemeente Zwolle (eigenaar van de kerk) over visie en de continuïteit van de aansturing juist een van de zwaktes is. Ik zou het jammer vinden wanneer de gemeente moet wachten tot de PGZ eruit is, voor ze iets met dat pand kunnen doen. En daarnaast vraag ik me af of zo’n wijnbar een nieuwe multifunctionele bestemming van de Grote Kerk in de weg zit. Kan dat niet in het plan ingepast worden?

  6. @Drama,

    @Observer ; is bekend waarom SLSZ er niet in geslaagd is om de Hoofdwacht te betrekken?

    De Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle moet haar inkomsten halen uit de middeleeuwse optredens van het aan de stichting verbonden Michaelsgilde.
    Al met al is dat bij lange na niet genoeg om de door de gemeente gevraagde huurprijs voor de Hoofdwacht te kunnen betalen.

  7. @Dame

    En daarnaast vraag ik me af of zo’n wijnbar een nieuwe multifunctionele bestemming van de Grote Kerk in de weg zit. Kan dat niet in het plan ingepast worden??

    Een breder multifunctioneel gebruik van de kerk als Rijksmonument is juist zo noodzakelijk om de torenhoge onderhoudskosten en exploitatiekosten te kunnen opbrengen, daar zal de uitbater van die wijnbar als commercieel zelfstandige weinig aan bijdragen denk ik.
    De Hoofdwacht had echter voor de kerk uitstekend kunnen voorzien in het ontbreken van allerlei facilitaire ruimtes of zoals: Kathedraalshop, Theehuis (Zie Utrechtse Domkerk), Expositieruimte, boeken en CD verkoop, etc.

  8. Kan er net als bij het Zwolse Balletjeshuis geen stichting in het leven worden geroepen voor een gepaste historische invulling van de Hoofdwacht? Ik ben voor!

  9. Observer, ik lees nergens in het rapport dat de Hoofdwacht nodig is voor de redding van de Grote Kerk of mis ik wat (heb het Masterplan meer gescand dan zorgvuldig gelezen). Wat ik zie is dat er veel ruimtes zijn in de kerk die opgeknapt moeten worden voordat ze gebruikt kunnen worden. Waarom is de Hoofdwacht dan per se nodig om het geheel rendabel te maken?
    Ik begrijp dat veel van de mensen die gesproken zijn, goede kansen zien voor de Grote Kerk als startpunt voor een bezoek aan Zwolle. Maar dan moet er wel wat gebeuren; ik lees woorden als “gesloten”, “vies”, “somber” en “niet in de beleving van de Zwollenaar” (want velen zijn er nooit binnen geweest).
    In mijn beleving is de Protestantse Gemeente Zwolle, als eigenaar van de kerk, aan zet. Die zal met een visie moeten komen. Is er contact tussen de stichting Levende stadsgeschiedenis en de Vrienden van de Stadskern met de PGZ?

  10. @vdberg[Kan er net als bij het Zwolse Balletjeshuis geen stichting in het leven worden geroepen voor een gepaste historische invulling van de Hoofdwacht?/quote]
    In tegenstelling tot het Zwolse balletjeshuis wat particulier bezit is, is de Hoofdwacht in het bezit van de Gemeente Zwolle.
    En die ondernemer die het hardst met de geldbuidel rammelt die mag het huren.

  11. @Dame,

    In mijn beleving is de Protestantse Gemeente Zwolle, als eigenaar van de kerk, aan zet. Die zal met een visie moeten komen. Is er contact tussen de stichting Levende stadsgeschiedenis en de Vrienden van de Stadskern met de PGZ?

    De PGZ is inderdaad aan zet, maar projectontwikkelaartje of ondernemertje spelen is niet de “core business” van een Kerkgemeenschap.
    Er is dan ook nu een nieuwe Stichting in de maak die het Masterplan “Gebruik Grote Kerk” handen en voeten moet gaan geven.
    De stichting Levende stadsgeschiedenis is inderdaad gesprekspartner, evenals diverse andere Zwolse culturele organisaties.
    Van daaruit weet ik dat de ruimtes die de Hoofdwacht zou kunnen bieden heel erg een in verantwoorde (her)inrichting van de monumentale kerkruimte zou kunen bijdragen.

  12. @Dame,

    Waarom kopen ze het dan niet? Ik las in het Masterplan dat het is aangeboden aan de PGZ.

    Ze kopen geen onroerende goederen omdat ze zoals ik al zei, geen ondernemers of uitbaters zijn.
    De Kerk heeft trouwens zoals bekend ook steeds minder inkomsten en zal zeker geen gebouwen aankopen terwijl ze zelf het Refter en twee andere kerkgebouwen in de verkoop hebben.
    Maar als de gemeente bij monde van de burgemeester zo roerend kan vertellen dat ze de Grote kerk echt als “de huiskamer van Zwolle” zien dan had ik graag gezien dat ze de Hoofdwacht niet aan de eerste de beste kroegbaas hadden verhuurd.

  13. Dat laatste is een vooronderstelling, Observer. We weten nog helemaal niet aan wie het verhuurd wordt en hoe het daarna wordt ingericht. Zolas ik al eerder zei, het kan best mooi worden, vooropgesteld dat het met smaak en gevoel voor de historische omgeving wordt gedaan.
    De gemeente is overigens net zo min een projectontwikkelaar of ondernemer.
    We zijn het eens dat de Grote Kerk behouden moet blijven en een goede functie in de stad. Het is een rijksmonument, dus ik ga ervan uit dat deze stelling breed wordt gedeeld. Het zou mooi zijn wanneer de Hoofdwacht bij de plannen wordt betrokken. Dat hoeft de functie van een wijnbar niet in de weg te zitten. Lijkt me dat daar best afspraken over te maken, ook als de uitbater zijn winst niet wil afstaan aan de PGZ. Zo’n bar zorgt – als het goed loopt – ervoor dat mensen misschien ook geïnteresseerd raken in de kerk. Zeker wanneer er daar interessante dingen gebeuren. Weet je ook aan welke functies gedacht wordt voor de kerk? Het zal wel vloeken in de kerk zijn, maar misschien zouden er wat grote ramen in moeten komen aan de zijde van het Grote kerkplein en de Melkmarkt. Maakt het minder gesloten.

  14. @Dame,
    Meer als in het masterplan staat weet ik ook niet.
    Het enige wat met redelijke zekerheid aangenomen mag worden is dat het grafmonument van Johan Derk van der Capellen uit Italie in april naar de kerk komt
    En onze stichtings ideëen en creatieve voorstellen hebben vorige week uitgebreid in de Stentor gestaan maar de vraag is in hoeverre alle betrokkenen daarin mee willen/durven gaan.
    Jij toont je hier op WLZ erg betrokken met ons voornaamste Rijksmonument, maar verder in Zwolle bespeur ik nog steeds weinig durf, daadkracht en creativiteit.
    We missen met z’n allen de Wim Waanders mentaliteit, vrees ik.

  15. Dat grafmonument zal wel een trekker worden, maar ik weet niet of het een blijvende trekker is. De Grote Kerk heeft toch niet de allure van bijvoorbeeld de Cathedral in Cambridge of komt dat doordat niet alle schatten goed zichtbaar zijn? Ik ben het wel eens dat de kerk gesloten overkomt. Dat is een drempel, iik zo ervaar ik het. Vandaar het wilde idee over die ramen. En dat idee van die looproute vind ik ook zo gek nog niet. Tja, wat kun je nog meer doen met dat gebouw? Historisch museum over Zwolle of de natuurhistorische collectie van Ecodrome? Een plekje voor de wereldwinkel? Ik zag veel kleine ruimtes op de plattegrond. Misschien meer bijzondere winkeltjes die iets toevoegen aan de eenheidsworst van de binnenstad.
    En dan met een doorgang naar de wijnbar.;)

  16. @Dame,
    Ook nog een leuk muziekje erbij? en een Jeux de boulebaan in het middenschip?
    Als ik je was zou ik mn plannen en ideetjes zeker indienen bij de nieuwe Stichting. 🙂 (Sorry, grapje)
    Ik vind wel dat zo’n kerk z’n unieke sacrale uitstraling moet blijven houden.
    Het moet niet met allerlei uitstallinkjes, winkeltjes en glazen loopkokers op een doorsnee overdekte winkelgalerij, waarvan we er zo veel hebben gaan lijken.
    Ikzelf zou er heel hoge eisen aanstellen zodat de kerk zich kan meten met Waanders in de Broeren.

  17. Afgekeurd, begrijp ik. Het uitgangspunt van én kerk én multifunctioneel vind ik geen gelukkige. Een 2e Waanders zal het nooit worden. Allereerst niet omdat de Grote Kerk een heel andere uitstraling heeft dan de Broeren en ik zou niet weten – mede gezien je kritiek – welk segment winkel daar nog terecht zou kunnen.
    Lijkt me nogal teleurstellend voor mijzelf wanneer ik mijn plannetjes bij die Stichting indien, want ik krijg de indruk op een andere golflengte te zitten.
    Misschien is het beste idee nog wel dat ze meer gelovigen moeten zien te trekken. Dan kan alles blijven zoals het was. Er zijn genoeg snelgroeiende geloofsgemeenschappen in Zwolle die kampen met ruimtegebrek. Ga ik wel naar die wijnbar.;D

  18. Sorry, ik wil jou, zeker omdat je zo positief meedenkt, zeker niet ontmoedigen. maar het geeft wel aan dat het zeer moeilijk is om een goede koers te bepalen.

    Voor mij zijn een paar steekwoorden belangrijk zoals:

    Uniek, cultureel, gezellig, muzikaal, smaakvol, respectvol, continuiteit, flexibel, toegankelijk, orgelvriendelijk (ivm luchtjes, dampen, vocht en temperatuur), hufterproof (monument) en op zn minst opbrengst genererend.

    Nou, de Stichting krijgt dus een zware klus

  19. @dame
    De grote kerk is prachtig en staat er al eeuwen zo bij. Lekker zo laten! Zonde om er een winkelcentrum van te maken! Ik kan mij herinneren dat ze na 1966 een prachtige kerk in de Roggenstraat hebben gesloopt om er een lelijk betonnen v&d neer te zetten! Blijf van deze mooie kerk af!
    Ze hebben vanaf april als het wat warmer wordt weer geregeld openingstijden. ’s Middags en de hele zaterdag.

  20. @Sem,
    Ik denk niet dat Dame dat zo bedoelt hoor.
    Zo’n roemloos einde als de voormalige 19e eeuwse Michaelskerk in de Roggenstraat zal de Grote kerk zeker niet krijgen.
    Maar (mede door mijn schuld) is het topic, “De Stichting Levende Stadsgeschiedenis vind onderdak in kelder” een beetje uit beeld geraakt.
    Jammer dat de Stichting haar promotionele activiteiten voor de stadshistorie nu ondergronds moet uitvoeren.

  21. Goed gedacht, Observer.:) Ik geloof ook niet dat ik ergens geschreven heb dat de Grote Kerk afgebroken moet worden ten faveure van een winkelcentrum. Integendeel. Heb alleen met je meegedacht om een oplossing te zoeken voor het financieringsprobleem van de stookkosten en het onderhoud. Daar loopt Sem aan voorbij met zijn reactie.
    Zie ik op de foto de maquêtte staan die vroeger in de Sassenpoort stond? Ondergronds klinkt wel spannend; zeker wanneer het in die beroemde kelders van Zwolle is. Is het niet te vochtig voor jullie spullen?

  22. @Dame
    [quoteZie ik op de foto de maquêtte staan die vroeger in de Sassenpoort stond? Ondergronds klinkt wel spannend; zeker wanneer het in die beroemde kelders van Zwolle is. Is het niet te vochtig voor jullie spullen? ][/quote]

    Dat klopt, dat is de bewuste maquette, zo had de Stichting zich over meer dingen ontfermd waar elders geen plek meer voor was.
    Gelukkig is de kelder goed verwarmd maar het is en blijft een kelder onder een door meerdere instanties gebruikt gebouw.
    Dat maakt deze ruimte gewoon minder geschikt om er gemakkelijk met belangstellende bezoekers binnen te lopen.
    En als ordinaire opslagruimte is de kelder voor de stichting gewoon veel te duur

  23. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er niet ergens een goedkope geschikte plek is voor jullie, maar jullie zullen alle mogelijkheden wel bekeken hebben. Jammer. Is de Sassenpoort geen optie meer. Dat staat volgens mij nu gewoon leeg.

  24. @Dame, fijn dat je zo met ons meedenkt. maar wij zijn uiteraard aan de binnenstad gebonden, en daar is ruimte schaars en duur.
    De Sassenpoort leeg? er zit toch een stichting in die regelmatig openingsuren heeft?

  25. Volgens een bericht in de Stentor zou het gaan om Hendrik Karabagias van Las Rosas en Vaca Negra die interesse heeft om daar Wijnbar en Brasserie ‘In Den Hoofdwacht’ te vestigen.
    In dat artikel stelt hij zelf dat er een toeristisch informatiepunt in terug komt.
    Of hij e.e.a. wil combineren wordt niet echt duidelijk, maar zou wel een goed initiatief kunnen zijn.
    Wel goed dat er meerdere ondernemers zijn die de Grote Kerk beter benut willen hebben, net zoals ook bijvoorbeeld directeur Bert de Vries van het Historisch Centrum Overijssel al geopperd heeft.

Reacties zijn gesloten.