GroenLinks wil referendum over woningbouw

Zwolle – GroenLinks wil dat de gemeente Zwolle direct na de verkiezingen haar inwoners raadpleegt over een besluit dat de politiek nu al jarenlang voor zich uit heeft geschoven: het schrappen van de woningbouwlocaties Dijklanden, Stadsbroek en Vechtpoort. GroenLinks is ervan overtuigd dat de Zwollenaren het buitengebied groen willen houden. Woningbouw kan in de bestaande stad inclusief Stadshagen.

Bij de vaststelling van het structuurplan in 2008 heeft de politiek geen definitieve keuze gemaakt tussen de mogelijke woningbouwlocaties in het Zwolse buitengebied. Inmiddels is overduidelijk geworden dat deze keuze al lang achterhaald is. Er is vooral vraag naar – goedkopere – woningen in het (centrum)stedelijk gebied. Geen van de aangewezen locaties in het buitengebied hoeft te worden bebouwd.

“Voor Stadsbroek, de Dijklanden en Vechtpoort zouden plannen moeten worden gemaakt om de natuur en de recreatie in deze uitloopgebieden voor Stadshagen, de Aalanden en Berkum tot verdere ontwikkeling te brengen. Maar dat kan niet omdat de gebieden liggen te wachten op een definitieve beslissing,” aldus lijsttrekker Patrick Rijke.

De afgelopen jaren heeft GroenLinks er meermalen voor gepleit de impasse te doorbreken en een eind te maken aan de halfslachtige oplossing die is gekozen: geen keuze voor bebouwing, maar toch reserveren voor mogelijke toekomstige woningbouw.

In een referendum kan de Zwolse bevolking een definitieve keuze forceren. De lijsttrekker vindt het niet meer dan logisch dat de burgers zich apart uitspreken over een zo belangrijke beslissing voor de toekomst van de stad. “De gemeenteraadsverkiezingen gaan over heel veel onderwerpen tegelijk. Een standpunt over het buitengebied krijg je er dan bij zonder dat je er erg in hebt als je je stem uitbrengt. Een moderne democratie betrekt zijn burgers bij álle belangrijke beslissingen over de stad.”

Rijke is er van overtuigd dat de Zwollenaar zich massaal uitspreekt voor het behoud van het groene uitloopgebied rond de bestaande woonwijken: “Kijk alleen al naar de roep van de wijkvereniging in Stadshagen om meer groen en bomen in hun wijk.”

Artikel delen:
Reacties 5
 1. wij willen in de eerste plaats eten, wonen, een school voor de kinderen, werk, en een land vrij van marxistische kletsmeijers en manipulatoren.. partijtjes die kamer vragen gaan stellen na dat iets in de krant heft gestaan… zoals de sp/pvv en groenlink… niet op stemmen, geen geld geven… die hebben een verborgen agenda.. >:(


  ⚠️ Meld

 2. Eens met GroenLinks! Groen in en rond de stad geeft lucht, ruimte, vrijheid, gezondheid en vakantiegevoel 8), heel belangrijk dus!!


  ⚠️ Meld

 3. @willem-

  Als je wilt eten bij de voedselbank, stijgende woonlasten wilt, hogere scholingskosten voor je kinderen wilt en een onzeker perspectief op slecht betaalde arbeid wilt, moet je vooral rechts stemmen.

  Als dat vervolgens tegenvalt, moet je, je niet komen beklagen bij de linkse partijen die in dit geval het leefklimaat van de stad willen versterken door af te zien van verdere verstening van het Zwolse buitengebied.

  Jij hebt dan namelijk vol overtuiging gekozen voor de verborgen agenda van rechts Nederlands die steeds duidelijker zichtbaar wordt als je weet waar je op moet letten. :-*


  ⚠️ Meld

Reageer