Samenwerking Greijdanus met de buurt

Zwolle – Dinsdag bezocht wethouder René de Heer het Greijdanus College in Zwolle. Hij kwam op bezoek in het kader van de samenwerking met de wijken Schelle-Oldeneel en Schellerheem. Deze wijken zijn de ‘buren’ van de gereformeerde school voor voortgezet onderwijs. Tijdens het bezoek werden de eerste ideeën over de samenwerking besproken.

In 2012 schreef de school een voorstel met plannen over de samenwerking met de omliggende wijken. Kort gezegd: als goede buren leven, hoe verschillend de partners ook zijn. Met deze samenwerking wil het Greijdanus wat betekenen voor de omgeving en zo de slogan “schitteren in Zijn licht” in de praktijk te brengen. Inmiddels is een aantal leerlingen en personeelsleden al verschillende initiatieven gestart om in contact te komen met de bewoners van de wijken.

Tijdens het bezoek vertelt initiatiefnemer Rinus Scholtus van het Greijdanus over de plannen die er zijn. Hij legt uit: “Beide wijken willen graag wat zaken aan hun website verbeteren. In het ene geval gaat het over een verbetering die door een havo 5 leerling opgepakt wordt. In het andere geval gaat over een geheel nieuwe opzet van de website. Vier leerlingen pakken dit samen op, twee van hen maken foto’s en de anderen nemen het technische deel voor hun rekening. Een prachtige vorm van samenwerking in de school, maar ook mooi voor onze buren! In maart en april bieden wij allerlei avondcursussen aan, die bezocht kunnen worden door de wijkbewoners. Denk aan lassen, een video van huistaferelen maken, informatie over nanotechniek, bonbons maken, het brein, tennissen, en ga maar door.”

Wethouder de Heer is enthousiast over de plannen die er zijn: “Scholen en de wijk staan vaak met de rug naar elkaar toe. Een onderwijsinstelling die betrokken is bij de buurt vind ik een interessant fenomeen. Positieve stappen maken is een van de mooie onderdelen van dit initiatief.”

Schitteren
De plannen van het Greijdanus College komen voort uit de visie van de school en de slogan “schitteren in Zijn licht”. Dit gaat verder dan alleen binnen de schoolmuren. Dit betekent bijvoorbeeld ook schitteren door op een positieve manier bij te dragen aan de samenleving. Van betekenis te kunnen zijn voor elkaar. Door de samenwerking tussen leerlingen, medewerkers en buurtbewoners hopen school en wijken elkaars kennis en kunde te gaan delen. Leerlingen bieden bijvoorbeeld een zelfgemaakte high-tea aan in het schoolrestaurant of maken eens in de zoveel tijd de wijk eens afvalvrij. Bewoners geven op hun beurt een gastles op het gebied van hun expertise.

Op 11 maart is er bij het Greijdanus College aan de Campus 5 een bijeenkomst voor de bewoners van de wijken Schelle-Oldeneel en Schellerheem. Hier wordt meer verteld over de initiatieven en is er mogelijkheid om met elkaar kennis te maken. De buurtbewoners ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. ’t is denk ik beter passend in de hedendaagse samenleving,
    dat onderwijs ‘religieus’ ‘neutraal’ zou zijn.
    Niet alleen in Nederland, maar zelfs Europees via regelgeving.    ⚠️ Meld

Reageer