Lezing Annejet van der Zijl over Gerard Heineken

Zwolle – Zondag 23 februari is historica en schrijfster Annejet van der Zijl te gast in de Statenzaal van de Bibliotheek Zwolle. Zij zal met Bert de Vries, directeur van het Historisch Centrum Overijssel en liefhebber van de boeken van Van der Zijl, in gesprek gaan over haar spraakmakende nieuwste boek Gerard Heineken: de man, de stad en het bier.

 

Hij is de kern van de kleurrijke Heineken-geschiedenis, maar tegelijkertijd een grijze vlek: Gerard Adriaan Heineken (1841-1893). Stichter van het gelijknamige bierimperium, grootvader van Freddy Heineken en drijvende kracht achter de economische en culturele wederopbloei van Amsterdam, die bekendstaat als de Tweede Gouden Eeuw. Toch is er maar weinig over hem bekend. Wie was deze man? En waarom werd hij tot de vergetelheid veroordeeld? Annejet van der Zijl kreeg toegang tot de familiearchieven en reconstrueerde het inspirerende en uiteindelijk ook dramatische levensverhaal van een van de grootste industriëlen in de Nederlandse geschiedenis. Zij ontdekte een negentiende-eeuwse successtory vol lef, daadkracht en passie, maar ook de schaduwzijde van al die voorspoed: jaloezie, schandaal en chantage.

Gerard Heineken: de man, de stad en het bier is het meeslepende verhaal van een visionair mens, die zijn familienaam groot maakte maar zelf zo goed als helemaal leek te zijn uitgewist. Met dit boek krijgt hij, honderdvijftig jaar nadat hij zijn eerste stappen zette in de brouwerij, weer de plaats in de geschiedenis die hem toekomt.

 

Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. In 1998 debuteerde zij met Jagtlust, vier jaar later gevolgd door Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt, waarvan meer dan

100.000 exemplaren zijn verkocht. Sonny Boy overtrof dat succes: er gingen inmiddels meer dan een half miljoen exemplaren over de toonbank. Met Bernhard: een verborgen geschiedenis promoveerde Van der Zijl in 2010 als historica. Deze spraakmakende biografie, eveneens een bestseller, werd bekroond met de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek. In 2012 ontving zij de Gouden Ganzenveer voor haar hele oeuvre. 

 

Annejet van der Zijl wordt geïnterviewd door Bert de Vries, directeur van het Historisch Centrum Overijssel. Hij is tegelijkertijd ook een groot liefhebber van het werk van de schrijfster.

Boekhandel Waanders in de Broeren is aanwezig met een boekentafel, zodat belangstellenden het nieuwste boek, maar ook oudere titels van Van der Zijl kunnen aanschaffen. Uiteraard is er gelegenheid om een gekocht (of eigen) exemplaar door de schrijfster te laten signeren. 

Het interview met Annejet van der Zijl vindt zondagmiddag 23 februari plaats in de Statenzaal van de Bibliotheek Zwolle. De middag start om 14.30 uur en duurt tot ca. 16.30 uur. De entree bedraagt 10 euro of 8 euro (Voordeelmetjebiebpas). Reserveren wordt aangeraden en is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl

Artikel delen:

Reageer