Leeuwinnen spelen gelijk tegen België

Zwolle – Het Nederlands vrouwenelftal is woensdagavond in het WK-kwalificatieduel tegen België blijven steken op een gelijkspel. In een met ruim 7300 toeschouwers goed gevuld IJsseldelta stadion kwamen de leeuwinnen in een weinig enerverend duel niet verder dan 1-1, waarmee ze flinke schade opliepen.

https://youtu.be/N69uZzElrE8 

De Belgische vrouwen vierden het punt met de meegereisde aanhang als een zege. De Oranjevrouwen schoten weliswaar nog ballen het publiek in, maar bij hen was er de kater. Vivianne Miedema scoorde ook nu weer de eerste kans die ze kreeg. Haar treffer zorgde weliswaar voor wat opleving aan de kant van Oranje, maar over negentig minuten was het te weinig om België echt op de knieën te krijgen. Het was voor beide ploegen de vijfde wedstrijd van de kwalificatiereeks. Beide landen haalden nog nooit het eindtoernooi. Om dit langgekoesterde doel te verwezenlijken zijn beiden in de achtervolging op Noorwegen. Omdat beide landen van die opponent verloren konden ze zich geen puntverlies meer permitteren.  Ook voor een plaats als eventuele beste tweede was het winnen van alle overige wedstrijden cruciaal.

Nederland had voor het duel in de gehele selectie weliswaar met flink wat blessures te maken, maar hoefde ten opzichte van de basiself tegen Noorwegen alleen de zwangere Daphne Koster te vervangen door Stefanie van der Gragt. De gebruikelijke speelwijze hoefde daarom niet te worden aangepast en de ploeg had het vizier dan ook direct naar voren gericht. Het duel, dat live te zien was op Eurosport, kwam desondanks matig op gang.

België, met zes speelsters van koploper Standard Luik in de basis, startte vanuit een gesloten verdediging om er dan met snelle aanvallen uit te komen. Omdat de leeuwinnen te onnauwkeurig speelden, leverde het balbezit in de eerste helft slechts twee halve kansen en een matige vertoning op. Hoewel België het Oranje wel lastig probeerde te maken, creëerde ook die ploeg geen kans.

Drie minuten in de tweede helft was er de eerste kans voor Miedema. Met een steekbal werd ze alleen voor de Belgische doelvrouw gezet, waarna ze de bal met een lob binnenwerkte. En hoewel Oranje in de periode daarna vuriger speelde en gevaarlijker werd, zakte het al snel weer in.

In plaats daarvan maakte België zelfs een kwartier voor tijd gebruik van falen in de Nederlandse defensie. Lien Mermans mocht op de rechterflank geheel vrij de eveneens ongedekt Aline Zeler aanspelen, die alleen voor Loes Geurts zo binnen kon tikken. Omdat kort daarna Lieke Martens met een tweede onnodige gele kaart van het veld moest, kon Nederland niet meer tot een behoorlijk eindoffensief komen.

Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het eindtoernooi in Canada. De vier beste nummers twee van de zeven poules strijden om één play-offplaats.

Wedstrijdstatistieken: 
Nederland – België 1-1 (0-0) 
Toeschouwers: 7.300 

Scoreverloop:  
48. Miedema 1-0 
76. Zeler 1-1.

Rode kaart: 83. Martens (twee keer geel).

Opstelling: Loes Geurts (Vittsjö GIK), Kika van Es (PSV/FC Eindhoven), Stefanie van der Gragt (Telstar), Mandy van den Berg (Vittsjö GIK), Siri Worm (FC Twente), Anouk Dekker (FC Twente), Sherida Spitse (FC Twente), Renée Slegers (Linköpings FC), Lieke Martens (FCR 2001 Duisburg), Manon Melis (LbB Malmö), Vivianne Miedema (sc Heerenveen).

Wissels: 90. Slegers vervangen door Claudia van den Heiligenberg (Ajax), 90. Melis vervangen door Mandy Versteegt (Ajax).

Bron: peczwolle.nl 

Artikel delen:

Reageer