Caecilia brengt Matthäus Passion ten gehore

Zwolle – Op dinsdag 15 april a.s. zal Toonkunstkoor Caecilia de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach ten gehore brengen in de Dominicanenkerk in Zwolle.

Caecilia heeft de Matthäus voor de eerste keer uitgevoerd in 1918 en deze uitvoering past dus in een bijna 100-jarige Zwolse traditie. Dirigent Dick Dijk zal zijn zesde uitvoering van de Matthäus met Caecilia leiden. Het koor werkt weer samen met Meander Vocaal. De begeleiding wordt als vanouds verzorgd door het Nederlands Symfonie Orkest. De eerste uitvoering van de Matthäus Passion was rond 1728. Daarna bracht Bach nog een aantal wijzigingen in het stuk aan en in 1736 vond de compositie zijn definitieve vorm. In de Matthäus Passion vertelt de evangelist het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. De 2 koren vervullen steeds verschillende rollen. De ene keer zijn zij slechts ooggetuigen, dan weer de gelovigen en soms symboliseren ze het wereldlijke of het goddelijke.

De solisten bij deze uitvoering zijn:

tenor (evangelist): Rein Kolpa
bas (Christus): Nanco de Vries
sopraan: Wendy Roobol
alt: Carina Vinke
tenor aria’s: André Post
bas aria’s: Bert van de Wetering
Het orgel wordt bespeeld door Theo Jellema, de viola da gamba door Marike Tuin. Soprano in ripieno: Meander Vocaal ingestudeerd door Martien Hovestad

De aanvang van het concert is om 19.00 uur, de kerk is open om 18.30. Kaarten kunnen gekocht worden bij de leden van Caecilia, de boekhandels Westerhof en Goedhart in Zwolle of via de website: www.caeciliazwolle.nl. Ze kosten €30, inclusief programmaboekje en consumptie. 

Promotiefilmpje: http://www.youtube.com/watch?v=IxRxvADupBs

Na het concert houdt het koor op vrijdagavond 25 april een open repetitieavond. Aspirant leden zijn dan van harte welkom. Wij nodigen nadrukkelijk bassen en sopranen uit ons koor te komen versterken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het secretariaat: kvwalsem1@kpnmail.nl.

Artikel delen:

Reageer