Wonen voor studenten met autisme

Zwolle – Voor studenten met een autisme spectrum stoornis die zelfstandig willen wonen, biedt Stichting Empower nu een nieuwe dienst. Dankzij de woonbegeleiding en –ondersteuning krijgen mbo-, hbo- en wo-studenten de kans vaardigheden die helpen bij het afronden van de studie en bij het zelfstandig wonen, te ontwikkelen. Daarbij kiest Stichting Empower voor de bewezen benadering van de methodiek ‘Autisme Sportief’, met nadruk op bewegen en gezonde levensstijl. 

 

Wilco Voulon legt uit: “Voor studenten met een autisme spectrum stoornis is het studeren alleen al moeilijk genoeg. Maar juist voor deze jongeren is zelfredzaamheid ook van wezenlijk belang. Door de studenten op het gebied van wonen, leren en werken structuur en overzicht te bieden in hun dagelijks leven, worden de benodigde competenties ontwikkeld. En dat maakt het mogelijk om een studie succesvol af te ronden en een positieve persoonlijke ontwikkeling te bewerkstelligen.” De studenten wonen zelfstandig en krijgen begeleiding op maat. Zo krijgt elke student de structuur die individueel nodig is. Doordat er meerdere studenten in een huis wonen (maximaal 5), kan ook van elkaar geleerd worden, bijvoorbeeld als het gaat om sociale interacties.

 

Bewoners hebben een eigen kamer en beschikken over een aantal gezamenlijke ruimtes zoals woonkamer, keuken, sanitair en tuin. Overdag zijn altijd twee begeleiders aanwezig. Zij hebben een eigen kantoor. Voor dringende vragen en calamiteiten ’s nachts of in het weekend is een speciale dienst beschikbaar. De begeleiding biedt dagelijkse ondersteuning bij gezamenlijke en individuele activiteiten. Wilco: “Dat is heel praktisch, bijvoorbeeld boodschappen doen, koken, structurering van je huiswerk en vrije tijd. Daarnaast bespreek je met je persoonlijk begeleider aan welke doelen je wilt werken. Samen stel je een begeleidingsplan op, met daarin de vaardigheden die je wilt leren in een voor jou haalbaar tempo.” 

 

Doelgroep

De woonbegeleiding van Stichting Empower is bedoeld voor mbo-, hbo- en wo-studenten met een indicatie voor een autisme spectrum stoornis. Wie van de dienstverlening gebruik wil maken, neemt rechtstreeks contact op met Stichting Empower. Dat kan per mail: info@stichtingempower.nl of via telefoonnummer (038) 76 00 969 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 09.00-17.00 uur). Meer informatie is ook te vinden op de website: www.stichtingempower.nl

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Bijzondere move in een tijd waar zorg, dagbesteding en begeleiding stevig gekort wordt komt deze stichting bij de al aanwezige zorgaanbieders als de RIBW, Limor, Leger des Heils enz. Ze willen allemaal een graantje meepikken, maar dat komt de directe zorg niet ten goede!!


    ⚠️ Meld

  2. ze schieten als paddestoelen uit de grond! De landelijke zorgaanbieders Capito Wonen (voor MBO studenten met autisme) en Stumass (Hbo en WO studenten met autisme) zijn ook al gevestigd in Zwolle naast eerder genoemde instellingen.

    Stumass en Capito Wonen hebben veel ervaring op het gebied van studeren met autisme en daaruit is o.a. gebleken dat jongeren met autisme het liefst samen wonen met jongeren van hetzelfde niveau. Mbo en WO is een wereld van verschil!


    ⚠️ Meld

Reageer