Aanpassing geluidsnorm Wijthmenerplas

Zwolle – Via het aannemen van een amendement op het initiatief van GroenLinks is het bestemmingsplan Wijthmenerplas aangescherpt rond het terugdringen van geluidsoverlast.

Bij kleine evenementen, dit zijn 5 van de 8 per jaar toegestane evenementen, mag voortaan de 75 dB niet overschreden worden. Deze 75 dB is een landelijk geaccepteerde overlastnorm. Ondanks een eerdere toezegging aan omwonenden was deze norm voor de kleine evenementen niet opgenomen in het bestemmingsplan. Voor maximaal 3 grote evenementen is nog wel een grotere geluidsbelasting mogelijk via het bestemmingsplan. Dat is een van de redenen dat GroenLinks toch tegen het bestemmingsplan stemde. Hoewel GroenLinks als initiatiefnemer van dit amendement blij is met het aannemen, stemde de partij tegen het bestemmingsplan Wijthmenerplas: ‘We zijn voor meer recreatiemogelijkheden, maar stemmen tegen omdat de gemeente ook in het bijgestelde plan nog te veel ruimte biedt voor verstoring ten koste van natuur, huidige rustzoekende recreanten en omwonenden’. De raadsmeerderheid (op GroenLinks, Swollwacht en SP na) stemde in met het bestemmingsplan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Aanpassing geluidsnorm Wijthmenerplas”

  1. 75dB? De meeste instrumenten gaan al harder dan dat. Het komt overeen met het geluid in een druk restaurant. Dat betekend dat zodra je een festival hebt, dat alleen het publiek al zorgt voor die 75dB.

  2. Diep teleurgesteld in de PVDA. In het verkiezingsprogramma geven zij aan trots te zijn op het buitengebied en dit onaangetast willen laten. De natuurbeleving is bij de PVDA heilig. Hoe kun je dan instemmen met een plan dat 85db in het buitengebied toelaat. Blijkbaar volgt de PVDA op lokaal niveau de landelijke tendens. Hoe betrouwbaar en geloofwaardig is deze partij nog?

  3. 😮

    Dat wordt fluisteren daarzo;););)

    Meeste stofzuigers maken al meer geluid, neem aan dat meting geld 100 meter van de bron.

  4. @Hans van Eijsden, 75 db (A) Volgens het evenementenbeleid word het geluid gemeten aan de dichtsbijzijnde gevel, of opveen soortgelijk punt dat in de vergunning is opgenomen.

  5. @MichielvHarten dank voor je verhelderende antwoord! 🙂 Ik ben zelf (los van het feit of ik het wel of niet eens ben met de manier van klagen en tolerantie van omwonenden) blij dat het dBA is, dit betekent dat lage tonen minder worden meegewogen en er meer rekening gehouden wordt met de gevoeligheidscurve van het menselijk gehoor. Dit geeft evenementenorganisaties toch relatief meer flexibiliteit dan dBC en maakt metingen minder gevoelig voor de windrichting en dus voorspelbaarder.

  6. @Hans van Eijsden @Geert ik vind 75 Db (A) ook mooi werkbare waarde, bij dB (Cl gaat de gemeente uit van een hoger getal in dB, dit speelt vooral bij de grote evenementen.

  7. We kunnen het hebben over dBa’s of dBc’s, ik ben teleurgesteld in de betrouwbaarheid van enkele politieke partijen. Mooi partijplan schrijven, maar als het er op aan komt, geen lef om het na te leven.

Reacties zijn gesloten.