PvdA: ‘Alle scholen gezond in 2015’

Zwolle – De PvdA wil dat alle scholen in 2015 gezond zijn. Gezonde scholen zijn rookvrij, verkopen geen gefrituurde snacks of energy drinks en hebben aandacht voor sport en bewegen. Daarnaast nemen alle gezonde scholen in Nederland het tegen elkaar op tijdens de ‘Gezonde Spelen’ in een strijd wie zich de ‘Gezondste school van Nederland’ mag noemen.

Dit staat in een actieplan dat tal van lokale PvdA lijsttrekkers en de PvdA Tweede Kamerfractie vandaag presenteren. De partij wil daarmee op een leuke en spannende wijze de strijd aanbinden tegen een ongezonde levensstijl bij kinderen.

Nelleke Vedelaar, lijsttrekker PvdA Zwolle: “Nog steeds te veel Zwolse kinderen hebben overgewicht, en landelijk is inmiddels zelfs 13 procent van de kinderen te zwaar. Scholen, sportverenigingen en de gemeente moeten hun handen ineen slaan om kinderen uit te dagen meer te gaan sporten en gezond te eten. Zo voorkomen we gezondheidsklachten nu en op latere leeftijd, want jong geleerd is oud gedaan. We hebben daar in Zwolle al projecten voor in verschillende buurten, in de Diezerpoort zorg dat inmiddels voor een dalende trend van overgewicht onder kinderen. Dat succes zetten nu in op alle Zwolse wijken.”

Een goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom roken leraren en leerlingen die ouder zijn dan 18 jaar niet op school en op het schoolplein. Ook worden speciale themadagen georganiseerd met topsporters, die kinderen kunnen inspireren door te laten zien hoe leuk het is om gezond en sportief te leven. Tot slot is ook een gezonde leeromgeving van groot belang. Scholen met onvoldoende ventilatie en frisse lucht moeten daarom worden gemoderniseerd.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. En wat te denken van de MENTALE gezondheid van mensen en jongeren? PVDA denkt dat we met fysieke gezondheid alles onder controle hebben? Dat we er zorg voor dragen dat de bovenkamer in orde is, is minstens zo belangrijk als onze fysieke gezondheid. Investeer daarom in cultuurparticipatie om dit te realiseren. Ieder kind een instrument en los de wereldproblemen op! http://www.muziekmaaktslim.nl


  ⚠️ Meld

 2. @hogenood Het één hoeft het ander toch niet uit te sluiten? Natuurlijk moet er worden geïnvesteerd in cultuureducatie. Dat heeft Nelleke Vedelaar als Cultuurwethouder ook flink gedaan in de komende periode.

  Maar dat gezonder eten en bewegen goed is, is ook voor iedereen duidelijk. En helaas komt dat aspect nog niet op alle Zwolse scholen voldoende naar voren.

  Volgens mij hebben we gewoon een win-win situatie.  ⚠️ Meld

 3. @Frankwin: Jazeker. Maar de kop meldt “Gezond”. Vervolgens wordt er alleen gesproken over de fysieke kant van gezond zijn. Daarbij zijn er in Zwolle vandaag de dag ook V.O. scholen die inderdaad wel een frituur hebben en daarnaast geen enkele vorm van kunstonderwijs aanbieden.


  ⚠️ Meld

 4. >:( PVDA, wat is het nieuws . Pronken met andermans veren in verkiezingstijd?. Veel meer scholen dan verwacht hebben belangstelling voor het project gezonde school. Om dit jaar en in 2015 aan die vraag te kunnen voldoen, stellen de ministeries van VWS en OCW 2 miljoen euro extra beschikbaar. 2012 tot en met 2016 was 4 miljoen euro beschikbaar voor de onderwijsagenda sport, bewegen en gezonde leefstijl. In 2013 kwam daar 2 miljoen bij om obesitas en overgewicht bij jongeren aan te pakken. Voor 2014 en 2015 komt er dus nogmaals 2 miljoen euro bij.


  ⚠️ Meld

Reageer