Zwolle presenteert bundel gezonde begroting

Zwolle – De (toekomstige) Zwolse gemeenteraad heeft de bouwstenen gekregen voor een gezonde gemeentelijke begroting voor de langere termijn. Voor de jaren na 2015 moet de Overijsselse hoofdstad opnieuw bezuinigen, om te voorkomen dat de gemeente meer uitgeeft dan het beschikbaar heeft. Om afgewogen keuzes te kunnen maken, hebben de raadsleden een objectief overzicht gekregen van alle bezuinigingsmogelijkheden.

 

verkiezingen-2.jpg

 

Burgemeester Henk Jan Meijer, zowel voorzitter van het Zwolse college als van de gemeenteraad, heeft woensdagavond de bundel met bezuinigingsmogelijkheden overhandigd aan de lijsttrekkers van de fracties die deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Meijer ziet in het overzicht “goede handvatten om ook voor de periode na 2016 de begroting van Zwolle gezond te houden”. Hoeveel er vanaf 2016 precies bezuinigd moet worden, is nog niet met zekerheid te zeggen. Op basis van de uitgangspunten die nu bekend zijn gaat het voor 2016 om ruim 3 miljoen euro, oplopend in 2018 tot 7,3 miljoen euro.

 

Anticiperen

Zwolle heeft de afgelopen jaren al veel bezuinigen doorgevoerd. Net als andere gemeenten anticipeert de Overijsselse hoofdstad daarmee op de economische tegenwind als gevolg van de financiële crisis. Zwolle probeert ondanks de bezuinigingen samen met de partners in de stad toch sterker uit de crisis te komen. Naast bezuinigen is er de afgelopen jaren daarom ook geïnvesteerd in de stad.

 

Analyse

Omdat al op veel vlakken gekozen is voor het versoberen of zelfs stoppen van geldstromen en activiteiten is voor de noodzakelijke bezuinigingen voor de jaren na volgend jaar gekozen voor een analyse van de gehele begroting van de gemeente. Binnen de drie domeinen Fysiek, Sociaal en Bestuur & Dienstverlening zijn alle mogelijke door de gemeenteraad beïnvloedbare budgetten in kaart gebracht. Daarbij is gekeken in hoeverre een post bijdraagt aan de doelen die de gemeente Zwolle heeft en of er een wettelijke verplichting is om een taak uit te voeren. Zo ontstaat voor de gemeenteraad een palet aan mogelijkheden om de beschikbare financiële middelen zo efficiënt en effectief mogelijk te besteden.

 

Invulling

Het is aan burgemeester en wethouders en de gemeenteraad om na de verkiezingen van 19 maart verder invulling te geven aan de bezuinigingsopgaves. De verwachting is dat de bundel die nu gepresenteerd is goed kan dienen om verantwoord(e) keuzes te maken.

 

Trends

Naast de bundel met bezuinigingsmogelijkheden hebben de (toekomstige) raadsfracties een overzicht gekregen van de belangrijkste trends voor de Overijsselse hoofdstad. Ontwikkelingen waar Zwolle de komende jaren te maken krijgt zijn onder meer de verdere ontwikkeling van de netwerksamenleving, waarin (ook) de overheid moet inspelen op de grotere behoefte aan flexibiliteit. Andere belangrijke tendensen waar raad en college de komende jaren mee te maken krijgen zijn de grotere rol van de gemeente binnen het sociaal domein, het belang van regionalisering, het belang van een aantrekkelijke woonomgeving – ook voor een groeistad als Zwolle – en het belang van een goede bereikbaarheid. Het trendrapport gaat verder in op de lastige financiële positie van gemeenten, de mismatch op de arbeidsmarkt en de druk op de historisch Zwolse binnenstad. Raad en college kunnen de geschetste ontwikkelingen gebruiken om goede keuzes te maken de komende jaren.

 

Website

Het overzicht van de bouwstenen voor een blijvend gezonde gemeentelijke begroting is voor iedereen na te lezen, via de website van de gemeente Zwolle, www.zwolle.nl/bouwstenen. Daar is ook de trendrapportage na te lezen.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Naast bezuinigen is er de afgelopen jaren daarom ook geïnvesteerd in de stad.

  Ik heb wel vaker de bril niet op hoor. Maar waar is er sinds 2010 in geïnvesteerd dan?  ⚠️ Meld

 2. @vdberg

  Je moet lezen wat er staat, je bent zelf een beetje een dombo. Speciaal voor jou:

  Het valt mij tegen dat een partij als het CDA in een politiek verbond heeft gezeten met de PVV. Enkel voor het behouden van de macht.

  Lokale CDA-afdelingen waren er grotendeels tegen. Maar hier vanuit CDA Zwolle is er geen ENKEL tegengeluid tegen die ondemocratische constructie geweest. Dat is het minste wat je kunt verwachten maar was blijkbaar teveel moeite.

  Maar nu wel mij de les proberen te lezen met die 2,5 miljoen?

  En, het doet mij niet zoveel dat jij komt met een zwaktebod als “niemand neemt je serieus”. Kun je het weer niet winnen met normale woorden?


  ⚠️ Meld

 3. Het gaat hier over Zwolle. En het artikel is hartstikke interessant. Ik zag al mooie discussies voor mij over de toekomst van Zwolle, begin jij over de PVV. Dan sla je de discussie dus dood, en dat vind ik jammer.


  ⚠️ Meld

 4. Eerst vragen om voorbeelden, die worden gegeven en dan een partij gaan afrekenen op iets wat er helemaal niks mee te maken heeft… Raar.

  Zelf heb ik overigens de afgelopen 4 jaar zeer zeker genoeg investeringen gezien. Of is dat ziekenhuis, de verbouwing van de fundatie, verbouwing van de ceintuurbaan, complete nieuwe wijken, etc. etc. zo maar uit de lucht komen vallen?


  ⚠️ Meld

 5. Jasper.

  Dat ben ik met je eens.Zwolle staat al jaren in de top tien van succesvolle gemeentes.

  Er zal altijd een categorie mensen ,die dit niet willen zien.enkel en alleen dat er dan niets is om te klagen.

  Ik ben als Zwollenaar trots op mijn stad en zijn bestuur.
  En hoop dat ze er nog vele jaren blijven zitten.

  Overijsselse hoofdstad neemt MKB-onderscheiding in ontvangst

  Datum: dinsdag 4 februari
  Zorg als gemeente voor een open dialoog met je ondernemers. Onder meer door gemeentelijke accounthouders die meedenken en bedrijven verder helpen. Dat is, in kort bestek, de gewaardeerde aanpak waarmee Zwolle volgens het midden- en kleinbedrijf in de Overijsselse hoofdstad scoort. Zwolle kreeg donderdag 30 januari van MKB Nederland de titel ??mkb-vriendelijkste stad van Nederland?? (categorie grote steden) uitgereikt

  Onderscheiding
  Zwolle doet het economisch goed. De stad en de regio Zwolle staan al jaren in de nationale top waar het gaat om economische kracht. Dat blijkt uit breed opgezette onderzoeken van bijvoorbeeld Bureau Louter, en dat vinden ook de ondernemers zélf. MKB Nederland vroeg ruim 18 duizend ondernemers naar hun ervaringen met de lokale overheid. Zwolle kwam daar als best gewaardeerde stad uit naar voren. Burgemeester Henk Jan Meijer heeft de onderscheiding deze week in ontvangst genomen uit handen van voorzitter Michaël van Straalen van MKB Nederland.

  Sterk
  Burgemeester Meijer en wethouder Economische Zaken René de Heer hechten waarde aan de onderscheiding. ⤽We maken ons in Zwolle sterk voor onze ondernemers. Onlangs hebben we met het hele college onze bedrijventerreinen bezocht. Dan zie je wat de ondernemers letterlijk en figuurlijk voor werk verzetten. En hoe we dat als overheid ondersteunen. Het maakt beeldend dat we elkaar nodig hebben om Zwolle en de regio economische aan kop te houden.⤝

  Constructief
  De Heer: ⤽Natuurlijk hebben we de afgelopen jaren wel gehoord van ondernemers dat we de zaken goed aanpakken. Trouwens ook wat nog beter kan. Dat hoort ook bij de constructieve relatie die we hebben met onze bedrijven. Toch komt de MKB-onderscheiding als een – aangename ?? verrassing: het is een motivatie om door te gaan op de ingeslagen weg. Ik denk dat we als stad nog veel meer kunnen bereiken.⤝

  Internationaal
  De klantgerichte aanpak van Zwolle heeft niet alleen gezorgd voor uitgesproken waardering door ondernemers met middelgroot of wat kleiner bedrijf. Ook grote (internationale) bedrijven als IKEA, Hornbach en Wehkamp.nl bouwen nieuw in de Overijsselse hoofdstad.  ⚠️ Meld

 6. @Jasper

  Ze hadden tenminste vanuit Zwolle kunnen laten blijken dat ze niet met fascisten wilden samenwerken.

  En als mijn voorbeelden ruk zijn, je eigen zijn ook ruk. De fundatie is particulier gegaan, het ziekenhuis ook de Ceintuurbaan staat als sinds 2007 op de schop, heeft dit college niks aan hoeven doen. En de enige wijk die is voortgebouwd, in een slakkentempo, is Stadshagen.

  Misschien een betere woordkeus bij je volgende commentaar??


  ⚠️ Meld

 7. @Franklin

  Als we hier nieuwsberichtjes (en dus geen artikel, met diepgang) gaan posten, dan heb ik er ook nog wel eentje voor je.

  Hoe laag zal de opkomst precies zijn?
  “We zitten nu vier weken voor de verkiezingen, dus het kan zich nog ontwikkelen, maar in ons onderzoek zegt 42 procent van de ruim 1300 ondervraagden dat ze zeker gaan stemmen. Bij de vorige raadsverkiezingen zei 49 procent te gaan stemmen en toen ging uiteindelijk 54 procent ook echt naar de stembus. De opkomst zou dit jaar dus heel goed onder de 50 procent kunnen blijven steken.

  Bron: NOS


  ⚠️ Meld

 8. Slakje.

  Met alle respect ,dit is van jou een verwachting,met andere woorden een als vraag,wat in mijn optiek dus geen diepgang heeft.

  Ik baseer mij liever op cijfers die gestaafd zijn op waarheden.

  Dat jij in een eerdere reactie de samenwerking van enkele partijen met de PVV in een regerings coalitie verwijt is je goed recht,maar
  dat heeft in de verste verte niks met de gemeenteraads verkiezing hier in Zwolle te maken,en dat vind ik geen sterk argument van je.

  Zo heeft ieder zijn voorkeur.Maar wel met degelijke feiten komen die op gemeentelijke zaken gaan.


  ⚠️ Meld

 9. Ik snap Slakje wel met zijn opmerking over het geen afstand willen nemen door de Zwolse CDA van de landelijke samenwerking met de PVV enkel voor het behouden van de macht, daar waar andere lokale afdelingen wel afstand daarvan namen.
  Het is al heel lang duidelijk dat de PVV een uiterst dubieuze dictatoriaal geleide ‘partij’ is (sektarisch zelfs volgens de geïnterviewde ex-leden in HP de Tijd) en het zou mij niet verbazen dat de opstelling van de Zwolse CDA hen nu stemmen zal gaan kosten.
  Vanuit mijn omgeving weet ik dat dit bij veel mensen van CDA huize slecht gevallen is en het mag van mij dan ook benadrukt blijven worden dat het pluche van de macht voor bepaalde CDA’ers, en zeker de Zwolse, belangrijker is gebleken dan de eigen ideologische waarden en normen zoals men die placht uit te dragen.

  Jammer dat Martijn van der Veen dan ook nog eens twee korte en vrijwel nietszeggende antwoorden geeft op gestelde vragen.
  Ik vind het begrijpelijk na een lange dag in combinatie met de ‘verkiezingsaftrapavond’ dat hij zijn slaap wou pakken, maar het zou hem sieren als hij er alsnog dieper op in zou gaan.  ⚠️ Meld

 10. Geef je korte en duidelijke antwoorden op gestelde vragen, is het weer niet goed. Maar Rousseau, je hebt het voor elkaar…. #uitlokking 8)

  @slakje
  Hoezo ‘de les lezen’? Of zijn Kwallekop en Slakje een en de zelfde.
  Maar ik kan natuurlijk meerdere voorbeelden benoemen:
  – investering in Spoorzone (dik 40 mio);
  – vernieuwd clubhuis tafeltennisvereniging (in het klein);
  – 5 miljoen structureel voor opvangen effecten decentralisatiedossiers;
  – sanering/sloop Schaepmaneiland (voorbeeld van hebben van CDA-partijlijntjes in gemeente/provincie/landelijk);
  – vernieuwd Hedon;
  – nieuw wijkcentrum Het Anker (verkiezingsitem CDA);
  – zonnepanelen op daken van openbare gebouwen (evenzo);
  – idd de uitbreiding van de Fundatie (wij stemden tegen voor de goede orde), want dat is gepaard gegaan met een verhoging van de structurele subsidie door de gemeente;
  – Infrastructuur (zoals Ceintuurbaan en Hasselterweg).
  En nog wel veel meer.

  Zwolle is een stad in beweging. En er is tot op heden altijd een goed evenwicht geweest tussen bezuinigen (zo’n 30 miljoen al zonder dat Zwollenaar daar iets van heeft gemerkt in zijn portemonnee) en investeren.

  @kwallekop
  Aanvullend dan: we hebben deze collegeperiode een groot structureel financieel probleem bij Sociale Zaken gehad. In plaats van het grote financiële tekort geheel af te wentelen op de mensen die gebruik maken van voorzieningen van Sociale Zaken, heeft de gemeenteraad besloten 2,5 miljoen structureel extra te investeren.

  @slakje en Rousseau
  De Zwolse afdeling heeft destijds intern veel aandacht besteed aan het issue PVV-CDA. Het hield veel Zwolse leden bezig. En terecht. Er is ook een grote delegatie op het beroemde (of beruchte) congres in Arnhem geweest (ik heb de stembriefjes nog). Maar de afdeling Zwolle heeft uiteindelijk gekozen voor het principiële uitgangspunt dat het aan ieder individueel CDA-lid was om uiteindelijk aan te geven hoe hij/zij tegen de samenwerking aankeek en daaraan eventuele consequenties te verbinden.
  Dat is een keus. En ik vind/vond die prima!

  Trouwe volgers van weblog weten overigens hoe ik destijds over die samenwerking dacht. En dat is vast nog wel te achterhalen in het archief. Is een gepasseerd station voor mij i.e.g.

  @Rousseau
  En tenslotte, als jij machtsdenken koppelt aan de Zwolse CDA-ers, moet je echt eens nader kennis maken met een van ons. Wij zijn ons terdege bewust van het feit dat je deze stad alleen maar verder brengt in gezamenlijkheid. Samen met andere politieke partijen in een raad, maar ook samen met het lokaal actieve maatschappelijk middenveld, in Zwolle gevestigde ondernemers en last but not least de Zwollenaar zelf.
  En daar heb je dan echt niet persé pluche voor nodig. Kijk maar naar de aanstaande vervanging van verlichting in de openbare ruimte naar led-verlichting (initiatiefvoorstel D66 en ook een te benoemen investering in de stad). Maar je kunt wel net even vanuit je eigen gedachtengoed andere accenten zetten omdat je meer vooraan het proces van beleidsvorming zit.

  Bij deze hebben jullie iets meer stof om op te schieten als fervente tegenstanders van het CDA. 8)

  Groeten,

  Martijn van der Veen


  ⚠️ Meld

 11. @Martijn.

  Mijn dank voor de uitgebreide en verduidelijkende toelichting.
  Het maakt op mij een uitgeslapen indruk. 8)

  Ik gaf aan dat er mensen van CDA huize zijn, in mijn omgeving en die ik spreek, die nog steeds niet vergeten zijn dat er samen gewerkt werd met de PVV en ook de stellingname van de Zwolse afdeling daarover niet goed kunnen dan wel willen verkroppen.
  De zinsnede , en zeker de Zwolse, is te kort door de bocht geweest en een onzorgvuldigheid mijnerzijds (waarvoor excuses), want daar doe ik de CDA-(raads)leden die bezwaar hadden tegen de samenwerking ernstig tekort mee.

  Neemt niet weg dat naar mijn persoonlijke mening de samenwerking van het CDA met de PVV uiterst bedenkelijk en ronduit dom is geweest.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.