Start campagne verkiezingen Zwolle

Zwolle – Woensdagavond 19 februari 2014 trapten de lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle de campagne gezamenlijk af. Alleen de SP was niet present. Die vonden de bijeenkomst geldverspilling. Tijdens deze bijeenkomst, precies een maand voor de verkiezingen, stelden de lijsttrekkers van de deelnemende politieke partijen zich voor. Per persoon kregen ze van presentator en medewerker griffie Herman Veraart ongeveer 3 minuten voor hun verhaal.

start_campagne-5.jpg 

Een aantal partijen koos voor een inleidend filmpje, waarbij die van D66 uitblonk. Het was een ‘geschreven animatie’ à la Joep Bertrams, en uiteraard gericht op Zwolle. Anderen waren voor hun promo de stad ingegaan. Enkele partijen deden hun speech met een persoonlijke noot. Willem Lucht van de LWL las een psalm voor, terwijl Ronnie Popkema (Piratenpartij) zijn levensverhaal met de aanwezigen deelde. De laatste zag tot vemaak van de aanwezigen zichzelf terug in het filmpje van de VVD. De 25 jarige Henri van ’t Slot probeerde de menigte duidelijk te maken dat Ouderen Politiek Actief (OPA) voor alle leeftijden bedoeld was. Hij was de enige die wat gemompel in de zaal teweegbracht toen hij zei dat hij, mocht het zover komen, niet het coalitiebelang zal dienen. Michiel van Willigen (CU) verving lijsttrekker Gerdien Rots. Zij was vanwege familieomstandigheden afwezig. Naast de presentatie vond deze avond ook de lancering plaats van de Stemwijzer ‘De Stem van Zwolle’. Burgemeester Henk Jan Meijer overhandigde de lijsttrekkers een bezuinigingsbundel. In deze bundel zijn een groot aantal bezuinigingssuggesties verzameld op grond waarvan straks de politieke partijen keuzes kunnen maken. Vanaf 2016 moet Zwolle structureel nog circa € 12 miljoen bezuinigen. In de bundel staan denkrichtingen en scenario’s die keuzemogelijkheden geven voor de nieuwe raad om de bezuinigingsopgave te kunnen realiseren.

lucht-1.jpg 

start_campagne-13.jpg 

start_campagne-14.jpg

Via Lees verder meer foto’s…

start_campage-1.jpg
 
dogger-1.jpg 
 
start_campage-2.jpg
 
start_campagne-3.jpg  
 
start_campagne-4.jpg
 
start_campagne-7.jpg
 
start_campagne-8.jpg
 
start_campagne-9.jpg
 
start_campagne-10.jpg
 
start_campagne-11.jpg 
 
  start_campagne-12.jpg
 
van_t_slot-1.jpg
 
start_campagne-6.jpg 
 
 
Artikel delen:
Reacties 44
 1. Een psalm ?? Hij is in ieders geval oprecht vandaar dat de stem wijzer op hem uitkwam zeker?. Mijn stem krijgt hij de rest bakt toch alleen maar zoete broodjes


  ⚠️ Meld

 2. Mooi dat de aftrap gegeven is, een pasalm voorlezen is wel origineel, maar slaat gezien het thema van deze avond natuurlijk helemaal nergens op. Wonderlijk clubje die LWL, geldt ook voor die andere nieuwkomers, maar dit spant toch wel de kroon.


  ⚠️ Meld

 3. Ik ben benieuwd naar de opkomst.

  De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle:
  1998 58,6%
  2002 56,9%
  2006 59,7%
  2010 54,3%

  Landelijk was de opkomst in 2006 58% en in 2010 54%.

  Er wordt in 2014 een lage opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen verwacht. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. 42% van de kiezers geeft aan naar de stembus te gaan.

  Met dergelijke opkomstpercentages kunnen vraagtekens worden geplaatst bij de democratische legitimiteit??  ⚠️ Meld

 4. Oud-burgemeester Jan Mans, die 8 gemeenteraden heeft meegemaakt, zei het zo in Nieuwsuur van 5 januari 2014: “raadsleden zijn erg met zichzelf bezig en met elkaar, ze vergeten dat ze er voor de mensen zijn” en “ze hebben geen voeling met wat de stad vraagt”.
  In het zelfde programma sprak de directeur van de rekenkamer Rotterdam, Paul Hofstra zijn zorg uit over het gebrek aan diepe financiële kennis in de gemeenteraad.  ⚠️ Meld

 5. De campagne is nog geen dag oud of de onbenulligheid binnen het bestuur van de LWL is alweer te lezen op hun gastenboek.

  Daar trapt toch geen fatsoenlijk mens in.


  ⚠️ Meld

 6. Ik ben bang dat voor Willem Lucht de lokale politiek van Zwolle veel en veel te hoog gegrepen is. Dat gastenboek is voer voor psychiaters.


  ⚠️ Meld

 7. Volgens Willem Lucht zelf sloot hij zijn toespraak af met een psalm i.p.v. dat hij daar de volle spreektijd voor gebruikte, zoals misschien uit het artikel afgeleid zou kunnen worden.

  Van het gastenboek van de LWL:

  Naam: Rogier
  Datum: 20-02-2014 13:20

  Ik hoop dat je een volgend publicitair optreden fatsoenlijk voorbereidt, want wat ik nu lees is dat je totaal onvoorbereid je verhaal hebt gedaan. Dat kan niet vind ik. De eerste indruk is juist zo belangrijk.
  ———————-
  Reactie van beheerder: ik weet niet hoe je aan die informatie komt maar van onvoorbereid mijn verhaal gedaan is geen sprake. er waren partijen die filmpjes en alles hadden, waar wij gewoon de middelen niet voor hebben, dus wij moesten gewoon afwachten wat andere partijen gingen zeggen en daar op inspelen. het jammerlijke van alles is dat we 3e waren ipv een van de laatsten dus moest ik wel een eigen verhaal gaan vertellen wat de lwl wil en wat we willen als samenleving in zwolle ook voor de komende jaren dragender te houden. En of je het geloofd of niet: ik heb gisteravond na afloop diverse personen van bijna alle partijen gesproken en ze waren allemaal lovend over de recht uit het hart kwamende uitspraken en vooral mijn oproep om de partijpolitiek de vriezer in de doen en samen zwolle maken wat het nu is: een fijne stad om samen in te wonen OOK voor de toekomst met al zijn/haar bezuinigingen die eraan staan te komen, en die zijn niet misselijk dat kan ik je wel vertellen: Gemeenten krijgen straks veel meer verantwoordelijkheden voor minder geld. zie daar maar eens gedegen uit te komen, daarover was mijn toespraak van gister grotendeels op gebaseerd. die psalm had ik wellicht even kunnen overleggen maar ondanks ik alle bestuursleden heb geprobeerd te overreden te komen hadden velen andere dingen waardoor frits en ik de enigen waren. dat was jammer, iedereen was voldoende en goed geinformeerd over de komende spannende tijden.

  w.l.

  De intenties van Willem Lucht zijn goed, maar de uitvoering laat nog wel eens te wensen over.
  Of hij een zetel zal bemachtigen waag ik te betwijfelen, maar zijn dappere pogingen daartoe draag ik een warm hart toe.  ⚠️ Meld

 8. Een partij een warm hart toedragen die openlijk racistische teksten op dat gastenboek ondersteunt en daar ook van harte aan meedoet vind ik nogal apart.


  ⚠️ Meld

 9. Willem Lucht heeft gisteren een brevet van onvermogen afgegeven.

  Voor iedere deelnemer was 3 minuten spreektijd om zichzelf en partij te presenteren,normaliter weet je ruim van te voren hoe je die gaat invullen en presenteren,dit overleg je en besluit je samen met je bestuur hoe je die 3 min gaat invullen
  In alles blijkt dat Willem Lucht niet die capaciteiten zowel inhoudelijk als bestuurlijk bezit.
  Niemand kan mij toch ontzeggen dat de reacties van Willem Lucht op zijn gastenboek alleen vandaag al politiek onwaardig zijn.

  Om te stellen dat je als 3e al mocht aantreden ,en daardoor een eigen verhaal moest vertellen,omdat die dacht als laatste aan de beurt te zijn,is natuurlijk een kolder verhaal.

  Net als meerderen ben ik ook van mening dat voor iedereen de kans moet zijn om zich in, en voor de politiek in te zetten.
  Maar de eerlijkheid gebied ook dat je daar wel ook wel enige kennis en capaciteiten voor moet hebben,en in deze beide gevallen ontbreekt het Willem Lucht hier .

  Wie beschermt deze man voor het volgende fiasco,hijzelf ziet het niet ,dat die kansloos is.


  ⚠️ Meld

 10. Franklin, aan dhr. Lucht is vele malen, ook op deze plek, duidelijk gemaakt dat de fans op zijn gastenboek personen zijn die het niet goed met Willem voor hebben. Elke keer tuint hij er weer in, en ook na 2 keer verkiezingen heeft Lucht de illusie dat het dit keer wel gaat lukken.
  Zolang zijn website een puinhoop is krijgt Willem nooit een zetel in de raad!


  ⚠️ Meld

 11. Ik denk dat je daar tot in de eeuwigheid over
  kunt discuscieren, ,maar ben bang dat Willem Lucht niet bij machte is om de goed bedoelde adviezen,die hij ongetwijfeld zal hebben gehad te benutten.Willem Lucht ziet elke vorm van kritiek op zijn handelen als een aanval, en dat kritiek ook opbeurende kritiek kan zijn wil hij maar niet snappen.Het is toch politiek onwaardig om zo te reageren,als hij erop attent wordt gemaakt dat zijn optreden gisteren niet zo succesvol is geweest,en dat het verwarring schept binnen zijn eigen bestuur( wat dat ook mag wezen).

  VANWEGE DE AANHOUDENDE ONTERECHTE KRITIEK RICHTING MIJNS PERSOON HEB IK HET GASTENBOEK VOOR ONBEPAALDE TIJD GESLOTEN, IK BEN HET GEWOON STRONDZAT OM TELKENS GEKLEINEERD TE WORDEN EN AFGEZEKEN TE WORDEN DOOR BEPAALDE LIEDEN. IK HEB WEL IETS ANDERS TE DOEN EN HEB IEDEREEN UITERST CORREKT BEHANDELD EN OP DE HOOGTE GEHOUDEN, ALS IK DESONDANKS AL HET WERK CONSTANT WORDT AFGEZEKEN DAN IS ER VOOR MIJ DE LOL ERAF EN ZET IK DE BOEL EVEN OPSLOT NET ZOLANG TOT DE ONRUSTEN ZULLEN STOPPEN. WE HEBBEN WEL IETS ANDERS TE DOEN DAN DEZE BELACHELIJKE KINDERLIJKE SPELLETJES VAN WELLES NIETES TE SPELEN.
  ALS DE RUST IS WEERGEKEERD ZAL IK HET GASTENBOEK HEROPENEN!! IK WERK KEIHARD OM DE LWL TOT EEN SUCCES TE MAKEN EN BEN HET GEWOON ZAT OM CONSTANT TE WORDEN AFGEZEKEN EN BENADEELD MET NEGATIEVE KRITIEK WAARVAN HIER GISTERAVOND TOTAAL GEEN SPRAKE VAN WAS!
  IK WAS GOED EN DEGELIJK VOORBEREID WAT GISTEREN BETREFT EN AL DIE OUWE BERICHTEN WAAR ROGIER STEEDS OVER RAKELT MOET MAAR EENS WORDEN GENEGEERD. MOET DE LWL DE HEL IN? IS DAT WEL NORMAAL DAN??? EN AL DIE ANDERE SCHELDPARTIJEN VAN DIE ZG JASPER? WIE DENKT HIJ WEL NIET WIE HIJ IS. HIJ KOMT ER NIET MEER IN, LAAT HEM MAAR NAAR WEBLOGZWOLLE GAAN MAAR HIER HOEF IK DIE GAST NIET WEER TE ZIEN.

  W.L.  ⚠️ Meld

 12. Hallo Willem, terechte beslissing!! Het Gastenboek zou je weer de kop kosten.
  Dat je die ongenode gasten naar Weblog Zwolle verwijst is dan weer jammer. Discriminatie en scheldpartijen komen hier sporadisch voor. Die gasten die jou op je eigen website het leven zuur maken kunnen hier waarschijnlijk helemaal niet reageren, die zijn allang uitgesloten.


  ⚠️ Meld

 13. Dat er aan een persoon als Willem ?berhaupt aandacht geschonken word. Het politieke onvermogen straalt er aan elke mogelijke kant van af. Een persoon die politieke ambities heeft maar geen dialoog kan aangaan op zijn eigen website slaat wat mij betreft de plank volledig mis. Voelt Willem zich te goed om met de (kritische) burger in gesprek te gaan? Of is Willem psychisch niet in orde, en kan hij het verschil tussen feedback en pesterijen niet zien? Het is mij een raadsel waarom de Zwolse politiek dit soort lieden een podium bied.


  ⚠️ Meld

 14. @Antoinette De Zwolse politiek biedt Willem Lucht geen podium. Het is de wet die bepaalt dat elke Nederlander van boven de 18, EU-onderdanen en mensen van buiten de EU die langer dan 5 jaar in Nederland wonen passief kiesrecht (dus gekozen mogen worden) hebben voor de gemeenteraad van de gemeente waar zij wonen. De enige uitzondering zijn gedeitineerden van bepaalde delicten waarbij de rechter bepaald heeft dat ze uitgesloten zijn van het kiesrecht. Tot voor kort waren mensen die onder curatele staan vanwege een geestelijke stoornis ook uitgesloten, maar deze bepaling is vervallen. Dat is onze democratie.
  Willem Lucht heeft dus alle recht om zich verkiesbaar te stellen. Ik vind het ook te prijzen dat hij tegen de stroom in roeiend, gewoon doorgaat. Of hij gekozen wordt, bepalen de kiezers. Persoonlijk vind ik zijn programma een ratjetoe aan warrige (en soms vrij extreme) meningen die vaak niet over Zwolle gaan en die ook niet uitvoerbaar zijn. Maar als hij straks de kiesdrempel haalt, zit hij in de raad.


  ⚠️ Meld

 15. Hallo Dame, Compagner een 7, Dogger een 6,1, Popkema een 6,8, Lucht een 5,2, Rijke een 6, Willigen een 8 (bevlogen), Brink een 7,5, Vedelaar een 7,2, De Heer een 7,4 en Van ’t Slot een 4,8 dus.


  ⚠️ Meld

 16. Haha, je komt uit het onderwijs? Maar je vond alleen Willigen bevlogen dus? Als ik je lijstje bekijk, dan scoren de collegepartijen met uitzondering van het CDA (inwisselen voor D66?) het hoogst.


  ⚠️ Meld

 17. Ik heb niet naar lijstjes of coalities gekeken. Ik ben ook geen docent 😉 Je vroeg me een oordeel te geven over de lijsttrekkers, en dat heb ik gedaan.


  ⚠️ Meld

 18. Was ook geen kritiek. Ik moest er om lachen, omdat ik een korte tekst per lijsttrekker had verwacht en geen cijfer.;) Maar toch, coalitie of niet, je haalt de ervaring er wel uit.


  ⚠️ Meld

 19. Dat zeg je goed Dame, de ervaring van de bekende politici bleek duidelijk tijdens deze presentatie. Ook het onderscheid van wie een papiertje met notities bij zich had of zijn / haar verhaal uit de losse pols deed.
  Brink en Van Willigen waren naar mijn idee de verrassingen van deze avond. Een eenvoudig maar duidelijk verhaal dat met passie verteld werd.


  ⚠️ Meld

 20. Goed punt ElRey, maar als iemand dan ook nog een duidelijk verhaal kan vertellen is wel mooi meegenomen. Een lijsttrekker kan in deze tijd niet meer zonder.

  Zonder charisma en een helder verhaal zal je het niet redden.

  Er zitten wel bestuurders tussen. De Heer en Vedelaar hebben dat inmiddels wel in Zwolle aangetoond. Brink zou misschien een goed bestuurder kunnen zijn, maar ik heb nog te weinig van deze man gezien.


  ⚠️ Meld

 21. Jongens jongens toch.

  Zo’n campagne heeft geen enkele zin. De landelijke trend wint het toch van de lokale. Zo’n debatavond levert hooguit een handvol extra stemmen op, waar uiteindelijk toch niet naar wordt geluisterd.

  Minder dan de helft van de Zwollenaren gaat maar stemmen. Wat zou het toch een feest zijn als het ook echt onder de 50% blijft, want dat betekent: GEEN MANDAAT.


  ⚠️ Meld

 22. @vdBerg

  Ik denk daar anders over. De overheid dient het algemeen belang te behartigen waardoor in verkiezingstijd de inhoud in plaats van de persoon centraal dient te staan. Het dient te gaan over ons allemaal en niet om Jantje of Mientje die charismatisch vertelt. De bestuurskracht die wordt toegedicht aan Nelleke, Rene of Jan kan niet zonder ons.


  ⚠️ Meld

 23. @Elrey Dan lees je meer uit de reacties van vdberg dan ik. Ik lees dat de presentatie (helder verhaal, charisma) één van de aspecten is en niet hét aspect om je keuze te bepalen.
  Zelf stem ik in de eerste plaats op een partij die mij opvattingen het meest representeert en vervolgens op een persoon die mijn vertrouwen heeft. Daarnaast gaat het mij niet alleen op het programma dat nu wordt gepresenteerd, maar ook op de keuzes van die partij uit het verleden. Bij nieuwe partijen kun je dat niet bepalen. Die zullen dus – voor mijn stem- met een goed verhaal moeten komen dat met overtuiging wordt gebracht.


  ⚠️ Meld

 24. Bij de LWL zit totaal geen structuur is, een gastenboek wat gesloten wordt als er meningsverschillen zijn met Willem Lucht, en niet alleen bezoekers of fans maar ook bestuursleden in dit geval de campagneleider die het niet eens was met het optreden van Willem Lucht.

  Normaal gesproken wordt dit binnen het bestuur afgestemd hoe zaken behandeld of ingevuld gaan worden.

  Bij de LWL is het een ratjetoe aan partijregels en doet naar mijn mening Willem Lucht erg veel dingen naief zonder erover na te denken.

  Het gastenboek is weer geopend maar de kritieschse noten zijn weg gehaald. Naar mijn mening is dat niet een eerlijke weergave van de stand van zaken.
  Het is moeilijk een dialoog met Willem Lucht te hebben,alleen al omdat hij alles als een aanval op hem is,en dan geen respect toont tegen de evt kiezer en zonder pardon hele normale en fatsoenlijke reactie van betreffende verwijderd.

  Ik kan dit niet als een serieuze kandidaat zien,je leest alleen maar over Willem Lucht zelf maar nergens geen verslag van andere bestuursleden.

  Het gastenboek is weer geopend, laten we elkaar in elkaars waarde laten en netjes blijven tegen elkaar. Ik reken op Uw aller medewerking om het gastenboek verschoond te houden van asio gedrag, dit zal niet meer worden geaccepteerd en direkt worden verwijderd.
  met vriendelijke groet;
  willem lucht, lwl zwolle.

  Laatste nieuws: Gisteravond hebben we het ARBO debat bijgewoont in de Brasserie van Bonjour aan de burgemeester drijbersingel en dit was een groot succes, van het lwl bestuur waren Frits, Renee en ondergetekende aanwezig!!! Ons volgende optreden is maandag a.s. in Resto Van Harte aan de Terp, radewijnstraat 1 te zwolle.

  w.l.


  ⚠️ Meld

 25. Alex Hamstra bestaat niet, maar is een verbastering van de naam van de voormalige PEC voetballer Alex Kamstra.

  Kandidaten Lijst LWL bekend voor 19 maart 2014 betreffende de gemeenteraadsverkiezingen in zwolle.

  De kandidaten zijn:
  1. Willem Lucht, lijsttrekker en voorzitter LWL Zwolle,
  2. Renee Stoel, sociale zaken,
  3. Joop Hosmar, secretaris en penningmeester,
  4. Frits van Buel, juridische zaken,
  5. Bernhard ten Broeke, ondersteunende zaken,
  6. Alwin Schaap, jongerenwerker,
  7. Charlotte Stevens, algemene zaken,
  8. Ellen Lucht, catering en lijstduwer van de LWL.

  Dat zijn de 8 die het moeten gaan doen, je mist de naam van Daphne Eikenaar, zij maakt het momenteel niet goed en is dus niet op de kandidatenlijst geplaatst voor de komende verkiezingen.

  LET WEL: de kandidatenlijst hoeft niet overeen te komen met de bestuurslijst, deze staat hier los van!!  ⚠️ Meld

 26. Misschien kan JJR ook wel wat duidelijkheid geven,wat betreft de bestuursleden van de LWL.
  Tot op heden is er weinig tot niets van ze bekent.
  Er staan achter hun namen wel allemaal interesante functies, maar dit is nergens te traceren of te controleren.

  Het blijft toch een heel raar verhaal dat er maar 2 bestuursleden over internet beschikken,maar voor ieder onbereikbaar om contact te maken. Vragen op zijn gastenboek die daar over gaan , worden niet beantwoord.

  Is het niet normaal dat een partij die zich kandidaat stelt voor gemeenteraad verkiezing, zich ook als 1 geheel presenteert zodat de evt kiezer weet waar die op kan stemmen.
  Met afleveringen van Man Bijt Hond of Pownes is de warboel alleen maar completer geworden.

  Er is geen enkele achtergrond informatie te vinden,waar en wat deze mensen doen en wat hun kennis bv is.

  Als ik bv kijk naar het bestuurslid die zaken als jongerenwerker zal gaan doen, nergens kan ik zien of controleren of de bewuste persoon wel de juiste is . En of het wel degelijk iemand is die een afgeronde studie heeft om dat werk te kunnen doen.

  Ook deze heeft geen internet,nergens ingeschreven waar hij als jongeren werker actief is, zelf nog nooit 1 letter op het gastenboek van de LWL gezet.

  Al met al heb ik het vermoeden dat het hele bestuur bestaat personen die ik en laat ik het netjes zeggen,liever niet mijn dure belasting centen aan toe vertrouw.

  Alleen als je het geruzie op dat gastenboek ziet, wekt dat niet de indruk met capabele mensen te maken te hebben.  ⚠️ Meld

 27. @Franklin.

  Daar kan ik je ook weinig duidelijkheid over geven wie dat nu precies zijn of over hun achtergronden.
  Van de bestuursleden heb ik enkelen eens mogen ontmoeten en dat was een Openbaring… (om maar even in ’s mans terminologie te blijven. pogingen van Willem Lucht om in de gemeenteraad te komen draag ik een warm hart toe, maar of de capaciteiten aanwezig zijn om daar een succes van te maken is een tweede.
  Ieder mens heeft het recht om zich kandidaat te stellen dus ook deze club.
  Op zijn gastenboek wordt hij overduidelijk en vaak op een schandelijke manier in de maling genomen, maar nog erger vind ik de wijze waarop PowNews en het NCRV programma Man Bijt Hond hem te kijk zetten.
  Maar ja, hij laat het zich kennelijk ook maar wat graag overkomen.


  ⚠️ Meld

 28. JJR.

  Bedankt voor je antwoordt.
  Ook ik ben van mening dat iedereen het recht en een kans moet krijgen
  om zich kandidaat te stellen.Maar of een 3e keer wenselijk is na 2 behoorlijke mislukkingen vraag ik mij af.
  Ook na de 2 kansloze pogingen is er in de denkwijze en pak van aanpak niets veranderd. Het is nog steeds onsamenhangend met veel tegenstrijdige verklaringen van Willem Lucht.
  Een normale inhoudelijke discussie is niet mogelijk, zodra je een afwijkende mening die haaks staan op Willem Lucht zijn denkwijze, kruipt hij in de slachtoffer rol en kapt discussie af,en je reactie wordt verwijderd.
  Dit is volgens mij niet de te bewandelende weg om met je evt kiezers om te gaan lijkt mij.

  Dan kies ik toch maar liever op een partij waar de nodige kennis en ervaring is om mijn mooie stad op een nette en correcte manier te besturen.

  Dat gaat met dat clubje van Willem Lucht zonder kennis en inzicht zeer zeker niet lukken.


  ⚠️ Meld

Reageer