Cursus Matthäus Passion in Odeon De Spiegel

 

Zwolle – Opnieuw komt cultuurzender brava nl klassiek naar haar kijkers toe met een muziekcursus in samenwerking met MUSICO Reizen. Centraal deze keer staat de Matthäus Passion van Bach. Zwolle is één van zeven Nederlandse steden waar musicoloog Kees Wisse in de aanloop naar Pasen zal aantreden om cursisten in te wijden in het beroemde oratorium. De cursus vindt plaats in theater De Spiegel aan het Spinhuisplein 14 op dinsdag 18 maart, dinsdag 25 maart en dinsdag 1 april 2014, telkens van 10.00 uur tot 12.30 uur. De inschrijving is inmiddels van start gegaan via musico.nl.

 

johann_sebastian_bach.jpg 

 

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is een van de bekendste werken uit de klassieke muziek, met de ontroerende aria Erbarme dich als hoogtepunt. Maar wat is het precies dat het aangrijpende passiestuk over de lijdensweg van Jezus zo indrukwekkend maakt? Ontdek het tijdens de cursus over de Matthäus Passion. Ontrafel de geheimen van dit werk en leer in tal van muziekfragmenten luisteren naar zaken die u nog niet eerder zijn opgevallen. Het tarief voor deelname aan de cursus bedraagt € 98,-. Klanten van MUSICO en leden van vriendenclub De Foyer van brava nl klassiek betalen het speciale tarief van € 75,-. Alle informatie over de cursus rond de Matthäus Passion is te vinden op musico.nl.

Inhoud van de cursus

In de eerste les wordt aandacht besteed aan de historie van de passiemuziek, de ontstaansgeschiedenis van Bachs Matthäus Passion en de structuur en opbouw van het werk. In de tweede les wordt nader ingegaan op de tekst. Bach componeerde zijn muziek bijna volledig vanuit de tekst. Soms deed hij dat letterlijk: de Matthäuspassion zit vol met alle mogelijke vormen van tekstuitbeelding. In de derde en laatste les wordt het verband tussen de Matthäus Passion en opera behandeld. Het stuk gebruikt dezelfde vormen als recitatief en aria. Maar ook de globale structuur van de Matthäus Passion heeft veel weg van opera, compleet met dramatische opbouw en theatrale uitwerking.

 

Over Kees Wisse

Cursusleider Kees Wisse heeft een sterke persoonlijke band met het beroemde werk van Bach. ‘Mijn eerste kennismaking met de Matthäus Passion was in 1975 in een steenkoude kerk van Appingedam’, aldus Wisse. ‘Het maakte op mij een diepe indruk. In de jaren daarna heb ik niet alleen geluisterd, maar ook gezongen, eerst als student musicologie bij de Domcantorij; later, toen ik in Rotterdam woonde, heel wat jaren bij de Laurenscantorij onder leiding van Barend Schuurman. En als bibliothecaris bij diverse orkesten in Nederland heb ik talloze malen de partijen door mijn handen laten glijden en voorbereid voor heel wat dirigenten. In de loop van de jaren is de fascinatie voor het stuk alleen maar gegroeid en ging verder dan alleen de muziek. Ik verdiepte mij in het religieuze kader van het Lutherse Duitsland van de 18e eeuw, waardoor de tekst plotseling veel meer ging leven. En ook raakte ik bevlogen van barokke opera, waar de sfeer van de Matthäus Passion wonderwel in paste. Het waren onvermoede kanten van Bach die voor mij dit imposante werk veel meer diepgang gaven. Voldoende reden om als docent aan u als cursist mijn liefde voor deze schitterende passiemuziek te delen’.

 

Over MUSICO Reizen

MUSICO Reizen is een van de belangrijkste aanbieders van opera- en concertreizen van Nederland. Reizen met MUSICO betekent muziek beleven in optima forma. MUSICO biedt een uitgebreid aanbod van muziekreizen, die worden gekenmerkt door goede theaterplaatsen, een persoonlijk karakter en aandacht voor details.

 

Over brava nl klassiek

Brava nl klassiek is de Nederlandse cultuurzender voor opera, ballet en klassieke muziek. Sinds de eerste proefuitzending op 1 juli 2009 is de zender in korte tijd toegankelijk geworden voor een breed Nederlands televisiepubliek van muziekliefhebbers. Brava nl klassiek heeft een landelijke dekking via de digitale pakketten van de Nederlandse kabelnetwerken UPC, Ziggo, Caiway, Delta Digitale TV, Cogas en Kabel Noord. Verder wordt brava nl klassiek doorgegeven door KPN Interactieve TV, XS4All, Telfort, Glashart Media en SKV Veendam. Daarnaast maakt brava nl klassiek in diverse regio’s deel uit van het analoge basispakket van UPC.

 

Meer informatie over brava nl klassiek is te vinden op bravanlklassiek.nl

Artikel delen:

Reageer