VVD wil met kentekenscans wijk veilig maken

Zwolle – De VVD Zwolle wil een half miljoen euro extra investeren in het verbeteren van de veiligheid in Zwolle. De partij maakt zich zorgen om toenemend geweld en criminaliteit in de stad en is van plan hier stevig op in te zetten. Lijsttrekker René de Heer: “Ik zie de escalerende spanningen in wijken, inbraken en overvallen op ondernemers. Daar moet een einde aan komen en dat moet met stevige maatregelen en extra geld.” 

 

kentekenscan.jpeg 

 

De lancering van het plan vindt vrijdagmorgen plaats in de Aa-landen. Hier voert Lucien van Rossum, eigenaar van Van Rossum IJzerhandel, een preventiecheck uit op een huis in de wijk. Daarnaast komt er een tekstkar met het bericht: “I.v.m. woninginbraken wordt uw kenteken gescand.” Het zichtbaar scannen van kentekens is een beproefde manier om het aantal inbraken te reduceren en een onderdeel in het VVD-veiligheidsplan. Het plan houdt een verdubbeling in van het geld dat Zwolle voor veiligheid uittrekt. Het plan Vandaag Alert, Morgen Veilig initieert een aanpak van drie P’s: Preventie moet beter, Pakkans wordt groter en de Pro-actieve aanpak in de wijk wordt opgeschroefd. Daarmee wil de partij aansluiten op de thema’s die de politie centraal stelt. De Heer: “De politie doet ontzettend goed werk. Met ons veiligheidsplan willen we hen meer middelen en mogelijkheden geven om dat werk uit te kunnen voeren.”

Het plan volgt uit een periode waarin de VVD Zwolle zich voortdurend heeft ingezet voor de stadsveiligheid. De partij wil onveiligheid hard aanpakken en riep eerder succesvol op tot preventief fouilleren in Holtenbroek III om vuurgevechten, criminaliteit en onveilige gevoelens in de wijk en nabij scholen te voorkomen. “We moeten vandaag alert zijn voor onze veiligheid van morgen. Het is voor mij onbestaanbaar dat mensen zich onveilig moeten voelen in hun eigen stad,” stelt De Heer.

Inhoud van het plan
Door middel van kentekenscans bij wijken, preventief fouilleren en het opleiden van preventieadviseurs die aan Zwollenaren tips geven over het beveiligen van hun huis, wordt een slag gemaakt op het gebied van preventie. Door meer monitoring komen veelplegers onder het vergrootglas van de politie te liggen en worden zij actief in de gaten gehouden.

Met publiekscampagnes die aangiftebereidheid vergroten, extra (mobiel)cameratoezicht en het stimuleren en ondersteunen van buurtwachten vergroten we de pakkans van criminelen. Uit onderzoek blijkt dat een grotere pakkans de criminaliteit aanzienlijk verlaagt.

Ten slotte heeft de VVD Zwolle voorstellen voor een proactieve aanpak in de wijk. Probleemgroepen moeten uitgebreid in kaart worden gebracht om ze in de gaten te houden en bijvoorbeeld locatieverboden in te stellen. Er moet naast zware misdaad en inbraken ook aandacht zijn voor de aanpak van kleine criminaliteit. Een stad die schoon en heel is, is de basis voor grotere veiligheid. Er moet om dat te realiseren meer blauw zichtbaar en aanspreekbaar op straat komen. Ten slotte houden we de criminelen zelf verantwoordelijk. Tijdens en na de straf moeten zij verplicht aan het werk. Bij minderjarigen die de fout in gaan, wordt ook een verantwoordelijkheid bij ouders gelegd.

Artikel delen:
Reacties 65
 1. De hoofddader is de VVD die ervoor zorgt dat hardwerkende Nederlanders werkloos worden en de liberale principes verloochent door het invoeren van steeds meer regels die conflicteren met burgerlijke vrijheden.

 2. Ja, laten we alles gaan scannen, de identificatieplicht opvoeren, onbeperkt fouilleren toestaan en straks nog een chip onder je huid. Afluisteren mag ook weer…. Waar gaat dit heen??

 3. Nu dat en later gaan ze ook je huisje scanen.. zal wat zijn:::
  Ben benieuwd hoe sommige hun dagje doorbrengen… Zit je op je wc en dan een flinke scheet laten en ze horen het hahah
  Wat zijn die gasten van al die partijen, verdraaid zeg, voor de verkiezingen bedenken ze van alles en nog wat om wat zieltjes te winnen

 4. @Pauze

  Ik dacht een retorische vraag te stellen. De ‘liberale’ partij (oorspronkelijk voorvechter van burgerlijke vrijheden) is onderhand verworden tot de grootste sponsor van de ‘veiligheidsindustrie’. Saillant detail is dat in het artikel de VVD rept over een proactieve aanpak, terwijl ik bij deze partij vooral een reactieve aanpak constateer voor de b?hne terwijl de VVD zelf zorgt voor oplopende armoede, werkloosheid en onverdraagzaamheid.

 5. @Sara

  Ja, dat is het ware gezicht van de VVD anno nu. Eerst besparen op de loonkosten en dan de werklozen scannen omdat ook de VVD weet dat wie zaait, op een gegeven moment zal oogsten. En toch is dit op landelijk niveau nog steeds de partij waarvoor de meeste kiezers hebben gekozen…

 6. Ja he Erik, zwaardere straffen helpt! Kijk maar in de USA waar je voor een joint een jaar de gevangenis ingaat. De criminaliteit hebben ze daar volkomen in de hand en niemand durft nog iets te doen wat niet mag….

 7. @Bernard

  Die scans zullen wel net als de telefoontaps worden toegewezen aan de Yankees, er is altijd wel een coalitiegenoot die zich daarvoor leent…

 8. @willem-

  Beter de reden ontnemen om uit stelen te gaan lijkt mij meer getuigen van een pro-actieve aanpak waar de VVD van spreekt i.p.v. reactief d.m.v. scans de pakkans reactief te vergroten.

 9. VVD?
  Wij hebben hier al jaren een VVD-er als burgermeester en die is tevens hoofd van de koddebeiers hier ter plaatse. Die zit dus al jaren te slapen?
  VVD-ers, ga u schamen!

 10. Even op de inhoud van de zaak ingaan: ik zou dus niet op borden in de wijk gaan verkondigen dat de kentekens gescand worden. Op deze manier worden kwaadwilligen weggejaagd naar andere wijken waar deze scanners niet staan. Je wilt ze toch juist vangen?

 11. Allemaal leuk en aardig, maar wat we dus wel regelmatig zien is dat ellende in onze mooie stad van buitenaf komt. Opgeloste inbraken, roofovervallen, drugsdeals enz. blijken vaak te gaan om mensen uit de randstad. Waarom ze hier in Zwolle zijn? Geen idee.

  Maar wat ik vooral jammer vind is, dat met die kentekenscans niets gedaan mag worden. Dan wordt het ineens schijnveiligheid! Weten we het nog allemaal? Tijd geleden een bericht over auto diefstal: enkele malen was rond de tijd van de diefstal een auto met een bepaald kenteken op de A28 gezien. En net na de diefstal reden beide auto’s (de gestolen auto en de auto die met de diefstallen in verband wordt gebracht) achter elkaar aan op de A28. Alles wees er op dat de verdachten daadwerkelijk de daders waren. Helaas waren de kentekengegevens “te lang” bewaard en mochten ze niet gebruikt worden.

  Maar doe maar gewoon meer blauw op straat. Dat heeft veel meer preventieve werking dan een kentekenscan!

 12. Ik vind het een goed plan. Als in Westenholte gescand was, had de dader van de dodelijke inbraak misschien niet eens de wijk ingereden.
  Of als stiekem gescand wordt, kan na een inbraak al het verkeer gecheckt worden.

  Het gaat vooral om de randvoorwaarden die gesteld worden, dus alleen nakijken bij inbraak o.i.d.

 13. Laat de VVD maar investeren in de wijk door de onderlinge samenhang te verbeteren en laat de bewoners een eigen buurtpreventie oprichten onder begeleiding van professionals/politie. Denk dat je dan een stuk meer veiligheid in de wijk krijgt.

 14. Ik hoef niet constant vastgelegd te worden in een centraal database.
  Als ik van huis ga hoeft niemand te weten dat ik wegga.

  Zwolle is een van de beste steden om in te wonen.

  Maar volgens sommigen vliegen de kogels je om de oren.

 15. Ik ben het eens met Plantje en Bernard, dit is voor de zoveelste keer een fraai staaltje goedkope verkiezingsretoriek. Ik lees nergens dat dit soort maatregelen de pakkans daadwerkelijk vergroten, het privacy-gedeelte in dit plan vind ik zelf niet zo belangrijk (tenslotte worden we al heel lang afgeluisterd en worden onze mails en ons internetgedrag gecheckt), maar waarom dit soort high-tech oplossingen financieren en niet zorgen voor meer blauw op straat? Dat laatste is tastbaar en ik zou weleens willen weten hoe onveilig Zwolle nu echt is. Ik heb de indruk dat dat allemaal wel meevalt, maar dat politici de incidenten graag aangrijpen om dit mee te nemen in hun campagnes. Waarmee ik de problemen die er ongetwijfeld zijn niet kleiner wil maken dan ze zijn, maar we leven hier niet in een ghetto natuurlijk.

 16. Voorlopig heb ik alleen maar vragen.
  Proces
  Als het zo belangrijk is voor de VVD, waarom dan niet in de afgelopen periode een initiatiefvoorstel ingediend? Dan had de raad er over kunnen debatteren en dan wist Zwolle waar het aan toe was.
  Nee, het moet in campagnetijd. Dat begrijp ik wel aan de ene kant, maar aan de andere kant blijft in het ongewisse of er een meerderheid voor te vinden is. De knip heeft 4 jaar geleden duidelijk gemaakt dat je als partij van alles kunt willen, maar dat een meerderheid nodig is voor realisatie.

  Inhoud
  Ondanks het stuk in de Stentor is het mij niet duidelijk wanneer kentekens geregistreerd mogen worden. Is dat na een inbraakgolf (dan ben je te laat), is dat bij een vermoeden (op basis waarvan bestaat dat vermoeden). Kun je de ernst van de situatie objectiveren, zodat het besluit om te scannen verifieerbaar is?

  Ik denk dat het niet gaat werken.
  Niet alleen vanwege de disbalans in proportionaliteit, maar ook omdat ik niet zie dat er een meerderheid in de raad te vinden is en omdat er nog heel veel niet duidelijk is als het gaat om inzet en uitvoering.

  Het item moet maar in 1 van de debatten uitgebreid aan de orde komen, dan weet de kiezer of er een meerderheid is (al zal het vooral een indicatie zijn zolang de uitslag er niet is).

 17. Zolang de Nederlandse burgers de kop in het zand steekt en idealistisch denkt over Europa en het immigratiebeleid, zullen dit soort maatregelen alleen maar toenemen.

  Met de reden om de criminaliteit te bestrijden. Goede zaak kentekencontrole. Ik heb een aantal buurtgenoten die geen woord Nederlands spreken en rijden in auto’s van een halve ton.

  En de hele dag verlof hebben van het werk. Het kan allemaal in Nederland. De politie is van deze buurtgenoten op de hoogte en geven aan niet genoeg capaciteit te hebben om het probleem aan te pakken.

  Kom maar op met de kentekenscans!

 18. René de Heer speelt nu wel heel erg op de onderbuikgevoelens in en creëert een schijnveiligheid met dit soort oplossingen.
  Na het verbreken van beloften bij de vorige verkiezingen mag men toch hopen dat de Zwollenaren deze paljas nu wel doorzien.

  Vanaf de jaren 90 is het aantal misdrijven enorm gedaald. Tot grote blijdschap van overheden. Maar wie was er eigenlijk verantwoordelijk voor deze daling? Wie had het ei van Columbus gevonden? Tal van claims volgden. Volgens burgemeester Guiliani lag het aan zijn zero-tolerance beleid. Er waren onderzoekers die zeiden dat het te maken zou hebben met de hoeveelheid lood in ons kraanwater. En een enkeling claimde zelfs dat het een gevolg zou zijn van het legaliseren van abortus. Professor Van Dijk onthult in zijn college aan wie we de daling echt te danken hebben.

  Hoe komt het dat criminaliteit de laatste tijd enorm daalt?[/url]

  Hoe kan een overheid een land aantoonbaar veiliger maken?[/url]

 19. Laat de VVD er maar voor zorgen dat iedere burgers loon naar werken krijgt .En dat er meer blauw op straat in de wijken komt dagelijks continu dat schrikt overvallers en inbrekers af.

 20. Achja nu kentekencontrole, volgend jaar een verplichte avondpas als je na 7 uur buitenshuis wilt zijn. Daarna gelijk maar verplichte labels op de jas laten naaien die aangeven wat je land van herkomst, huidige woonplaats en inkomen is? Kunnen de “jaloerse” buren je direct aangeven bij de politie en belastingdienst als je labeltje aangeeft dat je modaal inkomen het maar wel in een dikke Audi rijdt.

  Hoe lang gaat het nog duren voordat de term ‘vrijheid’ een nieuwe definitie krijgt?

 21. @Pjotr er zijn ook genoeg eerzame burgers die afgeschrikt worden door het idee van een politiestaat.

  Ik persoonlijk heb het liefste mijn politie onzichtbaar.

 22. >:( Jammer wethouder de Heer dat u met dit voorstel hebt gewacht tot verkiezingstijd en de inwoners van Zwolle in de afgelopen jaren opgezadeld heeft met het toenemende geweld en criminaliteit. Als loco burgemeester had u eerder uw verantwoordelijkheid moeten nemen inplaats van u bezig te houden met fietsen repareren.

 23. Nou bigge, nu overdrijf je wel, maar ik heb begrip voor de kern van je betoog. Los daarvan, vraag ik me af of lokaal politici dit ook lokaal in moeten voeren. Hulde voor de reactie van John van Boven, dat is precies waar het hier om gaat.

 24. Deur op slot helpt meer dan een camera.

  Buiten dat Bernard, vond ik de redenen van het grote verschil in autodiefstallen tussen Duitsland en de rest van Europa ook opvallend te noemen.
  Door het inbouwen van een stuurslot reeds in 1960 verplicht te stellen, kende Duitsland een extreem laag cijfer v.w.b. autodiefstallen ten opzichte van de buurlanden waar dat pas decennia later het geval was.

  Belangrijker nog is de conclusie dat het al jarenlang veiliger is geworden, maar dat figuren als wethouder René de Heer

 25. Verbeteren van de veiligheid in Zwolle vind ik een HEEL
  goed idee! We hebben echt te maken met serieuze
  criminaliteit, bedenk de inbraak Westenholte,
  diverse overvallen, onlangs nog bij de Dolfijn.
  En je kan ook maar beter niet door de van Karnebeek
  tunnel fietsen na zonsondergang. Daar zijn ook
  berovingen van fietsers schering en inslag.
  ‘T LIJKT WEL OORLOG!
  Vvd heeft mijn stem deze plannen lezende.

 26. @JohnvanBoven,
  ik snap echt niet waarom je schrijft:

  “Als het zo belangrijk is voor de VVD, waarom dan niet in de afgelopen periode een initiatiefvoorstel ingediend? Dan had de raad er over kunnen debatteren en dan wist Zwolle waar het aan toe was. ”
  Tsja, ik ben politiek ondeskundig.

  Veiligheid is wat mij betreft een ding dat zulke burokraatische
  dingen overstijgt.
  Kom er hopelijk uit samen met vvd, Ik roep bij deze allen op: MAAK ZWOLLE VEILIG!

 27. :D@jeanJacques: Mijn conclusie: René de Heer is nou niet echt betrouwbaar te noemen als politicus. Gelukkig raken steeds Zwollenaren hiervan bewust.

 28. @bernard

  Deur op slot helpt meer dan een camera

  De hoogleraar uit de mooie linkjes van JJR heeft juist gezegd dat bescherming van spullen de criminaliteit naar beneden brengt. (dus ook door camera’s die kentekens registreren).

  Kentekenregistratie kan heel goed zonder problemen met privacy, het hangt allemaal af van de kaders waarin het gebeurt.

 29. En dat is nu precies het probleem. Die kaders veranderen na een tijdje terwijl de gegevens er nog zijn. Daarnaast draagt het bij aan een samenleving waarin wantrouwen centraal staat en dat leidt tot een vicieuze cirkel waar we niet gelukkig van worden. Er zijn afgelopen jaren al genoeg privacy schendende systemen geïntroduceerd die de angsten moeten sussen van hen die zich erdoor laten leiden. De grens is wat mij betreft drie dubbel en dwars bereikt. Er is al water genoeg bij de wijn gedaan.

 30. Eens @zoishetooknogeens, meer is altijd beter. Maar die camera’s moeten dan niet van de overheid zijn maar van de burger zelf. De criminaliteit ging pas dalen toen de burger zichzelf ging beveiligen. Een effectieve maatregel van de overheid zou dan kunnen zijn dat elke bewoner verplicht een camera boven zijn voordeur moet monteren.

 31. Het gaat dan ook helemaal niet om de veiligheid, maar enkel om controle. Criminelen weten al lang hoe ze dit alles kunnen omzeilen. Vals kenteken bv, met telefoons idem. Dus dat is de issue niet hier. Nee, men wil alles van u weten, jij die niets te verbergen heeft toch! De grootste criminelen zitten vaak in de regering, als er ergens echt fraude wordt gepleegd is het daar wel. Dus nee, zij hoeven geen inzage in wat de bevolking beweegt, laten ze zichzelf eens achtervolgen 😉 . Zo de waard, zo zijn gasten.

 32. Kentekenscans worden al jaren toegepast op industrieterrein De Hessenpoort en daar schijnt het tot een daling van inbraken te hebben geleidt. Te lezen in De Stentor vandaag.

 33. Bernard, ik denk dat je gelijk hebt, maar dat argument is voor populist de Heer niet “sexy” genoeg. Doen voorkomen alsof Zwolle het centrum is van grootschalige criminaliteit bekt natuurlijk lekkerder in de veronderstelling dat de gemiddelde Zwollenaar die spelletjes niet doorziet. Hoe ver kun je van de werkelijkheid afstaan?

 34. Kwallekop heeft liever dat mensen zelf de keuze krijgen belasting te betalen of niet? Als je kiest voor een auto kies je ook voor de belasting die daar bij hoort. Dat heeft niets met moraalridderschap te maken.

Reageer