Lijsttrekker D66 test liberalisme VVD

Zwolle – De lijsttrekker van D66 Zwolle, Jan Brink, heeft kennis genomen van het plan van de VVD om bij Zwolse wijken kentekenscans te maken om daarmee inbraken te voorkomen. Brink vindt dat de VVD een enorme fout gemaakt heeft en schreef een Open Brief naar lijsttrekker van de VVD Zwolle, Rene de Heer.

Brink: "Gisteren presenteerde de Volkpartij voor Vrijheid en Democratie in Zwolle een plan om een nieuw wapen in te zetten in de strijd tegen woninginbraken. Kentekenplaten herkenning in bepaalde wijken waar veel inbraak is. Volgens jou heeft het elders geleid tot een daling van het aantal woninginbraken naar 0. Ik denk dat u met dit voorstel als liberaal een enorme fout maakt. Laat ik voorop stellen dat iedereen met zijn handen van de eigendommen van anderen af moet blijven. Diefstal en mishandeling zijn misdrijven die ongelofelijk veel impact hebben op slachtoffers. Dit is wat mij betreft de echte zware criminaliteit die de politie hard moet aanpakken, maar niet tegen elke prijs. De roep om meer veiligheid gaat altijd ten koste van de bewegingsvrijheid en persoonlijke vrijheid van mensen. De overheid moet hele goede argumenten hebben om vrijheden af te pakken."

Vervolg Open Brief:

Zelfs als je bijna alle persoonlijke vrijheid inlevert, kunje als overheid de veiligheid niet garanderen. In totalitaire staten als het China van 10 jaar geleden en Noord Korea komt misdaad en diefstal nog steeds voor. Het blind verzamelen van bewijs en informatie is doodeng als die onbegrensd wordt toepast. De informatie is er, maar we hebben geen enkel idee waar die informatie uiteindelijk voor gebruikt gaat worden. Voordat je het weet moet je je over vier jaar verantwoorden over wat je vanochtend om 11 uur gedaan hebt. “Ehh, weet ik niet meer” kan in die situatie wel eens het verkeerde antwoord zijn.  Ik heb de afgelopen jaren boeken gelezen over diverse maatschappelijke en politieke onderwerpen. Moet ik me daarover later verantwoorden? Willen we dat straks iedereen die een Zwolse woonwijk inrijdt ter verantwoording kan worden geroepen? En bovendien maakt de rechtstaat helaas regelmatig fouten. In 2012 werd aan 4783 onschuldigen een totaalbedrag van 11,1 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Voor alle bovenstaande bezwaren zijn er gelukkig waarborgen in onze rechtstaat.

Naast de bovengenoemde principiële bezwaren zal het plan van de VVD waarschijnlijk leiden tot een aantal praktische bezwaren. De afname in de ene wijk zal waarschijnlijk zorgen voor toename op andere plekken , de politie inzet om de overbodige informatie na te lopen zal enorm zijn en het voorstel kan waarschijnlijk niet plaatselijk ingevoerd worden.

Op 23 november 2013 stond in de NRC een treffende analyse van positie van de VVD ten opzichte van privacy. Geschreven door Landelijk Voorzitter Christiaan Kwint en Landelijk Vicevoorzitter Tom Leijte van de JOVD:

“De VVD heeft een lange traditie van bescherming van de rechtsstaat en het individu. Vandaag, op het VVD-congres, staan we op een historische tweesprong. Kiezen we voor een open samenleving of voor een controlestaat? Kiezen we voor de vrijheid van het individu of controle over het individu? Kiezen wij voor vertrouwen of voor wantrouwen

Wij roepen de VVD op te kiezen voor de vrijheid van het individu, voor de open samenleving en voor vertrouwen in plaats van wantrouwen. Wij roepen de VVD op haar liberale grondbeginselen eer aan te doen. VVD’ers, zorg ervoor dat Thorbecke weer rustig kan slapen.”

Nu ben ik niet degene die de VVD de maat moet nemen, maar juist in het streven naar en het bewaken van persoonlijke vrijheid vind ik een kernwaarde van het liberalisme waar ik pal voor sta. De VVD Zwolle op dit moment in mijn ogen niet. Afgelopen maandag stemde de VVD tegen een motie om meer inzicht te krijgen in het verzamelen en delen van informatie door de gemeente Zwolle. Vandaag presenteerde de VVD  in Zwolle een plan om grootschalige kentekencontroles in te zetten tegen woninginbraak.

Graag wil ik u uitnodigen om een ander antwoord op het aanpakken van woninginbraken te formuleren. De politiecapaciteit gericht inzetten op plaatsen en momenten die daarom vragen. Gerichte aanpak heeft er de afgelopen tijd voor gezorgd dat veel inbrekers zijn opgepakt in Zwolle. Inbrekers die trouwens vaak uit de eigen buurt of stad kwamen en niet met de auto. Daarnaast kunnen we nog steeds heel veel aan inwoners zelf vragen. Preventieve maatregelen, zoals goed hang-en- sluitwerk, en goede verlichting. Toezicht en extra opletten door inwoners ook. De politie en de gemeente kan meer met inwoners optrekken om samen dit probleem op te lossen. En dat mag wat mij betreft ook wat kosten. Maar dan wel met een goede balans en afweging  tussen vrijheid en veiligheid.

Kunnen wij elkaar op dit liberale punt vinden?

Jan Brink

Lijsttrekker D66 Zwolle 

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Dat privacy-vraagstuk vind ik geleuter worden, want daar hebben we toch geen invloed op en ik heb niks te verbergen, maar ik vind het goed dat D66 frontaal de aanval kiest op dit punt van de VVD. Want het slaat nergens op wat meneer de Heer wil.

 2. De VVD probeert (landelijk) terrein terug te winnen op de afvallige Wilders en kiest voor een gelijke populistische aanpak. De liberale beginselen worden daarbij verloochend. Op lokaal niveau wordt dat gretig overgenomen. De VVD Zwolle zit tussen de verkiezingen in slechts op de schoot van de ondernemer en omgekeerd. Laat duidelijk zijn dat het belang van de ondernemer uit het oogpunt van het algemeen belang ook gediend moet worden, maar om voorafgaand aan de verkiezingen, alleen om stemmen te trekken, een paar populistische onderbuik ideetjes te lanceren, is wel zeer doorzichtig. Althans voor degenen die het willen zien. De VVD heeft het sociaal-liberalisme verkwanseld, de partijen die het nu omarmen krijgen mijn lof.

 3. …en voor de rest gooit iedereen zijn hele privé-leven op internet via social media en hebben vervolgens wel een probleem als er een kentekencontrole plaats vindt. Nogal kortzichtig vind ik.

 4. …en er zijn mensen die zeggen niets te verbergen te hebben, maar doen wel de wc deur op slot als ze gaan poepen. Nogal kortzichtig vind ik.

 5. Goede zaak wat de Vvd wil want ondertussen is het wel bekend dat het meestal over de grens komend tuig uit het het westen van het land langzaam maar zeker ook bezit van Zwolle en omgeving gaan nemen.

 6. Ik ben ’t echt heeeel oneens met wat Jan Brink
  schreef:
  “De roep om meer veiligheid gaat altijd
  ten koste van de bewegingsvrijheid en
  persoonlijke vrijheid van mensen. De overheid
  moet hele goede argumenten hebben om vrijheden
  af te pakken.”
  Kom op zeg. De roep om meer veiligheid
  gaat immers ten koste van de bewegingsvrijheid
  van overvallers, inbrekers en
  andersoortige criminelen.
  Ik zou hopen dat Jan Brink gaat helpen
  om de ‘persoonlijke vrijheid’ van
  mensen met slechte bedoelingen daarmee, BEPERKT!

 7. Leonardo’s, ik vind het veiligheidsvraagstuk geleuter worden. Ik wens ook geen spatie meer aan informatie aan de overheid af te staan dan momenteel het geval is. Liever eens inbreker in mijn huis, dan een overheid continu vuistdiep inmijn persoonlijke levenssfeer.

 8. Lensinc; heb je bewijzen voor je stelling? Mijn indruk is dat politici nogal hijgerig achter incidenten aanlopen en ik heb geen beeld bij jouw stelling dat Zwolle overspoeld wordt door buitenlandse criminelen die afkomstig zijn uit het westen van Nederland. Dat op zich vind ik al wonderlijk bedacht van jou.

 9. D66 en de VVD hebben het opeens in verkiezingstijd over veiligheid terwijl die al langer in het geding is en geen goedkoop issue hoort te zijn om in verkiezingstijd mee te scoren.

 10. @Leonardo,Ik denk dat ik weet wat Lensinc meent te zeggen.
  Hij doelt hier waarschijnlijk op burgers uit “voormalige” overzeesche gebieden van een bepaalde onderwindse eilandengroep met een wat gebrekkige opleiding,gebrekkige kennis van de Nederlandse taal,een gebrekkige (werk)mentaliteit en een vaak zorgvuldig en vakkundig samengesteld strafblad die in Nederland zonder enig probleem worden toegelaten en via het in het westen van ons land gelegen Schiphol direct worden vervoerd naar bv de Palestrinalaan.
  Die mensen die van alle bevolkingsgroepen in Zwolle specifiek worden genoemd als één van de vijf grootste problemen van de gemeente zwolle(lees de vijf aandacht/speerpunten van de gemeente Zwolle)daar heeft Lensinc het volgens mij over.

 11. Prima Zwolleeder, zijn mensen met een Nederlands paspoort dus wat wil je daaraan doen? Zeggen dat ze teruggestuurd moeten worden naar hun eigen land is een fabeltje, waarmee oa Wilders zo’n 1,5 miljoen blinde volgelingen blij wil maken. Wetende dat hij uit zijn nek zwetst.

 12. Leonardo dat jij beweert dat er 1,5 miljoen mensen als kuddedieren achter de Pvv aanlopen zegt al genoeg over jou.Zwolleeder heeft het duidelijk en netjes hier op dit weblog uitgelegd en daar is geen speld tussen te krijgen.Hoeveel jaren is het kuddevolk niet achter de Pvda en Cda aangelopen.

 13. Mijn beste Lensiinc, nergens zeg ik dat Zwolleeder zijn punt niet duidelijk heeft gemaakt, maar ik zeg alleen dat wat hij zegt niet kan. Meer niet en Wilders roept wel degelijk dat hij die mensen terug wil sturen terwijl dat niet mogelijk is, hij weet dat en daar houdt hij zijn aanhang mee voor de gek en diezelfde aanhang prikt daar niet doorheen. Misschien had ik mij wat diplomatieker uit moeten drukken, het zij zo.

Reageer