PvdA wil eerder hulp bij oplopende schulden

Zwolle – De PvdA wil mensen waarbij de schulden hen boven het hoofd dreigen te groeien eerder helpen. In Nederland heeft 1 op de 6 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. De partij wil voorkomen dat deze laatste groep in de problemen komt, door uit de hand lopende schulden eerder te signaleren zodat er gericht kan worden ingegrepen. Dat staat in een actieplan dat verschillende lokale lijsttrekkers en PvdA Tweedekamerleden Tunahan Kuzu en Mariëtte Hamer vandaag hebben gepresenteerd.

Nelleke Vedelaar, lijsttrekker PvdA Zwolle: “Het is verschrikkelijk als mensen vastlopen in schulden. Niet meer kunnen slapen als je de huur of de hypotheek niet meer kunt betalen, als je geen boodschappen meer kunt doen en als je niet meer goed voor je kinderen kunt zorgen. Schuld creëert armoede, en geen kind, geen mens zou in armoede moeten leven. Juist daarom moeten we mensen die kopje onder dreigen te gaan eerder de helpende hand bieden.”

De PvdA wil dat dienstverleners meer gaan kijken naar de persoon achter de schulden. Zo moeten zij binnen twee weken na een aanmaning telefonisch contact opnemen met de schuldenaar. Een schuldachterstand van enkele maanden moet verplicht bij de gemeente worden gemeld zodat problemen eerder gesignaleerd worden.

Via een landelijk beslagregister kan dan worden gekeken hoeveel schuld iemand heeft, zodat mensen niet onder het bestaansminimum terecht komen. Tot slot moeten mensen bij een aanvraag van een WW of bijstandsuitkering een budgetadviesgesprek krijgen over hoe zij omgaan met de verminderde inkomsten. Het hele plan is te vinden op de website van de PvdA.

Artikel delen:
Reacties 39
 1. Vierkiezing stunt van Nelleke. Jetta Klijnsma en Diederik Samson laten echt zien hoe rechts PVDA aan het worden is. Daar moet je bij de gemeente raadsverkiezingen ook bij nadenken.

  De leiders zijn en blijven bepalend en ik geloof niets van wat Nelleke nu beweert.

  De wachtlijsten bij de schuldhulpverlening in Zwolle zijn schrikbarend. Hoe wil Nelleke de toestroom dan gaan begeleiden?

 2. Wat verschrikkelijk hypocriet. De PVDA heeft als regeringspartij mede besloten om de lasten te verhogen en is dus medeschuldig aan de gevolgen van het huidige beleid. Gaan ze nu op lokaal niveau dit proberen te repareren? N.a.v. een artikel over een wethouder, die op kosten van de gemeenschap voor tonnen mooie buitenlandse reisjes maakte, verscheen in een landelijk dagblad de volgende tekst: Vreemd dat een partij als de PvdA verworden is tot een instituut waar de grootste graaiers zich blijkbaar kiplekker voelen onder het mom dat men er voor het volk is. Leugens, bedrog, sinterklaas spelen, nivelleren, dus toch de partij van de Armoede, behalve voor zichzelf.”

 3. @Leon

  Kritiek op de PvdA is terecht, maar dat neemt niet weg dat de kiezers de VVD, de partij van de uitbuiting, nog steeds de grootste hebben gemaakt op landelijk niveau.

 4. *Nelleke Vedelaar, lijsttrekker PvdA Zwolle: ⤽Het is verschrikkelijk als mensen vastlopen in schulden. Niet meer kunnen slapen als je de huur of de hypotheek niet meer kunt betalen, als je geen boodschappen meer kunt doen en als je niet meer goed voor je kinderen kunt zorgen. Schuld creëert armoede, en geen kind, geen mens zou in armoede moeten leven. Juist daarom moeten we mensen die kopje onder dreigen te gaan eerder de helpende hand bieden.⤝*

  Komt ze nu pas mee? Volgens mij is dit al gaande sinds de euro! Konden we dat maar terug draaien!

 5. Leon, je betoog snap ik. Ja, de lasten zijn verzwaard, maar er zijn ook heel veel mensen in de problemen gekomen doordat ze jarenlang op veel en veel te grote voet hebben geleefd. Triest, maar waar. Altijd maar “de overheid” de schuld geven vind ik te makkelijk. Ik vind wel dat er wat aan de wachtlijsten bjj de schuldhulpverlening gedaan moet worden.

 6. Te triest voor woorden. De Nederlandse bevolking moet behoorlijk de broekriem aanhalen, de werkeloosheid was nog nooit zo hoog, de voedselbanken schieten als paddestoelen de grond uit om mensen te kunnen helpen en jawel deze PVDA minister zoals een echte PVDA’er het doet, geeft 15 miljoen weg naar een ver land voor een renovatie van het vliegveld, waar de eigen minima snakken naar wat bestedingsruimte of lastenverlichting. Wederom een bevestiging dat de PVDA Sinterklaas speelt met door ONS allen betaalde belastinggeld.

 7. PvdA moet zijn zaakjes eens op orde hebben, de mensen screenen die ze aannemen zodat er geen geld wordt verduisterd.

  Co Verdaas? Schuldig aan fraude, onjuist declareren, nooit voor veroordeeld en is nu directeur van een overheidsorgaan?

  Zo rolt de PvdA. Het moet eerlijker. Geld verduisteren, fraude plegen om vervolgens een goed betaalde baan te krijgen en op het pluche zitten.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Co_Verdaas
  http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=154753&cat=1

  Of Bert van der Roest, Pvda raadslid uit Utrecht. Stelen van de armen, ontkennen en ontslag nemen om daarna je hand op te houden voor wachtgeld.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3579090/2014/01/17/PvdA-Geef-stelend-raadslid-Van-der-Roest-zijn-wachtgeld.dhtml

  Het moet eerlijker en socialer. En eerder hulp bij schulden minima. Laat mij niet lachen…

 8. Politici krijgen vaak het verwijt dat ze een beperkte horizon hebben, namelijk 4 jaar tot de volgende verkiezingen. Zo te lezen lijden kiezers aan iets vergelijkbaars: verwijten van bezuinigingen aan de huidige regeringscoalitie, terwijl de coalities ervoor, CDA en VVD, samen met CU, D66 en GL ook forse bezuinigingen hebben ingezet. En laten we wel wezen, ook de partijen die aan de zijlijn ‘boe’ staan te roepen (PVV, SP) zullen niet aan bezuinigingen ontkomen wanneer ze regeringsverantwoordelijkheid hebben. Ze zullen ongetwijfeld andere keuzes maken, maar er ook niet aan ontkomen om pijnlijke maatregelen te nemen.
  19 maart zijn gemeenteraadsverkiezingen. Laten we de partijen beoordelen op hun daden en resultaten voor Zwolle in de afgelopen jaren.

 9. Bericht door Leon, op 23 februari 2014 10:31
  Te triest voor woorden. De Nederlandse bevolking moet behoorlijk de broekriem aanhalen, de werkeloosheid was nog nooit zo hoog, de voedselbanken schieten als paddestoelen de grond uit om mensen te kunnen helpen en jawel deze PVDA minister zoals een echte PVDA’er het doet, geeft 15 miljoen weg naar een ver land voor een renovatie van het vliegveld, waar de eigen minima snakken naar wat bestedingsruimte of lastenverlichting. Wederom een bevestiging dat de PVDA Sinterklaas speelt met door ONS allen betaalde belastinggeld.

  Leon.
  Heb jij uberhaupt wel eens gehoord dat investeren de basis is van verdienen?
  Je hebt een nogal een kort door de bocht mening,met heel veel kritiek,maar tot nu toe heb ik van jou ook geen enkele bijdrage kunnen lezen,waar jij zonder vervelende maatregelen aan alle wensen zou kunnen voldoen,waar iedereen van alle sociale voorzieningen kan blijven genieten,we gewoon maling hebben aan de staatschuld en we gewoon door leven of er genoeg geld is. Hoop dat jij het ei van Columbus kunt leveren,anders de onderstaande link eens lezen,wat het in jou ogen het weggeven van 15 miljoen in werkelijkheid betekent.

  http://www.eturbonews.com/43033/netherlands-supports-expansion-kilimanjaro-international-airport

 10. En Leon, 15 miljoen is niks op al die miljarden die we tekort komen
  Zeg dan gewoon dat je hobby is om alles wat links is te bashen. Dan ben je tenminste eerlijk. Je argumenten zijn veel te makkelijk. Tegenover iedere graaiende PVDA’er staan evenzoveel graaiende politici van andere, ook rechtse, partijen.

 11. Het is de kliek van politici en bankiers/verzekeraars geweest die ons in de financiële sores gestort hebben en waarvoor de gewone belastingbetalers nu mogen opdraaien.
  Het vrijemarktdenken werd al een beetje in gang gezet door Lubbers, maar onder de PVDA-kabinetten van Wim Kok werd het ongebreidelde Angelsaksische kapitalisme helemaal de vrije hand gegeven.
  De voormalige vakbondsman en PVDA leider Kok die na zijn regeerperiode via diverse commissariaten, o.a. ING Bank, miljonair is geworden, wenst zich niet te verantwoorden voor het leed dat hij heeft aangericht.

  Een verhelderend inkijkje in de oorzaken van de huidige crisis:

  Topbankier schetst een beangstigend beeld van de megalomane macht van banken.

  Locatie: een ontruimde kantoorkolos in Frankfurt, het financiële hart van de eurozone. De inmiddels ontslagen zakenbankier Rainer Voss (o.a. Deutsche Bank) vertelt openhartig over de financiële praktijken in de bankenwereld en over zijn eigen rol daarin. Wrange herinneringen ophalend filosofeert en speculeert hij over wat we vanuit deze sector nog kunnen verwachten. Tegenlicht selecteerde de meest pakkende passages uit de documentaire Master of the Universe (regisseur Marc Bauder) en gaat in op de nog onderbelichte kanten van wat de ??bankencrisis?? is gaan heten. De vraag is: hoe nu verder, in Nederland, in Europa?

  Tijdens de kapitalistische gloriedagen in de jaren tachtig en negentig maakte Rainer Voss een bliksemcarri?re en verdiende voor zijn bankbazen soms wel een miljoen dollar per dag. Hij leidde het leven dat daarbij hoorde en ondervond aan den lijve hoe het rustige en behoedzame ??Rijnlandse?? bankieren steeds meer moest wijken voor het nietsontziende Angelsaksische denken: de bank als regelrechte kapitaalmachine. Zijn terugblik, maar ook zijn toekomstvisie op het bankwezen is weinig bemoedigend.

  Tegenlicht bespreekt passages uit Master of the Universe met financieel geograaf en journalist Ewald Engelen en met Herman Wijffels, voormalig bestuursvoorzitter van de Rabobank. Wijffels presenteerde in de zomer van 2013 het eindrapport van de Commissie Structuur Nederlandse Banken met daarin voorstellen voor een ??dienstbaar en stabiel bankwezen?? in Nederland. In Brussel, waar de nieuwe regels voor een Europese bankenunie op de vergadertafels liggen, interviewt Tegenlicht regisseur Jos de Putter Bernard Lietaer, schrijver van ??Geld en Duurzaamheid. Van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem??.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1393144

 12. @Leonardo, het gaat mij niet om specifieke politieke partijen, maar om de naïviteit waarmee in Zwolle plannen worden gelanceerd om situaties te repareren. Situaties, die door dezelfde politieke partij landelijk worden veroorzaakt.

 13. Ook al helpt dweilen met de kraan open niet afdoende, is het altijd een optie om het te proberen echter: de vraag is of een gemeente het niveau is om de ellende die op landelijk niveau over ons wordt afgeroepen te repareren. Daarbuiten is het discutabel als het ook nog eens door een en dezelfde partij gebeurd, erg doorzichtig.

 14. Welke partij nu nog de steun in Nederland verdiend ook plaatselijk, voor vele is het de vraag wie en wat is nog te vertrouwen.

  De ‘oud wethouders’ zoals Dannenberg kiezen voor het geld en zetten hun ook laag op de kieslijst om maar de indruk te geven zie je wel ik ben er nog voor de lokale politiek.

  Links, rechts, midden, democraat, dat is niet 1 politieke partij meer.
  Christelijk, moslim, hindoe of atheïst maakt niet uit wat voor kleur of overtuiging je hebt, er is niet een partij die echt durft uit te komen waar ze voor staan. Voor mij heeft sowieso de PVDA, VVD afgedaan.

  Welke partij wel, weet ik ook niet, misschien alle Nederlanders een keer blanco stemmen?

  Het gezegde zo de wind waait, waait mijn rokje is binnen de landelijke en lokale politiek een dagelijks te gebruiken gezegde.

 15. Dus: Volksvertegenwoordiging afschaffen. Dictatuur werkt eigenlijk ook veel beter dan democratie. Kan veel sneller beslissen omdat allerlei vertragende procedures, zoals inspraak bijvoorbeeld, overgeslagen kan worden.
  Er is al een Postbus 51-spotje waarin dit uitgelegd wordt.

 16. Welja, koop een huis waarvoor je meer betaalt dan de vraagprijs, neem een tophypotheek gebaseerd op een dubbel inkomen, sluit een woekerpolis af zodat je maandelijks meer overhoudt om te consumeren, beleg je spaarcenten bij Icesave want dat levert meer op, neem de overwaarde van je huis op om leuke dingen van te doen, ga een paar maal per jaar op vakantie en koop je superdelux espresso-apparaat op afbetaling, koop sowieso alles op afbetaling. En als je dan werkloos raakt of gaat scheiden of misschien wel allebei, dan geef je gewoon de overheid de schuld. Die had jou moeten waarschuwen of moeten voorkomen dat er een recessie kwam. Die moet er in ieder geval voor zorgen dat jij geen geldzorgen hebt. Want een eigen verantwoordelijkheid hebben? Nee, dat is teveel gevraagd.

 17. @Gerlof,
  Daar heb je zeker een aantal punten!

  Al die foute dingen zijn wel veelvuldig gepromoot en daar moet je als realistisch denkende burger dan wel doorheen kunnen kijken.
  Het blijkt dat velen onder ons dat niet kunnen.

 18. Een groot deel van de mensen leed aan ongebreidelde consumptiedrift en hebzucht en had een eindeloos vertrouwen in voortgaande groei van het inkomen. Als je er niet aan meedeed was je een loser. Nu mogen we met ons allen meebetalen aan de gevolgen van dit onverantwoordelijke gedrag.
  Zeker is de crisis begonnen bij de banken die ingewikkelde constructies aanboden. En door Bush die vond dat elke Amerikaan een eigen huis moest hebben. Daar liep het mis. Door de verwevenheid van de economie verspreidde de crisis zich razendsnel. Niemand maakte bezwaar, want het was profijtelijk voor velen. Als ik dan die zielige verhalen hier leed, waar de politiek overal de schuld van krijgt en er opgeroepen wordt om nu de democratie overboord te gooien door stemmen als zinloos te bestempelen, dan stel ik vast dat eigen verantwoordelijkheid een concept is dat voor velen te hoog gegrepen is.

 19. Gerlof,

  Fijn dat je even wat tegengewicht biedt aan het linkse gezever hier.

  Gadverdamme wat is het hier toch soms een naar huilend clubje mensen. Iedereen is zielig en niemand is debet aan hun eigen leventje. Lekker wijzen naar de politiek en maar klagen over bezuinigingen. Maar ondertussen het doodnormaal vinden onbegrensd gebruik te kunnen maken van zorg, uitkeringen, bijstand, toeslagen en algemene middelen. Alsof het allemaal niks kost….

 20. Gerlof, ik denk dat je in je laatste zin gelijk hebt. Het onvermogen voor het nemen van de eigen verantwoordelijkheid, staat wel in een context. En wel die van een maatschappij waarin alleen je oogleden niet zijn voorzien van reclame. De vrije markt biedt de ruimte voorbedrijven om mensen telkens op manipulatieve wijze over te halen om geld te besteden aan hebbedingetjes in plaats van aan latente zaken die echt nodig zijn. Met de digitale betaalmethoden is daarin het overzicht ook nog eens sneller kwijt. Inderdaad, hoe meer we de maatschappij inrichten als onoverzichtelijk speelveld met oneindig veel afleidingen, hoe minder mensen nog in staat zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. De mensen die als eerste in dit systeem door de mand vallen, zijn echter vaak niet degenen die het meest van dit systeem profiteren. Ik veroordeel dit dan ook zeker niet.

 21. Jammer dat ik met mijn baggerschuiten humor niet meer op het lwl gastenboek kan. Zit potdicht echt jammer. Het is al half elf dus ik trek even een potje open vandaag. Hopelijk is het gastenboek snel weer open want hier is het maar een zoer links klikkie. Groetjes aan mijn maatje jan.

 22. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voorstander van hulp bij schulden. Die mensen hebben grote problemen en komen er vaak niet op eigen kracht uit.
  De toestroom wordt echter voor een aanmerkelijk deel veroorzaakt door de groep die ik beschreef. Mensen die het ooit meer dan goed hadden, maar door werkloosheid en/of scheiding in de problemen zijn geraakt. Mensen die te lang meer geld uitgaven dan er binnenkwam.
  Ik reageer op dat gejank hier over Angelsaksische systemen en deze regering. En op dat rechtse gezever, zonde! Op de oproepen niet te gaan stemmen. Alsof dat een oplossing biedt.
  Zelf stem ik op Nelleke Vedelaar. Zij is een goede wethouder met hart en verstand op de juiste plaats.

 23. Wat Gerlof zegt.

  De schuld ligt vaak niet bij het individu, het ligt meestal aan de overheid. Zo wordt er gedacht en daar moeten we vanaf. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun daden.

 24. Nou Bernard ik vindt de Lwl helemaal niet op de Pvv lijken.
  Dan kun je net zo goed zeggen dat D66 op de Partij van de dieren lijkt.
  Eigenlijk lijkt de Pvda wel wat op de Lwl want het zijn dezelfde onbenullen die in deze partijen zitten.

 25. Ja, dat is inderdaad het vreemde dat dat algemeen geloofd werd. Waarschijnlijk omdat het zo vaak gezegd werd. Niemand kon mij uitleggen waarom dat zo zou zijn. Maar nam ik dat dan ook maar aan. Hetzelfde idee als met een kettingbrief.

 26. Wat is het probleem Reinoud? Waarom maak jij je zo druk om het LWL gastenboek, hier gaat het over politiek, daar over onzin. En wat heeft dat met dit topic te maken?

Reageer