Swollwacht negeert Studentendebat

Zwolle – Omdat bij het Studentendebat van ZHTC niet alle partijen mee mogen doen aan het debat gaat de lokale politieke partij Swollwacht niet naar de bewuste avond. Swollwacht wil of gelijkwaardig meedoen of anders niet.

Nelleke Vedelaar (PvdA), Tjitske Siderius (SP), Henk Schippers (D66), Thom van Campen (VVD) en Johannes de Vries (ChristenUnie) debatteren woensdag 12 maart onderling én met de studenten over Zwolle. Toen Swollwacht lijsttrekker William Dogger deze aankondiging op Weblog Zwolle las dacht hij dat er iets mis was gegaan met het aanmelden voor de debatavond. Emile Hoogterp laat namens ZHTC via een bericht aan Dogger weten dat "meerdere partijen niet in het pannel zitten, en dat in de sociëteit en qua tijdsplanning er niet voldoende ruimte is om alle politieke partijen als debater ruimte te geven". Hoogterp zegt dat als andere partijen komen ze in het publiek zitting moeten nemen. Dogger vindt het een gemiste kans dat niet alle partijen in gelijkwaardiheid deel mogen nemen, zoals dat bij andere stadsdebatten wel het geval is. Swollwacht wil wel naar het debat gaan, maar alleen als ze volwaardig en gelijkwaardig mee mogen doen. Dogger: "Wij komen niet als voorgeselecteerde tweede keus, dus als voornamelijk toehoorder! Wij zullen dan ook om voornoemde reden, met de nadruk op helaas, niet aanwezig zijn!"

Artikel delen:
Reacties 34
 1. Merkwaardige redenering van Hoogterp. Alsof ruimte en tijd bepalen hoeveel partijen je uitnodigt.
  Bepalend hoort te zijn de mening van de partijen over studentenzaken.
  Doe dan de helft van de partijen voor de pauze en de andere helft er na.
  Anders voorbeeld van William volgen.
  Dit is in ieder geval een verkeerde vorm van selectie.

 2. Als lijsttrekker van GroenLinks Zwolle kijk ik helemaal vreemd op van dit bericht. Bij mijn weten hebben wij nog helemaal niet van de organisatie vernomen dat wij niet aan het debat zouden kunnen deelnemen.

  Ik vind dit een heel merkwaardige gang van zaken. Op welke criteria is de selectie van de partijen die wel mogen debatteren tot stand gekomen? En waarom wisten we niet tevoren dat er maar een paar partijen mee zouden kunnen doen?

  Ik doe een dringend beroep op ZHTC om alle partijen ruimte te geven om volwaardig mee te debatteren met elkaar en met de studenten. Alle Zwollenaren hebben het recht volledig te worden geïnformeerd over alle politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen.

 3. Scenario: Hoogterp (oud- kandidaat voor de SP) nodigt twee lijsttrekkers uit. Partijgenoot Siderius zal de hele avond op Vedelaar inhakken. De andere kandidaat raadsleden hebben het nakijken.

 4. Vreemd dat Swollwacht niet bij het debat is uitgenodigd. Ow, Hoogterp oud SP kandidaat? Vast een één tweetje gespeeld met Siderius. Kan ze de halve avond haar slappe betoog gaan houden.

 5. Iedereen mag toch zelf weten wie hij op z’n feestje uitnodigd? Sinds wanneer moet je iedereen die je niet uitnodigd een bericht sturen???(Bij deze; beste politici: u bent allen NIET uitgenodigd op mijn verjaardag!) ZHTC heeft een keuze gemaakt, zodat er blijkbaar iets dieper doorgepraat kan worden. Niet zo Calimero-erig allemaal zeg! Bij landelijke verkiezingen zijn er ook altijd een paar debatten op tv met alleen de grotere partijen.
  En tja soms blijkt dan achteraf dat een niet-uitgenodigde partij toch groter werd..
  Of organiseer zelf een debat; wat een gebrek aan oplossend vermogen om dan op dit weblog te gaan klagen. Sielug!

 6. Nog een ideetje voor de klagende politici: schrijf eens wat inhoudelijke argumenten en ideeën op waarom het de moeite waard is om jullie uit te nodigen? Wat voor interessants hebben jullie te melden?

 7. Op 11 januari nodigde ZHTC alle partijen uit deel te nemen, sterker, via de raadsgriffie werd een mail verspreid die begint met de tekst “Leuk dat uw partij met ons debat wil meedoen”. Deze mail is te vinden op de gemeentelijke website (http://zwolle.notudoc.nl/cgi-bin/homepage.cgi#, klikken op studentendebat 12 maart). Verder staat nergens in de mail iets over een maximum aantal partijen dat kan deelnemen. Ook is het bijzonder dat de uitnodiging wel via de raadsgriffie loopt, maar het afmelden van de deelname van een aantal partijen via de pers.
  Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Wij hebben het debat nog in onze agenda’s staan en willen graag de studenten die aanwezig zijn informeren over de standpunten van alle politieke partijen in Zwolle. Ook die van GroenLinks. Wij rekenen er op dat de organisatie ook tot dit inzicht komt.

 8. Prachtig om te zien hoe een aantal politieke partijen reageren op het moment dat ze hun vierjaarlijkse kunstje weer moeten laten zien om kiezers te winnen. De komende drie jaren zie je ze weer weinig tot niet.

  ZHTC maakt een keuze en daar hebben ze als organisator het volste recht toe. Als de politieke partijen het er niet mee eens zijn dan komen ze toch niet? Dat zou pas een statement zijn! Ow wacht, gezamenlijk een statement maken daar zijn we niet zo goed in tijdens verkiezingstijd.

 9. Vanzelfsprekend doet Swollwacht heel graag mee aan elk debat, dus ook aan het studentendebat. Als tot deelname voor alle 11 partijen alsnog wordt besloten door de betreffende organisatie, dan is Swollwacht alsnog en graag van de partij. Emile Hoogterp is daar overigens van op de hoogte.
  Vriendelijke groeten,
  William Dogger, lijsttrekker Swollwacht

 10. Ja heb ik gelezen John. Dat verandert toch niets aan mijn reactie?

  Wel opvallend dat in verkiezingstijd ineens allerlei lijsttrekkers hier reageren en in de tussentijd jij één van de weinige gemeenteraadsleden bent die hier actief reageert. Dit bevestigt mijn beeld dat er nu even snel zieltjes gewonnen moeten worden zodat ze weer lekker vier jaar kunnen zitten.

 11. Wouter, ik reageerde op “ZHTC maakt een keuze”.
  Gelet op de uitnodiging deed ze dat ergens tussen de uitnodiging en de debatavond, zonder betrokken partijen te informeren. Hoogterp komt met een verklaring nadat er iets over bekend geworden is en gereageerd wordt. Zie nogmaals de reactie van Remco.
  Vooraf de beperking aangeven was wel zo duidelijk. Zeker als je, zoals Hoogterp, gelieerd bent aan een van de betrokken en wel aanwezige partijen.

 12. Was Wiliam Dogger in het verleden niet opgestapt bij swollwacht en was er de verlopen periode geen problematiek in het bestuur van de swollwachtzodat er leden opgestapt waren .Heb er in het verleden op gestemt maar dat is nu wel voorbij bij mij .Heb in deze partij geen vertrouwen meer

 13. Beste Wouter,
  volgens mij heeft dit niets met zieltjes winnen te maken! In een debat wissel je standpunten met elkaar uit. Iedere partij zal het zijne willen aangeven over bepaalde standpunten en daar haar koers en verantwoordelijkheid over willen uitspreken tegenover het aanwezige publiek en andere deelnemende politieke partijen. Vervolgens hopende op een respectvolle en inhoudelijke discussie. Ik ben dan ook van mening dat alle partijen, groot of klein, mee moeten kunnen doen aan welk verkiezingsdebat dan ook. Dat lijkt mij een belangrijk gegeven binnen elk democratisch verkiezingsproces!
  Vriendelijke groeten,
  William Dogger, lijsttrekker Swollwacht

 14. John, eens dat het netter was geweest om vooraf te informeren. Qua aanwezige partijen blijft mijnsinziens staan dat ze een keuze hebben gemaakt en daar hebben ze het volste recht toe.

  Dat Swollwacht graag aanwezig wil zijn snap ik, maar de keuze ligt bij de organisatie.

  Overigens hebben dit soort debatten zeker wel tot doel tot het aantrekken van kiezers (‘zieltjes’) wat eens in de vier jaar plaatsvindt op lokaal niveau.

 15. Oké, Wouter.
  Overigens begrijp ik niet zo goed de opwinding over het doen en laten van partijen in campagnetijd. Dat is precies wat het is: campagne. Dus laten zien waar je voor staat en waarop je kunt worden aangesproken.

  Los daarvan staat hoe men contact houdt met de kiezer tussen de verkiezingen in. Dat kan inderdaad beter.
  Maar we moeten de redenering niet omdraaien.
  Vind ik.

 16. Als je opa en lijst lucht etc, ook uitnodigt wordt het echt gezellig druk en onwerkbaar
  Maar als je selecteert is het wel verstandig aan te geven waarom wie wel en wie niet

 17. Zie mijn reactie in ander topic. Volgens mij legt dat genoeg uit.
  Kan op mijn telefoon geen linkje plaatsen

 18. Dit schreef Emile in een ander topic over het Studentendebat:

  Wij organiseren een activiteit dus wij bepalen de vorm van de activiteit.leuk dat swollwacht of wie dan ook het debat negeert. Ze waren niet eens uitgenodigd. De selectie van partijen is willekeur. Volgend debat met een mogelijk ander onderwerp zal ook weer andere partijen aantrekken. Wij vinden dat 5partijen precies genoeg is van een zinvol inhoudelijk debat. Bij meer partijen krijgen enkel de partijen spreektijd en nauwelijks het publiek en dat vinden wij zonde.
  Verkiezingsprogramma’s kan iedereen zelf lezen.we willen een inhoudelijk debat om voor zwolle echt wat te veranderen.

  En dit debat wordt door ZHTC georganiseerd. Niet door mij alleen dus verwijzingen naar de sp slaan nergens op. We doen dit al jaren zo maar omdat er toevallig verkiezingen zijn is er opeens paniek? En de opzet van 5 partijen was al vanaf begin bekend. Mij werd gevraagd om wat te sturen naar griffie (wat ik gezien de overbodige commotie voortaan niet meer zal doen). Helaas bij de partijen die zich gepasseerd voelen niet. Aangezien ik meende dat de griffie enkel het programma ging gebruiken en niet de hele mail (die ik stuurde naar partijen die positief op onze uitnodiging hebben gereageerd).

  Ik ben maandagmiddag weer terug in Nederland. Mocht iemand nog behoefte hebben aan een toelichting? Bel/mail me. Het mag ook prima hier. Maar heb ernstig het gevoel dat een aantal die ik ook persoonlijk per e-mail heb gesproken het niet (willen) snappen.

 19. >:(studenten staan bekend als PVDA stemmers. Mogelijk dat de lokale partijen als bedreiging worden gezien. Jammer deze voorkeur en dat herstel je niet door wollige berichten vanuit het buitenland.

 20. Willem Lucht heeft het wel over een jongerenwerker in zijn bestuur,maar wie is het,waar en voor welke instantie werkt deze jongerenwerker?
  Er staan veel duistere personen op de kieslijst en in het bestuur,maar te controleren wie het zijn en of het de aangewezen personen zijn die geschikt zijn is niet te beoordelen.En mijn inziens zou dat op zijn minst mogelijk moeten zijn,nu is het voor mij een onduidelijk niet te traceren clubje ,waar totaal geen transparantie is,laat staan enige dossierkennis. Politiek bedrijven stelt iets meer voor dan dit niks onderbouwde keukentafel gewauwel.

  Beste Ella,
  de LWL is ook erg begaan met jongeren die de maatschappij in willen, wij hebben een aparte jongerenwerker in ons bestuur die zich met de jongeren bezighoud, uiteraard ben ik met mijn 60 jaar ook nog jong van geest en zou je willen verzoeken om ons een kans te geven en vooral op een locale partij te gaan stemmen, bij voorkeur LWL, wij willen verandering, meer verantwoording voor de jeugd, meer inspraak maar ook meer normen en waarden zodat sociale verloedering voorkomen gaat worden. stem dus LWL op 19 maart, je zal niet teleurgesteld worden!!

  De landelijke partijen hebben al zo lang het woord gehad, het woord is aan de locale betrokken zwolse partijen dus stem LWL als zwolle je lief is en veilig zal blijven!!

 21. Mooie vorm van democratie, alleen die uitnodigen die je wilt horen. Tuurlijk mag je op je feestje zelf je publiek uitzoeken. Maar hou dan een besloten partijtje. Het is toch handig om te horen hoe aankomende raadsleden hun standpunt bepalen en niet zittende raadsleden.
  Maar goed hou gerust jullie eigen verjaardagspartijtjes.

Reageer