Lammetjes van Zwolse schaapskudde

Zwolle – De eerste lammetjes van de Zwolse Schaapskudde zijn alweer geboren. Ze verblijven nu samen met hun moeders in een warme stal in Appelscha. Maar als het straks weer warmer wordt en ze wat groter zijn, komen ze naar Zwolle. Vanaf half april is de kudde met lammeren te bewonderen bij wijkboerderij de Klooienberg in Holtenbroek.

De schapen van de Zwolse schaapskudde zijn Schoonebeeker Heideschapen. Dit is een buitengewoon zeldzaam ras. Het is het grootste Nederlandse heideschaap en heeft een uitgesproken sierlijk voorkomen. De schapen krijgen hun lammeren vrijwel altijd zonder bemoeienis of hulp van de mens. De Schoonebeeker is een sterk en duurzaam ras en stelt weinig bijzondere eisen aan voeding, verzorging en onderkomen.

 

Kudde met herder

De Zwolse schaapskudde wordt gehoed door een herder. Vanaf half april vertrekken de schapen vijf dagen per week naar hun werkplek in het Westerveldsebos en het Holtenbroekerbos. Daar grazen ze de hele dag. ’s Avonds lopen ze terug naar hun nachtverblijf bij wijkboerderij De Klooienberg. Het gebeurt ook wel eens dat ze een nachtje in het begrazingsgebeid blijven logeren. Gabrielle Brinkman, de herderin van vorig seizoen, stop met haar werkzaamheden. Doordat één van haar honden geblesseerd is geraakt is het voor haar niet mogelijk om een nieuw seizoen te starten met de kudde.

Schapen vast onderdeel van groenbeheer

De Zwolse schaapskudde is een vast onderdeel van het Zwolse groenbeheer. Door schapen in te zetten als grasmaaiers wordt het groen op een duurzame manier onderhouden en is het goed voor de flora en fauna. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap. Insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van schapenbegrazing geen nadelen. Ook levert de inzet van schapen, in plaats van machines, voordelen op het gebied van de uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofgebruik.

Op de hoogte

Wil jij ook graag weten wie de nieuwe herder wordt van de schaapskudde en wanneer de kudde aankomt bij de wijkboerderij? Volg de kudde dan via twitter op @zwolsekudde en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en weetjes over de kudde.

Artikel delen:

Reageer