SP wil Zwolse erecode wachtgeld wethouders

Zwolle – De SP in Zwolle wil een Zwolse erecode over hoe wethouders omgaan met wachtgeld. De afgelopen jaren heeft wachtgeld voor oud-wethouders de gemeente zeker een miljoen gekost.

 

Situaties zoals rondom oud-wethouder Berkhout van de VVD die nog geen jaar in functie was, maar wel jaren achtereen wachtgeld ontvangt moeten worden gestopt. De SP vindt dit een onaanvaardbare verspilling van belastinggeld en wil vastleggen dat toekomstige bestuurders zich beter gaan gedragen. De SP zou het liefst wachtgeld helemaal versoberen, maar landelijke wetgeving staat de gemeente geen beperkingen toe. Daarom stelt de SP voor alle beoogde wethouders een vrijwillige gedragscode voor te leggen om excessen te voorkomen.

De SP stelt in ieder geval de volgende maatregelen voor:

 

§  afzien van wachtgeld wanneer er sprake is van vrijwillig voortijdig opstappen (tenzij er bijvoorbeeld sprake is van ziekte)

§  afzien van aanvullend wachtgeld wanneer er wel sprake is van een nieuwe fulltime baan

§  het inkomen baseren op gelijke percentages als de WW: eerste twee maanden 75% van het laatstverdiende loon, daarna 70%

§  net als reguliere werklozen bij sollicitaties niet alleen op zoek gaan naar passend werk voor een vergelijkbaar inkomen maar ook bereid zijn een stapje terug te doen.

 

Toekomstige wethouders van de SP in Zwolle zullen zich in ieder geval conformeren aan deze voorstellen. De SP hoop dat ook andere partijen deze stap willen zetten.

 

SP-lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘Grote wachtgeldkosten zijn kiezers terecht een doorn in het oog. De SP wil voor zover de wet het toelaat wachtgeldkosten zoveel mogelijk terugdringen. Deze stad heeft helaas voorbeelden gezien van hoe het mis kan gaan. Oud-VVD-wethouder Berkhout is al jaren niet meer in functie, maar leeft nog steeds op kosten van de stad. Wethouder Dannenberg is een beter voorbeeld: die heeft al een nieuwe baan gevonden voordat wachtgeld nodig is. Het is niet onredelijk dat wij aan bestuurders dezelfde eisen stellen als aan gewone werkzoekenden.’

Artikel delen:
Reacties 45
 1. aanpakken die graaiers van ex wethouders de gewone burger moet de gemeentekas op orde houden om die gasten te laten profiteren.Het politieke ambt lijkt wel steeds crimineler te worden

 2. Graaien? Het is nu eenmaal zo dat politici, dus ook wethouders een afspiegeling zijn van de samenleving waaruit ze gekozen worden.
  Maar daar waar de overheid de burger corrigeert, dient ook de overheid (de politiek) gecorrigeerd te worden.
  We lezen al teveel persberichten over corrupte, oneerlijke en chantabele politici.
  Dus als de SP daar z’n nek voor durft uit te steken vind ik dat moedig.

 3. Vrijwillige gedragscode of een erecode. Je hoeft je er niet aan te houden. Het mag wel. Stel dan niets voor.

  En naast VVD Berkhout, noem dan even in je eigen linkse straatje: Alida Kastelein (CDA), Hennie Kenkhuis (GroenLinks) en Hans Dijkstra (PvdA). Laatst genoemde kreeg vijftien jaar lang wachtgeld.

  Zo makkelijk om weer een wethouder van een blauwe partij erbij te halen. Het is weer verkiezingstijd, dat is wel duidelijk….

 4. De wachtgeldregeling is vrij recent behoorlijk versoberd. Oud-wethouders hebben recht op tussen de 6 maanden en maximaal 3 jaar en 2 maanden wachtgeld, gelijk aan de ww-duur. Er is een sollicitatieplicht. De percentages zijn 80% in het eerste jaar en 70% daarna.
  Een politiek ambtsdrager is niet gelijk aan een gewone werknemer. Die laatste geniet rechtsbescherming, de wethouder niet. Kijkend naar het aantal voortijdig vertrokken wethouders, dan is de conclusie dat het een uiterst onzeker bestaan is. We hebben recht op een goed bestuur. Wanneer we wethouders van kwaliteit willen, dan is het goed om aan onzekerheidsreductie te doen, want wie zet anders een goede vaste baan voor een onzeker politieke functie op het spel?
  Het voorstel van de SP zal ertoe leiden dat geen enkele wethouder bij politieke problemen de eer aan zichzelf zal houden en “om persoonlijke redenen” vertrekt. De raad zal dus altijd een motie van wantrouwen moeten indienen die breed moet worden gesteund en daarna eventueel – als de wethouder niet onmiddelijk zijn ontslag indient – een ontslagbesluit nemen. Daarmee worden de zaken dus altijd op scherp gezet.

 5. Wanneer ik als ‘normale’ burger ontslag krijg omdat ik een grote fout o.i.d. in mijn werk heb gemaakt, ben ik verwijtbaar werkloos en krijg dus helemaal geen uitkering. Wanneer ik wel een uitkering krijg, heb ik te maken met 2 maanden 75% van het laatst verdiende loon met een maximaal dagloon van 197 euro en daarna 70%. Me dunkt dat wethouders al een behoorlijke uitzonderingspositie hebben.

 6. Eens met Dame. Ik verbaas me erover dat er nog steeds mensen zijn die een baan als wethouder willen uitoefenen. Je doet het nooit goed en je kunt er elke dag uitgetrapt worden. Als dat vangnet ook nog eens wordt afgebouwd trapt zéker niemand daar meer in. In het bedrijfsleven heb je meer zekerheid en betere carri?rekansen.

 7. Goede inzet van de SP.

  Als de politiek de samenleving voorhoudt dat de “enige zekerheid, onzekerheid is” en voortdurend snijdt in het vangnet van de sociale zekerheid en de arbeidszekerheid dient zij zelf ook het goede voorbeeld te geven als ‘volksvertegenwoordigers’.

  De wachtgeldregeling voor politici is nog niet genoeg versoberd. 80% van het laatst verdiende loon in het eerste jaar en 70% daarna voor oud-wethouders is niet gelijk aan de eerste 2 maanden 75% van het laatst verdiende loon en daarna 70%.

  Oud-wethouders kunnen een mooie kostenpost opleveren, omdat 40% van de wethouders zijn termijn niet uitzit:

  Meer dan 40% van wethouders maakt termijn niet af

  do, 25/02/2010 – 18:17

  Meer dan 40% van de wethouders heeft sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen de rit niet uitgezeten. Ze zijn om diverse redenen opgestapt. De twee meest voorkomende oorzaken zijn gemeentelijke herindelingen en politieke conflicten.

  In de provincie Limburg vertrok maar liefst 67,3% van de wethouders voortijdig. Flevoland volgt met 52,1%, terwijl in Drenthe slechts 20,9% afhaakte. Van de 627 vertrokken wethouders, zijn 327 opgestapt vanwege een politiek conflict. In de provincie Overijssel stapten relatief de meeste wethouders op vanwege een conflict: 28,4%. Flevoland volgt met 26%, terwijl Friesland onderaan staat met 9,3%. In 173 gemeenten is tot nu toe geen enkele wethouder opgestapt. Dat is 37,3% van het totale aantal gemeentelijke colleges. In Zeeland is 61,5% van de colleges intact, in Flevoland slechts 16%.

  Douwe Jan Elzinga, hoogleraar te Groningen en grondlegger van het dualisme, verwachtte dat gewenning aan het dualisme in de gemeentelijke politiek zou leiden tot minder gesneuvelde wethouders. In de eerste duale raadsperiode van 2002 tot 2006 stapte echter 38,6% voortijdig op. De vertrokken wethouders zijn relatief vaak verbonden aan grote, debuterende lokale partijen

  Intrinsieke factoren en niet extrinsieke factoren horen centraal te staan in de keuze voor volksvertegenwoordiging.

 8. Dat wachtgeld gewoon afschaffen,Vangnet als je geen wethouder wil worden dan begin je er niet aan ,moet je dan alleen wethouder worden voor het wachtgeld wat een kul Bernard.Ik ken nog een ex-wethouder schnapsie van Doornemolen begint een camping in Duitsland maar strijkt ieder jaar wel 75000 euro wachtgeld op.Te belachelijk voor woorden.

 9. @nn Welke gewone werknemer wordt ontslagen omdat zijn medewerkers een fout hebben gemaakt? Dat kan een wethouder wel gebeuren. Als zijn ambtenaren hem niet of onvoldoende hebben ingelicht, dan is hij ervoor verantwoordelijk. En elke gewone werknemer kan vanwege luimen van zijn baas op staande voet ontslagen worden. Ook dat kan een wethouder gebeuren. Beleid dat eerst goed leek, kan na een incident anders beoordeeld worden.
  Het artikel van Elrey laat zien dat politiek conflicten vaak een reden van vertrek zijn. Mijn conclusie is dat veel mensen kennelijk niet zo aan een goed bestuur hechten en zich in dit soort discussies vooral laten leiden door weerzin tegen politici.

 10. Staat er voor mij ook een vangnet klaar van tienduizenden euro’s per jaar ,nee dus na twee jaar bijstand of nog erger als je een eigen huis hebt meneer eet eerst u eigen huis maar op en kom dan maar een keer terug.En dame goed bestuur missen we al jaren in de politiek.
  Het is alleen maar zwemmen met de armen naar mekaar toe.

 11. Dan zou ik maar eens verder zoeken Bernard en dan kom je zeker tegen dat hij toch wachtgeld ontvangt via 1 of andere omweg.8)8)
  Ja je hebt zeker wat gemist maar volgens mij mis je wel iets vaker.

 12. Oh wacht even.

  Dit jaar staan nog vier oud-wethouders op de loonlijst: Peter Pot, Gerard van Dooremolen, Martin Knol en Cees Berkhout. Pot (GroenLinks), die juli 2007 vertrok, heeft recht op wachtgeld tot 22 maart 2013. Dit jaar maakt de gemeente 27.000 euro aan hem over. Van Dooremolen (CDA), die september 2009 aftrad, staat tot eind 2016 op de gemeentelijke payroll voor ongeveer 75.000 euro per jaar. Knol (PvdA) legde in april 2010 zijn werk als wethouder neer en heeft recht op wachtgeld tot mei 2016. De eerste jaren ongeveer 72.000 euro, het laatste jaar zo’n 24.000 euro. Berkhout (VVD), die in januari 2011 al na zeven maanden aftrad, ontving het eerste jaar 86.000 euro wachtgeld. Tot en met 2014 ontvangt hij jaarlijks bruto 75.250 euro wachtgeld en in 2015 nog een staartje van 24.000 euro. Voor alle vier oud- wethouders geldt dat inkomsten uit nieuw werk van het wachtgeld wordt afgetrokken.

 13. Hier nog 1 van de partij die velen van hier zo lief is.

  Dijkstra vijftien jaar lang. De PvdA’er trad op 14 april 1998 af en ontving tot juni 2012 jaarlijks tussen de 50.000 en 65.000 euro aan wachtgeld. Dat zou nog meer zijn geweest als Dijkstra niet maandelijks 2.450 euro neveninkomsten had gehad.

 14. Bericht op site weblog zwolle d.d. ( zie onder)

  Van Dooremolen ziet af van wachtgeldregeling… Hoe kan dit dan? Ik weet wel dat je aan kunt geven af te zien van wachtgeld. Heeft hij rechtstreeks tegenover jullie van weblog Zwolle aangegeven af te zien van wachtgeld?

  dinsdag 25 augustus 2009 23:30

  Zwolle – Scheidend wethouder Gerard van Dooremolen heeft bekend gemaakt dat hij geen gebruik zal maken van zijn wachtgeldvergoeding.

  doorenmolen1.jpg

  Markeer als favoriet Bookmark

  Reacties (32)add

  feedRSS-feed Reacties

  0
  Bericht door Bert, op 25 augustus 2009 23:39
  Dat zouden er meer moeten doen, Beste gerard, dit is een compliment waard!!!

  0
  Bericht door Carola5, op 25 augustus 2009 23:54
  Zeker. Iemand die begrijpt waar zijn vak omdraait!

  0
  Bericht door joop, op 26 augustus 2009 0:02
  jaja, laat nog meer kennissen en vrienden een leuk bericht hier achter laten, ferien um sonnst ins voraussicht

  0
  Bericht door Jaspert, op 26 augustus 2009 0:07
  Ben geen bekende van de beste man, maar ik vind het een zeer mooi gebaar.

  0
  Bericht door jcarij11stoel13, op 26 augustus 2009 0:12
  Klasse!smilies/cool.gif

  WFvN
  Bericht door WF, op 26 augustus 2009 7:28
  Ik ken hem niet maar heb inmiddels wel veel negatieve geluiden over de man gehoord.

  Deze actie van hem sluit niet echt bij die geluiden aan. Grote klasse van de man!

  Natascha
  Bericht door Natascha, op 26 augustus 2009 7:57
  Super gerard!

  0
  Bericht door john, op 26 augustus 2009 8:20
  Hij word toch campingbaas? Makkelijk een regeling afwijzen als je er toch geen gebruik van zou gaan maken….

  dick
  Bericht door dick, op 26 augustus 2009 8:31
  Begrijp het ook niet helemaal, het gebaar komt zeer nobel over. Maar wachtgeld = (volgend De Dikke) uitkering aan een werkloze ambtenaar.

  -Hij lijkt er dus niet voor in aanmerking te komen omdat hij niet werkeloos is.
  -Als hij er toch op één of andere vage manier voor in aanmerking zou komen zou het een belachelijke verspilling van gemeenschapsgeld zijn, in Duitsland nog wel. Dan beurde hij immers dubbel.

  Graag duidelijkheid…

  verdieping
  Bericht door verdieping, op 26 augustus 2009 9:55
  waar zit die adder?

  0
  Bericht door René, op 26 augustus 2009 10:05
  Hij wil vast hiermee een goed afscheid krijgen, iets wat hij niet echt heeft verdiend….

  0
  Bericht door Zwolleeder, op 26 augustus 2009 10:56
  I smell a rat

  0
  Bericht door ghehe, op 26 augustus 2009 10:59
  marriage can be a pain in the ass….smilies/grin.gif

  WFvN
  Bericht door WF, op 26 augustus 2009 11:32

  Hij word toch campingbaas? Makkelijk een regeling afwijzen als je er toch geen gebruik van zou gaan maken….

  Nog makkelijker is het om op je reet te gaan zitten, niet te werken en in tussentijd wel een flinke tijd wachtgeld ontvangen…..

  Je kan helemaal gelijk hebben. Zoals ik al aangaf: dit signaal van hem past niet bij andere signalen die ik over hem heb gelezen hier op WZ. maar volgens mij worden er ook wel heel gemakkelijk beschuldigende vingertjes uitgestoken

  0
  Bericht door HenkeS, op 26 augustus 2009 13:04
  De regeling werkt zo: er is recht op wachtgeld. Eventuele inkomsten worden daarop in mindering gebracht. Zo kon een wethouder voor een appel en een ei gaan werken voor een kerk, het inkomensverlies wordt toch wel aangevuld. Een ander is onder de bescherming van deze regeling een adviesbureau begonnen.
  Als dhr. Van Dooremolen zou willen kan hij dit kunstje ook gemakkelijk uithalen door te zorgen dat zijn ondernemer de eerste jaren (op papier) geen inkomen of zelfs verlies draait. Maar deze wethouder is een man met karakter, hij kiest voor deze uitdaging en draagt dit risico gewoon zelf.
  Over zijn optreden als wethouder kun je van alles vinden, maar wat mij betreft kun je van deze opstelling alleen maar respect hebben.

  dick
  Bericht door dick, op 26 augustus 2009 13:22
  Dat kunstje? Dat is je reinste oplichting van onze belastingcenten!!
  Volgens Henkes heb je karakter als je je aan de regels (kunstje) houdt. Is het tegenwoordig niet logisch als je (extra!) voorzichtig met gemeenschapsgeld omgaat?

  Iedereen die voor een uitdaging kiest draagt het risico zelf. Reken er maar op dat ie geen sprong in het duister waagt!!

  De regeling werkt zo: er is recht op wachtgeld. Eventuele inkomsten worden daarop in mindering gebracht.
  Je mag toch verwachten dat hij met een paar jaar meer inkomsten heeft als wachtgeld. Of is dat wachtgeld zo hoog? Dan wordt het tijd dat daar een fixe inflatie-& recessiecorrectie overheen gaat.

  0
  Bericht door HenkeS, op 26 augustus 2009 13:47
  @ dick
  volgens mij heb je het niet helemaal begrepen.

  dick
  Bericht door dick, op 26 augustus 2009 13:52
  Op welk punt Henkes?

  WFvN
  Bericht door WF, op 26 augustus 2009 14:07
  Puur het feit dat hij het wachtgeld aan kan nemen en vervolgens daar lekker een flinke tijd op kan teren zonder ook maar iets uit te voeren. In plaats daarvan gaat hij gewoon aan de slag en gaat hij werken voor z’n geld (tenminste, dat lijkt het doel)

  0
  Bericht door HenkeS, op 26 augustus 2009 14:07
  Je noemt het zelf:

  ===
  Je mag toch verwachten dat hij met een paar jaar meer inkomsten heeft als wachtgeld. .
  ===

  Hier zit wat ik karakter van dhr. Van Dooremolen noem: het gaat om die eerste paar jaar dat hij minder inkomen heeft als wachtgeld. Die periode heeft hij wettelijk recht op een aanvulling tot het wachtgeldniveau. En dat recht ziet hij van af.
  Dat vind ik getuigen van karakter.

  Larry
  Bericht door Larry, op 26 augustus 2009 14:09
  Wat is het inkomen van een wethouder van de stad Zwolle? En hoe hoog is het eventuele wachtgeld?

  dick
  Bericht door dick, op 26 augustus 2009 14:25
  @ Henkes: Niet verkeerd begrepen dus. Zat goed met
  Je mag toch verwachten dat hij met een paar jaar meer inkomsten heeft als wachtgeld.****ff aanvullen met de rest van het citaat: Of is dat wachtgeld zo hoog? Dan wordt het tijd dat daar een fixe inflatie-& recessiecorrectie overheen gaat.

  Begreep het dus goed: het gaat om die eerste paar jaar. Dat is wat elke startend ondernemer incalculeerd, dat het aan het begin wat minder kan gaan. Maar geloof maar nooit dat Geer over één nacht ijs gaat. Hij is daar vaker op vakantie geweest geloof ik en kent daar div. mensen. Dit is absoluut geen sprong in het donker.

  Noem dat echter geen karakter (zoals jij) maar “logica”. Zou hem anders een oplichter vinden.
  —————
  We zijn het er hopelijk over eens dat dat “kunstje” (uit jouw eerdere post) een ander woord voor “oplichting van Zwolse burgers” is.
  ***
  Maar uh, ben je hier voor de gelegenheid of kom je nog vaker terug? Altijd welkom, natuurlijk.

  0
  Bericht door HenkeS, op 26 augustus 2009 15:27
  @Dick
  Bij de beloning van politici (en dus ook deze wethouder) hoort volgens de wet een riante wachtgeldregeling. Wat mij betreft zou dat wel wat minder mogen, maar daar ga ik niet over.

  Ik reageer niet zo vaak op weblog Zwolle, maar dit onderwerp raakt me blijkbaar. Na zo veel berichten van managers en politici die er met riante vergoedingen vandoor gaan vind ik dit bericht van deze wethouder een verademing.

  Ik ken dhr. V Dooremolen niet persoonlijk, maar het lijkt me een eerlijke en slimme man die heel goed mensen voor zich kan winnen. Dus ja, die camping zal vast wel goed komen, en dat gun ik hem van harte.

  Wat betreft de praktijk van sommigen die de verdiensten laag houden en daarbij flink wachtgeld incasseren (wat ik noemde het kunstje): blijkbaar mag het volgens de wet wel, maar moreel vind ik het schandalig.

  0
  Bericht door john, op 26 augustus 2009 15:57
  pffff, jammer, omdat hij er geen gebuik van maakt zijn we hem dankbaar? Als ik straks wissel van baan zal ik dan ook even een bericht in de krant doen dat ik voorlopig niet de WW in ga?

  dick
  Bericht door dick, op 26 augustus 2009 16:01
  Misschien een goed voornemen Henkes: vaker reageren? We zijn het hier in elk geval over eens.

  Wat betreft de praktijk van sommigen die de verdiensten laag houden en daarbij flink wachtgeld incasseren (wat ik noemde het kunstje): blijkbaar mag het volgens de wet wel, maar moreel vind ik het schandalig.
  Belachelijk ook, dat het volgens de wet mag.

  Eens met john 15:57

  0
  Bericht door HenkeS, op 26 augustus 2009 16:04
  @john
  als je dan ook zaken die je volgens je contract wel zou mogen krijgen als bijvoorbeeld je vrije dagen die je overhoudt niet laat uitbetalen, evt geld van overuren die je nog hebt staan niet hoeft, dan moet je dat zeker doen.

  0
  Bericht door john, op 26 augustus 2009 16:14
  Hahaha, henky, dat meen je toch niet? Vrije dagen bouw je op door te WERKEN, overuren maak je door te WERKEN. Wachtgeld krijg je om te WACHTEN. Maar goed als Gerard dat wel gedaan heeft heb ik tenminste het idee dat hij iets van ZICHZELF gegeven heeft. Het lijkt wel of hij nog één keer wilt stralen voordat hij op de camping gaat staan/wachten.

  verdieping
  Bericht door verdieping, op 26 augustus 2009 17:08
  ik begrijp hieruit dat john het wachtgeld protocol heel normaal vindt. het is regelgeving wat niet meer uit deze tijd is en zou hooguit moeten bestaan uit een vergoeding die voorziet in de eerste levens behoeftes. dat spoort aan om gauw weer passend werk te vinden en mee te draaien in het arbeidsproces. maarrrrrrrrrrrrr, de gemiddelde ambtenaar zal hier wel anders over denken.

 15. http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/wethouder-is-mooi-campingbaas-is-beter.1016216.lynkx

  “De ervaring in de politiek kwam hem in zijn nieuwe professie goed van pas. ‘Invloed uitoefenen op mensen, veranderingen teweeg brengen. We hadden in Zwolle de slogan Samen maken we de stad, ik heb hier ingevoerd: Samen maken we de camping.??

  Dus een politicus kan een camping runnen van niet eerlijk geld. Politicus, een business runnen als directeur zijnde. Je kan het niet vergelijken. Van Dooremolen vind van wel. Zo zie je maar hoe ver hij van de werkelijke maatschappij staat.

  En hier nog een link van februari 2013 dat deze CDA rakker wel degelijk wachtgeld krijgt:
  http://destentor.nl/regio/zwolle/zwolle-betaalde-in-2012-bijna-kwart-miljoen-aan-wachtgeld-1.3680619

  Links lullen, rechts de zakken vullen….

 16. Tja hij heeft het mooi gespeeld van Doornemolen,eerst weigeren en dat via allerlei kanalen bekend maken,daarna toch mooi in stilte de centjes opstrijken en blijkbaar trappen sommigen hier met open ogen in.Maar het allerschrijnendste vindt ik die Pvda-wethouder Dijkstra 15 jaar lang ja u ziet het goed 15 jaar lang heeft deze meneer de muntjes opgestreken van de maatschappij dat noem ik nou eens verantwoordelijkheid voor de samenleving nemen.

 17. @Rogiert,
  Volgens het aloude PVDA-credo “links lullen rechts zakken vullen”
  SP’ers daartegen lullen ook links maar staan een fraai gedeelte van hun loon af aan de partij maar die zijn ook écht links.

 18. Rogiert en Zwolleerder; alle inkomsten worden van het wachtgeld afgetrokken en van Dooremolen en de anderen hebben geen wetten overtreden, het voert veel te ver om die mensen als halve criminelen af te schilderen. Wat zouden jullie doen in zijn situatie? Of dit een goede wet is laat ik in het midden, feit is dat van Doremalen zicht heeft ingezet voor de samenleving en voor mannen zoals jullie is dat een reden om hem als kop van jut te gebruiken. Wat doen jullie voor de samenleving?

 19. Ik wil niet geloven dat Van Dooremolen zelf ervoor kiest om campingeigenaar te worden, en hij daarnaast elk jaar een flinke som wachtgeld vangt. Dat kan niet!

 20. Het geld wordt afgetrokken van de 75000 euro die hij ieder jaar vangt.
  Nou zal wel een best bedrag wezen.Er zal ook nog wel eens wat zonder bon worden afgerekend.

 21. Een wethouder moet WW krijgen. Geen wachtgeld, Leonardo. En zeker niet 15 jaar lang ervan willen teren.

  Doe je dat wel, dan ben je een crimineel. Wedden dat het jou niet lukt om op je 55ste ‘met pensioen te gaan’ en royaal betaald krijgen met gemeenschapsgeld?

 22. @Geert Wachtgeld is een ander woord voor WW, niet meer, niet minder. De regeling is inderdaad iets luxer dan WW omdat je 10 maanden langer 80% van je vorige inkomen ontvangt. Daar staat tegenover dat je ook buiten je “eigen schuld” van de ene op de andere dag je congé kunt krijgen.
  En eens dat het belachelijk is dat iemand 15 jaar wachtgeld ontvangt. Deze regeling is dan ook een tijd geleden afgeschaft. Het is voor een heel groot deel gelijk getrokken met de ‘normale’ regeling, behalve dat wethouders geen rechtspositie hebben zoals wij allen wel.

 23. @Leonardo, Van Dooremolen heeft een waslijst aan mislukkingen achter zijn naam staan en wordt daarvoor door de overheid beloont met een riante vergoeding.
  Zou ik zo presteren op mijn werk werd ik gewoon ontslagen en kwam ik nergens meer aan de bak.
  ZAKKENVULLERS !

 24. Zwolleeder, Rogiert, Geert, wat fijn dat jullie het allemaal zo goed weten. En wat lekker voor jullie dat jullie je eigen frustraties lekker anoniem op internet kunnen plaatsen. Goed hoor, grote jongens!

 25. Ook fijn voor jou toch Leonardo dat je hier anoniem je reacties kunt plaatsen. . en zo te reageren op mensen die er een andere mening dan jou op na houden. Gevalletje “de pot verwijt de ketel’ . Grote jongen hoor.

 26. Ik vind kwetsen wat anders dan het ventileren van een mening. Mensen die gebruik maken van een wachtgeldregeling zijn geen criminelen, het is namelijk een wet waar mensen gebruik van kunnen maken. Ik zeg niet dat ik dit een goede regeling vind, maar het past niet om zo grof te ageren tegen deze mensen. Zij kunnen zich hier namelijk nooit op een goede manier tegen verdedigen.

 27. Ik kwets helemaal niet dat maak jij ervan Leo.Hoezo grof reageren gewoon een eigen mening verkondigen dat hoort er ook bij in deze democratische samenleving,en als je daar niet tegen kunt je hoeft niet te reageren hoor.

 28. Dame de regeling is iets luxer dit geloof je toch zelf niet.75000 euro per jaar of 15 jaar lang uit de ruif mee eten,die Pvda wethouder Dijkstra moest zich de ogen uit de kop schamen.En van Doornemolen ook.

 29. Leonardo heeft wel gelijk dat je niet moet ageren tegen de mensen die gebruik maken van een regeling, maar tegen de wetgever.

  Het is helaas geen verkiezingsitem, want gemeenteraden gaan hier niet over en het Europarlement ook niet. Dus je zult moeten wachten tot 3 mei 2017. Dan wordt er weer voor de Tweede Kamer gekozen.

  Maar wellicht kunnen de mensen die dit geen goeie regeling vinden voor die tijd aan de partij waar ze vorig jaar op gestemd hebben vragen of ze zich willen inspannen om die regeling te veranderen.

 30. Wat me nu nog wel bezighoudt, is of de SP landelijk ook deze “erecode” hanteert? Gaat de SP haar wethouders die voortijdig aftreden of na verkiezingen niet meer terugkomen, zelf vanuit de partijkas een uitkering geven?
  Wat ik kan vinden op internet is dat de SP er verschillend mee omgaat, maar dat de meeste oud-wethouders (en andere politieke ambtsdragers die er recht op hebben) van de SP wel gebruik maken van de wachtgeldregeling, waarbij ze het bedrag boven de ca ??2500 in de partijkas moeten storten, evenals de belastingteruggave. Dat geldt trouwens ook voor de salarissen of vergoedingen die raadsleden en wethouders ontvangen. Is het niet consequenter om dat overheidsgeld, wanneer je de bedragen te hoog vindt, bij de overheid te laten en er gewoon van af te zien?

Reageer