Nieuwe unieke brandweerkazerne voor Zwolle

De nieuwe brandweerkazerne in Zwolle is zo opgezet, dat certificering door het Nederlands Bureau Brandweerexamens (NBBe) kan worden verleend en landelijk erkende examens kunnen worden afgenomen. Dit is uniek voor Nederland, omdat brandweer Zwolle het eerste korps is, waarbij deze faciliteiten in eigen beheer zijn en op eigen terrein beschikbaar.

Om het personeel van de brandweer vaardig te houden is oefenen een belangrijke kerntaak. Daarom heeft de nieuwe kazerne van Brandweer Zwolle als enige in Nederland alle oefenfaciliteiten op eigen terrein beschikbaar (m.u.v. duik- en grootschalige oefeningen). Het oefengebouw van de nieuwe kazerne bestaat uit drie bouwlagen, opgezet voor zowel training van brandbestrijding als hulpverlening. In het gebouw kunnen realistische omstandigheden worden nagebootst om zo het brandweerpersoneel op te leiden en te trainen.

De nieuwe kazerne aan de Marsweg 39 kenmerkt zich door zijn unieke architectuur en uitstraling. Het uitgangspunt van het gebouw is transparantie. Dit uit zich onder andere door de hoeveelheid glas aan de buitenkant van kazerne. Binnenin kan men door niveauverschillen vanuit de straat en de stalling in verschillende ruimtes kijken, zoals de sportzaal en het bedrijfsrestaurant.

Op zaterdag 15 september opent Brandweer Zwolle haar kazernedeuren voor het grote publiek. Vanaf 10.00 uur kan iedereen, jong en oud, een kijkje nemen in het nieuwe pand en kennis maken met de diverse werkzaamheden van de brandweer.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Dat is mooi!!!

  En nu maar hopen dat er niet te vaak brand uit breekt want ik ben bang dat het af/uitgebrand is voordat de brandweer weg kan komen van die plek.


  Maak melding

 2. @Natascha

  Denk dat dat nog wel mee zal vallen.
  Enige probleem is zwolle noord. Maar ik heb begrepen dat daar ook een kazernetje komt.
  Om de aanrij tijden toch rond de 10 a 15 minuten te houden.

  Maar zal eens rond vragen of het echt problemen gaat opleveren.

  Denk dat het allemaal wel meevalt

  Groeten,

  Rob


  Maak melding

 3. ik kom er dagelijks langs, vorige week stond er toevallig 1 wagen waarvan de spuitgasten een kijkje gingen nemen bij hun nieuwe onderkomen. Op een gegeven moment reden ze weg met sirenes en zwaailichten ( oefening of echt, dat weet ik niet) maar stonden bij de ”afrit” meteen al vast er stonden namelijk tig auto’s te wachten voor het rode stoplicht op beide rijbanen en ze konder er dus verder niet langs, naar aanleiding daarvan heb ik er niet zoveel vertrouwen in maar misschien valt het inderdaad mee.

  Ik denk gewoon dat het logischer was als ze in- uitgang aan de andere kant (keukenboulevard kant) hadden gemaakt. Maar misschien zit ik wel mis.


  Maak melding

 4. Wat gaat er met de oude kazerne gebeuren eigenlijk? Blijft die voor erbij of gaat die weg?
  Want ik vind het erg knap dat de brandweer in Stadshagen binnen de 10 tot 15 minuten vanuit de marslanden denkt te kunnen komen… Tja ik heb natuurlijk geen sirene op mijn auto, maar met alle stoplichten mee doe ik er zeker 25 minuten over met de auto volgens mij…


  Maak melding

 5. @natascha: Werkten toen de borden al voor de brandweer? er staan namelijk borden als er een uitruk is. die gaan dan branden en hebben de mensen genoeg tijd om door rood te rijden ;D 😀

  @Marianne: zoals al gezegd is er gespeculeerd over een extra kazerne in holtenbroek ofzo dacht ik. Maar houd me het antwoord even tegoed. Misschien meer info later 😉


  Maak melding

 6. de kazerne was nog niet in gebruik op dat moment en dat bord over de uitruk staat bij de inrit van smit en co dus daar achter staan de mensen dan al voor het stoplicht te wachten, en de mensen houden zich ook niet aan het kruis op de weg waar ze niet op mogen staan.

  Ik ben rond spits altijd daar en dan is het wel extreem druk verder zal het misschien meevallen


  Maak melding

 7. Volgens mij blijft de kazerne in het centrum ook gewoon in gebruik hoor… Die staat er toch ook nog niet zo heel lang?

  vanaf daar moet noord wel makkelijk te bereiken zijn nin 10 / 15 minuten.


  Maak melding

 8. Dat leek mij eigenlijk ook, aangezien deze nieuwe kazerne zo ‘groot’ is, begreep ik tenminste uit eerdere berichten.
  Ik kan me daarom ook niet indenken dat het de meest handige plek van Zwolle is om de enige brandweerkazerne te laten zijn, dus ik hoop dat er inderdaad nog ?©?©n dichterbij het ‘noorden’ komt!


  Maak melding

 9. Tja, het scheelt dan natuurlijk wel dat de brandweer zich in noodsituaties niet aan de snelheid hoeven te houden, maar wij wel Chris… Denk door je antwoorden eerder hier dat jij je daar niet elke dag netjes aan houdt, klopt dat? Want dan is 15 minuten dus niet haalbaar.


  Maak melding

 10. Er komt zover ik weet nog kazerne in de buurt van de Stilohal. Dat is wat ik gelezen heb. En volgens mij zit er in Westenholte ook een. (Dit bericht is geplaatst door Marcel)


  Maak melding

 11. kazerne in het centrum blijft nog even gehandhaafd en er komt een nieuwe tweede kazerne in de buurt van het oude zonnehuis allles met het oog op stadshagen 2 en werkeren als het af is.


  Maak melding

 12. @ H@ns, dat klopt inderdaad zal inderdaad in een straal van ong. 300 meter worden rondom het oude zonnehuis. Centrum blijft tot diet tijd in bedrijf waardoor de huidige kazerne in zuid (Yosemite) verdwijnt.


  Maak melding

 13. die zwolse brandweer is wereldkampioen kontkrabben volgens mij, je ziet ze de hele dag voor dat gebouw hangen. kunnen die dikbetaalde, weinig uren draaiende, vroeg met pensioengaande mensen niet wat nuttigs doen overdag. wat te denken van zwerfafval opduiken uit de gracht ofzo?


  Maak melding

 14. He Beren B als jij ze de hele dag ziet “kontkrabben” wat doe jij dan de hele dag??? Haha!! Beetje daar voor de deur hangen in afwachting van een auto met zwaailamp en sirene!!


  Maak melding

 15. @Natascha,

  Als ik het goed begrepen heb, zijn (worden) de verkeerslichten aangepast. Bij een uitruk gaan terhoogte van Smit & Co rode lampen branden, vanaf de kazerne de kruising op naar alle richtingen groen licht, de rest van de kruising heeft dan rood licht. Goede oplossing lijkt mij.  Maak melding

Reageer