Gezocht: fietsdocenten in Overijssel

Zwolle – De Fietsschool van de Fietsersbond is op zoek naar ervaren, enthousiaste fietsers die hun kennis en ervaring willen delen met andere beginnende of onervaren fietsers. De Fietsersbond biedt kandidaten een gratis 2-daagse opleiding tot fietsdocent aan de Fietsschool.

De fietsdocent leert mensen fietsen en helpt anderen om veiliger en/of langer te blijven fietsen. Naast de theorie binnen, is er ook een belangrijk praktijkgedeelte buiten. Het werk is afwisselend met verschillende doelgroepen, onder andere basisschoolkinderen, leerlingen voortgezet onderwijs, senioren, buitenlandse studenten en nieuwe Nederlanders. "We zijn op zoek naar vrijwilligers die als fietsdocent aan de slag willen in de noordelijke provincies. De Fietsschool organiseert hier fietslessen aan verschillende groepen van jong tot oud." Doel van de fietslessen is de deelnemers beter technisch te leren fietsen, maar ook verkeersinzicht, vertrouwen, plezier, en allerlei praktische aspecten van het fietsen komen aan bod. Vooral de E-bike dagen voor senioren zijn erg populair. De Fietsschool werkt aan een netwerk van (voornamelijk vrijwillige) fietsdocenten verspreid over heel Nederland. We zijn nu op zoek naar nieuwe enthousiaste fietsdocenten (woonachtig in Overijssel, Friesland, Drenthe, Groningen) die o.a. in Friesland en Overijssel aan de slag willen gaan.

Naar wie is de Fietsersbond op zoek? Naast affiniteit met het fietsen, is het belangrijk dat de aankomende fietsdocenten enige ervaring hebben met het werken met groepen en een presentatie kunnen geven. Andere criteria zijn gemakkelijk communiceren, enthousiasme voor het fietsen en tijd uiteraard.

Tijdens een tweedaagse opleiding in Drachten (21 maart en 4 april 2014) leren de aspirant fietsdocenten fietsvaardigheidslessen te geven aan verschillende groepen, zoals senioren, kinderen en beginnende volwassen fietsers. In de opleiding is ook aandacht voor de verkeersregels en (lastige en gevaarlijke) verkeerssituaties. Naast de theorie doen de aspirant fietsdocenten meteen ook praktijkervaring op, door mee te lopen met ervaren fietsdocenten.

Na afronding van theorie en praktijk kunnen de docenten vanaf mei zelfstandig aan de slag. De Fietsschool coördineert en organiseert de fietslessen aan de verschillende doelgroepen. Fietsdocenten ontvangen een vrijwilligersvergoeding van 36 euro per dag.

Op www.fietsersbond.nl/doe-mee staat een uitgebreid functieprofiel.

Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar fietsschool@fietsersbond.nl.

De Fietsersbond neemt dan contact op.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Gezocht: fietsdocenten in Overijssel”

  1. Leren ze ook mensen hun hand uitsteken als ze afslaan?

    We leren allemaal onze kindjes om hun hand uit te steken als ze afslaan. Zowel bij rotondes als bij kruispunten geven we het goede voorbeeld en vertellen we ze hoe het moet. Maar om de één of andere reden is dat vanaf de leeftijd van een jaar of 10 niet meer “cool”. En het ergste is dat het ook “uncool” blijft tot in verre volwassenheid. Sommige bejaarden pikken het weer op en denken dat als ze hun -hand- maar uitsteken ze zwalkend iedere richting uit kunnen die ze willen!

  2. Je hoeft tegen mij geen “u” te zeggen hoor. Zo heel beledigend is dat toch niet Pjotr? Mijn ouders weten zo’n uitspraak ook wel op waarde te schatten en nemen dat niet zo letterlijk. Zelfs mijn oma (die toch echt hoog bejaard is) zal er niet zo moeilijk over doen.

    Maar bij gebrek aan wijzigingsmogelijkheden: @admins, zou iemand van jullie “pootje” kunnen wijzigen in “hand” en dit off topic geneuzel vervolgens verwijderen? We hoeven immers niet op iedere slak zout te leggen!

  3. Volwassen moeten eens leren een schild te creëren tegen alles wat hen beledigt en er geen aanstoot aan te nemen. Doet men dit wel, ga dan ergens wonen op de hei.

    Niemand die je lastig valt en kun je je eigen gang gaan. Of wordt verstandelijk volwassen…

  4. Plantje, ik herinner me dat ik als jongere mijn hand ook niet uitstak. Puur omdat de gewoonte wat verwaterde. Ik denk ook niet dat het veel met coolheid van doen heeft, wanneer jongeren geen hand uitsteken.
    Trouwens, het valt mij juist op dat veel jongeren in Zwolle hun handen wel uitsteken. 🙂

  5. Het gaat me juist niet zozeer om de jongeren. Het verbaast me vooral, dat we het er met zijn allen over eens zijn dat dat is wat we kinderen moeten leren, maar het zelf vaak niet meer doen.

    Kijk voor de aardigheid eens op de volgende twee plaatsen:
    https://maps.google.nl/?ll=52.502611,6.093641&spn=0.000003,0.00269&t=m&z=19&layer=c&cbll=52.50244,6.093625&panoid=E-xJU1LY24fwA4WRWYpHVA&cbp=12,76.56,,0,-16.17
    En:
    https://maps.google.nl/?ll=52.502668,6.093305&spn=0.000003,0.00269&t=m&z=19&layer=c&cbll=52.502668,6.093305&panoid=RsIzPqEeY3ycmXhqTA5SUQ&cbp=12,102.11,,0,-17.23
    Let daar maar eens op hoe weinig mensen hun hand uit steken en bedenk dan ook vooral hoeveel handiger het zou zijn als mensen dat wél zouden doen!

    Onlangs had ik hier nog een mooie:
    https://maps.google.nl/?ll=52.488076,6.100695&spn=0.000003,0.00269&t=m&z=19&layer=c&cbll=52.488181,6.100649&panoid=SsTCZpiKffrSqCiptU3ftw&cbp=12,356.01,,0,1.71
    Ik kom er ’s ochtends aan fietsen en mevrouw komt op haar fiets van rechts. Dus (zoals dat hoort) geef ik haar netjes voorrang. Wat doet mevrouw? Tegen de tijd dat ik stil sta slaat ze rustig zonder richting aan te geven rechtsaf! En dan heb je het over 6.30 uur ’s ochtends! Er was verder NIEMAND op de weg!

  6. Mooi zo. Je frustratie is herkenbaar trouwens. Vooral op rustige stukken zoals in je voorbeelden.

    Ach, sommigen moeten het goede voorbeeld nemen…

  7. ‘Naast affiniteit met het fietsen, is het belangrijk dat de aankomende fietsdocenten enige ervaring hebben met het werken met groepen en een presentatie kunnen geven.’

    Zo zo en waarom is dit geen betaalde baan?

Reacties zijn gesloten.