Expositie Ebru in de bibliotheek

Zwolle – Van 3 tot en met 29 maart is in de Bibliotheek Zwolle Centrum een bijzondere expositie van Ebru-kunst te bewonderen. Ebru is een abstracte kunstvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen. Alaeddin Akkus geeft zaterdag 15 maart uitleg bij zijn expositie en laat belangstellenden kennis maken met de techniek van het papier marmeren.

 

ebru.jpg 

 

Ebru is een kunstvorm waarbij uitsluitend met natuurlijke materialen en grondstoffen wordt gewerkt. De kwastjes zijn van paardenhaar, het stokje is een rozentak en het water is uit een struik die ‘Gevenotu’ heet en voorkomt in Anatolië. Hiernaast wordt ook ossengal gebruikt. De verf is natuurlijke verf uit aarde gewonnen, die met de tijd niet verkleurd of vervormd. 
Waar en wanneer Ebru  precies is ontstaan, is niet bekend. Men vermoedt dat Turkse stammen uit Centraal-Azië de kunstvorm hebben meegenomen naar Anatolië. Daar raakte het ten tijde van het Ottomaanse Rijk zeer in zwang en werd het gebruikt om belangrijke documenten mee te versieren. In de universiteitsbibliotheek van Istanbul bevindt zich het oudste overgebleven papier, dat uit 1539 dateert. Niet alleen in Turkije, maar ook in Europa werd Ebru-kunst zeer populair. Vooral tijdens de 17e en 18e eeuw, was het een zeer exclusief luxeproduct, waarvan de techniek geheim was.

Tegenwoordig wordt het papier nog steeds gemaakt in geheel Europa. Boekbinders gebruiken het om de binnenkant van boeken te versieren, maar ook op persoonlijke uitnodigingen of briefpapier wordt Ebru toegepast. 
Ebru-kunst is een wezenlijk onderdeel van de Turkse cultuur geworden en is een op zichzelf staande vorm van esthetische kunst. Ebru wordt daarnaast gezien als een speciale vorm van meditatie. De druppels verf die op het water worden losgelaten, worden ervaren als het loslaten van woede, verdriet en stress in het water.

 

Kunstenaar aan het woord
Alaeddin Akkus is geboren in Gaziantep  te Turkije. Op de middelbare school werd Alaeddin door zijn tekenlerares aangemoedigd om vaker en meer te gaan tekenen. Sinds 1990 is Alaeddin woonachtig in Deventer samen met zijn zonen, Engin en Alpay.

In 2007 ontmoet Alaeddin de Ebru-kunstenaar Mehmet Refik Kileci. De liefde voor de Ebru wordt verder aangewakkerd en het duurt niet lang voordat Alaeddin zelf bevoegd is om de kunst van Ebru te mogen onderwijzen.

Alaeddin is enerzijds trouw gebleven aan de traditionele Ebru-methoden en heeft anderzijds een grote belangstelling voor de nieuwe Ebru-vormen in de hele wereld. Dit alles is terug te zien in zijn werken.

Alaeddin Akkus werkt eveneens als ouderenadviseur voor Turkse ouderen en geeft taallessen aan niet-Turkstaligen.

 

 

Kunstenaar aan het woord: Alaeddin Akkus geeft zaterdag 15 maart tussen 14.00 en 15.00 uur in het Biebcafé van de Bibliotheek Zwolle Centrum (Diezerstraat 80) tekst en uitleg bij zijn expositie en de techniek van Ebru. De entree is gratis.

De expositie Ebru: de kunst van het papier marmeren is van 3 t/m 29 maart gratis te bezichtigen tijdens openingstijden van de bibliotheek. 

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.