Lezing Matthäus Passion door nazaat van Bach

Zwolle – Op vrijdag 14 maart geeft Govert Jan Bach bij Waanders In de Broeren een lezing over de Matthäus Passion, een van de bekendste composities van Johann Sebastian Bach.

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Christus volgens het Evangelie naar Mattheus. De compositie uit 1728 behoort in Nederland tot de meest geliefde klassieke muziek en is onderdeel van de jaarlijkse Paastraditie. Maar het is ook een complex werk, ontstaan in een tijd die allang de onze niet meer is. Door meer begrip voor de achtergronden van de Matthäus Passion te krijgen, wordt de luisterervaring verrijkt. Bachkenner en ver familielid Govert Jan Bach gaat in zijn lezing op toegankelijke wijze in op de ontstaansgeschiedenis van het stuk, de diverse tekstbronnen, de herontdekking in de 19e eeuw, de meest recente musicologische vondsten en de Matthäus Passion als Nederlands cultuurmonument. Tijdens de lezing maakt Bach veelvuldig gebruik van muziekvoorbeelden van verschillende uitvoeringen.

Drs. Govert Jan Bach (1947) is pastoraal psycholoog en werkte in de GGZ (Valeriuskliniek te Amsterdam), waar hij steeds vaker muziek inzette als therapie. Van Mozart tot André Hazes, maar ook veel Bach en vooral de Matthäus Passion, vaak op verzoek van patiënten.

Aanvang van de lezing is om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Kaarten à € 5,00 zijn vanaf zaterdag 1 maart te koop bij Waanders In de Broeren.

Artikel delen: