PvdA wil aandacht voor leefbaarheid Stadshagen

Zwolle – De leefbaarheid van een wijk wordt bepaald door de mate waarin een wijk schoon, heel en veilig is. De PvdA ontvangt signalen dat de leefbaarheid in Stadshagen verstoord wordt. 

Een leefbare wijk is het een wijk waar het prettig wonen is en er zo weinig mogelijk ergernissen zijn. Geen ergernissen over zwerfafval op straat of in de bermen, over bevuilde kinderspeelplaatsen of over natuurgebieden waar lege flessen en plastic afval ligt. In Stadshagen doen dit soort situaties zich meer en meer voor. Daarom vraagt de PvdA aan het College om hier meer aandacht aan te schenken, onder meer door het plaatsen van meer prullenbakken en hondenhaltes.

Art. 45 vragen Beheer openbare ruimte stadshagen.

Zwolle, 28 februari 2014.

Geacht College,

Stadshagen is een prachtige wijk die bestaat uit negen buurten. De woonomgeving, de buurtvoorzieningen en de veiligheid worden hoog gewaardeerd, zo blijkt uit het laatste buurt-voor-buurt-onderzoek.

Vergeleken met de andere wijken ervaren de bewoners ook minder verloedering en overlast. Dat was althans de uitkomst van het onderzoek in 2012.

In de top 3 van de grootste buurtproblemen (in heel Stadshagen en in Milligen) worden hondenpoep en rommel op straat genoemd en deze ergernissen nemen toe.

Uiteraard is het ieders eigen verantwoordelijkheid om geen rommel van zich af te gooien en de hondenpoep netjes zelf op te ruimen. De bewoners van Milligen zijn dan ook van harte bereid om deze verantwoordelijkheid te nemen, maar lopen daarbij wel tegen een praktisch probleem aan: er zijn bijna geen prullenbakken meer in de wijk. Zo is er op de gehele boulevard langs de Milligenplas (de Lisdodde) geen prullenbak te vinden. Het afval wat daar in terecht had gekund, is nu te vinden in of langs het water.

Van de negen buurten is de meest bezochte buurt Milligen vanwege het groen, het water en de mogelijkheden om er te fietsen, te wandelen en te recreëren. Bewoners uit de andere buurten en elders uit de stad bezoeken b.v. de Milligenplas, de boulevard die er langs loopt en het natuurgebied ten noorden van de Milligenplas.

Meer bezoekers, meer recreanten en meer wandelaars produceren nu eenmaal meer afval. Dat is op zichzelf geen probleem, mits het afval maar daar terecht komt waar het hoort, in een prullenbak.

De bezoekers, de bewoners en de hondenbezitters zijn best bereid hun eigen rommel – en eventueel ook die van een ander – op te ruimen: ze nemen een zakje mee als ze de hond gaan uitlaten, als ze lege blikjes, flesjes of papier aantreffen willen ze die best opruimen, maar vervolgens kunnen ze er nergens mee naar toe.

De ergernis over de hondenpoep (kinderen die er onder hun schoenen mee thuis komen, zandbakken en speeltuinen waar het in ligt, kinderwagens die ermee besmeurd raken), is een ergernis die bijna zo oud is als de beschaving zelf, maar deze ergernis neemt zienderogen toe. Dit heeft niet alleen met de toenemende verrommeling te maken, maar ook met de onmacht om er als inwoner zelf iets tegen te kunnen doen.

Zo ontstaat er een vervelende knip tussen wat we van de inwoners aan eigen verantwoordelijkheid vragen en waartoe we ze feitelijk in staat stellen. Daarnaast gaat deze situatie ten koste van de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte. De gemeentelijke doelstelling om iedere wijk ‘schoon, heel en veilig’ te houden, raakt zo op verre afstand van de dagelijkse werkelijkheid van de inwoners van deze wijk. Een werkelijkheid die bestaat uit dagelijkse frustraties en ergernissen, die toenemen op het moment dat de wens om ze op te lossen ook niet mogelijk blijkt.

Daarom hebben wij de volgende vragen aan het College:

Bent u bereid om op de kortst mogelijke termijn prullenbakken te plaatsen rondom de Milligenplas (m.n. bij de boulevard)?

Bent u bereid om te onderzoeken of het mogelijk is om meer zogenoemde ‘hondenhaltes’ te plaatsen in de wijk Stadshagen?

PvdA Zwolle
Y. Ben Ali

Artikel delen:
Reacties 19
 1. >:( PvdA was een van de fracties die ingestemd heeft om al deze mooie plekjes aan te wijzen als evenemententerrein. Wat een huichelachtige club die PvdA. Hoog Plasterk gehalte.


  ⚠️ Meld

 2. een beetje afval? Laat ze eens zorgen dat de politie meldingen in stadshagen eens serieus nemen og zorg voor een bureau hier. Stadshagen is dusdanig groot dat wij er 1 verdienen


  ⚠️ Meld

 3. Lijkt erop dat deze meneer in Milligen woont, de overlast en de zooi is in rondom het winkelcentrum vele malen groter.


  ⚠️ Meld

 4. Daarom heb ik de volgende vragen aan Y. Ben Ali van de PvdA Zwolle:

  Bent u zélf bereid om op de kortst mogelijke termijn prullenbakken te plaatsen rondom de Milligenplas (m.n. bij de boulevard)?

  Oftewel; bent u bereid zelf de handen uit de mouwen te steken als de materialen beschikbaar worden gesteld door de gemeente?  ⚠️ Meld

 5. Wat een lulkoek van de PVDA om in stadshagen extra prullenbakken te plaatsen .Dat van de vervuiling is elders in de stad en met name Zwolle zuid even zo erg .Door extra prullenbakken te plaatsen los je het probleem niet op .Maar door er op toe te zien dat de prullebakken daadwerkelijk gebruikt worden dat is een veel betere zaak.Ik zie dagelijks pauzerende kinderen hun broodje nuttigen buiten de scholen naast een prullenbak op een meter afstand maar smijten ba het nuttigen de restanten van zich af.Laat de PVDA zorgen dat voor elke extra prullenbak er ook een mannetje in het blauw bij komt die er toezicht op houd plus de criminalitiet bestrijd in de wijken


  ⚠️ Meld

 6. Als de mensen die er wonen er zelf een zwijnenstal van maken kan daar geen politie inzet tegen op.
  Een betere leefomgeving begint bij jezelf en je opvoeding, misschien dat het daar aan ligt.


  ⚠️ Meld

 7. >:( als de PVDA zich hier nou eens druk over zou maken i.p.v. het plaatsen van prullenbakken.

  Duizenden ouderen die in verzorgingstehuizen wonen, moeten binnenkort hun huis uit. Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat dertien tehuizen al zijn gesloten en bij nog eens tachtig andere locaties een sluiting is aangekondigd.  ⚠️ Meld

 8. PVDA. Als je echt om de inwoners van Zwolle geeft, maakt je geen punt van het plaatsen van vuilnisbakken. Je zet je maximaal in om de gevolgen van het huidige landelijk politiek beleid plaatselijk onder controle te krijgen Ga je o.a. zoeken naar oplossingen om het uitzetten van ouderen uit verzorgingstehuizen tegen te gaan en het verlies van banen in de zorg en zorginstellingen te beperken. Tja als je politieke ambitie niet verder reikt dan het plaatsen van vuilnisbakken moeten de inwoners van Zwolle zich maar afvragen of er op 19 maart voor de PVDA nog wel plaats is in de raad.


  ⚠️ Meld

 9. Tja, daar heb je een punt ElRey, nu is de arbeider gevlucht naar SP of PVV, met als gevolg dat hun stem alleen nog in de oppositie wordt gehoord.


  ⚠️ Meld

 10. Het is mooi om te zien ook op dit weblog dat de Pvda hierachie voorbij is,of tewel ten einde.Alleen is het jammer dat dit al niet veel eerder is gebeurd.


  ⚠️ Meld

 11. Samson wil de stad socialer maken. Beste meneer Samson, mede door het beleid van uw partij worden bejaarden binnenkort uit hun vertrouwde zorginstelling gezet. Ik begrijp niet dat u het woord sociaal nog over uw lippen durft te krijgen.


  ⚠️ Meld

 12. Kun jij die rare uitspraak over het hoge PVDA gehalte bij Weblogzwolle nader toelichten Lensinc? Ik snap die uitspraak niet. Graag feiten.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.