D66 heeft vragen na onduidelijke aanslag WOZ

Zwolle – Naar aanleiding van de belastingaanslag die op 28 februari bij veel Zwollenaren op de deurmat viel, heeft de fractie van D66 vragen gesteld aan het college. De aanslag riep namelijk vragen op bij lijsttrekker Jan Brink over de opbouw van de waardebepaling van zijn huis en hij ging op zoek naar het antwoord.

In de brief van de gemeente staat dat er een persoonlijk online dossier te vinden is op www.gblt.nl. Helaas vond D66 daar niet de onderbouwing van de waarde van de woning. Na een telefoontje aan de gemeente bleek dat de onderbouwing op de GBLT site komt te staan, maar dat dit waarschijnlijk pas maandag of dinsdag zal zijn vanwege vertragingen. Vanuit dienstverleningsoogpunt en goede communicatie is dat volgens D66 onacceptabel. Bovendien moet de onderbouwing van de WOZ waarde makkelijk te vinden zijn en transparant zijn opgesteld. Veel mensen gaan waarschijnlijk komend weekend naar de achtergrondinformatie zoeken en vinden dan niets. Zover we kunnen nagaan heeft de gemeente geen actie ondernomen om vrijdag aan te geven dat de taxatierapporten vertraagd zijn. Verder zijn de machtigingen voor automatische afschrijvingen van Zwolle en Locosensus stilzwijgend samengevoegd. Met verwijzing naar artikel 45 van het reglement van orde stelt de fractie van D66 daarom een aantal vragen.

 1. De vragen:
 2. Wat is de reden dat de taxatierapporten niet beschikbaar zijn op het moment dat de Zwolse burgers de OZB aanslag ontvangen?
 3. Wie heeft besloten dat de aanslagen toch verstuurd worden, terwijl de onderbouwing nog niet beschikbaar zijn. Is overwogen de aanslagen later te versturen?
 4. De GBLT voert de gemeentebelastingen voor het eerst uit en D66 denkt dat dat prima kan als er goede afspraken zijn. Is wel helder belegd wie verantwoordelijk is voor de dienstverlening, het klantcontact en de aanlevering van de taxatierapporten?
 5. Bent u bereid om volgend jaar helderder te communiceren hoe de WOZ taxatie ingekeken kan worden? Nu wordt half verwezen naar de site en half naar een telefoonnummer die naar dezelfde site verwijst?
 6. Waarom heeft de gemeente niet actief via de website of Social Media geïnformeerd dat de taxatierapporten later beschikbaar zijn om overbodige telefoontjes te voorkomen?
 7. D66 ontvangt tevens klachten dat de nieuwe belastingaanslag automatisch afgeschreven wordt als er een bestaande machtiging is bij de gemeente of Lococensus. Nu gaat het echter vanwege de gecombineerde aanslag ineens om grotere bedragen die door GBLT ineens kunnen worden afgeschreven. Ook hier wi D66 duidelijkheid over.
 8. D66 
Artikel delen:
Reacties 11
 1. En je kan of in 1 keer betalen of zij schrijven het in maandelijkse termijnen van je rekening. Ik wil het zelf in 4x overmaken. Ik blijf heel graag de baas over mijn geld en over mijn rekening!

 2. En daarbij is ons huis veel hoger getaxeerd, dan waarvoor het een jaar geleden getaxeerd is. Prijzen dalen en taxatie waarde stijgt. >:( Klopt dus niks van.

 3. Marianne, bij ons exact hetzelfde. Lekkere geldverspilling. Op hetzelfde adres 2 enveloppen. Mag hopen dat het maandbedrag 1 x afgeschreven wordt. Prutsers.

 4. Ik heb gisteren ook al lopen zoeken op mijn persoonlijke pagina bij gblt. Kon geen taxatierapport vinden terwijl dit wel in de brief aangegeven is. Goed dat D66 hier vragen over heeft gesteld.

 5. En daarnaast is de formule voor deze belastingen een farce. Onze taxatie is 11.000 euro lager dan vorig jaar. Dan denk je dat je goedkoper uit zal zijn. Maar nee hoor de percentages worden weer dusdanig omhoog gegooid zodat ik zelfs meer moet betalen dan vorig jaar! Je wordt uitgekleed waar je bij staat. Welke politieke partij doet hier iets aan?

 6. In het verleden kon je de taxatierapporten van de afgelopen jaren op de website van de gemeente zwolle inzien. Die zijn allemaal verwijdert, maar niet beschikbaar op de website van gblt. Ik moet nu dus een WOB-verzoek indienen om die informatie weer boven water te krijgen. Ik als particulier moet mijn financiele administratie 5 jaar bewaren, hoeft de gemeente Zwolle dat dan niet?

 7. Hier ook een aanslag op naam van mijn vrouw en een op mijn naam, net als bij Lucien. Hoe dat nou weer kan…? Dan kun je dus trouwens met een en/of-rekening maar een van beide via finbox regelen.

  En dan de rare keus: of alles (bijna 1.300) binnen twee maand in één keer betalen of die vervl**kte maandelijkse incasso’s (zie argument van Buuv).

  Kortom, tijd voor “burgerlijke ongehoorzaamheid” – ik wil het net als eerst in 4x overschrijven en ga dat ook gewoon doen. Ik zie wel hoe dat afloopt, als ze aan het eind van september keurig al mijn centjes hebben, net als altijd.

 8. Toen ik gisteren de aanslag ontving heb ik direct besloten het bedrag in 4 termijnen te betalen, zoals dat altijd mogelijk was. Ik denk dat dat mogelijk is, een deelbetaling wordt ook al als betaling gezien.
  Kijken hoe dat afloopt.

Reageer