Audiovisuele opera bluSamsara

Zwolle – Op 28, 29, en 30 maart aanstaande vindt een zeer speciale ontmoeting plaats in het Stedelijk Museum Zwolle tussen Renee Baker, Tali Farchi en Royce Deans bij de uitvoering van de moderne audiovisuele opera bluSamsara.

samsara.jpeg 

BluSamsara is bedacht en geschreven door de Amerikaanse moderne componist en dirigent Renee Baker. BluSamsara is ontstaan uit een eerdere samenwerking tussen Renee Baker en Tali Farchi en is gebaseerd op geïmproviseerde muziek en beeld. Muzikale uitvoerenden zijn onder andere Roy Kuschel, Anja Warmink, Geertruida Klaasen en Cynthia Van Leeuwen. De live painting wordt uitgevoerd door Tali Farchi en Royce Deans. De ontmoetingen vinden plaats op: vrijdag 28-03-2014 19:30 uur, zaterdag 29-03-2014 19:30 uur en zondag 30-03-2014 15:00 uur.  Na afloop is er de mogelijkheid om de kunstenaars te spreken in de bar van het museum.

Renee Baker is een vooraanstaand figuur op het gebied van moderne muziek in Amerika. Zij musiceert, dirigeert, componeert en schildert muziek. Muziek is haar creatie. Zij is de musical director van het “Chicago Modern Orchestra project” en oprichtster van het “Mantra Blue Free Orchestra”. In oktober 2011werkte zij voor het eerst samen met Tali Farchi en Royce Deans in Chicago. In 2013 bracht zij twee weken door in het atelier van Tali in Zwolle. Hier werkte zij met Tali aan haar eigen systeem van grafic notation. Wat deze twee vrouwen bij elkaar bracht, was dat Tali zich in haar live painting laat leiden door de muziek. Renee was op zoek naar een manier om de muziek die zij in haar hoofd had te visualiseren. Beiden creëren hun kunst ‘in het moment van improvisatie.’

Tali Farchi en Royce Deans hebben in hun ontwikkeling naar Live Painters het concept van een schilderij als object dat boven de bank hangt radicaal overboord gezet. Live painting is een belevenis zoals een concert. Het is visuele muziek en net als bij een concert, wanneer de muziek stil valt, komt het schilderij tot stilstand.

Roy Kuschel zoekt de relatie tussen beeld en klank vooral waar de belevingswereld van klank, beweging en beeld elkaar ontmoeten.

Anja Warmink gebruikt haar stem als kleurenpalet om sfeer, emotie en diepte weer te geven. Ze heeft een grote voorliefde voor improvisatie.

BluSamsara is een kameropera over het leven met alle individuele variaties, hoogte- en dieptepunten, weergegeven in kleurtonen en klankkleuren. Renee Baker daagt de zangers en musici uit om deze individuele hoogte- en dieptepunten te vertolken in hun improvisaties, terwijl zij hen daarin dirigeert. De beeldende kunstenaars Royce Deans en Tali Farchi weven daar een visuele laag doorheen van live painting dat wordt geprojecteerd in realtime achter de musici.
Met haar techniek van grafic notation, die zij deels met Tali heeft ontwikkeld, kan Renee de schilderijen van Royce en Tali in de uitvoering muzikaal interpreteren.

Per concert zijn niet meer dan 30 bezoekers mogelijk. De toegang is gratis. Museumkaarthouders krijgen een gratis catalogus van State of the Arts 2014. De tentoonstelling in de nieuwbouw is ook te bezoeken.
Reserveren tot 4 dagen voor het concert via reactie@stedelijkmuseumzwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer